DIP - dlouhodobý investiční produkt (na penzi)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 18. 3. 2025 06:27

To zase ne, neprodat je taky investiční rozhodnutí, které člověk dělá každý den. Pokud máš názor, že je dnes akcie relativně vůči jiným možnostem, jak investovat, evidentně drahá, tak je nákupní cena irrelevantní. (Já žádný názor nemám – tak je pro mě irrelevantní taky.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 3. 2025 07:29

Nj, pro běžného občana to ale není. Komerčka se dlouho plácala hodně dole a ve srovnání s Erste a MMB nerostla, až teď. Jinak souhlas, ale stejně teď hodně přemýšlím zda Monetu nepustit už před divi. To samé by bylo s Erste, akorát tam ještě pár měsíců musím počkat na časový test. Pro mě by bylo ideální, aby Trump ještě něco konal a poslal US pořádně dolů. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 18. 3. 2025 08:22

"Běžný občan" může dělat i složitější věci. Pokud má IQ tykve, tak ať se nechá dojit bankami, taky řešení, aspoň půjdou nahoru zisky bank.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 18. 3. 2025 09:24

Problém je, že takhle jak je DIP nastavený, je to bezúčelná daňová sleva zajímavá pro lidi až od určitého věku, která se zabezpečením na penzi nemá moc co do činění. Dividendové akcie by měly být na takové spoření vhodné, ale ne když se dividenda musí danit. Samozřejmě českých 15% není žádné drama, ale třeba dividenda Erste se zdaní i v Rakousku a případně ještě dostat daň zpátky je neskutečné psycho.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 18. 3. 2025 09:53

Jak zdaní i v Rakousku? To jako chceš říct, že k 27,5% dani z divi co už je stržená v Rakousku, musíš odvést ještě 15 % v ČR? To fakt ne.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 3. 2025 10:29

Musíš odvést 5 % v ČR.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 18. 3. 2025 10:31

15 % tady danit nebude, ale v rámci zamezení dvojího zdanění se v ČR uzná z těch v Rakousku sražených 27,5 % jen 10 %, takže ještě 5 % musí dodanit i tady.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 3. 2025 10:33

Ano tak jest, Rakousko, Francie či Nizozemí umožňují v ČR započíst jen 10% z jejich daně z dividend, takže u nás se rozdíl tedy zbylých 5% doplatí. Těmto zemím se nejen kvůli tomuto pro zahraniční divi akcie vyhýbám :). Ještě horší je Polsko, tam lze započíst jen 5%. Ostatní známé země ok až 15%.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 18. 3. 2025 10:46

mimous píše:15 % tady danit nebude, ale v rámci zamezení dvojího zdanění se v ČR uzná z těch v Rakousku sražených 27,5 % jen 10 %, takže ještě 5 % musí dodanit i tady.

Už jsem se chtěl divit, že musí celou částku. Dík.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 18. 3. 2025 18:41

A když má akcie Erste ve svém portfoliu fond, tak ten to daní jak? To mi není úplně jasné, musí zaplatit celou tu rakouskou daň z dividend nebo ji dostane zpět?
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mimous 18. 3. 2025 20:15

Dá se žádat o refundaci. Fond už v tom má dost peněz a má asi i lidi na to, aby se tím zabývali.

Jinak to někdo řešil už i tady na foru.
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=312&t=1331743
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tulum 23. 3. 2025 19:21

Rendy00 píše:(pouze) Příklad ETF (ticker ; ISIN):
SPYI ; IE00B3YLTY66 (alt. VWCE ; IE00BK5BQT80)- diverzifikace celý svět, vyspělé trhy i ty rozvíjející se; 50%

Proč tady nemít jako prioritu ten VWCE ; IE00BK5BQT80) ? I když má o něco vyšší TER poplatek, tak historicky má lepší výnosovou křivku nez SPYI, která to jasně vykompenzuje nebo mi něco uniká? :hm
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod DrumSession 2. 4. 2025 00:14

Zhodnocení mého prft obsahující jeden titul v období od začátku roku do 1.4.2025 dosáhlo cca -30% 8-D 8-P
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 2. 4. 2025 05:23

Nesmíš to pořád tolik pozorovat a prožívat, to je prostě volatilita investic :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 2. 4. 2025 12:22

Tak prikup….
drummond
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka