Investice do nemovitostí - Zkušenosti, rady atd

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod havlmic 7. 11. 2023 17:37

Dobrý večer,
máte prosím někdo zkušenosti s investicemi do nemovitostí? Zajímají mě především zkušenosti s nákupem dluhopisů.
havlmic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod peliculiar 8. 11. 2023 12:29

Jeden případ za všechny ... Za mě jsou investice do korporátních dluhopisů složitější než akcie.
Pokud máš na mysli Investown, tak to netuším, ale shoduji se s tímto zhodnocením.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rendy00 8. 11. 2023 14:38

Vím, že časovat trh se nemá, ale nemyslím, že ted je nejštastnější doba na investování do nemovitostí.

Proč do nich chceš investovat přes dluhopisy? Různé nemovitostní fondy, dluhopisy developerů atd nevidím jako dobrou volbu.

Jestli se snažíš utéct před inflací, tak mám dobrou zprávu - utíkáš před ní každý den co držíš hotovost, nemovitosti stagnují nebo klesají, takže pokud plánuješ investovat do nemovitosti, tak inflace vlastně hraje pro tebe a pokles cen je bonus navíc :)
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 8. 11. 2023 14:59

Pokud je dotaz směrován na 'investiční' aktivity podobné YD, DRFG apod, pak bych doporučil investovat raději nejdříve do osobního finančního vzdělávání.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod yowie 8. 11. 2023 15:12

Já hlavně nepochopil v poslední době, proč dluhopisy, když spořáky poskytují skoro stejně a jistě, i když už to nebude dlouho trvat nejspíš.

Ale je vtipné, jak ti, co po minulé krizi zuřivě nakupovali byty za pár kaček, dneska místo svého core byznysu hromadně školí a mentorují a nezřídka i těm, co za kurz zaplatili, vyprodávají ty své byty...

Trochu mi to připomíná roky 2011-12, kdy všichni investovali do zlata... (a dodnes na tom celkem prd vydělali...)
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Vasek06 8. 11. 2023 21:53

S tou investici do zlata bych byl opatrny, ja jsem kupoval slitky 2015 - 2017 jako diverzifikaci a dnes jsem cca 70-80 % v plusu. A to jsem to bral pouze jako pro "jistotu".
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod yowie 9. 11. 2023 09:50

Vasek06: A už jsi něco z toho prodával do výkupu? Já jen, že jsem zaregistroval nějaké story o tom, že srážejí ceny třeba za to, že je to ve starém obalu atp., že aktuálně něco ukazuje graf, tak to ještě nemusí znamenat, že to skutečně dostaneš...

Btw. já takhle koupil loni, když jsem viděl špatné nacenění, docela dost lahví určitého typu prémiového alkoholu, já měl lahev za 740,-, dneska už je běžně vidím za 1300,- i víc a jsem zvědav, jak to bude vypadat po novém roce s vyššími daněmi...

A teď v listopadu je to akorát zhruba rok od koupě...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 9. 11. 2023 14:20

U zlata pocitej -10% protirodejni cene.

Dluhopisy? A jake jsou zaruky?

-- 9. 11. 2023 14:25 --

peliculiar píše:Jeden případ za všechny ... Za mě jsou investice do korporátních dluhopisů složitější než akcie.
Pokud máš na mysli Investown, tak to netuším, ale shoduji se s tímto zhodnocením.

Se zhodnocenim souhlasim.

Ale o kolik myslis ze nemovitosti padnou nebo mohou padnout? O 40% ? To asi ne ze? Takze nakupy s LTV 60% jsou v pohode kdyz uvazis kryti. Oproti dluhopisum (cim jsou zajisteny) nebe a dudy. To mi firt nekdo volal ze dluhopisy za 9-13%. Nesel jsem do dluhopisu. Zadne zaruky.

A kdyz nesplati jistinu, bezi sankcni urok 0,3% denne a to dostane investor. Uz to bylo vyplaceno dokonce tak, ze uverovany se preuveroval (znovu refinancoval u IT) a nestihnul to o 60 dnu takzenzaplatil cca 60 x 0,3 = 18% navic… diky tomu ta reinvestice mela asi 83% LTV a do thomuz jsem nesel… jak rikam LTV do max. 65-70% vic ne

Nejvetsi % tam bylo nyni, ale zastava 2. v poradi do toho bych taky moc nesel, takze aktualne 10-10,1% rozumne pujcky. Indikaci rizika tam davaji, otazka je jak to tech 100.000 investoru cte

Pravda je, ze to nejsou investice do nemovitosti ale do uveru. Za mne lze doporucit… kde sezenes za 10% tak likvidni?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fc70 9. 11. 2023 16:43

Ale o kolik myslis ze nemovitosti padnou nebo mohou padnout? O 40% ? To asi ne ze?
A proč ne? https://en.wikipedia.org/wiki/Irish_property_bubble
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod vpe 10. 11. 2023 20:39

Protoze nemovitostni cyklus je (udajne) 18 let, takze od 2008 jeste brzo, si myslim. Ja jsem odhadoval, ze v pristich 2 letech to nepujde dolu o vic jak 40 %, pokud sem neprileti atomovka nebo kometa.

Ty si myslis, ze by mohly v pristich 2 letech v CR reality i o vic spadnout!?? Ano/ne?
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod saabik 11. 11. 2023 22:07

Celkem kvalitní článek, na to že je na seznamu.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 12. 11. 2023 08:09

Článek zajímavý. Sám jsem ale zvažoval před rokem dvěma investici do tvrdě propagovaných realitních fondů od Patrie (jeden komerční nemovitosti, druhý kancelářské), které měly roční návratnost řádově 15 %, od té doby, nakolik vím, jim ten zisk ještě vzrostl. Jsem zvědavý, jestli to dělají lépe, komerční nemovitosti se chovají nějak jinak, nebo to taky půjde dolů. Jinak ani ty byty nejsou myslím špatnou variantou v jakékoli formě, řekněme v průměru ročně 4 % z nájmu, další 4 a více % ze zhodnocení, ale do toho jsem přímo nikdy neinvestoval - jedině tak, že jsem si koupil nemovitost, sám v ní bydlel, a po 8 letech prodal za 2,5násobek.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 13. 11. 2023 17:37

“a po 8 letech prodal za 2,5násobek”

A kdybys cash do S&P500, tak jsi mel 2 nasobek za 7 let takze skoro stejny :-) Ale ty asi myslis to, ze jsi mohl bydlet po tu dobu za levno.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ... 13. 11. 2023 18:21

No take do ni ale asi neco zainvestoval ne? Udrzba byva nutna.
...
Trvalý BAN

Další stránka