Investice do nemovitostí - Zkušenosti, rady atd

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rendy00 15. 11. 2023 14:56

Zkouším se na těch srealitách ověřit přes BankID u ČSOB a hází mi to chybu, vám to někomu funguje?

EDIT: už to naskočilo
Naposledy upravil Rendy00 dne 15. 11. 2023 16:20, celkově upraveno 1
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 15. 11. 2023 15:16

ČSOB má aktuálně výpadek služeb.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod peliculiar 16. 11. 2023 18:29

vpe píše:… nekdy je vyhodnejsi jit do najmu (a vlastni pronajmout) proto, ze to vyjde vyhodneji.

Celkem rozumím tomu, že za určité situace je lepší bydlet v nájmu, než-li kupovat vlastní.

Když už člověk vlastní má, jakou může přinést výhodu vlastní pronajímat a sám bydlet také v nájmu?
Tedy za předpokladu, že ty pronájmy jsou za plus minus srovnatelných podmínek a není ten "můj nájem" výrazně výhodnější než za jakých podmínek pronajímám já?
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tomashewk1 14. 8. 2024 12:51

Mám 8 investičních bytů v Kadani na pronájem. Nedoporučili byste mi prosím někdo nějakou osvědčenou firmu na spravování těchto nájemních bytů? Tj. firmu, která za mne bude komunikovat s nájemníky, hlídat platby nájemného a řešit problémové nájemníky? Na internetu jsem něco našel, ale moc rád bych i nějaké ověření kvality (recenze na ty firmy nejsou dobře dohledatelné). Moc díky!
tomashewk1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pulmann 14. 8. 2024 18:25

Na FB se takové firmy nabízejí.
Ale co si budeme povídat, je to FB.
A asi to musí být nějaká správcovská firma z Kadaně.
pulmann
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 14. 8. 2024 20:55

Vetsinou to vsude delaji mistni realitni firmy.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rendy00 14. 9. 2024 15:38

Sehnat si nájemníka po vlastní ose nebo přes realitku?
Matka zdědila na půl byt společně se sestrou, já jí pomáhám připravit ho na pronájem a pronajmout.

Plánoval jsem to udělat po vlastní ose (ne že bych v tom byl zběhlý, ale nějakou povědomost mám), ale teď přišla její sestra s tím, že to chce přes realitku, prý protože "když nastane problém, realitka ho vyřeší".

Tedy máte nějakou zkušenost, že realitka řeší problémy s nájemníkem (aniž by to byla extra placená služba)?
Chce to dát nějaké místní no-name realitce (tu realitku nejspíš tvoří jeden člověk).

Podle mě seženou nájemníka, shrábnou provizi a dál to není jejich starost. Chci je obejít už jen z principu...
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 14. 9. 2024 15:43

Co si dohodnete ve smlouvě to budete mít.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pulmann 14. 9. 2024 15:57

Myslím, že "když nastane problém , realitka to vyřeší " ,
ta realitka nic nevyřeší. Dostala provizi za zprostředkování a tím to pro ni končí.
Mám i zkušenost že dohodili i klienta v exekuci.

-- 14. 9. 2024 15:59 --

Ale ve smlouvě nesmí být ujednání odporující zákonu / NOZ ) , respektive, pokud tam jsou , tak neplatí.

Např. kouření v bytě, zvířata, apod.

Rop píše:Co si dohodnete ve smlouvě to budete mít.
pulmann
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rendy00 14. 9. 2024 16:10

Rop myslel nejspíš ve smlouvě mezi majitelem a realitkou.
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 14. 9. 2024 17:27

Ja mam zkusenosti, ze realitka opravdu problem s najemnikem vyresi sama, i raelitka o jednom cloveku (duchodkyni) alespon v tom smyslu, ze s tim zbytecne neotravuji policii a umeji ho rychle vystehovat a rychle najit nahradu. Policii otravuji jen ti, co si to pronajimaji sami a ti prave nejcasteji naleti a nevedi si rady, jak neplaticiho najemnika vystehovat.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rendy00 14. 9. 2024 17:50

Klasická realitka, která má jediný příjem (v oblasti nájmů) z provize za zprostředkování?
A její motivace tedy je jen to, že s dalším nájemníkem bude další provize?
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 14. 9. 2024 18:08

To nevim, jestli maji provizi jen za smlouvu, nebo i za inkaso najmu. Teoreticky muze vlastnik ten byt pronajmout realitce, aby ho ona pronajimala dal. Casto se z toho bytu pak stane ubytovna pro agenturni zahranicni delniky, realitka inkasuje primo od pracovni agentury, ne od ubytovanych. Sousede pak maji radost, protoze se tam dost chlasta a rve do noci. Asi ale stale lepsi, nez mit za sousedy romy.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod intfo 14. 9. 2024 23:40

To jsou právě dvě dost odlišné věci.
1) Realitka dohazuje nájemníka, má za to provizi a tím to pro ni končí. Maximálně ještě bývá ve smlouvě, že když nájemník skončí do nějaké doby, třeba 3 měsíců, tak sežene nového. I tak ale neřeší vystěhování problematického nájemníka atd. Starosti zůstávají tobě.
2) Pronajímáš byt společnosti, která jej pronajímá/podnajímá dál. Ručí Ti za platbu nájmu a škody, "provize" si bere z rozdílu v měsíčním nájmu placeném bydlícím a inkasovaným pronajímatelem. Starosti z většiny přebírá společnost. S normálními se dá i domluvit jakého nájemníka v bytě nechceš. Budeš přicházet o nemalou část nájmu (třeba 20%), ale téměř bez starostí.

Vždy zvažuj jakou smlouvu uzavíráš a hlavně na jak dlouho byt pronajímáš. První smlouva s kýmkoli maximálně na 12 měsíců. Protože vystěhovat problematického nájemníka při skončení nájmu je přeci jen jednodušší. A problémy s bytem a nájemníkem mohou být větší než si myslíš. Vystěhovat neplatiče a potížistu se smlouvou je pro normálního člověka na roky.
intfo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 15. 9. 2024 06:22

Take zejo muzou neplatici zpusobit problem s dodavateli elektriny, plynu, vody, po odpojeni se priprav na neopravnene odbery, amaterske a nebezpecne pripojeni elektriny a plynu nacerno, nebezpeci vybuchu, pozaru, ...

Za me je nejdulezitejsi vyber najemniku, tedy si o nich zjistit udaje od tretich osob, nejlepe zjistit, kde u koho bydleli predtim a toho se dotazat na jejich spolehlivost. Za prvni republiky bylo normalni, ze pronajimatel vyzadaval od najemnika pisemne doporuceni od predchoziho pronajimatele, a to si jel jeste k nemu osobne overit, jestli neni falesne. Pokud najemnik mel vuci predchozimu pronajimateli dluhy, tak mu proste pronajimatel dobre doporuceni nedal.

https://stalynajem.cz/blog/jak-nalezt-idealniho-najemnika
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka