Investice do nemovitostí - Zkušenosti, rady atd

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod yowie 13. 11. 2023 18:48

vpe: Tam ale, pokud nekupoval xls za své, ale na hypo, tak ten 2,5 násobek ceny bytu je ještě dále značně pokrácen, což taky z nemovitostí dělá takový investiční hit... Že ti stačí na malém městě 200-300k, v Praze 1mil +, zatímco do toho indexu bys tu cenu bytu musel dát v keši hned...

xls: S realitními fondy bych byl opatrný... Nejspíš ještě nepřeceňovali zástavy... Obzvlášť kanceláře jdou v US brutálně do kopru.

Navíc je tu určitá paralela s krizí 2008, kdy docela dlouho předtím už byly v problémech některé realitní fondy.

Tady Blackstone není schopen vyplácet všechny požadavky už asi rok...

https://www.barrons.com/articles/blacks ... s-e2c9ac2d
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 13. 11. 2023 23:15

@… No to je to “bydleni za levno asi”. Jenze, ne v kazde dobe se to vyplati, nekdy je vyhodnejsi jit do najmu (a vlastni pronajmout) proto, ze to vyjde vyhodneji.

Zastavy: pokud chces tak v investovnu by ti meli poskytnout znalecky posudek, aby bylo jasne, ze kdy je a z ceho vychazi. Jak rikam, nemyslim si, ze by se to zborilo o 40+ % a tedy LTV za mne je bezpecne…

O dluhopisech se nebavim, to je nezajistena pujcka, vzhleďm k tomu, ze vynos je +/- stejny okolo 10,5% hrubeho, tak to nema vzhleďm k riziku, atraktivitu… Samozrejme Cesi jsou specialne zatizeni na “jistoty”.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod xls 14. 11. 2023 07:29

Jednalo se o zánovní byt, takže další investice blízké 0. Prvotním účelem bylo zajištění svého kvalitního bydlení, ten kapitálový výnos byl jen vedlejším produktem.

Jak jsem psal, sám jsem na konec do těch fondů kvůli nedostatku volné hotovosti nešel, ale výsledky mi přijdou vcelku vynikající: https://wood.cz/produkty/fondy/
Z druhé strany to dost tvrdě propagovali, na mě až podezřele, ale to třeba bylo i kvůli tomu, aby zabránili panickému odlivu prostředků.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod mikocz 14. 11. 2023 07:42

Přecenění těch fondů dnes, kdy probíhá málo realitních transakcí, probíhá jak? Odborným okem?
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 14. 11. 2023 07:52

Řekl bych takzvanou fenestrální metodou = pohledem z okna. :)

Včera jsem koukal na Reas atlas cen. Kdysi super věc s realizovanými cenami, nyní paskvil. Aby se mohli tvářit, že ceny skoro neklesly a už zase rostou, upravili historii zhruba o 20 % dolů (pro jistotu přestali ukazovat starší realizované transakce, protože těžko by mohli tvrdit, že novostavba v Praze na metru v lednu 2019 měla cenu 65000 za metr, když se jich prodaly desítky pár měsíců dřív za 85000). A když jim do jejich pohádky, že loni v dubnu byla tržní cena 120000 za metr (aby nebyl od té doby propad) neseděl prodej za 156000, tak ho prostě smazali z databáze.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 14. 11. 2023 08:28

Ty fondy, které mám na mysli, mají nakoupené kanceláře a obchodní prostory, kde jsou na většinu uzavřené nájemní smlouvy s inflační doložkou apod. Takže bez prodeje je to vcelku stálý a ziskový byznys a situaci je spíš potřeba využít ke shromáždění nových prostředků a dalších investic, dokud je trh relativně nízko.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 14. 11. 2023 08:29

mikocz píše:Přecenění těch fondů dnes, kdy probíhá málo realitních transakcí, probíhá jak? Odborným okem?

Je třeba dodat, že přecenění nemovitosti ve fondu probíhá zpravidla jednou za rok.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rendy00 14. 11. 2023 11:18

A je to přeceňování vždy skutečně objektivní, je tam nějaký kontrolní mechanismus?

Reas - přesně, mám totiž dojem, že je od jisté doby někdo koupil a tím ztratili nezávislost.
Je v současnosti nějaká alternativa, kde lze dobře porovnávat realizované ceny?
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yowie 14. 11. 2023 11:58

Rendy00: No, s tím přeceňováním a objektivitou si nejsem jistý, budu slušný, nebudu dávat jména... :-D

Ale letos jsem dělal jeden odhad, byl tedy pro odpisy a za tu cenu by se to neprodalo ani náhodou... Spíš tak o milion méně dneska, možná i o víc.

Ono když ti někde udělají "dobrý odhad", že ušetříš ranec na daních, asi se to mezi ostatními pronajímateli docela rozkřikne, zatímco, když ti ho někdo podstřelí, znovu tam už nepůjdeš a kamaráda tam asi taky nepošleš... :-)

Jinak já zaregistroval, že jsou nějaké asi docela nové cenové mapy na hypox.cz, jak je to s přesností nevím, ale asi to bude přesnější v lokalitách, kde je víc prodejů, na maloměstě to často nic neukáže.

Koukal jsem na jednu konkrétní garsonku v Sudetech, kde nabídková cena aktuálně je 1,7mil. :lol: a už dlouho dlouho leží na Srealitách, a ten hypox v té oblasti ukázal cenu 1,1 mil... :tleskani
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 14. 11. 2023 12:53

<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rendy00 14. 11. 2023 14:51

realitymix tahají data právě z reasu, ne?

sreality jsou inzerované ceny, nebo to propojili i s katastrem a jedná se o skutečně realizované ceny?

Na ty ostatní mrknu, díky.
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 14. 11. 2023 17:36

Sreality mají realizované.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod yowie 14. 11. 2023 17:52

tmx643: Ale to bude ta jejich nová analytika, kde chtějí bankovní identitu, ne? To ale není to, co tu linkoval vpe, to je myslím pořád ta jejich stará analytika z dat Srealit, tedy nabídkových cen...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 14. 11. 2023 19:03

Toto je imho z realizovaných. Jsou tam převody družstevních bytů do OV, to inzeráty 100% nemělo. https://www.sreality.cz/cenova-mapa
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod yowie 15. 11. 2023 10:19

tmx643: jj, ale tvůj odkaz ukazuje něco jiného, než odkaz od vpe... A je to tak, jak jsem psal, tohle je ta nová analytika, kvůli které si asi už to bank ID konečně zřídím...
yowie
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka