DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod saabik 2. 1. 2024 15:52

To bývá klasicky třeba nákup ve Francii nebo Itálii, nějaký extra poplatek, který si účtuje burza. Standardní cetou v Německu nebo US to nehrozí.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 1. 2024 16:05

Ach jo, tak to tu diskusí rozbijeme. :(

fc70 píše:
saabik píše:Tu RB vidím dle ceníku správu za 0,2 %. Odkud jsi čerpal?
https://www.rb.cz/attachments/investice ... ro-dip.pdf

Tak to by mohl být velice nadějný první výstřel. Pokud opravdu budou nabízet nákup ETF v objemu tisícovky za dvě koruny, to tu asi s trhem docela zamává, kromě DIP i v tlaku na běžné brokery, co by si účtovali přes 10 €.

Jen teda odkazují na nějaké nespecifikované náklady 3. stran… tam se bojím, že se to rozbije.

Ceník RB pro akcie a ETF čtu (viz také vysvětlivky) jako 0,2 % z obchodu (což je málo) a 0,2 % p.a. za správu. Počítám ale, že to je dočasný stav - kolonky tam na to už mají. :)

blackwork píše: ... Třeba AČR oznámila že do DIP nebude moci poslat příspěvek z FKSP. >:-( 8-) :roll:
Zůstává se u "osvědčených" penzijní spoření a doplňkové penzijní připojištění. :tleskani :/
Úplně se divím že tam není ještě napsáno Investiční životko :twisted: :-!

Hmm, tak to by bylo smutné. Měl jsem pocit, že toto (diskriminace DIP) je zákonem řešeno.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 2. 1. 2024 16:36

fc70 píše:Tak to by mohl být velice nadějný první výstřel. Pokud opravdu budou nabízet nákup ETF v objemu tisícovky za dvě koruny, to tu asi s trhem docela zamává, kromě DIP i v tlaku na běžné brokery, co by si účtovali přes 10 €.

Bohužel, není.

Podle Předsmluvní dokumentace k DIPu, čl. 12.14 banka konvertuje měnu podle jejich kurzového lístku, což efektivně vychází na nějakých 3,5%. Kvůli tomu je tedy zpočátku stále nejdražší, ale díky nižším poplatkům za správu stihne předběhnout aspoň to proklaté Portu někdy po 20. roce.

Dr.D píše:Není mi jasné to Portu. Oni převádějí měny za středový kurz nebo proč tam není uveden žádný náklad za nákup?

U známého jsem si potvrdil, že Portu směňuje za kurzy extrémně blízko středu, takže nejspíš na forexu bez vlastní přirážky. Lépe to sám nikde jinde nesměníš, takže budeme nadále počítat s nulovými náklady na obchod.

-- 2. 1. 2024 16:39 --

drkarel píše:Hmm, tak to by bylo smutné. Měl jsem pocit, že toto (diskriminace DIP) je zákonem řešeno.

Souhlas. Zákon zakazuje diskriminaci. Ale třeba Armáda ČR není jen tak ledajaký zaměstnavatel, tak se to na ni třeba nějak nevztahuje. Netušim...
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 1. 2024 16:44

A, prosím, kde ji zakazuje? Nepodařilo se mi to najít, našel jsem jen zákaz upřednostňování určitého poskytovatele DIP. Jo to sice není, ale nějak mi uniká důvod, proč by nějakou výjimku měla mít zrovna v této oblasti.

-- 2. 1. 2024 16:55 --

Obávám se, že to v zákoně není, že by se tak sice z dúvodové zprávy vlády zdálo:
"S ohledem na vzájemný soulad mezi zákony na finančním trhu se rovněž
doplňuje zákaz diskriminace zaměstnanců při výběru produktu zabezpečení na
stáří, obdobně podle úpravy pro životní pojištění a pro účastnické
a transformované fondy."
Fakticky je to ale v každém zákoně zvlášť, takže se fakticky zaměstnavateli zakazuje pouze ovlivňovat výber mezi jednotlivými penzijky, jednotlivými životky a jednotlivými DIPy. Leda by to bylo ještě někde jinde.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 2. 1. 2024 17:20

Po zkušenostech s českými bankami bych se při nabídce řádově 0,2 % za cokoliv zajímal, kde mají skryté ty další poplatky v řádech procent, nebo jak mě zkasírují v budoucnosti. Typickým způsobem jsou poplatky za směnu, kde si klidně účtují spread přes 5 % a ještě u toho mají blbé kecy typu "plaťte kartou jako doma". Bankám taky nedělá problém klidně zdvojnásobit (i opakovaně) správcovský poplatek s tím, že jste si přece nemohli myslet, že těch 0,2 % bude platit věčně, když mají fondy i přes 3 %, že to byla jen dočasná nabídka. Další způsob je přemlouvat k vlastním fondům nebo jiným produktům, kde sice bude za DIP platit nízká procenta, ale vyšší budou schována ve správě těch produktů (a to normální klient nikdy nerozklíčuje), různé měnové zajištění, pojištění atd.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 2. 1. 2024 17:35

drkarel píše:A, prosím, kde ji zakazuje? Nepodařilo se mi to najít, našel jsem jen zákaz upřednostňování určitého poskytovatele DIP.
...

Tohle už je off-topic. Pojďme toto téma přesunout vedle. Viz také příspěvek: viewtopic.php?p=13643910#p13643910

@xls:
Už jsem psal, že Raiffka napálí 3,5% za konverzi měn.

Z jejich ceníku vyplývá, že budou lidi tlačit do svých podílových fondů, protože "tam to, pane, máte naprosto bez poplatků, kdyžto ETFka budete mít za 0,2%".
Jenže tady hodnotíme nabídky z pohledu "zodpovědných investorů"; viz jméno vlákna. Tyhle věčné námitky ve stylu "ale ignorantům banky nacpou co nejdražší produkt, bů hů" mě už nebaví.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dr.D 2. 1. 2024 19:43

Truth Seeker píše:U známého jsem si potvrdil, že Portu směňuje za kurzy extrémně blízko středu, takže nejspíš na forexu bez vlastní přirážky. Lépe to sám nikde jinde nesměníš, takže budeme nadále počítat s nulovými náklady na obchod.

Super, takže pro horizont 10-15 let asi nejlepší volba.
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 1. 2024 19:48

To si nejsem jist, protože u FIO a Patrie je počítáno s náklady na konverzi, které asi půjdou obejít.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod kockopes 2. 1. 2024 20:07

Portu chce ještě letos představit nějaké další slevy z poplatků, které budou nějak navázány na objem investic. Tato informace zazněla na jejich youtube, který probíhal před Vánoci. Třeba si i na základě toho dočkáme nějaké další slevy...
kockopes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 2. 1. 2024 20:11

Nějaké další slevy, tzn. víc než sleva z 1% p.a. na 0,5 p.a., se kterou se už počítá?
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kockopes 2. 1. 2024 20:28

Nebyli moc konkrétní a ani nebylo jasné, jestli se bude bude jednat o DIP nebo běžnou investici. Sdělili jen to, že se tím zabývají a více by mělo být představeno během tohoto roku. Odkaz na video:
https://magazin.portu.cz/novinky-na-por ... KGoctRGmgo
Pokud si dobře pamatuju, byl to jeden z dotazů od klientů snad v první půlce. Už nemám čas to hledat...
kockopes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 2. 1. 2024 21:04

Hned první komentář:

Mohu se zeptat, zda do budoucna máte v plánu snižovat své poplatky? ...

'Portu' píše:Dobrý den, ano, s růstem objemu investic pod správou plánujeme poplatky dále snižovat. V případě DIPu budeme účtovat za správu portfolií, strategií a crypto investic pouze poplatek 0,5 % p.a. a za využívání investiční rezervy poplatek 0,25 % p.a.

a níže pak:
'Portu' píše:S růstem objemu investic pod správou plánujeme poplatky dále snižovat a zamyslíme se také nad možností delší fixace.

Takže minimálně letos to nevypadá na žádné velké zlevňování.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dr.D 2. 1. 2024 22:18

drkarel píše:To si nejsem jist, protože u FIO a Patrie je počítáno s náklady na konverzi, které asi půjdou obejít.

Jo, to asi jo. Ale zároveň hledám co nejlepší řešení i pro příbuzný, ve stylu "nastav trvalák a dál neřeš".
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 1. 2024 22:19

Dr.D píše:Není mi jasné to Portu. Oni převádějí měny za středový kurz nebo proč tam není uveden žádný náklad za nákup?

ANO, Portu mění za středový kurz a skutečně je to velmi transparentní, což ví každý, kdo u nich už chvíli je. V pohybech je totiž kromě nákupů těch ETF atd. vidět i Forex konverze (vždy naráz za celý měnový pár po nákupech daného dne) a je to čistý burzovní Forex obchod na USDCZK resp. EURCZK páru, žádný příplatek resp. rozšířený spread.
Proto opakovaně tvrdím, že těch 0,5% p.a. u Portu nemusí být až tak moc, když si člověk uvědomí, že tam jsou fakt VŠECHNY náklady, i ty, co banky/brokeři schovávají bokem třeba právě do spreadu. Navíc pro většinu populace je důležitá ta jednoduchost robo nákupů trvalým příkazem, což brokeři fakt nemají. Ano pro nás na fóru to může přijít až moc jednoduché (a dražší), ale fakt tou transparentností a stylem "vše v jediném poplatku" na tom určitě nebudou vůči konkurenci špatně.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 2. 1. 2024 23:33

kockopes píše:Nebyli moc konkrétní a ani nebylo jasné, jestli se bude bude jednat o DIP nebo běžnou investici. Sdělili jen to, že se tím zabývají a více by mělo být představeno během tohoto roku. Odkaz na video:
https://magazin.portu.cz/novinky-na-por ... KGoctRGmgo
Pokud si dobře pamatuju, byl to jeden z dotazů od klientů snad v první půlce. Už nemám čas to hledat...

Z toho videa od týmu Portu:
Výhledově s rostoucím objemem spravovaných prostředků by mohly jít poplatky dolů, ale prý to není na pořadu dne.
To už spíš by mohli zavést další slevu pro větší portfolia.

Dr.D píše:...hledám co nejlepší řešení i pro příbuzný, ve stylu "nastav trvalák a dál neřeš".

Na tohle mi vychází v mnoha scénářích jako nejlepší řešení Patria "Pravidelné investice".

minarjo píše:Navíc pro většinu populace je důležitá ta jednoduchost robo nákupů trvalým příkazem, což brokeři fakt nemají. Ano pro nás na fóru to může přijít až moc jednoduché (a dražší), ale fakt tou transparentností a stylem "vše v jediném poplatku" na tom určitě nebudou vůči konkurenci špatně.

Patria "Pravidelné investice" :-P

Abych ale nebyl k Portu nefér: oni alespoň pro některá portfolia (resp. strategie?) přidávají prvky aktivní správy. Třeba během letoška prý "vypnuli zajištění koruny". Taky nějak čachrovali s dluhopisovými ETF.

Takže kvalitativně mohou být někde jinde (snad v pozitivním slova smyslu) než někdo, kdo nekouká nalevo napravo a prostě kupuje to jedno jediné akciové ETF. To ovšem ukáže až čas, jestli tato poloaktivní správa za těch 0,5% ročně stojí.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka