DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 1. 2024 15:10

Ono obecně neubude problém přímo do DIP dostat eura. Otázkou jen je, jak to budou pak dané společnosti uvádět na daňovém potvrzení klientům pro FÚ. Tedy zda v měně zaslání a klient si přepočte sám Jednotným kurzem (to bohužel asi ne, i když by to byl ideál), nebo to přepočtou nějakým svým, dost možná nevýhodným kurzem do Kč. To je velká neznámá po celý letošní rok.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2024 15:37

minarjo, zbytečně tady opakuješ pesimistické hypotézy. Jako pesimista jsem přesvědčen, že potvrzení budou vydávat buď v jednotlivých měnách, nebo přepočteno jednotným kurzem (žádným nevýhodným, spíš nějakým středem), resp. dost možná i oběma způsoby naráz - v jednotlivých měnách a uvedeným orientačním přepočtem na CZK.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod pavelxcz 9. 1. 2024 20:41

Vlastní eura do DIPu asi není problém poslat, ale co s příspěvkem zaměstnavatele? Pravděpodobně žádný zaměstnavatel nebude ochoten posílat eura a pak bude konverze hrát roli. Leda mít jeden DIP na vlastní peníze a druhý DIP s levnou konverzí na příspěvky zaměstnavatele?
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 1. 2024 22:49

Co se příspěvků zaměstnavatele týče (teď neřeším měnu, to záleží na zaměstnavateli), celkem mě překvapilo, že ne všichni poskytovatelé budou ochotní ho hned zkraje do DIP přijímat. Tedy neřešte zde tolik jen stranu zaměstnavatele, ale spíše konkrétní poskytovatele a to, co vlastně opravdu umožní. Očividně ne všichni všechno hned od začátku, je dobré tedy koukat nejen na cenu, ale i reálnou nabídku.
Ale budu konkrétní: Patria finance, celkem velký a zde nejen autorem vlákna doporučovaný hráč z rodiny ČSOB, totiž dle VOP DIP vůbec nebude (v tuto chvíli) příspěvky zaměstnavatele přijímat! Pro mnohé možná šokující, ale bod 2.8. Obchodních podmínek DIPu na webu Patria hovoří jasně, cituji:
"2.8. Příspěvky zaměstnavatele. Na DIP nelze vkládat příspěvky zaměstnavatele Zákazníka."
Stručné a jasné, nemyslíte? Ano, možná to časem změnou VOP umožní, ale evidentně nikoho (nejen autora vlákna, ale ani třeba mě) vůbec tato možnost nenapadla, že by poskytovatelé i tímto způsobem omezovali rozsah možností v DIPu (tedy i jinak než rozsahem investičních instrumentů). Takže ještě zlaté mnou zde vícekrát obhajované pro svou jednoduchost vůči klientům (i když ano, o něco dražší) Portu, které by mělo umožnit generovat platební údaje pro příspěvky zaměstnavatele už v tomto týdnu. Uvidíme, kdy se k tomu dokope Patria, když současné VOP DIP ho jednoznačně nepřipouštějí, i když smlouva samotná už ano, i když s odkazem na ty VOP (tj.očividný rozpor k vyřešení).
Uvedu rovnou odkaz na VOP DIP platné od 1.1.2024, hledejte bod 2.8.: https://cdn.patria.cz/DIP-obchodni-podminky.pdf
A k tomu i vzor Patria DIP smlouvy, která na ty podmínky odkazuje - v ní přitom v bodě 2.4. jsou příspěvky zaměstnavatele povoleny, ale s odkazem na VOP, kde jsou zakázány: https://cdn.patria.cz/DIP-smlouva.pdf
Tak teď babo raď, umožňuje tedy v tuto chvíli Patria ty příspěvky zaměstnavatele přijímat nebo ne? Je v tom fakt výrazný rozpor (2.8.VOP ne versus 2.4. smlouva ano, ale s odkazem na omezení do VOP, kde ne) a měli by si to rychle u nich ujasnit :D.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 9. 1. 2024 23:30

Díky za tenhle průzkum.

Podle mě to jasné: Patria s příspěvky zaměstnavatele počítá, jen to z nějakého důvodu nestihli spustit od samého začátku. A jak že to tedy je? Ten zákaz ve VOP jasně přebíjí "můžete, ale s případnými omezeními".

Smlouva se po jejím uzavření nedá změnit tak snadno (resp. asi jen po oboustranném odsouhlasení), zatímco VOP mohou změnit snadno a jednostranně. Takže až budou chtít ty příspěvky rozjet, jen změní VOP a hotovo.

-- 9. 1. 2024 23:39 --

pavelxcz píše:Vlastní eura do DIPu asi není problém poslat, ale co s příspěvkem zaměstnavatele? Pravděpodobně žádný zaměstnavatel nebude ochoten posílat eura a pak bude konverze hrát roli. Leda mít jeden DIP na vlastní peníze a druhý DIP s levnou konverzí na příspěvky zaměstnavatele?

A nebo jediný DIP, který bude mít přijatelné náklady jak pro CZK, tak pro EUR.

Ještě že jsem přesně takový scénář také uvažoval a propočítal, viz "Scénář D" pár stránek nazpět.
Uvažoval jsem tehdy, že bych se ještě podíval na kombinace dvou DIPáků, jak naznačuješ, ale když pro oba zdroje vkladů stejně vyšla (alespoň zatím) nejlépe Patria, tak to nedávalo smysl to příliš komplikovat.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod boat68 10. 1. 2024 08:36

Na stránce DIP na Patria pišou tohle
Proč DIP?
1 Daňové zvýhodnění - Možnost odpočtu ze základu daně do výše 48 tisíc korun ročně.
2 Příspěvek zaměstnavatele - Zaměstnavatelé mohou přispět až 50 tisíc korun ročně.
https://finance.patria.cz/DIP/

Tak to určitě bude jak piše Truth Seeker. Ostatně nevím ani jestli vůbec smí pustit DIP bez toho (nemluvě o tom, že by to bylo komunikační sebevražda).
boat68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 1. 2024 08:42

Ano věřím této interpretaci, tedy že příspěvek zaměstnavatele Patria umožní změnou VOP až třeba někdy během následujících týdnů až měsíců - jen že nemožnost příspěvků zaměstnavatele hned teď od ledna může leckoho, kdo si to tam založí, zaskočit. Je vidět, že se fakt DIP teprve vyvíjí, proto někteří (i velcí hráči jako ČS, KB, Fio) raději tolik nespěchají a spustí ho až během prvního pololetí plnohodnotně, bez teď hned tak nějak napůl jako právě Patria :). Asi i proto jsem na jednom finančním webu četl článek, že Portu DIP spustil jako první - asi tím mysleli právě plné spouštění se vším všudy, tato pozvolná polovičatá řešení prozatím nepočítají a ani sama Patria se mediálně DIPem ještě nejspíš nechlubí, dokud ho nebude mít komplet funkční :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod luboslagin 10. 1. 2024 08:57

Vcera jsem psal na podporu Patria Finance a odpovedeli, ze prispevky zamestnavatele bude mozne vkladat od 1. 4. 2024. Tak snad to neni predcasny april. :)
luboslagin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 1. 2024 09:10

Takže jsem týdny až měsíce tipl správně.
Malý OT: Vtipné je i to, že Apríl letos vychází na velikonoční pondělí :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod simec 10. 1. 2024 19:57

Mohla by mi nejaka dobrá duse poradit, jak bych to mel udelat u Patria (pravid.)?
zalozil jsem si totiz Portu ale jak vidím místní výpocty, na můj horizont 20let 48T/rok bych radeji Patriu, EUR tam muzu posilat z Revolut, ale ujal by se me nekdo a poradil jak na to?
simec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 10. 1. 2024 20:35

Jak udělat co přesně? Založit, nebo pak nastavit ty pravidelné nákupy?

Já mám jen demo účet, a tam DIP bohužel nemají, takže nevím, jak přesně to vypadá.

Rámcově by to mělo být podobné, jako třeba na tomto videu (od 45:30). Jen se to celé musí nastavit v DIPu a ne v normálním účtu (pokud při založení automaticky dostaneš oba). Podle nějakého screenshotu snad měla přibýt položka "DIP" na té horní liště.
(Portfolio / Obchodování / ...)

Já bych vybral jediné ETF a sypal 4k/měs. jen do něj. Buď iShares Core S&P 500 USD nebo iShares Core MSCI World.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Novacek05 10. 1. 2024 21:45

@simec: u Patrie využívám ty pravidelný investice už nějakou dobu, s DIPem je tam jen nějaký mezikrok navíc a nešlo to nastavit ještě pár dní zpátky v apce, ale jen přes web.

• Počítám, že už máš u Patria účet nebo si ho zřídíš
  • Vytvoříš si DIP - je to přímo na horní záložce na webtrader.patria.cz - DIP, něco jako aktivovat by tam mělo být
  • Na záložce třeba Portfolio máš vpravo nahoře Vklad peněz, kde najdeš pro každou měnu číslo účtu a variabilní číslo, kam si pošleš peníze, EURa jsou za 1 EUR/transakce poplatek, pokud neposíláš z ČSOB kde to je zdarma, tak se spíš vyplatí posílat větší částky
  • není tam (zatím) rozlišení na běžné a dip portfolio, tak až peníze dorazí, musíš to interním převodem hodit do DIPu, Interní převod najdeš vedle Vkladu peněz taky v pravo nahoře
  • Pak na záložce Pravidelné investice zvolíš N (nákup) na ETF, který chceš (já mám třeba 140 EUR na MSCI Core World a 20 EUR MSCI Core Emerging Markets (abych pokryl co nejširší trh v nějakým rozumným poměru))
  • musíš si tam pak zvolit správné portfolio - DIP a částku/měnu

To je snad v kostce vše.
Novacek05
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 10. 1. 2024 22:21

Novacek05 píše:- není tam (zatím) rozlišení na běžné a dip portfolio, tak až peníze dorazí, musíš to interním převodem hodit do DIPu

Tak už asi víme, proč zatím nejsou podporovány příspěvky zaměstnavatele.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod simec 10. 1. 2024 22:55

Novacek05 píše:@simec: u Patrie využívám ty pravidelný investice už nějakou dobu, s DIPem je tam jen nějaký mezikrok navíc a nešlo to nastavit ještě pár dní zpátky v apce, ale jen přes web.

• Počítám, že už máš u Patria účet nebo si ho zřídíš
  • Vytvoříš si DIP - je to přímo na horní záložce na webtrader.patria.cz - DIP, něco jako aktivovat by tam mělo být
  • Na záložce třeba Portfolio máš vpravo nahoře Vklad peněz, kde najdeš pro každou měnu číslo účtu a variabilní číslo, kam si pošleš peníze, EURa jsou za 1 EUR/transakce poplatek, pokud neposíláš z ČSOB kde to je zdarma, tak se spíš vyplatí posílat větší částky
  • není tam (zatím) rozlišení na běžné a dip portfolio, tak až peníze dorazí, musíš to interním převodem hodit do DIPu, Interní převod najdeš vedle Vkladu peněz taky v pravo nahoře
  • Pak na záložce Pravidelné investice zvolíš N (nákup) na ETF, který chceš (já mám třeba 140 EUR na MSCI Core World a 20 EUR MSCI Core Emerging Markets (abych pokryl co nejširší trh v nějakým rozumným poměru))
  • musíš si tam pak zvolit správné portfolio - DIP a částku/měnu

To je snad v kostce vše.

Dekuji všem za rady, zítra to testnu (účet založen dnes)

Takže mužů poslat třeba i jednorázovou platbu v eur v přepočtu za 48TKc a mám cely rok klid?
simec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 11. 1. 2024 00:24

Zhruba ano. Záleží, jakým směnným bude možné vložená eura v přiznání za rok 2024 převést na koruny, a jestli v tom jako FO vůbec máme na výběr.

Pokud to bude kurz vyhlašovaný GFŘ (tj. průměr za celý rok 2024), tak v tuto chvíli můžeme jen spekulovat, jaký kurz vlastně vyjde.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka