DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod boat68 5. 2. 2024 21:25

volnicko píše:Pokud budes platit v DIP spravcovsky poplatek, tak se jednou stane, ze pro tebe bude nakonec vyhodnejsi klasicky obchodni ucet (a procentualni uspora) nez fixni danova uspora 7200 rocne.

Nejlepší je to zkusit počitat.
Při neoptimální podmínky (= FIO) mi vyjde "break-even" za 40let... Samozřemje to zaleží na všechny hypotézy (a každý má trochu jiné). Ale pro investora nad 30 mi to přijde jako "no brainer".
boat68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Siegel13 8. 2. 2024 16:16

Tomáš Vranka (XTB) píše na twitter/x platformě, že připravují letos mj. penzijní produkt. Tak že by přece jenom byl ten DIP? Odpovídá na dotazy, že to upřesní později.
Siegel13
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 2. 2024 16:33

Články (odkazy) na téma XTB penze jsou už v sousedním vlákně DIP. Letos (ale až tak na podzim) bude XTB zavádět penzijní plány ve svém domovském Polsku a snad i v Británii, u nás to pak budou teprve mapovat, zda by se jim to zde vyplatilo. Více tedy viz sousední DIP vlákno, včerejší příspěvky.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Mrázi 12. 2. 2024 08:44

Četl jsem zde: https://medium.seznam.cz/clanek/vidlako ... ortu-44265

"Negativem je (nejspíš) dvojitý poplatek při převodu DIPu k jiné společnosti. Přestože znění podmínek není zcela jasné, vypadá to, že Portu jednak doúčtuje správcovský poplatek a zároveň naúčtuje další poplatek ve výši 0,5 %. A to se Vidlákovi nezdá fér. A samozřejmě vzniká otázka: proč stát zákonem nezakázal účtovat poplatek při přechodu mezi různými DIPy? Zvýšil by tak konkurenční tlak na výši poplatků. Další novela zákona by toto opomenutí měla napravit."

Chápe to tam autor článku správně?
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 12. 2. 2024 09:27

Ano. Portu doúčtuje 0,5% zpětně, a dále si účtuje 0,5% jednorázově za převod CP. Tomu druhému se snadno vyhneš tak, že CP prodáš, a převedeš si do jiného DIPu peníze; za převod peněz jsem ještě nikde žádný poplatek neviděl.

Poplatky za převod pozic jsou u brokerů docela normální, protože to je operace, která (bohužel ještě i v dnešní době) vyžaduje docela dost "manuální" administrativní práce. Za mě je to naprosto v pořádku.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 2. 2024 14:26

Souhlas. Když už by někdo v budoucnu chtěl přejít s existujícím DIPem pod jinou společnost, tak nejjednodušší a nejlevnější je to udělat jako převod 100% cash, tedy v původním DIPu vše prodat (zpeněžit) a pak až požadovat přechod. Cokoliv jiného muže narazit buď na zvýšené náklady za přesun CP, nebo dokonce nemožnost takový přesun provést (např. když by šlo o frakce ETF tak jako třeba právě u Portu, ty jsou často nepřevoditelné kvůli lokální evidenci frakcí u brokera, nebo když by cílový obchodník některý z ISINů toho výchozího vůbec neměl v nabídce).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod PetSSS 14. 2. 2024 10:10

Měl bych dotaz na zdejší odborníky.

Investování nikterak zásadně nerozumím a rozhodně nemám v plánu tomu věnovat svůj veškerý volný čas, proto hledám produkt, kde se o to postarají za mě. Dává v tomto případě smysl pro DIP využít služby Portu nebo jsou i jiné, výhodnější možnosti?

Je mi 36 a vkládal bych 4 000 Kč měsíčně (případně víc, když stát do budoucna nastaví jinou hranici pro daňovou úlevu).

Rozumím, že do budoucnosti nikdo nevidí, spíš mi jde o to, jestli to v mém časovém horizontu není natolik nevýhodné, že už na začátku je jasné, že méně prodělám, když nechám peníze na spořícím účtu.

Děkuji za info.
PetSSS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 14. 2. 2024 10:42

Tvůj horizont je 24 let. Podle všech teoretických pouček dost dlouhý horizont na to, abys neprodělal. Ale podělat se může imho všechno.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 14. 2. 2024 10:58

Ano, pro začátečníky je Portu rozhodně vhodné (poplatkově až 5x levnější než dělat totéž přes podílové fondy bank), protože tě skrz Investiční dotazník provede založením pro tebe vhodného Portfolia (riziková třída 1-10, kde 10 jsou čistě světové akcie, nižší číslo pak má i dluhopisy atd. coby prvek pro menší kolísavost), no a pak už stačí do toho Portfolia (které má svůj variabilní symbol) posílat peníze trvalým příkazem. Pokud jsi nový a chceš tedy jen DIP, nemusíš u Portu mít v tom základním režimu (mimo DIP) žádnou založenou investici, stačí mít jen to Portfolio v DIP části (obě vypadají stejně, jen v té DIP jsou tedy v souladu se zákonem o DIP blokovány výběry peněz ven z DIPu, protože by to znamenalo jeho zrušení).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod b00n 14. 2. 2024 17:41

Pro příspěvky zaměstnavatele (50k/rok) kvůli konverzi asi teď nejlépe Portu, že?
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tom.par 14. 2. 2024 18:07

Taky řeším, kam s příspěvky na DIP od zaměstnavatele. Rád bych FIO, ale příčí se mi ten zlodějský kurz, za který bych ty koruny musel převádět na EUR či USD. V soukromé části DIP se tomu vyhnu, ale zaměstnavatel se opravdu nebude zabývat tím, že by mi na DIP posílal už cizí měnu.
Zatím mi vychází nejlépe Patria (až bude umět zaměstnavatele).
Stále doufám, že ve FIO vymýšlí pro DIP něco speciálního (výhodnější kurzy či nějaký program pravidelných investic do ETF). Jestli jejich nečinnost na poli DIP je jen o tom, že programují oddělenou záložku do e-brokera, tak je to tedy taky docela fail.
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ... 14. 2. 2024 18:27

Ebrokera jim kdysi davno pred cca 30 lety nekdo naprogramoval a ten uz nejspis zemrel a zdrojaky si vzal s sebou na vecnost, proto to upravit nepujde.
:D
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod minarjo 14. 2. 2024 18:46

Novou záložku do eBrokera ani nemusí programovat, už dnes eBroker umožňuje založit více obchodních účtů (OÚ = ten multiměnový účet se svým číslem + portfolio k němu náležející), ze kterých pak lze vybírat v levém menu (kde jsou mimo ta klientská i další vzorová portfolia jako DAX, PX, Dow Jones atd.). Jen je třeba přejít přes IB Fio na nový typ smlouvy eBrokera u těch, co mají ještě ten starší (jak na to ukazuje popis v záložce Investování v IB Fio, protože kdo má starý typ smlouvy, nemá Investování v IB aktivní). Pak v sekci "Smlouvy a služby" eBrokera lze další OÚ snadno založit (dnes ve variantách s běžnou klientskou či Master hromadnou evidencí českých cenných papírů, plus ve variantách cizoměnových maržových účtů). Takže jim tam stačí tam doprogramovat další typ OÚ (typ DIP) a pak v části pro DIP omezit nákup instrumentů, které zákon o DIP výslovně zakazuje v DIPu držet (třeba korporátní dluhopisy, na pražské burze jich lze přitom koupit několik) plus zakázat možnosti výběru české i cizí měny z obchodního DIP účtu (tam stačí odstranit ty "ikony na výběr" v sekci Peníze). Takže nečekám nějakou extra změnu u eBrokera či složité programovací změny, jen tam toto doplní, plus během roku si na pozadí doprogramují generování PDF potvrzení pro finanční úřad o vložených částkách za kalendářní rok (ke stažení zkraje roku dalšího) a je to. Snad to tedy letos zvládnou :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod černý jezdec 15. 2. 2024 23:40

PATRIA -DIP -Pravidelná investice
Podělím se o svou zkušenost s DIPEM na Patrii.
13.ledna jsem si založil DIP u patrie a rozhodl se , že budu dávat pravidelnou investici do MSCI World 4000Kč/měsíčně. Patria má pravidelné platby vždy 15. dne v měsíci. V lednu platba neproběhla, měli nějakou technickou závadu.

Dnes platba proběhla:
Vloženo: 4000 Kč.
Tržní hodnota: 3900 Kč!!! (Rozdíl 2,5%!!!)
Za 4000 Kč se provedla konverze 155,24 Euro (25,7649Kč/EUR), nakoupilo se 1,76ks za cenu 87,47 EUR/1ks. ETF kleslo o 0,15%, což odpovídá hodnotě 87,34/1ks.(cca -6 Kč).

Poplatky: pravidelná investice by měla dle ceníku být 0,8%, tzn. že zbývající část 1,7% dělá konverze.

Poradíte někdo prosím, jak z toho ven?? Ten poplatek za konverzi je šílený!!!
Jsem zvyklý posílat si na XTB přes revolut eura, kdy je poplatek za směnu minimální.

Přemýšlím nad variantami:
1) Zaslat eura prostřednictvím revolutu na Patrii? Máte někdo zkušenost? Bude investice do DIPu daňově uznatelná, když bude vklad v eurech?
2)Jednorázový nákup akcie (jednou za rok) za 50.000Kč, například ČEZ - jak je to případně s dividendou?Bude blokována v DIPU, nebo s ní budu moci svévolně nakládat?

Díky za rady
černý jezdec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 16. 2. 2024 00:01

Není nad to umět číst...

Truth Seeker už od silvestra, a naposledy v updatu 16. 1. 2024, píše:...

Patria ...

b) tzv. "Pravidelné investice" do ETF (výběr ze 14 ETF):
- nákup: 1,5% (měnová konverze) + 0,8% (vstupní poplatek)
...

1) Posílat eura můžeš, daňově uznatelné to samozřejmě bude.
2) Dividendy samozřejmě budou blokované v DIPu; můžeš je do něčeho reinvestovat.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka