DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod rkosa 4. 4. 2024 13:56

Upřímně řečeno, DIP bych mít mohl, ale kašlu na to ze tří důvodů:
- (bohužel) už mám DPS, ze kterého ale nelze žádným způsobem převést prostředky do DIPu bez ztráty kytičky. Až to možné bude, udělám to velmi rád.
- se svými prostředky si chci nakládat jak sám uznám za vhodné. Nepotřebuju, aby mi do toho stát jakkoliv kecal, házel klacky pod nohy či dodatečně měnil pravidla v průběhu hry stejně jako u DPS. Spálit se jednou mi stačilo, a i když má můj DPS velmi slušný výnos, nejradši bych to vybral a zrušil. Čím jsem starší, tím víc mám odpor k čemukoliv na co může svými nenechavými pařáty došáhnout stát.
- na obchody s CP mi stačí brokeři. Ti si aspoň neberou každoroční bakšiš, narozdíl od DIPu.

Podle mě to stát (ostatně jako skoro vše) zazdil nemožností volného přechodu z TF/DPS do DIPu, proto se do toho nikdo moc nehrne.
rkosa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 123123123 4. 4. 2024 17:16

To je dost nelogické ne? Vždyť DIP provozují právě brokeři. :D
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 4. 2024 20:09

Tak, ne všichni.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 5. 4. 2024 13:55

Zvažuje někdo J&T pro DIP? Přidával jsem dotaz do duplicitního vlákna vedle. Teď jsem si uvědomil, že tady se srovnávaly poplatky rovněž viewtopic.php?p=13703532#p13703532 .
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod MyArtInP 5. 4. 2024 15:00

fremantle píše:U ČS by teoreticky měl jít do DIPu pořídit ještě indexový fond od Fidelity v korunové třídě (měnově zajištěný) s relativně nízkým TER: https://www.fidelity.cz/fondy-a-ceny/fa ... 1400167216

Fidelity uvádí ČS jako distribučního partnera, ale v George fondy od Fidelity nevidím

Pokud chcete tento fond, zkuste založit smlouvu u http://www.KKIP.cz a máte tam max. poplatek 2,5 % dle sazebníku poplatků. Mě to dokonce píše při nákupu ještě nižší, nevím proč :)
MyArtInP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 5. 4. 2024 23:15

Mufinmufi píše:Zvažuje někdo J&T pro DIP? Přidával jsem dotaz do duplicitního vlákna vedle. Teď jsem si uvědomil, že tady se srovnávaly poplatky rovněž viewtopic.php?p=13703532#p13703532 .

Už se to tu řešilo: viewtopic.php?p=13693897#p13693897

Pokud chce člověk akumulační ETF, bude nejspíš chtít nakupovat evropská ETF, tedy v eurech, tedy 30€ za nákup. Nevim, jestli J&T vůbec umožňuje nákupy US ETF, tak jako Patria nebo Fio.

"Vedení zdarma" většinou znamená "za DIP neúčtujeme nic navíc". U J&T tedy za 0,1 % ročně.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 7. 4. 2024 01:42

MyArtInP píše:
fremantle píše:U ČS by teoreticky měl jít do DIPu pořídit ještě indexový fond od Fidelity v korunové třídě (měnově zajištěný) s relativně nízkým TER: https://www.fidelity.cz/fondy-a-ceny/fa ... 1400167216

Fidelity uvádí ČS jako distribučního partnera, ale v George fondy od Fidelity nevidím

Pokud chcete tento fond, zkuste založit smlouvu u http://www.KKIP.cz a máte tam max. poplatek 2,5 % dle sazebníku poplatků. Mě to dokonce píše při nákupu ještě nižší, nevím proč :)

Jenže on se spletl a měl na mysli Fidelity MSCI World Index Fund, který u KKIP jako na potvoru nemají. :-D

fremantle píše:Ano, omlouvám se za chybu - uvedl jsem odkaz na nesprávný fond - ten indexový má ISIN IE00BJ1K1S60.

Je si na to skutečně třeba na to dávat pozor, Fidelity má dva fondy s podobným názvem - neindexový "World Fund" je onen LU1400167216 a indexový "Fidelity MSCI World Index Fund" ten výše uvedený s nákladovostí 0,22 % p.a. - oba jsou poskytované i v korunové třídě (měnově zajištěné).
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 8. 4. 2024 08:31

Díky za upozornění. Já se spíše kloním nákupům přímo v USD. Pokud to budu konvertovat např. přes Revolut do cizí měny, tak už je jedno jestli to půjde do EUR. Zajímavější by pravda byla nějaká diverzifikace a střídat to, protože nezanedbatelnou část aktiv už mám právě v USD a tamějších akciích.

Neustále se tady skloňuje FIO, ale prozatím nejsou žádné hmatatelné informace o tom, kdy by bylo něco přichystáno? Vypadá to pravda zajímavě https://www.fio.cz/akcie-investice/dlou ... ni-produkt, takže asi počkám.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 4. 2024 09:46

Úplně jedno to není - SEPA platba bývá bez poplatku a může být okamžitá, platba v USD je zpoplatněna a pomalejší.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 4. 2024 10:04

Navíc "milovníci dolarů" u dlouhodobého produktu typu DIP na 10+ let zapomínají na to, že v tak dlouhém horizontu je naše přijetí eura už hodně pravděpodobné (nejsem žádný eurohujer, ale realista) a proto svůj DIP mám (kromě důvodů, které píše @drkarel) v RB také v euru (plus Portu v Kč). Podobně mimo DIP i Pravidelné investiční plány v XTB mám s ETF v euru (navíc do XTB lze eura sypat z Revolutu SEPA instant platbou na jejich německý účet u JP Morgan, akorát teď v dubnu nevím proč to z Revolutu šlo jako běžná SEPA, ale rozdíl byl jen dvě hodiny takže cajk). Konverze tak nebude pak třeba řešit žádné.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 8. 4. 2024 10:29

Jsem zvědav na poplatky u FIO. Tady v tomto úhlu pohledu EUR dává smysl. Ta diverzifikace je ale určitě taky důležitá Spousta lidí sice má ETF v EUR, ale na U.S. trzích, takže pak tam na pozadí stejně ta konverze v určité míře musí proběhnout. Vystavujeme se stále měnovému riziku, ale už tam není tak vysoký poplatek za to jak dostat USD na DIP.

Já bych byl nejradši kdyby se nějaký normální broker objevil na seznamu DIP a zazdil ty zkostnatělé na poplatcích nás odírající banky.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod tom.par 12. 4. 2024 12:33

V rámci čekání na DIP od FIO jsem si cvičně založil DIP u Raiffeisenbank, abych si to vyzkoušel.
Pro ty, které by to zajímalo, tak RB Vám v DIPu vytvoří 3 peněžní účty (CZK, EUR, USD), přičemž si můžete zvenčí poslat přímo danou měnu na daný účet. Mně jde zejména o to, do jakého DIPu posílat příspěvky zaměstnavatele a jde mi to tedy o náklady měnové konverze přímo u poskytovatele DIP.
Laicky jsem žil v představě, že si pošlu koruny na účet v CZK, následně interně v té jejich investiční aplikaci je přesunu z CZK účtu na USD účet (nějakým nevýhodným kurzem) a za dolary budu následně kupovat akcie. Na pobočce při sjednávání DIPu mi bylo řečeno, že takto to nefunguje (a opravdu - aplikace toto neumožňuje; nebo jsem minimálně nepřišel na to, jak se to dělá). Držíte prostředky v korunách a kupujete např. americké akcie přímo jakoby za koruny. K měnové konverzi tedy dochází v okamžiku realizace nákupu.
V mém cvičném nákupu to dopadlo následovně: k ceně za akcii bylo připočteno 0,19% jako jednorázový poplatek za nákup (patrně nešlo o avizované 0,2 % kvůli zaokrouhlení) a dále byl připočten poplatek za měnovou konverzi. Tento poplatek byl uveden ve výši 0,9%. Nicméně není specifikováno od jaké hodnoty - zhruba ovšem odpovídala středovému kurzu ČNB toho dne. Reálně k nákupu došlo v cca 15:45, střed ČNB je vyhlašován ve 14:30. Spíše bych tedy čekal, že to bude nějaký aktuální tržní spot plus 0,9%.
To je docela dost zásadní rozdíl oproti FIO, kde si sice dolary vyměníte kdy chcete do zásoby (a nikoli v okamžiku nákupu jako zde u RB), ale zase tam zaplatíte za konverzi spot plus 2,7 %.
Pokud tedy někomu vyhovuje nabídka RB v DIPu (cca 40 ETF a docela slušný, byť omezený výběr US/DE/CZ akcií), může to být vhodné místo k uložení příspěvku od zaměstnavatele.
Jako největší riziko lze do budoucna spatřovat to, že tyto aktuální podmínky u RB nemusí vydržet ani do konce roku. FIO věřím, že tam budou podmínky stejné ještě za 20 let (a pokud ne, tak spíše k lepšímu pro klienta), u RB se tomu věřit ze zkušenosti nedá.
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 4. 2024 12:50

To mi přijde příliš optimistické, těch 0,9% za konverzi u RB, kdoví vůči čemu to počítají :). Protože reálně, jak i zde bylo psáno, jsou RB konverze za 2,5-3,5% od aktuálního Forex středového kurzu, tedy nevýhodné. Sám u RB jeden ze dvou založených DIP mám a využívám výhradně eurový účet (zůstatek CZK i USD účtů nechávám trvale nulový), eura si tam posílám zdarma s výhodnou konverzí z Revolutu, kupuji do RB DIP jen eurová ETF, takže RB nemá za konverzi ode mne ani cent! Tak to doporučuji i jiným. Jinak to ostatní co píšeš je samozřejmé, ty tři účty v rámci DIP (CZK EUR USD) jsou pevné (mezi nimi se už nijak nepřevádí) a tedy nákup čehokoliv lze zadat z libovolného z nich, ale pokud je to s konverzí, je to zbytečně drahé. Což takto lze dělat i u tebou zmíněné Fio, tam také není třeba dělat konverzi manuálně předem jak jsi popsal (je to jen možnost, ne nutnost), tam lze při zadání obchodu zvolit libovolnou měnu vypořádání i jinou než je přednastavená měna obchodu, což je ekvivalent volby měny účtu obchodu v RB.

U Fio bych se z hlediska poplatků do budoucna bál jen toto, pokud by ji časem prodali, třeba právě RB nebo jiné akvizicím nakloněné bance.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2024 13:42

omlouvam se jestli to tady nekde je, ale - je DIP pojistene proti upadku poskytovatele jako banky? (tj do 100000€)
V praci mi tvrdi, ze jo, kdyz jsem se ptal 2 nahodnych poskytovatelu, tak pry ne.

Chapu, ze to je slozitejsi otazka, protoze to je investice a jako takova bez zaruky zisku, ale stat to prezentuje jako 'duchodovy' system, tj neco primerene zabezpeceneho....?
Je to prosim nekde rozumne popsane?

diky
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 4. 2024 14:01

Do 100000 EUR jsou pojištěné vklady. Takže například pokud by v DIPu byl spořák.
Investice nejsou pojištěné. Respektive existuje garanční fond obchodníků s cennými papíry, ze kterého by se plnilo maximálně 90 % a maximálně 20000 EUR.
Každopádně poskytovatelé DIP by měli být pod dohledem ČNB, aby cenné papíry drželi odděleně od svého majetku a na jméno klienta. DIP nemůže poskytovat každý. Potom reálně žádný problém nehrozí. Kdyby zkrachovala třeba Raifka, tak ty ETF jsou vaše, držené odděleně, takže by se jen převedly pod jiného brokera.
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka