DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jannk 12. 4. 2024 13:06

jasne, diky moc
je to teda jine tema, ale jine investicni fondy (typu ClearDeal, Portu, a dalsi co nabizi banky) jsou taky na moje jmeno, tj plati stejny scenar nebo jsou soucasti majetku banky? Zkousel jsem se divat a zatim se mi nepodarilo to explicitne najit.
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mrázi 12. 4. 2024 13:36

Vím, že se tu řešilo Fondee (garážovka apod.) Jen jsem chtěl z mailu sem hodit nějaké info, které se pro přehled může hodit. Neříkám, že to změní něčí pohled na Fondee v dobrém či špatném - prostě posílám info :)

===

Dovolím si uvést pár výhod, které oproti Portu máme:

Máme lépe diverzifikovaná portfolia a rozložené riziko pro klienty. V portfoliích zohledňujeme mnohem více i trhy mimo USA (například evropské akcie a dluhopisy), což už konzervativnějšího investování může být rozhodně výhodou.
Jsme flexibilnější i co se týče obchodování peněz klientů. Obchodujeme každý pracovní den, a klienti tak mohou peníze kdykoliv zainvestovat - nemusíte čekat na jeden specifický den.
Snažíme se vše dělat maximálně jednoduše a proklientsky. Tohle je něco, co poznáte nejlépe při využívání služby, ale obecně jde o to, že pro nás je na prvním místě vždy klient, jeho investice a pohodlí. A podle toho i přidáváme nové funkce, bereme v potaz zpětnou vazbu od klientů nebo třeba odpovídáme na dotazy v neděli večer. Snažíme se zkrátka být vždy při ruce :)

===

A) Měnové riziko u našich portfolií zajištěno není, a to z několika důvodů:

historická volatilita kurzu je relativně nízká,
klademe důraz na nákladovou složku a zajišťování by znamenalo dodatečné náklady pro naše klienty
zajišťovat efektivně nelze, protože dáváme klientům flexibilitu si peníze kdykoli vybrat a tudíž nevíme, na jaké časové období bychom zajišťovat měli (klient může zítra vybrat peníze, ale samotný produkt zajištění by zbyl).

===

Díky volbě vlastního složení portfolií máme možnost lépe řídit rizikovost produktu napříč různými typy portfolií. Pokud bychom se rozhodli pouze pro globální ETF, automaticky bychom přijali jeho stanovené procentuální rozložení aktiv.
Je důležité si uvědomit, že globální ETF řeší pouze akciovou složku portfolia a neřeší dluhopisovou složku
Vysoká jednotková cena globálního ETF může být problematická zvláště pro malé investory nebo ty s nižšími vklady

===

V Fondee nenakupujeme frakce, v Portu ta možnost je.

Ceny našich ETF-ek jsou takové, aby se v podstatě téměř kdykoliv dalo nakoupit v poměru odpovídajícím rizikovosti portfolia za vklad ve výši 1000 Kč. Frakční akcie mají kromě toho své nevýhody. Nákupem frakční akcie se vlastníkem stává broker a klient pouze věřitelem. Na frakční akcie nelze uplatnit časový test ani limit 100 000 Kč osvobození od daně, nelze uplatnit srážkovou daň u dividend, ztráty a zisky z frakčních akcií nelze kompenzovat se ztrátami a zisky z celých akcií.

2. Poplatek za správu je fixní poplatek, který se platí z hodnoty portfolia. Je ve výši 0,9 % ročně pro klasická portfolia a 0,5 % ročně pro DIP. Dále uvádíme, že jsou tady náklady ETF. Samotná ETF si účtují drobné poplatky – ať do nich investujete přes Fondee nebo jinde. Nestrhávají se z hodnoty portfolia, ale jsou zahrnuty v ceně ETF. U našich ETF-ek jsou tyto náklady v průměru 0,15 % ročně. Celkový TER je tedy 1,15 % (klasická portfolia) nebo 0,65 % (penzijní portfolia DIP).

V Fondee nakupujeme konkrétní ETF, z kterých jsou složeny naše portfolia (je jich celkem 14).

3. Možnost si sestavit vlastní portfolio je naším plánem pro druhou polovinu letošního roku/začátek roku příštího. Záměrem je dát klientům možnost vybrat si vlastní ETF z naší nabídky podle svého rizikového profilu. Poměr akciových a dluhopisových ETF však bude muset odpovídat tomu, zda se jedná o konzervativní nebo rizikovější portfolio.Je možné, že v této fázi také rozšíříme naši stávající nabídku ETF. Taková možnost by mohla být k dispozici i pro portfolia DIP, ale zatím jsou to jen plány, kde Vám to nemůžeme s jistout potvrdit.

Jinak můžete svou strategii u penzijního portfolia (DIP) změnit kdykoliv v průběhu investování. Je zcela pochopitelné, že s blížícím se obdobím pro splnění požadavků na výběr budou mít klienti tendenci přecházet ke konzervativnějším portfoliím. Pouze možnost přejít na rizikovější profil, než je ten doporučený dle vyhodnocení dotazníku, je vždy podmíněna opětovným vyplněním dotazníku. Rizikovost musí korespondovat s vyhodnocením dotazníku. Opětovné vyplnění dotazníku je dostupné jednou za půl roku.

===
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tom.par 12. 4. 2024 13:46

minarjo píše:To mi přijde příliš optimistické, těch 0,9% za konverzi u RB, kdoví vůči čemu to počítají :). Protože reálně, jak i zde bylo psáno, jsou RB konverze za 2,5-3,5% od aktuálního Forex středového kurzu, tedy nevýhodné. Sám u RB jeden ze dvou založených DIP mám a využívám výhradně eurový účet (zůstatek CZK i USD účtů nechávám trvale nulový), eura si tam posílám zdarma s výhodnou konverzí z Revolutu, kupuji do RB DIP jen eurová ETF, takže RB nemá za konverzi ode mne ani cent! Tak to doporučuji i jiným. Jinak to ostatní co píšeš je samozřejmé, ty tři účty v rámci DIP (CZK EUR USD) jsou pevné (mezi nimi se už nijak nepřevádí) a tedy nákup čehokoliv lze zadat z libovolného z nich, ale pokud je to s konverzí, je to zbytečně drahé. Což takto lze dělat i u tebou zmíněné Fio, tam také není třeba dělat konverzi manuálně předem jak jsi popsal (je to jen možnost, ne nutnost), tam lze při zadání obchodu zvolit libovolnou měnu vypořádání i jinou než je přednastavená měna obchodu, což je ekvivalent volby měny účtu obchodu v RB.

U Fio bych se z hlediska poplatků do budoucna bál jen toto, pokud by ji časem prodali, třeba právě RB nebo jiné akvizicím nakloněné bance.

Abych uvedl realitu: včera jsem v DIPu RB pokusně koupil 1 akcii Bank of America limitním příkazem za 36,25 USD. V českých korunách se mi odečetlo 865,86 Kč. V okamžik nákupu (včera 16:02) byl spot cca 23.624 USD/CZK. Pokud by byl býval nákup proběhl za spotový kurz bez poplatků, tak bych zaplatil 856,37 Kč. K této hodnotě mi tedy mělo být připočteno 0,2% poplatek za nákup (0,002 * 856,37 = 1,71 Kč) a poplatek za měnovou konverzi (0,009 * 856,37 = 7,71 Kč). Celkem jsem tedy měl zaplatit 856,37+1,71+7,71 = 865,79 Kč. S ohledem na provedené zaokrouhlování to všechno souhlasí a zjevně je poplatek za měnovou konverzi touto formou nákupu skutečně 0,9 % z aktuálního spotu.

Přesně z těchto důvodu jsem si ten DIP založil - abych si vyzkoušel reálný nákup a viděl na kolik mě to nakonec skutečně vyjde. Je možné, že náklady na měnovou konverzi kolem 2.5-3.5 % jsou na úrovni cizomenových běžných účtů mimo DIP, ale zde v režimu DIP je to zjevně jinak... Tak snad to není nějaká interní chyba, kterou "opraví" :)
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 4. 2024 20:34

Ten poplatek 0,2% se reálně odečte (projeví v cash historii dané měny) později, až je obchod vypořádán, tedy u většiny burz typicky T+2, tj. za dva burzovní dny od nákupu. Neboli hodnotíš ty celkové náklady nejspíš moc brzy, dokud je obchod takzvaně živý a ne ještě vypořádaný, není to kompletní :). A druhých 0,2% ročně se odečte až cca měsíc po obchodu (v první půlce dalšího měsíce), aspoň u mých eurových nákupů ETF tomu tak je.
A ano, 0,9% za konverzi může být jen dočasné, a i kdyby ne, pro mě je to stále šíleně drahá konverze. Vždyť eura v Revolut vyměním ve všední dny 9x levněji (kolem 0,1%) a pošlu do RB zdarma SEPA platbou, a tam koupím eurová ETF, tedy proč platit bance RB za konverze? Zcela zbytečné :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod alebac 15. 4. 2024 21:26

Protože příspěvek zaměstnavatele asi bude povětšinou v CZK... Taky pro mě bude důležitá výše poplatku za konverzi minimálně příspěvku zaměstnavatele
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tom.par 16. 4. 2024 08:51

Přesně tak, jde o příspěvky zaměstnavatele. Můj je ochoten dát maximálních 50.000 Kč ročně. Samozřejmě že své vlastní peníze si vyměním na USD/EUR výhodně jinde. Ale zaměstnavatel pošle výhradně české koruny a ty prostě budu muset konvertovat u poskytovatele DIPu. Proto dělám tenhle test, abych viděl, jak to v reálu bude.
Mimochodem ten můj pokusný nákup Bank of America už je plně vypořádán a platí, že jsem za měnovou konverzi jmenovaným způsobem zaplatil oněch 0.9 %. Tedy že se použil kurz aktuální spot v době transakce + 0.9 %.

Celkově mám jako favority pro umístnění těchto peněz od zaměstnavatele RB a FIO. Udělal jsem si model v excelu a dopočítal jsem se, že pokud bych investoval čistě do stejného ETF, tak po 20 letech se dopracuji ke zhruba stejným částkám (na úrovni statistické chyby). Ve prospěch FIO se to začne lámat až kolem 18./19. roku (ze začátku se tam strašně projevují ty vysoké poplatky za nákup a extrémně drahá konverze měny, negativní role poplatku 0,2 % p.a. z objemu aktiv v případě RB se tedy projeví až hodně pozdě) . V modelu počítam se dvěma nákupy ve FIO ročně, v RB neomezeně (resp. kdykoli se nahromadí peníze na nákup jednoho ks ETF).

Obecně momentálně asi favorizuji RB kvůli diverzifikaci, protože mám drtivou většinu majetku ve FIO, tak abych aspoň trochu diverzifikoval držením majetku u jiného brokera. Ale budu to muset pečlivě zvážit, jelikož se velmi obávám změny podmínek ze strany RB :twisted:
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrmegac 16. 4. 2024 09:32

Já se domnívám, možná mylně, že pokud si založíš DIP, tak platí podmínky založení z hlediska poplatků. Zdá se mi to podobné jako stavebko, v případě že by jsi vystoupil tak budeš tratný stejně jako ve stavebku. Jediné, čeho bych se bál, že limity omezí stát, že už to nebude třeba 48 tisíc ale jenom 30 tisíc. To stát umí. Nebo viz příspěvky na stavebko od státu.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 16. 4. 2024 09:47

Jestli se ti to zdá podobné jako stavebko, tak tam mi taky během spoření postupně zvyšují poplatek za vedení.
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 16. 4. 2024 10:17

tom.par píše:Přesně tak, jde o příspěvky zaměstnavatele. Můj je ochoten dát maximálních 50.000 Kč ročně. Samozřejmě že své vlastní peníze si vyměním na USD/EUR výhodně jinde. Ale zaměstnavatel pošle výhradně české koruny a ty prostě budu muset konvertovat u poskytovatele DIPu. Proto dělám tenhle test, abych viděl, jak to v reálu bude.

dik za simulaci.
Ten nakup je teda na CZK uctu, a zobrazuje se v CZK? Kdyz budes prodavat, opet tam bude konverze USD-CZK?

Jinak kdyby tam byla prirazka 0,9% ke kurzu, tak by to docela slo, muj zamestnavatel posila vyhradne CZK...

Ale zatim je nabidka nic moc no...
RB zatim nejvyhdnejsi pro sporeni 48 000Kc/r najednou nebo postupne + 600Kc /zamestnavatel?
Svych 48k bych menil pred revolut/devizovku a klidne muze jinam nez RB...
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod tom.par 16. 4. 2024 10:39

V té investiční aplikaci RB je nějaký celkový graf vývoje portfolia a ten je v českých korunách. Myslím, že když tam bude člověk mít české, německé a americké akcie dohromady, tak stejně mu to tam bude informativně ukazovat graf s vývojem portfolia v českých korunách. Ale níže v aplikaci člověk vidí jednotlivé investice samostatně v hodnotě v příslušné měně. Ten základní grafík o vývoji hodnoty portfolia se posléze promítá i do internetového bankovnictví. Takže vidíte elementární vývoj svých investic, aniž byste vůbec tu speciální investiční aplikaci otevřeli.

Nákup byl jakoby z českého účtu. Resp. zdrojem prostředků pro nákup byly české koruny na CZK účtu. Výhledově vyzkouším i prodej, ale vše spíše nasvědčuje tomu, že když prodám americkou akcii, tak ten výtěžek z prodeje zůstane v dolarech a bude dále veden na dolarovém účtu. Kdybych pak nakupoval v budoucnosti, tak předpokládám, že už budu čerpat z dolarového účtu a nebude probíhat žádná konverze (bude-li na něm dostatek prostředků) a nákup bude zpoplatněn pouze jednorázovým poplatkem 0,2 % a průběžným poplatkem za držení 0,2 % p.a.

Podle mě pokud nechcete roboadvisory (Portu/Fondee) ani podílové fondy a chcete si to manažerovat sami, tak dává smysl jedině RB nebo FIO. A to nakonec ať už jde o příspěvek zaměstnavatele nebo o vlastní prostředky. Patria mi přijde poplatkově problematičtější než FIO. Chtěl jsem tam vyzkoušet jejich demo účet, ale byť to člověka nechá zaregistrovat, tak to fakticky nefunguje.
Naposledy upravil tom.par dne 16. 4. 2024 11:48, celkově upraveno 1
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 16. 4. 2024 10:58

petrmegac píše:Já se domnívám, možná mylně, že pokud si založíš DIP, tak platí podmínky založení z hlediska poplatků.
V zákoně nic takového není. Jednotlivý poskytovatel to samozřejmě může dát do smlouvy, ale zatím tu nikdo o takovém případu nemluvil.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 4. 2024 12:45

@tom.par:
U RB to funguje podobně jako ve Fio, tedy měnu vypořádání obchodu (v RB z trojice CZK, EUR, USD) si volíš ty sám při zadávání obchodu nákupu/prodeje. Samosebou při nákupu ti to dovolí zvolit jen tu měnu, ve které zůstatek na daný obchod postačuje. Třeba já tam mám jen eura a jen eurová ETF, takže to vždy nabídne EUR složku kde peníze mám, ale šlo by to změnit. A ano, úvodní graf je vždy v CZK, i v mém případě, kdy tam mám vše v eurech a hotovostní složky CZK a USD jsou trvale nulové. A graf, stejně jako složení ptf. a měnové zůstatky, jsou vidět nejen v IB, ale i v klasické appce RB bankovnictví (tj.nejen v té extra investiční, ta je nezbytná jen pro zadávání obchodů, pro pasivní náhled stačí hlavní appka RB).

Jinak i v Portu si vše můžeš manažovat sám. Stačí NEzvolit jejich Portfolia na míru, ale vybrat vlastní Strategii a ETF si do ní naskládat. Portu umí obojí, jak přístup plného obhospodařování (Portfolia), tak přístup brokerský, kdy vše volí klient (Strategie, Crypto) a proto mám jeden ze dvou DIP právě i v Portu ve vlastní ETF strategii. Konkurenční Robo-advisory typu Fondee umí jen ten první přístup, tedy kdy klient složení ETF nemůže ovlivnit, jen si může vybrat z hotových variant.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Mrázi 17. 4. 2024 08:10

Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dr.Feelgood 19. 4. 2024 22:13

Dnes mne prisla z FIO banky nasledujici zprava do aplikace e-broker:

Vážení klienti,

chystáme se Vám nabídnout novinku v podobě Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Z toho důvodu dochází k úpravě Obchodních podmínek k Rámcové smlouvě - investiční.

V obchodních podmínkách byl vyčleněn samostatný článek věnovaný právě konkrétním podmínkám pro poskytování DIPu, přičemž ve vztahu ke stávajícím klientům tyto změny nabydou účinnosti dne 22. 5. 2024.

O spuštění DIPu Vás budeme včas informovat samostatnou zprávou. Bližší informace naleznete na našem webu.

Všechny změny si můžete prohlédnout v přiloženém dokumentu s revizemi.

Přejeme Vám pěkný den.

Váš tým klientské podpory
Dr.Feelgood
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 19. 4. 2024 22:16

Vždyť už to dávno píšu v druhém (diskusním) DIP tématu viz viewtopic.php?f=312&t=1330926&st=0&sk=t&sd=a&start=750 (19.4. 18:37h). Fakt je dost nepřehledné, že jsou zde na DIP témata dvě a v obou se teď už bohužel řeší totéž, oproti původnímu záměru autora tématu mít toto JEN na srovnání nabídek, viz nadpis.
Naposledy upravil minarjo dne 19. 4. 2024 22:23, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka