Ten indexový podílový fond od Fidelity jsem už tady několikrát zmiňoval a mít ho v rámci DIPu od ČS se mi nejeví jako
úplná blbost... Ale je to samozřejmě dražší, než si udělat pravidelné investice u Patrie a nakupovat ten samý produkt tam za 0,8 %. Ale u Patrie je nutno uvážit k TER ETFka (0,20 % p.a.) i custody fee (0,12 % ročně), takže levný OPF bez dalších poplatků za držení portfolia může dávat smysl (navíc v korunové třídě odpadají náklady za konverzi zejména u příspěvků zaměstnavatele).
Investice do OPF můžou mít jinou minimální výši při jednorázové investici (zpravidla vyšší), vůči pravidelnému pokynu na nákup, kde banky umožňují nákup i od několika stokorun.
Co se týče slevy za pravidelný pokyn na nákup podílového fondu u ČS, tak pozor, že se ta se poskytuje až u pokynů od výše 1000 Kč, takže začít s 300 Kč opravdu nepůjde:
https://www.csas.cz/cs/blog/budoucnost/ ... pravidelne, jinak změnou výše se sleva "neresetuje", jen ten pokyn musí být aktivní. Tuším jsem někde i četl, že by měl jít v pokynu vyměnit i fond a ta sleva po 3. roce by měla pokračovat, ale nemám praktickou zkušenost. U ČS mám pokyn na nákup do nemovitostního OPF Reico, ta sleva mi tam běží, ale nezkoušel jsem s tím manipulovat, např. přidat tam jiný OPF, nebo to přesunout pod DIP (který jsem zatím ani nezakládal, když to ČS tolik trvalo), i když to právě s tou možností nakupovat MSCI World of Fidelity také zvažuji.
Jinak to opravdu vypadá, že ČS aplikuje za jednorázový pokyn u fondu od Fidelity "standardní" poplatek 3 % pro akciové fondy, ponížený o 10 % slevu za investování přes George, proto to zobrazuje 2,7 % (po 36 měsících by tedy měl být poplatek za nákup 1,5 % nebo nižší - nevím, jestli se "internetová" sleva a sleva za pravidelnou investici sčítají).