DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod blackwork 6. 7. 2024 13:48

U Fia je výhodné nakupovat za cca. 12 000,- kvůli poplatkům takže sice ne měsíční ale 3 měsíční nákup což je v takovém horizontu úplně v poho. Jsem rád že to u Fio klaplo a mám klid ... 8-)
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 7. 2024 17:04

Spíše za víc než 12 tisíc Kč jednorázově. Kdo chce do DIPu nakupovat ETF a mít přitom obchodní poplatky max. 1%, tak u Fio je zaprvé výhodné na obchodní účet DIPu poslat eura odjinud (třeba z Revolutu, IBAN OÚ Fio DIPu lze najít v Globálním nastavení), tím se člověk vyhne drahé Fio konverzi z CZK za cca 2% od středu. No a zadruhé samotný nákup ETF u nich dělat za 1000 euro a víc, když poplatek na burze Xetra mají 9,95 euro. Takže pod cca 25 tisíc Kč za obchod se to nevyplatí, když by poplatek šel nad procento. Kdo by zvažoval ETF v USD místo eura, vycházelo by to ještě hůře, protože narozdíl od eur tam ty dolary na obchodní účet jen tak zdarma nedostane.
Naposledy upravil minarjo dne 7. 7. 2024 13:00, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Pavel444 6. 7. 2024 21:57

Fio DIP se opravdu vyplatí ideálně pro jednorázový nákup 1 x za rok do výše ročního limitu pro daňový odpočet. Ale i na Fio obchodní účet jdou dolary dostat velmi snadno a zdarma přes devizovky. A zdarma jdou při kombinaci s devizovkou dostat i jinam, třeba na revolut či XTB, ale to se už bavíme o klasickém obchodním účtu a ne DIPu.
Pavel444
Návštěvník

Odeslat příspěvekod blackwork 7. 7. 2024 09:03

Omluva 12 000,- platí pouze pro české akcie. Ty poplatky ve výši cca. 10 euro dělají procento při 25 000 takže souhlas ohledně jednorázovky za rok ... dolary tam jdou nacpat hezky z Roklenu - tady se vlastně nic nemění akorát se bude řešit kolik procent dělá poplatek a to jsme se dostali na cca. 0,5 procenta ...
Možná se vám to dobře nečte ale jsem včerejší :mrgreen: :-P
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eetp 7. 7. 2024 15:31

A co nákup českých akcií jednou ročně za 48000 Kč? Kdo je nejlepší?
eetp
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod fc70 7. 7. 2024 16:45

Fio a pak ČS – ČS má o trošičku menší poplatek za obchod (0,35 % vs. zhruba 0,37 %), ale u ČS se platí 0,06 % p.a. za vedení (vs. případná cena 0,05 % p.a. ve Fio).

Nabízí v DIPu Fio vedení zdarma na master účtu?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 7. 7. 2024 17:02

Ano, zdarma. Je možné založit pouze master účet; tuším, že je to dokonce zákonný požadavek na DIP.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eetp 7. 7. 2024 17:07

Vedení má sice Fio zdarma, tedy nejenom v DIPu, ale účtuje si dost vysoký poplatek 0,2 % z připsané dividendy, což je dost nepříjemné, možná vyjde alespoň zpočátku levněji roční paušál 0,05 % u ČS?
eetp
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod fc70 7. 7. 2024 17:26

(Roční paušál ČS je 0,06 %).

To by dividendový výnos musel být ≥30 %, což víceméně nikdy není.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 7. 7. 2024 20:06

On se ten DIP asi těžko dostane na takovou hodnotu, aby ten "vysoký poplatek 0,2 % z připsané dividendy" byl opravdu v nějaké částce, která by stála za to. Když už je zainvestováno víc, tak pak to opravdu má cenu řešit.

Tak jsem se nakonec rozhodl a dneska ten DIP dodatek podepsal. Sice to mám do důchodu míň než 10 let, takže tam asi nebudu dávat příspěvky celou dobu, ale pár let to využiju na příspěvky zaměstnavatele, případně tam převedu nějaké drobné z jiných větších investic do akcií (ty mám stejně u Fio). Asi na tom moc nevydělám, to se dopředu těžko určuje, ale těch 10 let bych stejně ty akcie měl na obchodním nebo margin účtu, tak může malá část poležet i na DIP účtu, tím se nic nezkazí.

Je jedno, jestli mám 2 nebo 3 téměř stejně fungující hromádky, ale kvůli časovému limitu je to lepší otevřít co nejdřív. Je dobré, že to funguje naprosto stejně jako stávající účty, zkusil jsem i převést peníze, hned je to aktivní a funguje.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Kája Pavlínková 8. 7. 2024 13:33

Tady jsou kompletní podmínky toho DIPU u FIO.
Ceník je úplně na konci.
https://www.fio.cz/docs/cz/dokumenty_fio_dip.pdf
Kája Pavlínková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eetp 9. 7. 2024 06:42

Máte někdo DIP od RB? Je v jejich aplikaci vidět výše poplatku při nákupu akcií?

Mám totiž přes zaměstnavatele takovou nekonkrétní nabídku na slevu, která je popsaná jako: "50% sleva ze vstupního/transakčního poplatku u vybraných investičních produktů" a nevím, zda se to vztahuje i na nákup Českých akcií, chci proto vědět, zda jde z aplikace konkrétní výše poplatku rozpoznat už před nákupem.

Obrázek

Podle ceníku RB by byl standardní poplatek za nákup akcií na pražské burze 0,20 % odměna banky a 0,20 % p.a. poplatek za správu. To je dost drahé.
https://www.rb.cz/attachments/investice/dip/cenik-investicnich-slzeb-pro-dip.pdf
eetp
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod tom.par 9. 7. 2024 09:00

Ten poplatek souhlasí. Jednorázově 0,2% při nákupu a pak ročně poplatek za držbu dalších 0,2% (pozor, učtováno měsíčně!).
V rámci ostatních poskytovatelů DIP to v průměru je spíše z těch levnějších :)
tom.par
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 9. 7. 2024 12:59

Vidím to na jednorázový nákup za 50 tis. (příspěvek zaměstnavatele) a 48 tis. Kč (zaměstnanec), tj. 98 tis. Kč ročně pro maximalizaci daňových odpočtů a bez nutnosti platit soc zdrav. Jen se teď úplně nesešla vhodná konstelace hvězd ve formě kurzu EUR CZK a hodnot akciových titulů. Nicméně nic předpokládám nebrání tomu to tam ke konci roku poslat a nakoupit později.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 9. 7. 2024 14:30

Ja tak porad zvazuji, jakou cestou se vydat. DIP proti DPS vypada lepe, nicmene i tak ma brutalni nakladovost (a ani danove zvyhodneni to nekompenzuje). Neni lepsi vyuzit treba XTB a ETF (treba ten proflaknuty Vanguard LifeStrateg)?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka