DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 10. 7. 2024 09:52

Áno, SPYL.DE
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod lungaj 10. 7. 2024 09:59

To je zajímavé, ve výpisu ETF na stránkách Fia IBIT nefiguruje (otázka tedy je, zda to tam mají aktuální). Může někdo další s přístupem do e-Brokeru potvrdit, že IBIT lze koupit? To by se mi zamlouvalo.
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tulum 10. 7. 2024 10:53

Mufinmufi píše:Jakou brutální nákladovost? FIO nemá žádné správcovské poplatky. Je tam 0,2% z dividendy a jednoráz za nákup. Konverze do EUR/USD se udělá jinde.

A jak s konverzí na EUR / USD u příspěvků od zaměstnavatele, které drtivé většině přijdou do FIO DIPu v CZK ?
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod volnicko 10. 7. 2024 11:43

lungaj píše: Může někdo další s přístupem do e-Brokeru potvrdit, že IBIT lze koupit? To by se mi zamlouvalo.

Ano, jde.
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ktjunior 10. 7. 2024 12:27

Zdravim vsechny. Planuji prejit do DIPu, ale spolehat na to, ze to spusti XTB je nejiste. Libi se mi nabidka Fia, kde je nulovy rocni spravcovsky poplatek, jen ponekud vyssi nakupni poplatky (10EUR za nakup + draha konverze >= 2%). Chapu spravne, ze kdyz si necham od zamestnavatele posilat pravidelne mesicne prispevek do Fia, tak nakup akcii/ETF muzu provest sam jen napr. 2x rocne pro minimalizaci poplatku na vstupu?

Zaroven bych se rad zeptal na spekulaci Truth Seekera ohledne AirBank. Jak jiste je, ze konverze bude jen za 0,5% a poplatek za nakup "pouze" 5EUR a nulovy rocni spravcovsky poplatek (Portu ho ma, proc by ho nemela AirBank, ktera jede pres Portu)? Pujde podobne jako v pripade Fia nakupovat jen 2x rocne pro snizeni nakladu? V pripade AirBank doufam, ze DIP skutecne do konce roku spusti. Dekuji.

===

Edit: Ted jsem si vsimnul, ze tech 5EUR u ETF a $2 u akcii neni pres Portu, ale primo pres AirBank a Interactive Brokers. Zaroven jsem ale koukal, ze v nabidce (https://www.airbank.cz/seznam-etf/) maji pouze 8 ETF a ty co by me zajimaly, tam chybi. To je teda dost omezena nabidka. Pokud cokoli pisu spatne, budu rad, kdyz me opravite. Diky.
Naposledy upravil ktjunior dne 10. 7. 2024 12:50, celkově upraveno 5
ktjunior
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 10. 7. 2024 12:36

Myšlenkou DIPu bylo, že je to jen zvláštní "účet". Takže se tam dá nakupovat a prodávat co hrdlo ráčí, jen se odtamtud nedají peníze vytahovat. Takže nakupovat klidně každý den nebo 1x ročně, nebo něco koupit, pak to prodat a koupit něco jinýho.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 10. 7. 2024 12:36

tulum píše:
Mufinmufi píše:Jakou brutální nákladovost? FIO nemá žádné správcovské poplatky. Je tam 0,2% z dividendy a jednoráz za nákup. Konverze do EUR/USD se udělá jinde.

Z FIO mi odepsali, že příspěvek zaměstnavatele v EUR "z technických důvodů" zasílat nelze a připadají v úvahu pouze CZK. Vynucují tedy i přesto, že je to multiměnový účet konverzi u nich za nevýhodných podmínek. Přitom v praxi to technicky, ani z daňového hlediska problém není. Docela teď váhám jestli se mi za těchto podmínek FIO vyplatí a tento skrytý "poplatek" za konverzi ho neznevýhodňuje oproti konkurenci.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 11. 7. 2024 09:16

Ne, nezvýhodňuje. Je to jednorázový "poplatek", a tudíž na dlouhém horizontu prakticky zanedbatelný.

Já jsem s tím přesto počítal, a výsledek modelových příkladů mluví jasně ve prospěch Fio.

-----
EDIT:
Samozřejmě, existují scénáře, kdy ten nevýhodný směnný kurz skutečně bolí.

Krátký investiční horizont, minimální vlastní příspěvky a maximální příspěvky zaměstnavatele, které si nemůžeš směnit výhodněji jinde. V takové situaci bude kralovat Patria, a snad i Portu.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 7. 2024 11:05

@Mufinmufi, za CZK od zaměstnavatele můžeš přece u Fio nakupovat akcie na české burze (BCPP nebo RMS) - což nejsou zdaleka jen české akcie, ale na RMS i mnohé zahraniční typu Microsoft, Alphabet, Intel... viz web RMS - https://www.rmsystem.cz/kurzy-online/akcie/easyclick (z režimu Easyclick lze klepnutím na Akcie v menu přepnout ještě na seznam pro Oficiální a Volný trh RMS, ale ty Easyclick jsou nejvíc likvidní).
Takže za svá eura do kupuj klidně ETF na Xetra, za koruny od zaměstnavatele to můžeš zpestřit nějakou akcií z tohoto seznamu. Navíc Fio poplatek na české burze je také daleko nižší (RMS od 40 Kč, BCPP od 50 Kč vs. 9,95 euro za obchod na německé Xetra).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod avathar 11. 7. 2024 11:40

Doufal jsem, že půjde nasypat u Fia na DIP věci z majetkového účtu, ale nejde to :(
6 měsíců vývoje, nejspíš ladili jen smlouvu...
avathar
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 7. 2024 18:40

Horizont 15let+, rocne 48 000Kc vlastnich(prevedenych jinde na €), 7200Kc zamestnavatele(nakup akci v CZK), nakupy jednou za rok v prosinci, ve FIO mne to vyjde na 9,95€ + 40-50Kc, 0% p.a., asi lepsiho pro mne t.c. neni(nebavme se o casovani trhu a idelaniho "DCA" koupe na mesicni bazi...)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 7. 2024 20:53

@avathar:
Přímo tituly ne, ale peníze z běžného obchodního účtu v libovolné měně toho OÚ můžeš na DIP účet vložit v pohodě (klasicky v sekci Peníze ikonou výběru, DIP OÚ bude v seznamu účtů pro výběr). Ono přesunovat tam přímo živé investice, to by mohl být problém s oceňováním, pro účely vložené částky do DIP a dle toho odpočtu z daní. Bylo by to tam vloženo s kurzem dne nákupu původní investice, nebo kurzem okamžiku přesunu, nebo zavíracím kurzem dne přesunu? Jakým tedy pro vyčíslení peněz, co do DIP přišly? To není tak snadné. I v Portu také nejde do DIPu z podobného důvodu přesunout jednotlivé pozice, ale vždy jen celé konkrétní portfolio/strategii.

A ladili více věcí, třeba nejde z DIP OÚ zadat výběr peněz - vyhodí to chybu, že to lze jen na pobočce (což je zcela správně, znamenalo by to konec režimu DIP).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 12. 7. 2024 13:28

Idea nákupu CZ akcií za příspěvek zaměstnavatele není špatná. Jen tam je o dost menší výběr. Ty poplatky za nákup jsou u všech CZ brokerů holt vysoké, tak to s vidinou odpočtů 1x za rok zkousnu a nebudu porovnávat se zahraničím. U FIO jsou naštěstí jen jednorázové (pomíjím teď poplatek za příjem dividend). Třeba to ale FIO pod tlakem zákazníků změní a tento "technický" nedostatek odstraní, s tím že půjde přispívat jako zaměstnavatel také v EUR.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 7. 2024 17:02

A to si fakt myslíš, že zaměstnavatelé, jejichž mnohé účetní se křižují nad DIP už v základu v Kč (protože jde narozdíl od DPS o desítky společností a tedy i desítky způsobů, kam jak zasílat příspěvek a jak to u sebe evidovat), si to ještě budou komplikovat tím, že budou chtít zasílat příspěvky v euru? Zvlášť když i zákonné limity pro daňovou a "pojistnou" úlevu na tyto příspěvky (50 tisíc ročně) jsou stanoveny pevně v Kč, a tak by to museli účetní neustále ověřovat každý měsíc přepočtem, zda nebylo v Kč vyjádření už překročeno? Tomu fakt nevěř :). Možná u někoho, kdo celou výplatu má účtovanou a vyplácenou v eurech už teď, jinak je to mission impossible.
Většina velkých zaměstnavatelů, včetně mého velkého pražského, zatím vůbec příspěvky do DIP nenabízí (jen do penzijka, případně životního pojištění), právě kvůli velké byrokracii, když ten DIP nabízí tolik firem (a i kdyby to velké firmy chtěly nabízet, je třeba kvůli tomu novelizovat kolektivní smlouvy s odbory, kde jsou ty příspěvky a jejich možnosti jasně definované).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod lukas1107 12. 7. 2024 17:16

Pokud to není nějaká pidi firmy, tak má snad účetní program, kde si jen založí další společnost poskytující DIP a pak si ji jen vybere u daného zaměstnance s jeho VS, tak jak to dělali doposud s PP/DPS, tak to máme aspoň u nás.
lukas1107
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka