DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 7. 2024 17:39

Ne, Lukáši, velké firmy (v mém případě 10000+ zaměstnanců, ale i u daleko menších to nebude jinak) to posílají do penzijních společností hromadným předpisem (tedy jedna souhrnná platba za všechny zaměstnance u dané PS naráz a k tomu elektronickou cestou předaný datový soubor s detaily, aby si to PS u sebe rozdělila), to nejspíš poskytovatelé DIP ještě ani neumí (penzijní společnosti všechny umí, bez toho by si na trhu neškrtly). A posílat to za každého zaměstnance zvlášť sólo příkazem se sólo evidencí, to prostě velké firmy nedělají a dělat nebudou, nejen kvůli bankovním a jiným nákladům. Ostatně u zdravotního či sociálního pojištění to není jinak, to také přece firmy posílají daným institucím hromadně za všechny zainteresované - fakt po nich kvůli nějakému DIP nemůžeš chtít takovou změnu, na to se ti velké firmy vy*** :).
Tedy hozená rukavice je to spíše směrem k poskytovatelům DIP, aby se po vzoru penzijních společností, zdravotních pojišťoven či ČSSZ naučily hromadné platby zaměstnavatelů přijímat a zpracovávat. Do té doby u velkých firem nepochodí :(.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod lukas1107 12. 7. 2024 18:22

A my to zrovna děláme firma 1000+
Náklady na odeslání bance 0Kč.
Vše automatizované, to snad má firma od doby co se běžně platí na účet zaměstnance.
lukas1107
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 13. 7. 2024 10:00

Minarjo: souhlas, můj chlebodárce to má stejně, DPS posila hromadně, DIP je sice ochoten dělat taky, ale na uctarne to defacto dělají individuálně a jsou z toho mega zpruzený.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 13. 7. 2024 12:24

Ty problémy s převodem na rúzné produkty moc nechápu. Normální mzdový/účetní software by měl vygenerovat měsíční dávku příkazů a pak umožnit nahrát výpis s účtu a automaticky to všechno spárovat. Jestli je těch jednotlivých příkazů 10 nebo 10 tisíc by mělo být jedno, stejně se za to neplatí. Ten jednorázový příkaz a pak rozúčtování u příjemce je možná ještě nějaký historický pozůstatek dob, kdy stál každý příkaz pár korun a všechno se datlovalo ručně.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Ota987 13. 7. 2024 13:50

U mě přesně jak píše Minarjo, pouze TF nebo DPS. DIP je prý "příliš složitý". A to jsem jim přinesl kopii smlouvy s Portu plus vygenerovaný papír, kolik, kam a jakým VS posílat. Docela velká firma v karlovarském kraji.
Ota987
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod A_Delarge 13. 7. 2024 14:23

My to máme ve FKSP takto:

,,Z FKSP lze poskytnout zaměstnanci příspěvek na produkty spoření na stáří dle zákonem určených podmínek..."
...
,,Příspěvek bude poskytován po dobu trvání smlouvy s penzijním fondem nebo pojišťovnou po dobu trvání..."

To asi DIP třeba u Portu nebo FIO zahrnovat nebude. (?)
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 13. 7. 2024 15:23

A_Delarge píše:"Z FKSP lze poskytnout zaměstnanci příspěvek na produkty spoření na stáří dle zákonem určených podmínek..."
...
To asi DIP třeba u Portu nebo FIO zahrnovat nebude. (?)

Jasně, že by mělo.

Zákon č. 586/1992 Sb. píše:§ 15a
Produkt spoření na stáří
(1) Produktem spoření na stáří se pro účely daní z příjmů rozumí
...
e) dlouhodobý investiční produkt.

Bohužel, máš tam to kouzelné slovíčko lze.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 13. 7. 2024 16:30

FKSP? To je nějaká státní organizace nebo privátní firma mající FKSP díky (kvůli) odborům?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod A_Delarge 13. 7. 2024 16:50

Ano, OSS.
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 13. 7. 2024 18:11

Bože.
§ 48 odst. 8 zákona o rozpočtových pravidlech:
(8) Fond kulturních a sociálních potřeb je tvořen základním přídělem z rozpočtu organizační složky státu ve výši 1 % z ročního objemu nákladů zúčtovaných na platy a náhrady platů, popřípadě na mzdy a náhrady mzdy a odměny za pracovní pohotovost, na odměny a ostatní plnění za práci vykonávanou v rámci odborného výcviku na produktivních činnostech žákům učilišť a na stipendia zaměstnancům na studijních pobytech. Nejméně 50 % z rozpočtovaného základního přídělu k 1. lednu rozpočtového roku podle věty první se použije na příspěvky na produkty spoření na stáří zaměstnanců, které jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob. Fond kulturních a sociálních potřeb je naplňován zálohově z roční plánované výše v souladu s jeho schváleným rozpočtem. Vyúčtování skutečného základního přídělu se provede v rámci účetní závěrky. Je tvořen k zabezpečování kulturních, sociálních a dalších potřeb a je určen zaměstnancům v pracovním poměru k zaměstnavateli, státním zaměstnancům podle zákona o státní službě, příslušníkům ve služebním poměru, soudcům, žákům středních odborných učilišť a učilišť, důchodcům, kteří při prvém odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně pracovali u zaměstnavatele, případně rodinným příslušníkům zaměstnanců a jiným právnickým nebo fyzickým osobám.
§ 65 stejného zákona:
Společná ustanovení k fondu kulturních a sociálních potřeb
(1) Zdrojem fondu kulturních a sociálních potřeb jsou i splátky zápůjček poskytnutých z fondu kulturních a sociálních potřeb, náhrada škod a pojistná plnění od pojišťovny vztahující se k majetku pořízenému z fondu kulturních a sociálních potřeb a peněžní dary poskytnuté do fondu kulturních a sociálních potřeb.
(2) Použití fondu kulturních a sociálních potřeb stanoví právní předpis, kolektivní smlouva, kolektivní dohoda nebo vnitřní předpis.
(3) U příspěvkových organizací jsou příjmem fondu kulturních a sociálních potřeb také příjmy z pronájmu rekreačních a sportovních zařízení, na jejichž provoz příspěvková organizace přispívá z fondu kulturních a sociálních potřeb.
(4) Na plnění z fondu kulturních a sociálních potřeb není právní nárok.

Mě to vychází tak, že organizační složka státu musí 50 % výdajů z FKSP směřovat do podpory produktů na stáří, ale současně si může napsat požití jaké chce. Máte odbory, které by iniciovali rychlou změnu?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod simec 13. 7. 2024 18:44

Ahoj, celkem jsem si to tu prostudoval, ale chtěl bych se ujistit, zda fio v horizontu 18let je ideál.
Já 48TKč resp pošlu to v € ( chtěl bych nakupovat ten iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL) nebo to tam posílat v $?
Zaměstnavatel mi dá 50T/rok i v €, ale fio zaměstnavatele v euro nejde, je tak? A z tohoto nakoupit Jen ceske Akcie at se neplati drahy prevod za €?

Pro jednoduchost mám založené portu

Díky za rady, dá se ten můj příklad nějak namodelovat?
simec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod libol 13. 7. 2024 19:24

Jen abych si to ujasnil
- máš Portu, takže průběžný poplatek je ok.
- jednorázový poplatek za převod z czk na eur u Fio je problém?
Nekritizuji, taky mám i Portu (jednoduchost, nestarám se, chodí příspěvky zaměstnavatele), ale Fio (i s konverzí mi přijde levnější (samozřejmě eura jsou lepší, ale když “nemáš”, nestaral bych se))
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod simec 13. 7. 2024 20:18

Ano, mám portu, ale hledám něco výhodnější o.
jestli jsem to dobře pochopil u Fio je poplatek cca 2% za konverzi měn takže zaměstnavatel české akcie můj příspěvek v € a americké?
bude to výhodnější v horizontu jen 18let?
simec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alebac 13. 7. 2024 20:50

Myslím si, že se určitě nevyplatí měnit investiční záměr (americké akcie na české) proto, aby se člověk vyhnul jednorázovému poplatku za konverzi. Rozdíl ve výnosu za nějakých minimálně 10 let je určitě větší než ten poplatek.

Já osobně chci investovat do ETF na SP500 a plánuju na to založit DIP u FIO. Pošlu si tam svých 48tis v EUR přes devizovku a 50tis od zaměstnavatele bohužel v CZK a nechám je FIO převěst do EUR. Jednorázově pak za to všechno najednou nakoupím SPYL.DE. Ten je akumulační, takže poplatek za dividendový výnos nebude žádný. Celkový náklad bude pak jen ta jednorázová konverze zhruba poloviny vkladu a 10EUR ročně. Ta konverze mě štve, ale asi v mém jednoduchém scénáři není nic jiného výhodnějšího.
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tulum 13. 7. 2024 21:58

@alebac
mám to v plánu úplně stejně, jako Ty, tak mne bude rovněž zajímat názor ostatních.
tulum
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka