DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 10. 2024 13:17

U ČS je to dlouhodobě (nejen v DIP, ale v investicích do fondů obecně) u nákupů takto: u fondů ČS (v CZK) od 300 Kč, u fondů Erste od 500 Kč a ve fondech třetích stran mimo skupinu Erste (jako třeba zmíněné fondy Fidelity) od zmíněných 3000 Kč pravidelně / 5000 Kč jednorázově. Rovněž vstupní poplatky jsou u fondů třetích stran vyšší než u rodiny ČS/Erste (u těch navíc při zadání pravidelného pokynu přes George je sleva 10-50% ze vstupního poplatku, tedy první rok 10%, druhý a třetí 25% a pak 50%). Tedy nelze prostě paušalizovat minimální investice a poplatky na všechny fondy stejně, ale tak to fakt ČS má dlouhodobě. Vím to celkem detailně, vždyť před víc jak 20 lety jsem na se na jejich fondech učil investovat a dodnes tam mám fond Top Stocks, Ján Hájek je dobrý portfoliomanažer i řečník na investičních podcastech, ne nadarmo je tento jeho fond největší český akciový :). Takže i když přes 95% investic mám už teď jinde (přes brokery do akcií a ETF), stále to v ČS znám.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 3. 10. 2024 14:03

@minarjo: podle aktuálního ceníku to vypadá, že při pravidelném investování se slevy aplikují i pro fondy třetích stran.

Nemám to ověřené, ale dle mé interpretace ceníku by to pro Fidelity mělo od čtvrtého roku být za 1,8% (4% + sleva 10% za pokyn přes Internet + 50% sleva za pravidelnou investici). Pro někoho kdo nebere investování jako hobby a chce s tím mít minimum práce mi to přijde až překvapivě dobrá nabídka. I s přihlédnutím k tomu, že to je bez nutnosti složitě řešit FX.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 10. 2024 20:04

Vojto, ty slevy na vstupním poplatku se nesčítají :). 10% při sjednání pravidelné investice přes George místo na pobočce je sleva na první rok (tj. dokud není nárok na slevu za tu delší pravidelnou investici), pak po roce je tato sleva nahrazena tou 25% resp. po třech letech 50%. To mi můžeš věřit, mám v ČS delší dobu dvě pravidelné investice se slevou právě 50% (obě na 1000 Kč měsíčně, což je pro tuto slevu minimum u konkrétní měsíční investice), což je i tak dobré. Ale ani jeden mnou držený fond není mimo ČS/Erste, takže nevím zda sleva by byla i na takový, ale možná že jo.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod melly666 14. 10. 2024 15:01

Ahoj. Přemýšlím o založení DIP přes FIO brokera. Mohu poplatky optimalizovat tak, že bych si letos poslal ekvivalent 48000kč v eurech na DIP, po novém roce další eura v hodnotě 48000kč. Nakoupil bych ETF poté všechny najednou za eura za vložených 96000kč . Mohu využít daňovou úlevu za rok 2024? Zainvestoval bych vše až začátkem 2025. Předpokládám, že platí, že peníze musí být poslané na DIP, ale nemusí být ještě zainvestované.
melly666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hyper9 14. 10. 2024 15:27

Ano, stačí poslat na účet DIP. Jenom ty volné peníze nejsou úročené.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod mareka 16. 10. 2024 08:28

Můžu se zeptat jak, je myšlena možnost poslat peníze na DIP účet?
U sebe ve FIO Brokerovi vidím jen jednotlivé účty (CZK, USD...) na které mohu peníze poslat/vybrat. A až při nákupu akcií lze zvolit nákup na Standardní OÚ nebo DIP OÚ.
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 16. 10. 2024 08:47

Ono je to trochu jinak.

Každý OÚ má nejen svůj seznam cenných papírů, které jsi na něm nakoupil, ale i své "volné peníze". Volné nezainvestované peníze na "Standardním OÚ" jsou oddělené od volných nezainvestovaných peněz na "DIP OÚ". Když v e-Brokeru klikneš na záložku "Peníze", tak nad seznamem měnových složek nalezneš informaci, o tom, jakého OÚ se to týká, například
Přehled - DIP OÚ: 1400xxxxxx
- CZK
- USD
- EUR

"Standardní OÚ" má svoje číslo. CZK, USD, EUR pak už nejsou účty, ale měnové složky. Ten "Standardní OÚ" je totiž multiměnový účet. Podobně, "DIP OÚ" má svoje číslo a je multiměnový. CZK, USD, EUR už jsou jen měnové složky.

Volné peníze mezi jednotlivými OÚ jdou převádět, ale u DIPu nesmím nic odeslat ven, abych neporušil podmínky DIPu, které vyžaduje stát.

Takže prakticky: DIP OÚ má svoje číslo 1400xxxxxx / FIO kód banky 2010. Jakmile na účet 1400xxxxxx/2010 pošlu peníze, už jsou součástí DIPu. Státu je jedno, jestli na tom DIP OÚ leží volně, anebo jestli si za to koupím nějaké CP.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 10. 2024 09:02

Jen k výše uvedenému od @hyper9 doplním, že pokud má někdo ve Fio eBrokeru jak běžné ptf, tak i DIP ptf, tak mezi nimi přepíná v levém sloupci celého eBrokera. Pak vše co vidí (v záložce Peníze, Portfolio, Obchody atd.) se týká jen daného vlevo vybraného portfolia. A čísla účtů OÚ pro vklad ve formátu IBAN, pokud by tam chtěl třeba někdo zasílat rovnou eura, lze najít v Globálním nastavení v části Informace o obchodních účtech, kde jsou platební detaily všech založených Obchodních účtů (lokální české číslo obchodního účtu tam je uvedeno bez kódu banky 2010, ale to si každý umí doplnit, když by vkládal z jiné banky než Fio).
Pokud někdo má jen DIP a nemá běžné ptf., má logicky jen jediné číslo obchodního účtu a vše co na něj pošle, to už je uvnitř DIPu a systém to ani nedovolí vybrat (při pokusu o výběr z DIP OÚ to odkáže na pobočku, protože by tím výběrem režim DIP zanikl/ptf by se změnilo na běžné bez DIP režimu).
A ještě upřesním: číslo obchodního účtu DIP nemusí být ve tvaru 1400xxxxxx/2010, jak to má @hyper9, tak tomu je nejspíš jen u těch, kteří teď u Fio eBrokera začali pouze s DIPem a běžné ptf tam z dřívější doby neměli, ale to jen hádám, jak čísla účtů Fio přiděluje nevím. Třeba moje číslo začíná 1700 u DIP OÚ (založeno letos v červenci) a 1500 u běžného OÚ mimo DIP, který tam mám už přes 10 let. Typ obchodního účtu tedy nejde poznat z jeho čísla, ale v tom Globálním nastavení, jak jsem už psal, je uveden i typ (základní OÚ/DIP), dále pak ten formát IBAN atd. Další obchodní účet (další portfolio), třeba pro ty co tam mají jen DIP a chtěli by i běžné ptf mimo DIP, lze založit snadno přímo v eBrokeru v horním menu Smlouvy a služby (tam odkaz Založit nový) - i v tomto menu je vidět seznam a typ založených OÚ.
Naposledy upravil minarjo dne 16. 10. 2024 09:45, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 16. 10. 2024 09:29

Dík za doplnění. On ten FIO e-Broker už je designově trochu v minulosti, může být pro někoho méně intuitivní, chtělo by to něco modernějšího.
Přílohy
fio.jpg
fio.jpg (66.89 ) Zobrazeno 2881 krát
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 10. 2024 09:48

Appku eBrokera jsem nikdy nepoužil, po zkoušce X let zpět mně přišla ještě horší a skoro nic neuměla, nevím jak dnes.
Do eBrokera tedy přistupuji zásadně přes prohlížeč Chrome (ebroker.fio.cz), a to i v mobilu, jde to v pohodě. I výše uvedené jsem psal pro web verzi.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod mareka 16. 10. 2024 12:27

Díky za informace, budu brokera dále zkoumat (tu přehlednost a intuitivnost tam fakt nevidím).

Ještě jeden dotaz ohledně možného převedení akcie z obchodního účtu na DIP účet (v rámci FIO): pokud to chápu správně tak je to možné (našel jsem tam nabídku, která se tak tváří), ALE dříve jsem zde zaznamenal info, že se to finančně nevyplatí. Je to tak?
mareka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 16. 10. 2024 12:39

Ani nevím, že by toto šlo. Ano jde tam převést českou akcii z vlastního účtu CDCP na CDCP účet obchodníka (Master účet, jak to Fio nazývá), ale není to zadarmo a že by to šlo z běžného OÚ na DIP OÚ přímo u akcie, to čtu poprvé, tak nevím, ale možná to také zavedou. Ale kvůli nákladům může být výhodnější tu akcii prodat a do DIP po vypořádání obchodu (T+1 či T+2) převést peníze z ní a uvnitř DIPu si něco koupit. To jde určitě, poslat v záložce Peníze cash z běžného OÚ na DIP OÚ (ostatně z běžného OÚ lze hotovost poslat na libovolný účet, který klient u Fio má), sám jsem použil.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod lungaj 16. 10. 2024 15:00

Na možnost převedení cenných papírů z běžného obchodního účtu na DIP účet jsem se u Fia dotazoval cca 3 měsíce zpátky s odpovědí, že "je to možné, ale na takový převod do DIPu se nebude vztahovat daňový odpočet". Tím to pro mne přestalo být zajímavé a dál jsem se o to nezajímal...
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 10. 2024 15:11

Překótovat akcie z obchodního ú. na DIP lze. Poplatek u FIO vyjde na 490 Kč/titul (české akcie; zahraniční viz. ceník).
Na obnose 48.000 Kč ("na max.") je však poplatek o něco vyšší než prodej a nákup akcií - českých ve stejném objemu.

Avšak pro DIP se nejdná o vložení financí (a tudíže nelze uplatnit odpočet na dani), ale o "dobrovolné" vložení akcií (sic v hodnotě 48.000 Kč), kde tudíž slevu uplatnit nelze. Akcie (i finance po jejich odpordeji) se ze budou válet nejméně do vašich 60 let (min. 10 let...). Zřejmě to bude nezapočitatelná položka. Ale třeba se najde kreativnější účetní... :hm
(11 min sháním info na stejnou odpověď)
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 16. 10. 2024 20:26

Teď jsem se trochu vyděsil, podle čeho nejde slevu uplatnit? Vesele si nakupuju u Patrie na běžný účet a počítám s tím, že si z toho potom ty další roky budu případně podle potřeby přesouvat nakoupené ETF na DIP, protože mi Patria poslala nové VOP se změnou:

Vážená klientko, vážený kliente,

rádi bychom Vás informovali o změnách v dokumentaci, kterou jsme připravili s účinností od 1.11.2024. Změny se týkají Obchodních podmínek Patria Finance, a.s. pro poskytování investičních služeb, Sazebníku poplatků a rovněž i Obchodních podmínek Patria Finance, a.s. pro dlouhodobý investiční produkt (dále jen „DIP“).

Konkrétně dochází k těmto hlavním změnám:

2. Změny Obchodních podmínek pro DIP

Doplňujeme možnost převodu cenných papírů z běžného evidenčního účtu na samostatný podúčet evidenčního účtu, zřízeného pro účely DIP. Nově tedy bude možné získat daňové úlevy nejen za vložení peněžních prostředků na DIP portfolio, ale také za převedení cenných papírů. Popsanou změnu naleznete na stránce 3.

2.5 Majetek vkládaný na DIP. Na DIP je možné vkládat peněžní prostředky, a to převedením z Evidenčního účtu na samostatný podúčet Evidenčního účtu zřízený pro účely DIP nebo zasláním peněžních prostředků na podúčet Evidenčního účtu zřízený pro účely DIP dle instrukcí uvedených ve Smlouvě nebo Obchodní aplikaci (platební příkaz k zaslání peněžních prostředků musí obsahovat variabilní symbol, který má Zákazník
uveden ve Smlouvě nebo Obchodní aplikaci v záložce DIP). Na DIP je možné také
vložit nebo převést Investiční nástroje Zákazníka
., pokud to nevylučují právní předpisy,
Smlouva nebo tyto Obchodní podmínky DIP (zejména ujednání čl. 2.2). Investiční nástroje
je možné vložit na DIP prostřednictvím Obchodní aplikace, a to převedením příslušných
Investičních nástrojů z Evidenčního účtu na samostatný podúčet Evidenčního účtu zřízeného
pro účely DIP. Patria ocení majetek pro účely DIP k okamžiku vložení, resp. poslední známou
cenou.
HonzaLBC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka