DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Bac8 2. 11. 2024 16:59

Co s týče České spořitelny, tak ona služba "Investování plus" se mi nabízí v aplikaci George v záložce investování, respektive v rámci založení nového portfolia. Přes majetkový účet jdou ovšem též klasickou cestou kupovat akcie, čili to zatím vypadá jako dobrovolná možnost.

V rámci tématu DIP je ovšem zajímavý vývoj struktury poplatků u České spořitelny. Pokud mě informovali správně, tak u investování do ETF v rámci DIP jsou poplatky za nákup (0.4%, minimálně však 12 EUR) a potom každoročně poplatek za evidenci (0,015%, minimálně 2 EUR).

Zatím jsem neviděl, že by se někdo blíže podíval na nové podmínky investování do ETF v rámci DIP. Myslíte, že se nové podmínky pohybují zhruba jako investování se službou Patria ?
Bac8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 2. 11. 2024 18:19

Bac8 píše:V rámci tématu DIP je ovšem zajímavý vývoj struktury poplatků u České spořitelny. Pokud mě informovali správně, tak u investování do ETF v rámci DIP jsou poplatky za nákup (0.4%, minimálně však 12 EUR) ...

V lednu to bylo 17 €, teď je to 12 €. No to je teda vývoj!
(To minimum 12 € zaplatíš při jednorázové investici do 3000 €, tzn. v DIPu téměř vždy.)

Bac8 píše:... a potom každoročně poplatek za evidenci (0,015%, minimálně 2 EUR).

Tak to tě informovali špatně!
Ceník jasně píše:Evidence u zahraničních depozitářů
Evropské a ostatní trhy v měně EUR - 0,015 % čtvrtletně, minimálně 2,00 EUR

A navíc:
ČS v FAQ ještě i dnes píše:Q: Do čeho můžu prostřednictvím DIP investovat?
A: ... Prostřednictvím DIP můžete investovat zatím jen v českých korunách.

Takže do čeho vlastně lze v DIPu u ČS investovat, doteď netuším.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 2. 11. 2024 18:23

Do akcii na prazske burze?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod vojta80 2. 11. 2024 20:13

Truth Seeker píše:Takže do čeho vlastně lze v DIPu u ČS investovat, doteď netuším.

Je možné investovat do https://www.fidelity.cz/fondy-a-ceny/fa ... 00BJ1K1S60 . Výhodnější to samozřejmě bude kupovat jako ETF přes brokera, ale pro ty, kteří mají Spořku jako nutnou podmínku to vlastně není až tak špatné.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bac8 3. 11. 2024 13:25

Co se týče toho poplatku min 12 Eur, tak pokud bych posílal peníze 1x ročně, asi by to nebyl takový problém.

Co se týče toho toho poplatku za správu, to je moje chyba, zapomněl jsem napsat, že to je čtvrtletně.

Co se týče možnosti investovat jen v českých korunách, to mě překvapilo :/ zkusím ověřit u spořitelny jak to vlastně je.
Bac8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Martin Olima 18. 11. 2024 23:00

Tak se zdá, že u ČS zmizelo ono omezení investovat jen do produktů v CZK. Podle ceníku jsou ale dražší než Fio. Pokud nemají nějakou zázračnou skrytou akci, nebo slevu.

A u Raiffeisenbank doplnili do FAQ, že přirážka ke středovému kurzu je pouze 0,9 %. Příjemná změna, ale pořadí to neovlivní.
Martin Olima
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 18. 11. 2024 23:45

Ano, v https://www.erstepremier.cz/cs/page/new ... -11-24#dip oznámili, že to jde i v cizí měně.

Dál jsem to nezkoumal, kurz nevím.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod taylor729 19. 11. 2024 01:00

Eura tam přímo poslat nejdou?
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 19. 11. 2024 09:07

Peněžní účet k DIP (kam se posílají peníze) má měnu CZK. Že by šel udělat peněžní účet k DIP v EUR tam nikde nevidím.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 19. 11. 2024 16:02

Stale teda nejlevnejsi na vedeni FIO?(pro max. jendorazovych 48k/r (~€ menene jinde))
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod Novacek05 19. 11. 2024 16:50

Neměl jsem zatím čas si to v klidu všechno pročíst, ale o poměrně rozsáhlé srovnání DIPů se teď pokusili na rozbitém prasátku https://rozbiteprasatko.cz/dip-srovnani/. Tak můžeš mrknout, pro tvůj případ to vypadá na to FIO.
Novacek05
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hyper9 19. 11. 2024 18:05

Výborný článek, moc děkuju.

Dole v komentářích se zmiňuje, že při testech se uvažovalo s konverzí měn přímo u poskytovatele DIPu. Hodně lidí z tohoto fóra si bude dělat konverzi jinde a do DIPu posílat cizí měnu. Pak budou výsledky trochu jiné než v článku, FIO vyjde výhodněji.

V článku je tato možnost zmíněna, ale je pravda, že propočty dělané nebyly.

Důvody jsou tři:

1. Jednoduchost a automatizace celého nákupního procesu.
2. Nemožnost dělat směnu jinde pro příspěvky zaměstnavatele.
3. Posledním důvodem je, že by rozsah článku byl extrémní a nikdy by to nečetl.

Ve skutečnosti by tak zřejmě bylo nejefektivnější mít DIPy dva, jeden na příspěvky zaměstnavatele (asi Patria) a druhé Fio na vlastní příspěvky. Vše ale záleží na oněch ostatních faktorech, jako je velikost vkladu, frekvence nákupu a délka investičního horizontu.

Je ale možné, že v budoucnu vyjde článek na téma “jak neefektivněji pracovat s DIP”, ve kterém bude tato možnost rozpočítána. Každopádně, výsledky to zásadně nezmění.
hyper9
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 19. 11. 2024 18:47

Jaká je šance, že XTB do konce roku ten DIP stihne?
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 19. 11. 2024 19:02

Mají ho už implementovaný v Polsku, kde to chtěli přednostně, když je to jejich domovina? Nevím, tipuji že ne. Šance je v takovém případě u nás myslím nulová, MOŽNÁ v roce příštím. Vždyť sami někde tvrdili, že v ČR a dalších zemích jako doplněk k Polsku, když se to povede a chytne tam.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod quino 19. 11. 2024 20:41

hyper9 píše:Hodně lidí z tohoto fóra si bude dělat konverzi jinde a do DIPu posílat cizí měnu. Pak budou výsledky trochu jiné než v článku, FIO vyjde výhodněji.

A co snížení poplatku u FIO na polovinu při vložení 48 tisíc (v EUR) v prosinci a 48 tisíc (v EUR) v lednu s následným jedním nákupem v lednu? Půjde to?
quino
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka