DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod elinor 21. 11. 2024 19:33

Prosím, má někdo zjištěno, kde nejlépe uhnízdit příspěvek zaměstnavatele měsíčně vyplácený (2350 Kč). Mám DIP u ČS, plánovala jsem nákup FIDELITY WORD Index, ale právě ho stáhli. Pro velkou část vlastního příspěvku mám FIO. Díky.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 21. 11. 2024 23:24

Peťo6 píše:Jiné transakce v eurech v přiznání nemám.

Znovu: nejde jen o transakce v EUR, ale o příjmy v libovolné zahraniční měně. Opravdu neinkasuješ např. ani žádné dividendy v USD? (Ty mimochodem do přiznání patří také.)
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 11. 2024 07:20

Já si to nehodlám nijak komplikovat. Ačkoliv to bude méně efektivní, hodlám vyčerpat celou daňovou výhodu (u mě 36 tis. Kč), takže do DIP pošlu EUR více (ještě nevím kolik, ale nejspíš kulatých 1500,-) a kurz mi do toho nemůže zasáhnout. Těch cca Kč 1500,- navíc už mě nezabije.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Kameňák 22. 11. 2024 12:42

Zdar, založil jsem si DIP u RB a chci si tam poslat eura, která směním na revolutu výhodněji. Podle jakého kurzu se bude přepočítávat moje investovaná eura na Kč pro výpočet daňové slevy? Tj. kolik eur musím poslat, aby se mi to započítalo na max daňovou úlevu (ekvivalent 48k Kkč)?
Kameňák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 11. 2024 12:55

Pokud to bude jako u Fio, viz toto vlákno výše (řešilo se zde včera), tak banka nebude žádný přepočet dělat, ale dostaneš potvrzení v těch měnách, v jakých jsi vložil. Metoda přepočtu v Daňovém přiznání je pak na tobě, musí být hlavně JEDNOTNÁ v celém přiznání, tedy stejná jako třeba u zahraničních dividend či prodejů cenných papírů v jiné měně, když to zpracováváš z výpisu brokera. Nejčastěji tedy použiješ Jednotný kurz, který FS zveřejní zkraje roku (je o měsíční průměry z posledních dní každého měsíce roku). Více v tomto vlákně včera :) (21.11. 11:07h a dále).
Snad se tedy RB nebude vymykat a snažit se to do Kč převádět sama nějakým svým kurzem (nebo možná také tím Jednotným, jak to dělá třeba broker Degiro ve svém ročním výkazu).
Naposledy upravil minarjo dne 22. 11. 2024 12:59, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod xmasik 22. 11. 2024 12:59

ahoj, je nekde verejne dostupny Sporoindex a nakladovost pro vsechny DIP? Nasel jsem akorat 7 nejlepsich. Potrebuju kamaradce vymluvit Investiku pres poradce a chtel bych k tomu nejake srovnani, at to nemusim pocitat sam. Diky :)
xmasik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 11. 2024 13:01

Investika je natolik špatná už těmi průběžnými poplatky, že si ani nemá smysl ji do srovnání uvádět :D.
Namátkou z jejich webu pro ten realitní Investika fond: vstupní poplatek až 4%, obhospodařování + administrace 1,70% + 0,15% tedy 1,85% p.a. A to je šílené, každoročně si snižovat výnos o téměř 2% u realitní investice, která dle nich vynáší 4-6% ročně. Fakt hoooodně špatná nabídka. Ten roční poplatek je prostě hrozný, v podstatě snižuje potenciál výnosů o třetinu až polovinu každoročně!
Pro srovnání: třeba u Portu, které svou jednoduchostí zvládne fakt každý (stačí nastavit a pak už jen trvalý příkaz) má roční DIP poplatek 0,5% p.a. a vstupní nulový. Brokeři, kde už je třeba trocha práce či znalostí, tam je průběžný poplatek od 0% ročně (Fio), nebo třeba 0,2% (Raiffeisenbank) plus nějaký jednorázový poplatek za každý nákup, určitě ale menší než 4%. Ale chápu že klasický broker je pro laika složitější, k tomu tady ale máme právě Robo-advisory jako Portu či Fondee, kde je to jednoduché jako u podílových fondů, ale typicky cca 4-6x levnější na té roční správě (což je v horizontu 10+ let klíčové), plus ušetření až těch 4% při každém nákupu z jeho objemu.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Kameňák 22. 11. 2024 14:37

Ok, daňové přiznání si nedělám, zatím jsem vždy jen nakupoval a neprodával.. Daňové přiznání mi děla zaměstnavatel (velký korporát).. Nebude s tím problém? Bude stačit mu dát jen potvrzení?
Kameňák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod beertje 22. 11. 2024 14:52

To mu tedy stačit nebude - vůbec ho totiž po tobě nebude chtít a nemá cenu mu ho dávat. Vzhledem k tomu, že za tebe daňové přiznání nedělá (ale jen roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění), budeš si v tomto případě muset poradit sám anebo si zaplatit daňového poradce.
beertje
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xmasik 22. 11. 2024 15:03

minarjo píše:Investika je natolik špatná už těmi průběžnými poplatky, že si ani nemá smysl ji do srovnání uvádět :D.
Namátkou z jejich webu pro ten realitní Investika fond: vstupní poplatek až 4%, obhospodařování + administrace 1,70% + 0,15% tedy 1,85% p.a. A to je šílené, každoročně si snižovat výnos o téměř 2% u realitní investice, která dle nich vynáší 4-6% ročně. Fakt hoooodně špatná nabídka. Ten roční poplatek je prostě hrozný, v podstatě snižuje potenciál výnosů o třetinu až polovinu každoročně!
Pro srovnání: třeba u Portu, které svou jednoduchostí zvládne fakt každý (stačí nastavit a pak už jen trvalý příkaz) má roční DIP poplatek 0,5% p.a. a vstupní nulový. Brokeři, kde už je třeba trocha práce či znalostí, tam je průběžný poplatek od 0% ročně (Fio), nebo třeba 0,2% (Raiffeisenbank) plus nějaký jednorázový poplatek za každý nákup, určitě ale menší než 4%. Ale chápu že klasický broker je pro laika složitější, k tomu tady ale máme právě Robo-advisory jako Portu či Fondee, kde je to jednoduché jako u podílových fondů, ale typicky cca 4-6x levnější na té roční správě (což je v horizontu 10+ let klíčové), plus ušetření až těch 4% při každém nákupu z jeho objemu.

No prave proto nechapu, proc nezverejni kompletni zebricek...U ty Investiky je ten vstupni poplatek 160 tis. Kc, pokud si da clovek tu cilovou hodnotu 4 mil. Kc. A na zacatku jde 70% vkladu cloveka na ten poplatek, jen 30% na investici. takze cca prvnich 5 let je to spatny. Teda pro klienta, pro toho poradce to je zlaty dul, kdyz neco takovyho podepise :D
Vsak taky jsem si doporucoval Fio/Patriu/RF, ze se to vyplati vyrazne lepe a navic z toho jde v pripade potreby celkem levne vystoupit.
xmasik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 22. 11. 2024 15:13

beertje píše:To mu tedy stačit nebude - vůbec ho totiž po tobě nebude chtít a nemá cenu mu ho dávat. Vzhledem k tomu, že za tebe daňové přiznání nedělá (ale jen roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění), budeš si v tomto případě muset poradit sám anebo si zaplatit daňového poradce.

Copak při ročním zúčtování daní zaměstnavatelem nelze uplatnit slevy a odpočty, mj. i příspěvky produkty spoření na stáří, tedy i DIP?

Už se mě to léta netýká, tak nevím, jestli se něco nezměnilo, ale dřív se při ročním zúčtování mohly dokládat nejen slevy na dani, ale i odpočty ze základu daně - typicky příspěvky na pojištění, úroky z hypoték aj.

-- 22. 11. 2024 15:21 --

xmasik píše:No prave proto nechapu, proc nezverejni kompletni zebricek...

Třeba proto, že by to byla naprostá ztráta času? Kdo naprosto intuitivně nechápe, že platit 2% ročně je vždy horší než platit 0,5% ročně, tomu fakt není pomoci.

Nemluvě o předplacených vstupních poplatcích.

Vybodni se na žebříčky, a dej kamarádce přečíst kritiku předplacených poplatků, třeba zde, a nebo přímo od ČNB.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 11. 2024 16:07

Truth Seeker: Já si myslím taky, že mu to zaměstnavatel udělá, i když jsem ve stejné situaci jako Ty (manželky by se to teoreticky týkalo, ale ta si podává přiznání sama kvůli vedlejší činnosti, ale bez ní by jí normálně "přiznání podali").
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 22. 11. 2024 18:31

Problém je s těmi eury či dolary - to je totiž poprvé situace, kdy by sám zaměstnavatel musel pro odpočty ze základu daně v rámci RZ daně dělat konverzi měny, zatím u všech produktů (hypotéka, penzijko, životní pojištění, dary...) to bylo přeci v Kč. Takže nevím, zda to nebude překážkou, chtít ty odpočty v ročním zúčtování zaměstnavatelem, když doloží potvrzení v jiné měně/měnách. Troufnu si tvrdit, že většina účetních nebude vědět co s tím, jaký kurz použít, zda to vůbec mají právo za daňového poplatníka udělat (tu konverzi měny) atd. Sám neřeším, daňové přiznání kvůli zahraničním dividendám dělám dlouho sám, ale pro mnohé co dosud přiznání nedělali a čekají, že i přes eura/dolary jim to udělá účetní v Ročním zúčtování, může být překvapením, že se na ně vybodne :)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Peťo6 22. 11. 2024 18:36

Truth Seeker píše:
Peťo6 píše:Jiné transakce v eurech v přiznání nemám.

Znovu: nejde jen o transakce v EUR, ale o příjmy v libovolné zahraniční měně. Opravdu neinkasuješ např. ani žádné dividendy v USD? (Ty mimochodem do přiznání patří také.)

Ano, chápu to. Fakt nemám žádné příjmy v cizí měně (plus ETF a jiné fondy mám jen akumulační), takže ok.
Peťo6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 11. 2024 18:40

minarjo: No, to musí být pro většinu zaměstnavatelů problém, protože nikdo z nich nikdy neviděl v účetnictví cizí měnu, nemají účetního, natož účetního poradce. Nevím, jak to je legislativně podloženo, ale tak nějak mám pocit, že zaměstnavatel tu povinnost má, takže je to jeho starost (hodně velká).
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka