DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 23. 11. 2024 14:46

Že rb nemá poplatek za převod, tomu bych nevěřil, nebo si aspoň pod tím každý představujeme něco jiného. Převod každého titulu i u stejné instituce na jiný účet není nic levného, prodej, převod a nákup také.

Martin Olima: Nevím, jestli to funguje zrovna takhle. U mě to bude po 10 letech od založení při splnění 60 let okamžitě ke zrušení bez dodaňování, jestli tomu dobře rozumím.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 23. 11. 2024 15:14

Já tedy reakci na zvýšení poplatků vidím jinak, moc nepočítám, že bych převáděl cenné papíry (v RB budeme mít pár šušňů) - prodám a převedu peníze do jiného DIPu. Na to bych měl mít určitý časový prostor za stávající poplatky a maximálně zdaním nějaké mrzké zisky. Ale samozřejmě bude záležet na konkrétní situaci.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 11. 2024 18:26

@xls:
Ale většině zde diskutujících nebude dnes už 50+ let jako tobě, aby za 10 let u DIPu pro beztrestné zrušení s nutností zpětně 10 let dodanit splnil obě podmínky řádného ukončení DIP režimu (=aspoň 10 let trvání + aktuálně aspoň 60 let věku klienta). Pro Martina Olimu to zjevně neplatí (je mladší), stejně tak je tomu u mě.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 23. 11. 2024 18:35

Ja zalozil DIP jen u Fio, vic jich urcite potrebovat nebudu na to jednorazove rocni investovani 48000 Kc jen do ceskych akcii. Se vam divim, ze si to jeste komplikujete investici v cizine. To muzete prece delat mimo DIP.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod xmasik 23. 11. 2024 18:45

Truth Seeker píše:
xmasik píše:Pokud delam nejake srovnani, tak tak uvedu konkretni hodnoty vsech poskytovatelu, co muzu spocitat. Navic pokud uz mas nachystany model, co to pocita, tak je celkem jednoduche tam dosadit zbyvajici hodnoty. Chapu, ze nekdo nezverejnuje presne podminky, tak se to neda dopocitat. Ale v tomto pripade mi to nedava smysl. To je jako ukazovat tabulku fotbalovy ligy, ale jen prvnich 7 mist, protoze ostatni jsou spatny. I celkove umisteni a bodove ohodnoceni (nakladovost) ma smysl. To jsou spis jine duvody, proc to nikde neni verejne, ne? :)

Ve své nesmírné prozíravosti jsem podobné kecy předvídal, a proto jsem už v prvním příspěvku napsal:
Vševědoucí Truth Seeker, Léta Páně 2023, píše:Za "přijatelné" nabídky budu považovat takové, ...
jejichž celkové náklady, nakumulované v horizontu desetiletí, jsou srovnatelné s Portu, nebo jsou nižší.

Tvoji paralelu bych trochu opravil.
Mnou srovnávaní poskytovatelé se jakoby kvalifikovali do 1. Ligy.
Některé jsem výslovně vyloučil ze srovnání z různých důvodů; ti jakoby nepostoupili ze 2. Ligy.
No, a ta tvoje Investika, navíc s předplaceným poplatkem, tak ta patří do pralesní ligy.
Chtít je všechny vzájemně srovnávat v jedné tabulce je asi jako nechat spolu soutěžit Spartu, FC Babovřesky a SK Prčice.

Uz jsem se to chystal jit pocitat a nakonec jsem nasel tento vypocet z cervna: https://akademiepenez.cz/wp-content/upl ... ok-04a.pdf

Osobne bych tipoval, ze to vyjde kolem 60 %.
Uplne jednoduchý vypocet, samozrejme srovnani extraligy a pralesni ligy sedi :) ale proc to neporovnat, kdyz je to celkem snadne? Timto problem povazuji za vyreseny.

Zajimalo me to ciste z analytickeho hlediska, nakolik je to odlisne.
xmasik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomasvlasak 23. 11. 2024 21:54

Martin Olima píše:Každý tu píšé o rušení DIP po 10 letech (při využití daňových úlev), ale chápete, že bez sankcí lze DIP zrušit až po 20 letech?

Při rušení, se koukáte na daňová přiznání za předchozích 10 let zpětně a musíte vracet vše, co jste uplatnili v předchozích 10 letech.

Pokud máte DIP 10 let, čerpáte úlevy a v 11 roce DIP zrušíte, budete stejně muset vracet vše.
Když zrušíte ve 12 roce, budete vracet úlevy ještě za předchozích 9 let atd.

Jednoduše vždy kouknete na 10 předchozích daňových přiznání od roku, kdy podáváte daňové přiznání kdy DIP rušíte, a to je potřeba vrátit.

Pokud v roce 2024 udělám DIP a vklad třeba u FIO (jenom jednou, pak už nikdy další), v roce 2025 u spořitelny a podobně si to rozdělím každý rok u jiné společnosti ... tak když v roce třeba 2037 zruším DIP u FIO, tak přece nic zpětně danit nebudu ne? kouká se na 10 let zpětně, takže rok 2024 už bude mimo "dosah" a rok třeba 2035 jsem dělal vklad jinam a tam smlouva stále běží, takže podmínky jsem neporušil
Věnuji se stavebnímu spoření, doplňkovému penzijnímu spoření, úvěrům a investicím. Osobní konzultace v Praze a Středních Čechách zdarma.
tomasvlasak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 11. 2024 02:51

@tomasvlasak:
Porušíš tím zákonné podmínky (budeš chtít ukončit DIP smlouvu dřív než ve svých 60 letech) a to bude často s nemalou "pokutou" od dané společnosti, u které DIP máš. Oni si nenechají klienty jen tak zbůhdarma utíkat dřív než dle zákonných DIP pravidel. Takže sice na dani nic vracet nebudeš, pokud skutečně posledních 10 let žádný vklad a tedy ani odpočet proveden pro daný DIP nebyl, ale dostaneš pokutu třeba půl či jedno procento z objemu majetku od dané společnosti. Snad jedině Portu to spravedlivě říká předem, že by to byl rozdíl poplatků v DIP a mimo DIP (tedy maximálně půl procenta), ostatní spíše mlží, ale za nula ti nikdo předčasné ukončení smlouvy (dřív než udává zákon o DIP) nejspíš neudělá. Tak jak u třeba stavebního spoření, tam také ukončení dřív než ve vázací lhůtě 6 let není zdarma, ale za pokutičku.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 24. 11. 2024 07:08

Akorát bych řekl, že poměrně zásadní je, že takový poplatek musí být v ceníku. Počítám, že nebudeš souhlasit, ale nemusíš zase rozjíždět nesmyslnou diskusi se svými obvyklými rozsáhlými příspěvky. Prostě se neshodneme no, a pravdu máš Ty, jako vždycky. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 11. 2024 10:21

Tak já s tebou vesměs souhlasím, ale v ceníku (či spíše jiných dokumentech ze sjednání DIPu) většinou mají typickou formulku o jejich vynaložených nákladech (a strop na to státem zaveden není, tak jako relativně nedávno u hypoték). Nebo, jako třeba v Portu, je přesné vyčíslení přímo ve smlouvě o DIP, nebo odkazu z ní na VOP dané verze z okamžiku sjednání, či jiný dokument. Fakt jsem se tématu věnoval a charita není žádná společnost :). A neboj, další romány k tomu nebudou, i proto, že to akutně společnosti řešit nemusí a mají tak skutečně NYNÍ zdání nulového poplatku za dřívější ukončení než dle zákona. Nicméně až začnou / budou chtít klienti více odcházet, jistě to společnosti řešit budou. Pak je přístup Portu lepší, když je to pevně dáno při sjednání, tebou nastíněná metoda přes Ceník vlastně znamená, že toto mohou klientům zavést/zdražit kdykoliv, klidně až za pár let.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tomasvlasak 24. 11. 2024 12:47

jaký konkrétně poskytovatel má přímo uvedeno, že nějaké poplatky za předčasné ukončení bude účtovat? Ať už obecně "účelně vynaložené" nebo přesněji specifikované ... nedělal jsem si podrobnější research, letos asi začnu u JT Banky a tam prostě není zmíněno vůbec nic o nějakém takovém poplatku ... u hypotéky je to trochu jiná situace, tam banka půjčuje peníze klientům, u DIP je to celou dobu majetek klienta, tam asi úplně nemůžou říkat, že počítali, že dalších 30 let budou dostávat úroky

U portu je to jasné, tam je to spíš naopak, že říkají, že základní poplatek je takový a za dodržení podmínek DIP je nárok na slevu (nedodržíš podmínky, tak poplatek doúčtují), ale to je spíš sleva za dodržení DIP a nikoliv pokuta za nedodržení
Věnuji se stavebnímu spoření, doplňkovému penzijnímu spoření, úvěrům a investicím. Osobní konzultace v Praze a Středních Čechách zdarma.
tomasvlasak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Martin Olima 24. 11. 2024 15:38

Omluvám se pokud jsem to minul, ale poté co ČS umožnila investovat i do produktů v cizích měnách, jak je to s těmi jejich poplatky? Vyznat se v tom jejich ceníku úplně nedokážu. A kde najdu nebídku ETF?

Otázky: (Předpokládejme nákup ETF na neměcké burze (Xetra) pro jednoduchost)
1. Průběžny poplatek za správu majetku: je nebo není? Někde čtu 0,99% p.a. jinde ani zmínka
2. Poplatek za nákup: 0,40%, minimálně 12 EUR
3. Konverze měn: jak to mají? Mají přírážku? A kolik?
Martin Olima
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 24. 11. 2024 16:06

Ty poplatky ČS se zde už probíraly viewtopic.php?p=13811312#p13811312
Pro konverzi měn se předpokládám bude používat standardní (nevýhodný) kurzovní lístek ČS https://www.csas.cz/cs/kurzovni-listek
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 24. 11. 2024 16:32

U toho nevýhodného kurzu je potřeba dát si extra pozor - při prodeji se bude aplikovat znovu. V tomto případě se ale nejedná o 2.5% investované, ale zhodnocené částky (v případě jednorázového ukončení DIP tedy celého portfolia).

Za mě to je absolutní killer pro jakékoli investování tímto způsobem.

Těch 0,99% p.a. je pro ten jejich nový způsob investování s paušálním poplatek. Neřekl bych, že se to dá kombinovat s DIP a obecně, pokud cílíte na ETF a tedy zřejmě pasivní přístup, tak to není myslím relevantní produkt.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 24. 11. 2024 16:42

U ČS, bych vyčkal, jestli neudělají eurový DIP účet, aby se šlo vyhnout tomu poplatku při prodeji. Do té doby to smysl nemá.
Jinak nakoupit by mělo jít přímo z eurového (mimo DIP) účtu.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod elinor 25. 11. 2024 10:14

Dotaz k Fidelity World Fund A-ACC-CZK, který ČS stáhla z DIP. Našla jsem, že uvedený fond lze do dip dostat u JT banky a KKIP https://akademiepenez.cz/wp-content/upl ... ok-03a.pdf str. na 9 a 10. Ale jinde jsem nenašla víc informací. Lze tyto dva DIPy považovat za náhradu ČS pro daný fond, resp. pro příspěvky zaměstnavatele posílané v Kč?
elinor
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka