DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rendy00 5. 12. 2024 12:11

Poslední aktualizovaný přehled je pořád ten z 9. strany (viewtopic.php?p=13657517#p13657517) a je stále platný ?

Mate mě na tom, že Fio je tam jako spekulativní, přitom už to spustili....
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alebac 5. 12. 2024 12:38

FIO se spustilo přesně s těmi spekulativními parametry, takže přehled je zatím pořád platný....
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin Olima 5. 12. 2024 14:28

Třeba mne někdo nasměřuje. Chtěl jsme si na svůj FIO DIP obchodní účet vložit EUR a píše mne to tohle:

"Pro tento typ převodu nemáte nastaven povolený bankovní účet. Obraťte se prosím na svoji pobočku."

Opravdu musím na pobočku? Lze to vyřešit nějak online?

Chci poslat EUR přímo z Revolutu, ale není problém to ani poslat z české banky ze svého účtu.
Martin Olima
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 12. 2024 14:37

No a ten vklad EUR jsi provadel jak a odkud?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod hyper9 5. 12. 2024 15:26

Před časem jsme tu řešili, že obchodní účet ve FIO neumí SEPA instant. Revolut se to snaží poslat jako SEPA instant, protože FIO to u klasických účtů podporuje. Řešení bylo protáhnout to přes běžný EUR účet. Jen nevím, jestli je to tento případ.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod Martin Olima 5. 12. 2024 22:38

aaaa píše:No a ten vklad EUR jsi provadel jak a odkud?

Možná dělám něco blbě, ale chtěl jsem si v e-brokeru zjistit číslo účtu, kam mám vůbec platbu poslat. V e-brokeru jsem kliknul v horní liště na "Peníze", poté u měny EUR jsem kliknul na symbol "vklad" a objeví se okno, ve kterém je ta hláška.

https://ibb.co/SmYmTNF
Martin Olima
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hyper9 5. 12. 2024 22:51

To okénko "Zahraniční platba" slouží pro opačný směr platby - výběr peněz ven z DIPu :!:
Levá ikona slouží k poslání ven z DIPu do ČR.
Pravá ikona slouží k poslání ven z DIPu do zahraničí.
Je dobré připomenout, že tohle nesmíš udělat, připravil by ses o výhody DIPu.

Číslo účtu je v tom místě, který jsi na screenshotu překryl bílým obdélníčkem: DIP OÚ .....
Pak už stačí přidat kód FIO banky 2010, nebo to prohnat IBAN kalkulátorem (BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX)
https://www.cnb.cz/en/payments/iban/iba ... -republic/

Pro jistotu ještě zopakuju, že pokus poslat EUR z Revolutu na obchodní účet e-Brokeru pravděpodobně selže. FIO banka totiž podporuje okamžité platby SEPA instant, Revolut tohle ví, posílá tedy okamžitou EUR platbu. Jenže tyhle obchodní účty v e-Brokeru nepodporují SEPA instant. Dojde k chybě. Já jsem to vyřešil tak, že jsem si založil FIO běžný EUR účet a dělám dva převody:

1. Revolut --> FIO běžný EUR účet
2. FIO běžný EUR účet --> obchodní účet v e-Brokeru
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 12. 2024 05:30

Číslo účtu, včetně IBAN, je v Globálním nastavení - Informace o obchodních účtech (lehce dole, pod změnou hesla).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 12. 2024 06:20

Fio naštěstí převod hotovosti z DIPu ven ani nepovolí. Když by ho chtěl někdo udělat, napíše to před potvrzením, že se musí na pobočku, protože by to bylo zničení režimu DIP.
Jinak platí výše uvedené, IBAN obchodního účtu DIP lze použít, ale ne pro SEPA instant (tedy napřímo z Revolutu by to nešlo, ten to do Fio tlačí právě jako instantní SEPA platbu, ale obchodní účty Fio ji neumí, jen běžné).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 12. 2024 08:16

V nastaveni mam dva ucty, zakladni obch. ucet a pro DIP. Ten pro DIP je stejny pro CZK a €?

-- 6. 12. 2024 08:23 --

Chtel bych poslat 48000Kc~€, kolik vlastne € mam poslat, aby to +- vyslo na plny danovy odpocet?
Přílohy
dip fio.png
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 12. 2024 09:36

VŠECHNY obchodní účty Fio eBrokera (běžné i DIP) jsou multiměnové, tedy můžeš na ně (na dané číslo účtu/IBAN) poslat CZK, USD, EUR, PLN... Zkrátka vše, co vidíš v záložce Peníze, kde jsou pak zůstatky v jednotlivých měnách vidět a lze je ve spodní části téže stránky mezi sebou i konvertovat (ne úplně výhodným Fio kurzem, prostě běžným na poměry českých bank).
Jinak kumulovaný průměr kurzu eura za leden až listopad je dle webu ČNB 25,117, celoroční (Jednotný) nebude o moc jinak, prosinec s tím zamává typicky max. v setinách až nízkých desetinách Kč. Tedy pokud budeš v daňovém přiznání resp. ročním zúčtování zaměstnavatele používat Jednotný kurz, tak můžeš s tímto počítat jako hodně blízkým tomu Jednotnému za rok 2024 (ten přesně bude logicky známý až po Novém roce). Takže to teď odpovídá vkladu cca 1911 euro (48000/25,117), tj.když pošleš řekněme 1950 euro, máš to s rezervou té drobné změny průměru kurzu v pohodě (1950 euro odpovídá kurzu 24,615, takže rezerva více než dostačující, ono by stačilo i třeba 1930 euro).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 6. 12. 2024 15:13

Kumulovaný průměr zveřejňovaný ČNB se počítá z každého dne. Jednotný se počítá jako průměr z posledních dnů všech měsíců. Kumulovaný ČNB je 25,117. Průměr posledních dnů mi vychází zatím na 25,154. Takže 25,154.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 12. 2024 16:24

To už jsme zde dříve řešili :D a dospěli k výsledku mého mnohaletého srovnání, že rozdíl kumulativního průměru 1-11 a Jednotného kurzu je typicky hodně malý, do 5% max, často ale do 1%. A rozdíl tvého průměru za 1-11 dle posledních dní měsíců a dle všech dní je ještě menší, z údajů co píšeš jde tedy o méně než 0,2% (tedy méně než 100 Kč z těch 48 tisíc horní hranice odpočtu), tedy ještě více zanedbatelné (oproti vlivu prosince). Zde obecně není třeba úplně přesné vyčíslení, to stejně není před Silvestrem možné, ale to, jestli tam má vložit 1900, 1950 či 2000 euro, tato přesnost je myslím s rezervou rozumná a na to ta kumulace 1-11 plně stačí v obou metodách. Já to na odhad, zda mé prodeje CP jsou aktuálně v zisku či ne (a kolik budu danit, zda nemám v prosinci ještě optimalizovat nějakým prodejem) používám už mnoho let a vždy se fakt velmi přesně trefím, odchylka je hodně pod 5% (a když je prosinec dost kurzově podobný ostatním měsícům, tak mnohdy pod 1%). Musel by být jó hodně odlišný prosinec (hlavně tedy silvestrovský kurz), aby s tím hnul nějak více.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 12. 2024 18:22

takze ~1910€
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 6. 12. 2024 19:11

Velké srovnání třiceti poskytovatelů DIP od Investiční brambory
https://www.youtube.com/watch?v=fWfvr1GAVsI
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka