DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 4. 2. 2025 20:30

slavo963 píše:Jinak moje teorie je, ze Erste vydelava
V dokumentaci je poplatek až 4 % p.a., aktuálně 0, s tím, že do toho maxima ho můžou kdykoli měnit. Dál jsem to nezkoumal.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 2. 2025 14:08

Tak jak se tu objevily požadavky od účtáren na dokument, který stanovuje minimální doby a věk u DIP, tak byly oprávněné. Už jsem podal přiznání a už mi přišel z FÚ stejný požadavek. Zatím jsem to (u FIO) vyřešil zasláním obchodních podmínek k rámcové smlouvě, na které odkazuje dodatek o DIP a kde to je tak nějak zvláštně uvedeno.

edit: Smazán omyl, který by mohl mást.
Naposledy upravil drkarel dne 7. 2. 2025 09:40, celkově upraveno 1
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 6. 2. 2025 16:50

No to se mam tedy na co tesit, az to obdrzi nase uctarna.
:-(
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 2. 2025 00:46

@drkarel nás trochu tím zrušením/sloučením článku mystifikuje :). Jak už jsem psal v sousedním vlákně k DIP, tak ty lhůty 60 let věku/10 let trvání pro Fio DIP jdou najít pohledem do Obchodních podmínek k Rámcové smlouvě - investiční v Článku Va. odst. 5, a jsou naštěstí i ve zcela posledním znění podmínek, platných od 6.11.2024 (viz web Fio, sekce O nás-Dokumenty-Archiv, tam úplně poslední dokument). I tak je ojeb něco takového dokládat, vždyť termín "Dlouhodobý investiční produkt" ve smlouvě/dodatku by měl stačit.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 7. 2. 2025 01:51

Je pravda, že v těch předsmluvních informacích je to popsáno jasněji než ve smluvních podmínkách. A hlavně to je hned na první stránce. Vytisknu tedy ještě ty předsmluvní informace a přidám je k tomu dodatku a k té podivné zprávě o vkladech a zůstatku na DIP, která má snad být potvrzením pro odečet daně a v které je sáhodlouhý odstavec, ze za ní Fio nenese vůbec ale vůbec žádnou odpovědnost, snad to přes účtárnu projde. Čím více nesmyslných papírů, tím lépe. Díky drkarle!
:tleskani

https://www.fio.cz/docs/cz/dokumenty_fio_dip.pdf

Banka upozorňuje, že právní úprava dlouhodobého investičního produktu upravuje minimální délku poskytování dlouhodobého investičního produktu Bankou Klientovi, která je nyní Zákonem stanovena v délce minimálně 10 let od jeho založení, a zároveň je Zákonem stanoveno, že Klient si může vybrat prostředky uložené do dlouhodobého investičního produktu nejdříve v 60 letech věku Klienta, přičemž obě podmínky musí být splněny současně a jejich případné nesplnění (až na výjimky stanovené Zákonem) může mít na Klienta daňové dopady.

Jen pro pobavení, jak se Fio vyhýbá zodpovědnosti vůči FÚ za údaje uvedené v potvrzení pro odečet daně:
Banka upozorňuje na skutečnost, že toto potvrzení samo o sobě nezakládá právo daňového poplatníka na
snížení základu daně z příjmů. Posouzení, zda toto právo vzniklo, či nikoliv, je plně v rukou daňového
poplatníka a v případě pochybností nelze než doporučit využití služeb daňového poradce. Banka za
případné nesprávné vyhodnocení výše uvedeného práva daňovým poplatníkem nenese žádnou
odpovědnost. Banka rovněž nenese odpovědnost, pokud byla jakákoliv platba Klienta nebo zaměstnavatele
Klienta ve prospěch Klientova DIP účtu zaslána v rozporu s pokyny obsaženými v příslušném dodatku k
rámcové smlouvě - investiční, obchodními podmínkami nebo jiným dokumentem Banky obsahujícím platební
údaje pro příspěvky zaměstnavatele vztahujícím se k DIP účtu.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 2. 2025 03:41

minarjo, nauč se číst, když už musíš mermomocí furt někoho opravovat.
drkarel píše:... už jsou podmínky aktuálnější, které už článek odkazovaný v dodatku neobsahují (článek zrušili a sloučili) ...

Chápu, že Ty miluješ příspěvky minimálně na půl stránky, ale já ne (i když tyto jsou). Stalo se přesně to, co popisuji, Článek Va v nejnovějších podmínkách není, zrušili ho a sloučili ho s článkem V, takže teď je to článek V a jiný odstavec, takže odkaz ze smlouvy neplatí a nelze doložit vztah. Takže bych dvojici smlouva + aktuální podmínky neuznal.

edit: Ten článek tam je, popletl jsem zjevně verze podmínek.

osobne: Stejně tak imho nejde uznat nějaké předsmluvní informace (navíc to je ještě větší soubor). Ale stále by mne zajímalo, kde a který zákon to upravuje. Zatím jsem našel jen to, že (daňový) zákon upravuje, že odečet lze uplatnit pouze, když DIP tyto podmínky splňuje, z čehož logicky spíš vyplývá, že může existovat DIP, který to nesplňuje (jasně, např. předčasně zrušený).
Naposledy upravil drkarel dne 7. 2. 2025 09:41, celkově upraveno 1
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 2. 2025 07:56

Ja vytiskl jen prvni dve stranky (jeden list), snad to bude uctarne stacit, vsech 89 stran by v uctarne stejne nestudavali.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod tmx643 7. 2. 2025 09:03

drkarel: Promiň, nevím, kam koukáš, ale článek Va stále existuje.

https://www.fio.cz/docs/cz/RSI_OP.pdf

Čerpáno odsud https://www.fio.cz/o-nas/dokumenty-ceniky/vzory-smluv
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 2. 2025 09:33

V pohodě, teď si přijdu jako blázen. Včera jsem si stáhnul v archivu aktuální podmínky, které měly ta ustanovení scuclá do článku V a článek Va vůbec neměly, takže jsem šel do archivu a stáhnul si pak podmínky platné od 22.5.2024 do 5.11.2024. (Mmch, paní z FÚ už je spokojená.) No a nebo jsem fakt blázen. :) Omlouvám se za matení.

edit: Tak to vypadá, že jsem si poprvé spíš stáhnul podmínky platné od 1.2.2024 do 21.5.2024 (asi nějaký překlik). Ještě jednou se omlouvám.
Naposledy upravil drkarel dne 7. 2. 2025 09:36, celkově upraveno 1
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod meme1255 7. 2. 2025 09:35

RB vystavuje pro porovnání to potvrzení takto, skoro to vypadá, že to i konzultovali, protože tam mají odkazy na to, co tu řešíte, že FIO podle byrokratů nemá, tak snad to bude stačit.
Přílohy
dipil2.png
dipil1.png
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 2. 2025 09:38

Myslím, že byrokrati by raději viděli, kdyby tam bylo výslovně těch 10 let a 60 let věku. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod meme1255 7. 2. 2025 09:45

Což je plně obsaženo v první odrážce za Instituce potvrzuje, že: …
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 2. 2025 09:49

Asi jsem zase slepej, ale kde je to plně VÝSLOVNĚ (či možná lépe doslovně) uvedeno? Každopádně by bylo zajímavé, zda to bude byrokratům stačit, že by se ve FIO mohli inspirovat.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod meme1255 7. 2. 2025 10:00

Myslel jsem obsahově že to tam je. Implicitně to tam je, explicitně ne, uvidíme.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 7. 2. 2025 10:01

Jen hlupák opisuje zákon do smluv! Tak se něco změní v zákoně a ty smlouvy jsou co, zmatečné? Takže za mě že je tam napíšou že to splňuje, je správně, než kdyby tam opsali 10/60 let jen kvuli natvrdlým byrokratům :-)

Takže pokud to chápu správně tak nemá moc význam si to zakládat po 50 + letech věku? Peníze zabetonovaný na 10 let :mrgreen:
Naposledy upravil vpe dne 7. 2. 2025 10:03, celkově upraveno 1
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka