DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 10. 9. 2024 13:30

Ta externí směna se dá řešit u vlastních vkladů, ale třeba ne u vkladů zaměstnavatele. Proto je z vložených CZK lepší koupit české akcie, kde ty problémy nebudou.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 10. 9. 2024 14:09

xls píše:Ta externí směna se dá řešit u vlastních vkladů, ale třeba ne u vkladů zaměstnavatele. Proto je z vložených CZK lepší koupit české akcie, kde ty problémy nebudou.

Technicky máš pravdu, ale vlastně to zase až tak moc pravda být nemusí.

DIP je dlouhodobá záležitost a při držení na mnoho let je potřeba porovnat jednorázovou úsporu z převodu kurzu a dlouhodobou výkonnost.

Pokud věříš, že ta konkrétní česká akcie bude mít stejnou (nebo lepší) výkonnost ve srovnání s tím globálním indexem, potom ano. Pro mnoho investorů bude ale myslím dávát mnohem větší smysl zkousnout jednorázový kurzový poplatek a zůstatek u bezpečnějšího globálního indexu. To bych tedy alespoň volil já. Aktuálně nemusím, neboť zaměstnavatel DIP nepodporuje. A vlastní prostředky posílám už směněné mimo Fio.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tulum 10. 9. 2024 14:18

Truth Seeker píše:Jistě. Už jsem to takto udělal, akorát s USD, a použil jsem RoklenFx.
Jen bych silně doporučil založit si u nich běžný EUR (resp. USD) účet, a směněné peníze si poslat nejdříve tam. Účet je úplně zdarma. Peníze si pak snadno převedete na svůj DIP účet.

Kde se dá prosím ve FIO e-brokeru vyčíst číslo účtu, které se vztahuje přímo k EUR / USD DIP účtu tak, aby se na něj dala z venku (např. z toho RoklenFx) zaslat EUR / USD platba ?
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hyper9 10. 9. 2024 14:30

Já to chápu tak, že ten investiční účet je multiměnový. e-Broker přímo zobrazuje jeho číslo v sekci "Peníze" anebo v "Smlouvy a služby", tak to hodím do IBAN kalkulátoru (například https://www.cnb.cz/en/payments/iban/iba ... -republic/) s kódem banky 2010 a hotovo.

Prosím opravte mě, jestli se mýlím.

-- 10. 9. 2024 16:16 --

UPDATE: zkusil jsem poslat 1 EUR z Revolutu na e-Broker master účet, ale nepovedlo se to. Revolut píše:

Prostředky se vrátily na váš účet Revolut.
Odmítnuto bankou příjemce.

-- 10. 9. 2024 16:24 --

UPDATE 2: Vyzkoušel jsem jiný postup a ten funguje dobře. Všechno proběhlo okamžitě:

1) ve FIO bance založit EUR běžný účet

2) poslat EUR z Revolutu na EUR běžný účet - proběhne jako okamžitá platba

3) převod uvnitř FIO banky z EUR běžného účtu na eBroker master obchodní účet - v řádu vteřin
Přílohy
EUR.png
EUR.png (4.24 ) Zobrazeno 4478 krát
hyper9
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 9. 2024 15:47

Není třeba ve Fio zakládat běžný eurový účet, ale na jaký Master účet že jsi to posílal? Master účet je název používaný jen ve Fio, a to pro jejich Účet obchodníka v Centrálním depozitáři cenných papírů (jeho číslo je 808000733366), kde jsou české akcie evidovány hromadně, ten tedy nemá s převody nic společného, na to nikdy nic neposílat, nejde o účet bankovní, ale Centrálního depozitáře.
Je tedy třeba převádět na svůj vlastní Obchodní účet, který je multiměnový a jeho IBAN lze zjistit v sekci Globální nastavení cca uprostřed (v části "Informace o obchodních účtech"), je tam obchodní účet běžný i DIP, pokud máte ve Fio obojí jako já. Tam tedy IBAN obchodního účtu je a eura na něj lze poslat v pohodě (na ten DIP OÚ, když zde diskutujeme DIP).

Jinak do Revolut se to vrátilo asi proto, že Obchodní účty Fio nepodporují okamžité ani SEPA instant platby, ale jen běžné "pomalé" platby. Pokud Revolut neumí "vypnout" zaslání jako okamžitá SEPA instant platba (a neumí platbu, která nejde protlačit jako SEPA instant poslat jako běžnou SEPA platbu v režimu D+1), pak je chyba na jeho straně a ne na straně Fio.
Naposledy upravil minarjo dne 10. 9. 2024 15:53, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 10. 9. 2024 15:50

Já mám ve FIO tři obchodní účty:
- základní
- individuální
- DIP

Samozřejmě jsem to posílal na svůj multiměnový obchodní účet. "Master", to je jenom moje interní pojmenování toho základního obchodního účtu, abych si to v hlavě odlišil od indiviuálního a DIPu. V každém případě Revolut mi to tam odmítá poslat přímo.

Tuší někdo proč? Možná proto, že Revolut zkouší okamžitou EUR platbu, ale obchodní účet to neumí okamžitě.
hyper9
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 9. 2024 15:56

Ano tuším, dopsal jsem to do mého předchozího příspěvku, ty jsi byl jen o fous rychlejší, a máš pravdu :).
Totéž by se ti stalo u CZK Okamžité platby, prostě obchodní účty Fio je neodporují a pokud banka odesílatele to neumí změnit na platbu běžnou, když neprojde okamžitá, je to její chyba. Fio je jedna z prvních českých bank, která umí už i okamžité SEPA instant platby v eurech (stejně jako Revolut), ale jen pro BĚŽNÉ účty, pro obchodní účty stejně jako u CZK okamžitých plateb prostě nefungují. Revolut asi dle IBAN pozná, že jde o Fio s podporou SEPA instant, a snaží se "silou" protlačit platbu jen jako SEPA instant, neumí tedy změnu typu platby na běžnou, jak to známe u českých bank :(.
Naposledy upravil minarjo dne 10. 9. 2024 16:03, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 10. 9. 2024 16:01

Děkuji za potvrzení. Tedy Tvoje doporučení "není třeba ve Fio zakládat běžný eurový účet" si dovoluju změnit na "Je dobré mít běžný eurový účet jako zálohu".

Pokud peníze odesílám přímo já z jiného svého účtu (např. Revolut), snadno se přizpůsobím vzniklé situaci. Ale kdybych ten převod zasílal z aplikace nějakého třetího subjektu (např. Roklen), tak kdo ví, jak rychle bych se o problému dozvěděl.

Ten mezikrok s běžným EUR účtem mi proto přijde jako dobrý způsob, jak minimalizovat problémy. Protože ten obchodní účet se ne vždy chová standardně a finální interní převod v rámci FIO je easy.
hyper9
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jindra S. 10. 9. 2024 16:12

ELZE z žádného DIPu (ze zákona) hotovost poslat ven zpět, co si jednou na DIP vložíš, už tam musí zůstat (eBroker v DIP ptf ani výběr nepovolí resp. odkáže tě nás pobočku, protože výběr by znamenal zrušení režimu DIP). Tedy prostě vložíš 48 tisíc Kč jak chceš (pro maximální daňový odpočet) a zadáš nákup v měně vypořádání Kč (ano, to lze, není problém, konverze do eura se udělá přesně v daném objemu v okamžiku realizace obchodu), a to na tolik ks, na kolik to i s poplatkem vyjde. Že ti tam třeba 1000 Kč v hotovosti zbyde? To přece vůbec nevadí, příští rok budeš mít nákup o to větší (budeš nakupovat v tomto modelovém příkladu z 49 tisíc Kč).

Díky, přijde mi to trošku neefektivní, ale co už - kdyby mi to tam posílal zaměstnavatel pravidelně a já něco kupoval jednou na konci roku, leželo by tam více nevyužitých peněz..
Jindra S.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan_Spacil 11. 9. 2024 10:27

Zdravím, předně děkuji všem za informace a hlavně @Truth Seeker!

Ohledně těch měnových konverzí, díky za nakopnutí správným směrem, netuším proč jsem žil v dojmu, že RoklenFx se týká až konverzí nad 5K USD. Pro převody v rámci DIPu je limit 1000 EUR zcela v pohodě a účet jsem si už založil.
Rozdíly mezi Revolutem a RoklenFx už řešit nebudu, Revolut by možná vyšel o něco výhodněji, ale zase vzhledem k těm problémům u vyšších částek, o kterých občas čtu, za to nestojí. Plus případné problémy s připsáním platby u FIO. V porovnáním s kurzem u FIO to rozdíl už je a pokud bude převod v pohodě, za trochu námahy jednou ročně to stojí.

Co se týče výběru ETF, zde byl problém na mé straně, resp. jsem době psaní dotazu neměl přístup k e-broker rozhraní (nějaký historický problém s registrací, už to fio servis vyřešil), takže jsem se díval pouze na seznam u FIO zde: https://www.fio.cz/akcie-investice/etf/vypis-etf
Nabídku VWCE v brokeru už vidím, takže půjdu alespoň v DIPu do tohohle akumulačního All-World UCITS ETFka a je vyřešeno.
Předpokládám, že FIO asi nemá možnost nákupu frakcí, takže holt bude jen nutné tomu trochu přizpůsobit vždy roční převod peněz (anebo nechat zbytek bez alokace).

No a proč ne, v mém případě, české akcie, bez konverze? Je to sice asi jen můj subjektivní pohled, ale nemyslím si, že by EU nebo i ČR trh měl v následujících 10-15 letech nějakou nadvýkonnost. Spíše naopak.. Když už si blokuji, v podstatě bez likvidity, ročně 50kKč nejméně na 10 let, prostě chci nějaké to zhodnocení. To samozřejmě garantované není u ETFek nikde :], ale z mého pohledu je ta šance u fondu sledujícího světový index znatelně vyšší.

K těm poplatkům, obecně mi logicky vadí hlavně ty pravidelné a z celkového objemu, který bude růst. Pokud Fio má skutečně jen poplatek za nákup a to v hodnotě jednoho slušného obědu, nemám s tím nejmenší problém, jen asi budu nakupovat jednou ročně ke konci roku. Pokud ale vidím, že třeba u penzijka je vstupní poplatek, výstupní poplatek, poplatek za správu a ještě penále za případnou nadvýkonnost, tak to vážně ne. Proto přecházím na DIP.
Extrémem byl jakýsi produkt u Generali typu životního pojištění, který jsem kdysi "chytře na doporučení" založil, měsíčně po 17 let přispíval 500Kč a ve výsledku "jsem byl v plusu" asi čtyři tisíce nad celkový vklad, když jsem jej letos rušil. Za chyby se platí, tady to bylo doslova.

Takže ještě jednou díky, jám mám asi vyřešeno, příští měsíc zkusím převést na DIP těch po přepočtu +- 48kKč přes RoklenFx a koupit ETFka. Pokud bude do budoucna přispívat i zaměstnavatel, holt použiji konverzi na EUR u Fio, tam se asi nedá moc co vymýšlet.
Jan_Spacil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 11. 9. 2024 11:42

Tak česká burza zase tak marná není, za 3 roky mám +190 % a těch variant zhodnocení vidím i teď dost. Tím nechci říct, že ETF na USA je špatná varianta, nejlepší asi rozložit.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Jan_Spacil 11. 9. 2024 14:13

To je velmi slušný výkon! Bohužel pro mě má BCPP dva problémy a to že pro obchodování s akciemi mám naprosto minimální znalosti (a ani mě neláká 'se v tom hrabat', pro mě je ideální pasivní přístup k investicím - ETF) a druhým problémem je z mého pohledu velmi malá diverzifikace.
Takže je jasné, že pro hodně lidí to smysl má, já ale bohužel k nim nepatřím.
Jan_Spacil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 9. 2024 17:28

Nemusíš kupovat konkrétní české akcie, pokud tomu moc nerozumíš, ale současně chceš i něco českého v DIPu mít. Do Fio DIP si můžeš kupovat pravidelně "Fio fond domácího trhu" viz https://www.fiofondy.cz/cs/podilove-fon ... ilovy-fond (jejich podílový fond s nulovým vstupním poplatkem a složením z akcií české burzy, viz dole na tom odkazu). Ano uznávám, správcovský poplatek není nulový, ale běžných cca 2% pro akciové fondy, proto to mám jen jako doplněk. Sám v DIPu mám expozici na české akcie právě skrz něj jen 500 Kč měsíčně (na zbytek už mám/plánuji ETF na zahraničí, u dalších dvou DIPů jinde, které mám). V eBrokeru lze ten fond najít přes menu Portfolio - Podílové fondy, zadaná měsíční pravidelná investice se pak vždy realizuje daný den (tedy musí na to být v DIPu v daný den už CZK hotovost).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 11. 9. 2024 20:26

Při těch 5,5 českých akcií a těch poplatcích na to kupovat fond je fakt nesmysl, když se dá to složení i případně replikovat.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 9. 2024 00:25

Ano ZKUŠENÝ akciový investor to tak udělá, pokud chce v českých akciích větší objem z pak určitě ano. To ale on není, sám to psal, že přímé akcie neumí/nechce se v tom hrabat/nemá znalosti, proto jde do ETF. Ty ale pro české akcie nemáme z takže pro mě je řešením tento Fio fond bez vstupního poplatku.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka