Zdravím, předně děkuji všem za informace a hlavně @Truth Seeker!
Ohledně těch měnových konverzí, díky za nakopnutí správným směrem, netuším proč jsem žil v dojmu, že RoklenFx se týká až konverzí nad 5K USD. Pro převody v rámci DIPu je limit 1000 EUR zcela v pohodě a účet jsem si už založil.
Rozdíly mezi Revolutem a RoklenFx už řešit nebudu, Revolut by možná vyšel o něco výhodněji, ale zase vzhledem k těm problémům u vyšších částek, o kterých občas čtu, za to nestojí. Plus případné problémy s připsáním platby u FIO. V porovnáním s kurzem u FIO to rozdíl už je a pokud bude převod v pohodě, za trochu námahy jednou ročně to stojí.
Co se týče výběru ETF, zde byl problém na mé straně, resp. jsem době psaní dotazu neměl přístup k e-broker rozhraní (nějaký historický problém s registrací, už to fio servis vyřešil), takže jsem se díval pouze na seznam u FIO zde:
https://www.fio.cz/akcie-investice/etf/vypis-etfNabídku VWCE v brokeru už vidím, takže půjdu alespoň v DIPu do tohohle akumulačního All-World UCITS ETFka a je vyřešeno.
Předpokládám, že FIO asi nemá možnost nákupu frakcí, takže holt bude jen nutné tomu trochu přizpůsobit vždy roční převod peněz (anebo nechat zbytek bez alokace).
No a proč ne, v mém případě, české akcie, bez konverze? Je to sice asi jen můj subjektivní pohled, ale nemyslím si, že by EU nebo i ČR trh měl v následujících 10-15 letech nějakou nadvýkonnost. Spíše naopak.. Když už si blokuji, v podstatě bez likvidity, ročně 50kKč nejméně na 10 let, prostě chci nějaké to zhodnocení. To samozřejmě garantované není u ETFek nikde :], ale z mého pohledu je ta šance u fondu sledujícího světový index znatelně vyšší.
K těm poplatkům, obecně mi logicky vadí hlavně ty pravidelné a z celkového objemu, který bude růst. Pokud Fio má skutečně jen poplatek za nákup a to v hodnotě jednoho slušného obědu, nemám s tím nejmenší problém, jen asi budu nakupovat jednou ročně ke konci roku. Pokud ale vidím, že třeba u penzijka je vstupní poplatek, výstupní poplatek, poplatek za správu a ještě penále za případnou nadvýkonnost, tak to vážně ne. Proto přecházím na DIP.
Extrémem byl jakýsi produkt u Generali typu životního pojištění, který jsem kdysi "chytře na doporučení" založil, měsíčně po 17 let přispíval 500Kč a ve výsledku "jsem byl v plusu" asi čtyři tisíce nad celkový vklad, když jsem jej letos rušil. Za chyby se platí, tady to bylo doslova.
Takže ještě jednou díky, jám mám asi vyřešeno, příští měsíc zkusím převést na DIP těch po přepočtu +- 48kKč přes RoklenFx a koupit ETFka. Pokud bude do budoucna přispívat i zaměstnavatel, holt použiji konverzi na EUR u Fio, tam se asi nedá moc co vymýšlet.