DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 12. 9. 2024 07:00

Za mě je na tom doporučení akorát špatně zdůrazňovat nulový vstupní poplatek. Ano, je to pravda, a ano, spousta lidí na to slyší, ale pro rozhodování je to naprosto marginální ve srovnání s průběžným TER.

Rád bych, aby tohle relativně odborné fórum u investic zdůrazňovalo ta podstatná fakta a nepodporovalo špatné návyky a nesmyslné prodejní argumenty (těch špatných) „finančních poradců“.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jan_Spacil 12. 9. 2024 07:03

Aktivně spravované fondy opravdu ne. Ono je to často i více, než dvě procenta, ale i kdyby to byla ona dvě, je to z principu prostě moc. Ne že bych obecně nechtěl nechat lidem vydělat peníze, ale pokud z mého pohledu je minimálně srovnatelná nebo dokonce lepší variantu s řádově nižšími poplatky (a to beru ETFka s TER okolo 0.2 %, takže relativně vysoký), nevidím v tom smysl.
Také jsem v minulosti poplatky v řádu procent neřešil, hlava ale klame a když si to pak dám třeba do investiční kalkulačky a spočtu spolu se složeným úročením, je to ve výsledku nepříjemný rozdíl (i když trochu extrémní příklad, ale při investici 5 tisíc měsíčně - běžný DIP - je rozdíl mezi výkonností 7 % a 5 % při 35 letech investic setsakra velký, 9 milionů vs. 5.7 milionů).

Někdy začátkem roku jsem shlédnul tento rozhovor s Jaroslavem Šurou a alespoň mně dává vcelku smysl: https://www.youtube.com/watch?v=Nr8bHwi-64w .Pro mě tedy česká burza a ani aktivní fondy včetně těch od Fio lákavé nejsou.
Jan_Spacil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 9. 2024 08:58

Honzo, sám jsi psal, že akcie nechceš/nemáš znalosti. Právě pro takové neznalé (mnohdy jen pohodlné) jsou i tyto typy fondů a ano, každá pohodlnost něco stojí, to je realita :). Zase ale pořád lepší zvolit (mimo jiné instrumenty) i takový fond, než nechat peníze v DIPu třeba na spořicím účtu (či dokonce delší dobu větší částku v hotovosti dip portfolia, tedy zcela bez výnosů).
Jinak souhlas s tebou i s @fc70, že když se jde vysokému TER vyhnout skrz levná ETF, je tu ideální stav. Pokud ale někdo chce pravidelnou jednoduchou investici do české burzy, tak tam prostě ETF nemáme, tam tedy existuje aspoň tento Fio fond. Ano, je tam dražší TER, ale když jde třeba jen o jednu osminu DIPu jako u mě, tedy jen 500 z 4000 měsíčně (ostatní už světové indexy skrz levná ETF), dá se to myslím ještě akceptovat. Větší podíl dražších investic bych už také neakceptoval, přestože banky cpou klientům DIPy, které jsou často ze 100% z jejich drahých podílových fondů (a obávám se, že tato kategorie, tedy DIP přes fondy bank, bude ve výsledku vítězná co do počtu lidí i objemu peněz v DIP, bohužel). Většina neznalých prostě svému bankéři věří a hledá jednoduchost jedním trvalým příkazem, no.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Jan_Spacil 12. 9. 2024 14:12

Už jsme lehce mimo diskuzi o DIP, ale týká se to tématu samozřejmě také. Souhlasím s tím, kvalitní práce lidí by měla být zaplacená :). Co však není na první pohled patrné je to, že i ve vedení společností, které index řídí, je nutná aktivní správa, bez toho by index brzy skončil. A (nejen) tyto poplatky se účtují následné za možnost využití indexu a jsou (mimo jiné) součástí TERu u ETFek. Naštěstí i také díky objemu je tento průběžný poplatek znatelně nižší, než si účtují obecně aktivní fondy.

Kdybych šel u DIPu cestou využití aktivní správy, kde se o portolio, balancování a obecně 'starostí s tím spojených někdo stará', nebyly by to aktivní fondy, ale například služby robo advisorů, kde jsou průběžné poplatky reálně poloviční, typu Portu ap.
Stačilo by jen zvolit míru akceptovaného rizika a o nic více se v podstatě nestarat, neřešit ani měnovou konverzi. Ale i tohle je prostě stále z mého pohledu zbytečně drahé, pokud nákup pasivních ETF kopírujících velký index je též prakticky bezstarostný :)
Tedy, pokud je u některého správce DIPu investování přes robo-poradce možné, to jsem vlastně ani nezjišťoval.

Já, stejně jako Ty, přistupuji k DIPu ne jako k hlavnímu investičnímu nástroji, ale jako k možnosti, kterou mi z příjemné části pomáhá financovat stát (ono těch možností jak 'legálně podojit' stát moc není a opravdu mám radost, že mohu zpět získat alespoň malou část toho, co jim do chřtánu pravidelně nedobrovolně cpu). Objem investic zde není nijak velký, ale zaplaťpříroda i za to.
Pokud už na vstupu získám z vloženého aktiva 15 % a je nenulová šance, že v průběhu času bude hodnota růst, aníž bych se musel aktivně snažit o porážení trhu, je to pro mě prostě lepší možnost, než různá stavebka, životka, penzijka..
Tady hledám hlavně technický způsob, jak to efektivně provést.
Jan_Spacil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 9. 2024 14:34

Ovšem že robo-advisory Portu má svůj DIP, to byl můj první, založený hned nějak 2.1., kdy to Portu mezi prvními otevřelo (mám u nich i nějaké běžné investice, spíše ze zvědavosti jak to funguje, a pak pár věcí v Portu Gallery, i nějaké dluhopisy přes Opportunity).
DIPy mám tři (Portu, RB a Fio) mimo jiné proto, aby při situaci, kdy bych nějaký musel ukončit předčasně (nenadálá potřeba peněz, zhoršení podmínek od státu...), tak aby zrušení jednoho nemělo daňové důsledky (vratky daně) vůči ostatním, ale jen tomu jednomu (kdo bude mít jen jeden a chtěl by ho pak zrušit, bude vracet daně za vše, jasná nevýhoda). Dva až tři DIPy považuji za optimální, více jich už zase nechci, to by bylo moc :). Ostatně akciové brokery mám také tři hlavní, je to optimální počet.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Abu Simbel 20. 9. 2024 03:36

Ahoj, kde je posledni aktualni srovnani? Nemuzu to tady v te zmeti diskuzi najit. (Predpokladam ze to na prvni strane uz je outdated a od te doby se lecos zmenilo)
Abu Simbel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 20. 9. 2024 12:51

Různá srovnání už tu sdílelo více lidí, ale ono se ukazuje, že je to složitější. Jde o konkrétní délku trvání a konkrétní výši příspěvku zaměstnavatele. Pro optimum je třeba mít dva dipy. Jeden na příspěvky zaměstnavatele a jeden na vlastní.

Na vlastní je nejlepší Fio, směnit do eur mimo a nakoupit 1x ročně.
Na příspěvky zaměstnavatele je Fio naopak jedno z nejhorších, protože má velmi drahé směny uvnitř DIPu a umí jen jednorázové nákupy. Takže peníze by tam rok byly bez zhodnocení, než by se našetřilo na ten jednorázový nákup.

Pro můj případ, co jsem si počítal, je nejlepší Fio vlastní + Patria pravidelná investice na příspěvky zaměstnavatele. Na konci jen asi o 0,1 % hůř pak vychází místo Patrie indexový fond Fidelity MSCI World Index přes ČS. Fond je v Kč, což nejde nyní odhadovat, jaký bude vývoj kurzu koruny a jak to nakonec dopadne.

A pak úplně do toho hodí vidle změna poplatků, ke které za 10 či 20 let na 100 % dojde u všech poskytovatelů, ať už půjde o zvýšení, nebo snížení.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Abu Simbel 23. 9. 2024 20:43

Ok, díky.
Mně nejde ani tak o poplatky, spíš jsem si představoval udržovaný seznam poskytovatelů plus klíčové vlastnosti, jako kdo má jenom nevýhodné fondy, kdo umožňuje investování do etf či individuálních akcií atd.
Něco jako dělá seznam spořících účtů ten Zdenda.
Ale chápu, že tohle je asi náročnější na vytvoření a údržování.
Abu Simbel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 23. 9. 2024 21:44

Ano, bylo by to poněkud náročnější.

DIP není spořák. Každý má jiné představy o tom, do čeho by chtěl investovat, kolik prostředků do toho může sypat, jak pravidelně, jak často a jestli vůbec chce zadávat pokyny k nákupu, jak moc mu leží v žaludku horší směnný kurz cizích měn, ... Na spoustu dalších aspektů jsem určitě zapomněl.

Naproti tomu, spořáky mají jen 2 hlavní parametry: úrokovou míru, a případný strop objemu, který se úročí maximálním úrokem.

Oficiální seznam poskytovatelů lze najít u ČNB. Aktuálně je jich tam 30. Z nich:
  • 26 "má jenom nevýhodné fondy", nebo je nemá cenu uvažovat z jiného důvodu (např. jsou striktně horší než konkurence).
  • 4 "umožňují investování do etf či individuálních akcií", a ti jsou v mém přehledu, viz můj podpis.

Od ledna se nic zásadního nestalo.
Fio spustilo DIP přesně s těmi podmínkami, se kterými jsem v lednu počítal.
Xtb stále nic.
A spořka je stále sh1t (někteří nesouhlasí; je tam jeden podílový fond s dostatečně nízkou nákladovostí, který by mohl konkurovat DIPu investujícímu do jediného pasivního ETF).

Doporučil bych ještě YouTube kanál Manul Invest. Občas tam má video na téma DIP, viz playlist. Má trestuhodně málo sledujících.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petr_chat 1. 10. 2024 20:47

Spousta lidí tu velebí Fio, pro mne třeba vyšlo nejlépe Patria a pravidelné investice. Pokud máte ČSOB premium, tak mají i lepší kurzovou směnu.
petr_chat
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaaa 2. 10. 2024 05:12

Jen jestli to nemas spatne spocitane?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod xls 2. 10. 2024 06:07

Tak možná se dá nasimulovat nějaký scénář, kdy vyjde i Patria líp, ale já upřednostňuju ten, kdy se u Fia dostanu skoro na 0. Účet u Patrie mám taky, ale zase pro specifické účely, pro normální bych si ho nikdy nezřizoval.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 2. 10. 2024 06:54

Kromě nákupu jednou ročně naráz je Fio marné. Takže kdo má velké příspěvky zaměstnavatele, tak Fio fakt ne. Jinak se nedoplatí/bude tam mít nezainvestované peníze celý rok, tj. ekvivalent poplatku 4-5 %. K tomu 2,7 % za směnu a těch minimálně 0,5 % za nákup (250 z 50000 Kč).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 2. 10. 2024 08:30

Tak předpokládám, že nikdo není padlý na hlavu, aby to dělal zrovna takhle. Jak říkám, nasimulovat se dá všechno, a to včetně optimální strategie pro širší portfolio - DIP je jen malá hračka.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 2. 10. 2024 09:28

Ano. Jinými slovy, kdo není padlý na hlavu a má vyšší příspěvky zaměstnavatele, tak prostě Fio nezvolí, minimálně ne jako jediného poskytovatele DIP.
Pokud není sám sobě zaměstnavatelem, tak mu nikdo nepošle příspěvek naráz jednou ročně, ale bude ho dostávat měsíčně.
Takže že někomu vyšla lépe Patria je relevantní. Aby jako jediný poskytovatel vyšlo nejlépe Fio, muselo by to být na 30-40 let, pak možná. Jinak jsou ty náklady na koupi, směnu a ušlý zisk ohromné.
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka