DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 7. 2024 12:11

simec píše: Je potřeba nakupovat více titulů, nebo proste vsechne rubnou na iShares Core MSCI World UCITS ETF

Imho je potřeba vzít v úvahu, že FIO vychází poplatkově výhodně pro velké nákupy (fakticky mi na XETRA vychází nákupní poplatek při jednorázovém investování 48 tis něco přes 0,5 %). Takže já v jednom roce nic divrzifikovat nebudu (diverzifikaci zajistí portfolio mimo DIP), možná v dalším roce zase celý roční objem (u mě jen 36 tis.) vrazím do jiného ETF.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod alebac 15. 7. 2024 12:19

Jistě, zjednodušil jsem to porovnání, ale on zase ten poplatek u Portu se uplatňuje na rostoucí částku právě díky složenému úročení. Pokud to počítám přesně tabulkou v excelu, už po šesti letech při průměrném zhodnocení 7% je více na FIO (kurzová přirážka 2,7% pro FIO, nula pro Portu což není úpně pravda, účtování poplatku Portu až na konci roku což také asi není pravda, čili předpoklady ve prospěch Portu, přesto vychází líp FIO)... A vychází to zhruba stejně i při menších i při větších zhodnoceních.
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fijosh 15. 7. 2024 13:37

Hmm, to by mě zajímalo jak to počítáš. Mě to totiž vychází až podezřele jinak, než tobě :)

Můj výpočet (zjednodušený, defacto ala roční vklady):
Logika slovně:
Nový vklad ponížím o poplatek za forex, vstupní procentuální a fixní poplatky.
Očištěný vklad přičtu ke stávající celkové hodnotě. (od 2. roku a dál, pochopitelně)
Pak celkovou částku zhodnotím a nakonec ponížím o roční pravidelný poplatek.

Z = zhodnocení za rok (%)
H = celková dosavadní hodnota (Kč)
V = vklad (Kč)
Pm = poplatek za měnovou konverzi (%)
Pf = vstupní poplatek fixní(Kč)
Pv = vstupní polatek procentuální (%)
Pr = roční poplatek pravidelný (%)

Zjednodušeně zapsáno, pro první rok:
Kód: Vybrat vše
(V - Pm - Pf - Pv) * Z - Pr

A pro další roky:
((V - Pm - Pf - Pv) + H) * Z - Pr

Příklad pro zhodnocení 7% ročně, vklad 48000 Kč:

Fio (2,7% forex poplatek, 250 Kč fixní vstupní poplatek)
První rok:
(48000 * (1-0,027) - 250) * (1-0) * (1+0,07) * (1-0)
Resp.:
(48000 * (1-0,027) - 250) * (1+0,07)

Další roky:
((48000 * (1-0,027) - 250) * (1-0) + H) * (1+0,07) * (1-0)
Resp.:
(48000 * (1-0,027) - 250 + H) * (1+0,07)

Portu (poplatek 0,5% ročně)
První rok:
(48000 * (1-0) - 0) * (1-0) * (1+0,07) * (1-0,005)
Resp.:
48000 * (1+0,07) * (1-0,005)

A další roky:
((48000 * (1-0) - 0) * (1-0) + H) * (1+0,07) * (1-0,005)
Resp.:
(48000 + H) * (1+0,07) * (1-0,005)
Přílohy
1721042814_EXCEL.png
fijosh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 15. 7. 2024 13:59

A to ještě Patria má konverzi pro klienty ČSOB premium jenom 0.5% místo 1.5%. To celkem rozdíl potom je.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 15. 7. 2024 14:08

U Fio bych konverzi vůbec neřešil, protože to jde v pohodě obejít a vyměnit jinde.

U těch, kteří roční poplatek za správu mají, bych byl dvojnásob opatrný, protože se mohou snažit ten poplatek zvedat, třeba rovnou na dvojnásobek s nějakýma kecama, že kafe za týden nikoho nezabije. I z tohoto důvodu bych měl DIP radši u brokera, kde se to dá bez poplatku zrušit a převést někam jinam - tam hrozí uzamknutí podstatně méně.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 7. 2024 14:18

Myslím, že jde o příspěvek zaměstnavatele, a proto se řeší konverze.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod alebac 15. 7. 2024 14:20

To vypadá podobně. Ale já počítal jen letošní vklad, jak se zhodnotí za X let. Příští rok to znovu posoudím a můžu nebo nemusím se rozhodnot stejně. Ale ty peníze, který tam dám letos tam budou ležet minimálně 10 let, tak si vyberu to, kde za 10 let bude víc.

Pokud bych teď počítal s tím, že musím nutně v dalších letech dávat vklady do stejnýho DIPu, tak to vyjde pochopitelně hůř pro FIO, protože část těch peněz tam nebude ležet dostatečně dlouho, aby vydělala na úvodní poplatky.

Čili z toho plyne. že pokud by zůstaly pouze stávající možnosti DIPu, tak se vyplatí dávat příspěvek zaměstnavatele nejdříve do FIO a posledních pár let před koncem přejít na Portu. Ale za pár let bude situace určitě jiná..

Úvodní hodnotu jsem spočítal jako
Výše vkladu * (1- forex poplatek) - fixní poplatek
a hodnotu v dalšísch letech jako
Hodnota předchozí rok * (1 + zhodnocení) * (1 - roční poplatek)
Pro FIO mám při vkladu 50tis úvodní hodnotu 48400 a po 10 letech při sedmi procentech mi vychází hodnota 95 210.
U Portu je úvodní hodnota 50000 a po 10ti letech 93 549
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 15. 7. 2024 14:28

fijosh píše:Hmm, to by mě zajímalo jak to počítáš. Mě to totiž vychází až podezřele jinak, než tobě :)
...

alebac zřejmě počítá jen osud jednoho ročního příspěvku. Jeho přibližné "2 / 0,5 = 4" je naprosto v pořádku, aproximuje reálný dopad poplatků téměř dokonale. Podle mě je po čtyřech letech rozdíl cca 0,02%.

@fijosh: Ty modeluješ pravidelné vklady. Je jasné, že v tom případě se pozdější vklady nestihnou po vstupních poplatcích "zahojit". Rozhodně tím neprokazuješ, že 2% má nějak významný dopad oproti a 4× 0,5%.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryzotto 15. 7. 2024 14:31

Návrh na zamyšlení :
Založit u FIO DIP a EUR účet
investovat přes T212 do ETF na S&P 500 v EUR (např. SPYL) pomocí autoinvest 132 Kč denně (48000 ročně)
nák.poplatek 0 FX 0,15%
před koncem roku prodej a převedení EUR do FIO na DIP
poplatek 0 / daně z prodeje cenných do 100,000 Kč - 0
nákup toho samého v DIP Fio na XETRA - poplatek 9,90 EUR
další rok znovu
z hlediska zprůměrování nákup. cen a FX kurzu už asi nejde najít nic lepšího
Ryzotto
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod blackwork 15. 7. 2024 14:46

Takhle si zbytečně vypráskat limit ... 8-)
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fijosh 15. 7. 2024 15:25

@alebac, @Truth Seeker Ah, jasně, díky za nakopnutí... Mě vůbec nenapadlo, že se řeší jednorázový vklad a jeho zhodnocení po X letech. Už jsem začal pochybovat a hledat, kde jsem ve svojí tabulce udělal nějakou fatální botu :)
fijosh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 15. 7. 2024 21:06

xls píše:U těch, kteří roční poplatek za správu mají, bych byl dvojnásob opatrný, protože se mohou snažit ten poplatek zvedat, třeba rovnou na dvojnásobek s nějakýma kecama, že kafe za týden nikoho nezabije.
Toho bych se zatím tak moc nebál. DIP má tak málo klientů, že firma by zvýšením poplatků vydělala trošičku, ale přišla o příliv nových klientů v dalších letech, pokud tedy kdy nějaký bude.

Časem by to problém být mohl.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod lungaj 17. 7. 2024 11:11

libol píše:Tak pokud nejde “dokoupit” frakce a zároveň odprodej je jen v celých etf, tak to nám ten poplatek při ukončení pěkně stoupá :-(

Tento příspěvek se původně vztahoval k Patrii, kde také zvažuji založení DIP - dle sdělení jejich infolinky je u produktu "pravidelné investice" možný odprodej vč. frakcí, údajně to jejich webtrader umožňuje. Tak snad to tak je...
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Horymirek 11. 8. 2024 19:25

Nemáte někdo odkaz nebo nějaký Excel, kde by bylo srovnání všech poskytovatelů DIP se všemi podmínkami, platbami, atd. aby se dalo opravdu reálně porovnat kam ty peníze dávat, aby byl výnos co nejméně rozkraden institucemi? :-)

xls píše:U Fio bych konverzi vůbec neřešil, protože to jde v pohodě obejít a vyměnit jinde.

No tak tohle je bohužel jinak, protože hodně lidí bude mít peníze od zaměstnavatele a ten Vám je nepošle na Revolut, aby jste si je pak poslal na FIO že :-) Takže to co jde od zaměstnavatele musí jít přímo na produkt v CZK a pak měníte a musíte počítat konverzi. A nevím jak jinde, ale u mě je částka od zaměstnavatele 100% toho co tam budu dávat :-)

-- 11. 8. 2024 19:34 --

A_Delarge píše:To asi DIP třeba u Portu nebo FIO zahrnovat nebude. (?)

U nás ve firmě byli poradci a je jedno jestli ti firma posílá peníze na Penzijko či Připojištění nebo DIP, ale má to vždy limit 50 000 ročně... Tak snad ti to pomůže.
Horymirek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 12. 8. 2024 10:21

Takový hloupý dotaz (pro ujištění): Pro daňový odpočet asi stačí, když přesunu na účet DIP finance (a nemusí být následně zainvestovány), že?
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka