DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 12. 8. 2024 10:30

drkarel píše:Takový hloupý dotaz (pro ujištění): Pro daňový odpočet asi stačí, když přesunu na účet DIP finance (a nemusí být následně zainvestovány), že?

Ano.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 12. 8. 2024 13:05

U takové RB si na DIPoúčet můžeš dokonce odložit DIPoškváru až do výše 48000 Kč za dnes vcelku ucházející úrok 5% p.a. 8-)
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 12. 8. 2024 15:07

Akorát RB nijak negarantuje, do kdy ten úrok 5% bude platit a klidně ho může ze dne na den zrušit https://www.rb.cz/attachments/investice ... ce-dip.pdf
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 12. 8. 2024 15:37

Díky.

Jo, to může. Spíš bych očekával, že ho v blízké době sníží.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 13. 8. 2024 09:49

Alfréd z hor píše:U takové RB si na DIPoúčet můžeš dokonce odložit DIPoškváru až do výše 48000 Kč za dnes vcelku ucházející úrok 5% p.a. 8-)

Moneta nabízí obyčejný DIP sporici účet až do 1M, úroky pochopitelne snižuje, z 5% je tuším už na 3,8%, ale lze díky tomu 1M limitu efektivně využívat daňový odpočet na max, pro ty, kteří nechteji investovat hned. Příspěvek zamestnavatele tam lze nasměrovat taky.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 13. 8. 2024 10:11

Jenže pak tam ty prostředky jsou zamčené, nebo je musíš při vyvedení ven dodanit, ne?
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 13. 8. 2024 12:38

Jistě, co DIP schvátí, navrátí jen za daných podmínek. Jde čistě o to, co píše drummond - využít odpočet a čekat na vhodnou chvíli k investování.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sayen 15. 8. 2024 15:53

Zdravím, začal jsem se zajímat o DIP a byl jsem velmi překvapen po rozhovoru s Raiffeisenbank , kdy překopali poplatkovou politiku a připadá mi ,že vychází nejlépe. Ceník zde https://www.rb.cz/attachments/investice ... ro-dip.pdf
Platíte 0,2% z nákupu bez minimálního poplatku, což je u dokupování portfolia super . Poplatek za rok je 0,2 % z celého portfolia což je určitá kompenzace za obchody za celý rok . Strop poplatek jako Fio a jiní sice nemá ,ale ruku na srdce , kdo z Vás vrazí do 1 titulu víc jak 100000 Kč a zároveň to v takovém objemu 1 pokynem prodá ?

A pak novinka , kterou mi řekli po telefonu a to , že měnové konverze provádí za střed uvedený na stránkách.
Takže konverze vlastně zdarma.

Pokud někdo víte o nějakém špeku v podmínkách ,tak ho napište prosím co nejdřív, protože se vážně rozhoduji do těchto podmínek jít. Jediné co mě napadá nákup a prodej se spreadem. Nebo že za rok nebo déle ty podmínky potichoučku změní, ale to může udělat každý.
sayen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 15. 8. 2024 16:14

Špek je ten poplatek za rok.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 8. 2024 16:19

Já bych RB považoval za OK. Nevýhoda je ten roční poplatek 0,2%. Proto pro zainvestování roční částky najednou vychází lépe např. FIO. Musíš mít na paměti, že těch 0,2 % se platí každoročně z celého objemu DIP.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod alebac 15. 8. 2024 16:46

Jenom ta směna reálně asi za ten střed nebude. Nemám ověřeno osobně, ale kolegyně říkala, že odchylka konverze od středu byla přes dvě procenta...
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sayen 15. 8. 2024 16:52

Jsem již 20 let klientem Fio, takže je znám a znám svou nákupní strategii. Fio má příšernou měnovou konverzi a příspěvek od zaměstnavatele 2000 Kč prostě budu převádět u Fio jinak se to nedá.
Pak Fio má poplatek z obchodu 0,29% v ČR se stropem 1190 a RB 0,2% v Německu 0,15% ale s min. € 9,95 a v USA $ 9,95 . Každý to může mít jinak ,ale jak často budete prodávat celé portfolio a zároveň mít problém s daní, kterou budete muset platit ze soukromého účtu a ne z DIP. Pokud budete dokupovat a občas při přepáleném trhu celé portfolio změníte na jiný produkt tak si myslím, že se vyplatí RB.

Možná mám už na Fio po tak dlouhém čase averzi , kdy mají příšerný úrok na margin a ikdyž mám u nich letos už 182M objem obchodů , tak žádná sleva a poslední dobou větším klientům jen hážou klacky pod nohy...
Fio je snad nejhorší banka na převod peněz ven >1M. Spořící produkty zoufalé a peníze převádět nejlépe až na druhý den při větším objemu, protože to mají právo z důvodu bezpečnosti stopnout.

A teď jsem si uvědomil , že v e brokerovi máte volné prostředky úročené 0% což bude asi i v jejich DIP.
V RB nabízí na DIPu spořící účet, teď akční 5% ,ale tak trochu ten úrok nechápu.
sayen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xls 15. 8. 2024 17:11

Ono 0,2 % z 10M je 20 tisíc, a ty by bylo potřeba platit každý rok. Samozřejmě každá sranda něco stojí, poplatky z nákupů a prodejů nebo náklady na margin dosahují taky slušných částek, proto jsem zastáncem se poplatkům vyhnout, pokud to jen trochu jde, a to hlavně těm opakovaným.

Z druhé strany DIP je jen takové demo-obchodování, při těch omezených vkladech a dalších omezeních se to dá pojmout i odlišně od normálního investování.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 8. 2024 18:05

V DIPu nehodlám provádět nějaká harakiri, spíše metodu zainvestuj a zapomeň. Takže počítám s tím, že každoročně zainvestuji 36 tis. jednorázově a pak zase na konci vše jednorázově prodám (resp. např. 3 poslední roky použiju RB - mám RB a FIO, RB mi stejně vychází na poslední 2 roky výhodněji - to je ještě min. 7-10 let, to si rozmyslím později). Konverzi netuším, nehodlám provádět, jak do RB, tak do FIO lze nalít EUR z venku. Drobné příspěvky zaměstnavatele má jen manželka, plynou do RB a půjdou na CZ akcie. To je současný plán s DIP. Jasně, jednorázové investování ve FIO mi neumožní diverzifikovat mezi jednotlivá ETF, ale stejně to bude jen okrajová část ptf.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sayen 15. 8. 2024 18:59

xls píše:Ono 0,2 % z 10M je 20 tisíc, a ty by bylo potřeba platit každý rok. Samozřejmě každá sranda něco stojí, poplatky z nákupů a prodejů nebo náklady na margin dosahují taky slušných částek, proto jsem zastáncem se poplatkům vyhnout, pokud to jen trochu jde, a to hlavně těm opakovaným.

Z druhé strany DIP je jen takové demo-obchodování, při těch omezených vkladech a dalších omezeních se to dá pojmout i odlišně od normálního investování.

Tak těch co teď mají na penzijku 1M asi moc není , natož tak 10M. Já v současnosti otáčím 12M a do penzijka míním dávat jen optimální částky, protože jsou ty peníze zablokované a při současném prodlužování odchodu do důchodu taky můžu, ikdyž nerad, dřív prdět do hlíny.

Bohužel jsem zjistil , že mám blbě podepsané současné penzijko bez výsluhové penze ,takže z něho nezískám 50% do DIP. Takže pojedu od nuly a jestli RB se písemně nějak zaručí ,že dělá konverzi měn za střed, jak říkali po telefonu, tak do toho jdu. Staré penzijko přesunu do nějakého dynamického fondu co kopíruje např. index SP500.
sayen
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka