Zdravím, prosím zkušenější o ujasnění si pojmů ohledně DIPu. Berte mě pouze jako poučeného laika, pokud budu plácat blbosti, tak mě, prosím, opravte ..
Založil jsem si DIP účet u FIO, podle toto, co jsem zde četl, bude to jedna z těch lepších voleb a když už mám u nich většinu účtů, je to prostě pohodlnější. Ceník jsem si nastudoval a teď je jen otázkou, zda jsem to vše pochopil správně.
Mým plánem je roční investice do DIPu těch zhruba 50kKč, možná uvažuji ne zcela správně, ale jsem zaměstnanec, který si od základu daně zatím nic neodečítá, takže ono zhodnocení 7.200Kč za rok ze 48k mi připadá jako velmi rozumné. A mým plánem je investice do ETF, takže další roky se bude snad tato investice i nadále zhodnocovat (i když na to mám dotaz níže). Likvidita sice mizerná, ale je mi 50 let, ona podmínka 60 let věku / 10 let trvání mi vcelku vyhovuje.
Je šance, že zaměstnavatele přesvědčím, aby přesunul příspěvky které mi posílá do penzijka na DIP, což ale není jisté. Takže možná k mnou vloženým 50k přibyde ještě cca 20k bez nároku na odpočet.
No a teď zda jsem to všechno u FIO pochopil správně, začnu poplatky:
Založení,
vedení a zrušení účtu: zdarma
Jednorázová investice (v min. hodnotě 5.000 Kč, resp. 200 EUR**) – platí jak pro podílové listy, tak pro investiční akcie: zdarma
(předpokládám, že se to vztahuje i na ETF, které jako broker nabízí)Poplatek za podání pokynu – elektronicky: zdarma (XETRA)
Poplatek za obchod:
0,15 % z objemu, min. € 9,95 (XETRA)
IN obchodované na trhu XETRA na účet jiného klienta Fio: € 14,50 za ISIN a stranu
(netuším, zda se mě to bude týkat)IN uložené na sběrném účtu pro obchodování na DB XETRA: zdarma
Prostě to na mě působí až moc ideálně, aby jediné poplatky byly těch 0.15 % při nákupu ETFek na německé XETRA a vše ostatní zdarma. Ale možné je všechno.
Samozřejmě předpokládám, že při nákupu budu tratit na spreadu ceny ETF a dále budou náklady v podobě TER, ale to považuji u brokera za běžný stav.
No a pak ještě jednorázově to může být měnové riziko, ETFka chci nakupovat v EUR a je mi jasné, že FIO nemá zrovna ideální kurz. Napadlo mě využít pro konverzi třeba Revolut, pokud to bude možné. FIO uvádí ve FAQ:
15. Můžu si na DIP účet posílat i peníze v jiné měně?
Vlastní příspěvek na DIP účet si můžete posílat v CZK, EUR i USD. Peníze pak dle libosti můžete využít k investování na trzích.
Je to sice jednorázový poplatek, ale pokud je možné se mu vyhnout, bylo by to milé. Co myslíte, bude to technicky možné?
No a pak mám dotaz na výběr ETF, je možné přes FIO brokera nakoupit akumulační UCITS ETFka, třeba typu VWCE (který jsem v nabídce nenašel)? Nevím, jak vlastně v případě distribučních ETF to je v návaznosti na DIP a případné daňové implikace (můj odhad je ten, že pokud peníze nemohu vybrat a tím pádem nerealizuji zisk, danění by se mě nemělo týkat, ale je otázkou co nastane při rušení DIPu po těch 10+ letech). Akumulační verze by tohle prostě vyřešila. A ta absence UCITS ETF u FIO obecně mě také lehce zaráží ..
A ještě jeden dotaz, plánuji peníze určené na DIP vzít z prémií ke konci roku a pak je do konce roku jednorázově převést na DIP. Na možnost Revolutu a převodu v EUR jsem se už ptal, ale zajímalo by mě, zda tento způsob jednorázového vkladu nemá nějaké nevýhody. Potvrzení pro odpočet ze zdanitelným příjmů banka vystavuje na přelomu roku, tak snad by to mělo být v pohodě.
Pokud by byl někdo ochotný poradit, předem za to děkuji!