saabik píše:Měnové náklady jsou velmi zavádějící a vysoce individuální. Každý lepší účet v bance má zpravidla nějaké zvýhodnění. Já mám třeba u své banky spread 0,2 %.
Od toho tam mám scénáře C a D, kde počítám s externí směnou měn s náklady, které lze zanedbat.
Jinak ale pro ty, kteří budou na DIP inkasovat příspěvky zaměstnavatele, jsou náklady na směnu měn přímo v DIPu relevantní. Ten příspěvek si totiž nemůžeš jen tak odklonit do Roklenu nebo na běžný účet, kde si to směníš výhodněji.
Leda že bys měl u jediné instituce pod jednou DIPovou střechou ty běžné účty pro výhodnou směnu a zároveň i investiční účet.
Čerpal jsem z ceníku investičních služeb. Odkaz na něj je velmi šikovně přímo v mém úvodním příspěvku.
"Ceník investičních služeb pro Dlouhodobý investiční produkt" jsem tehdy buď nenašel (ale hledal jsem dost důkladně) nebo ještě nebyl vydán. Prostuduju si ho, a případně aktualizuju výpočty a postnu sem aktualizované výsledky.
Stejně tak chci už zjistit, jak to má
Patria. DIP už zřejmě mají v ostré verzi WebTraderu, ale bohužel ne v demo účtu. Z žádných jejich materiálů není jasné, co přesně mají v DIPu zahrnuto. V PR článcích tvrdí, že
všechno. Tak uvidíme.