DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 3. 1. 2024 14:21

Jo, chtěli to udělat co nejlépe, a nakonec dopadne to jako vždycky. Na úkor méně informovaných se napakují banky.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 3. 1. 2024 16:44

minarjo: Tak ono by Portu mohlo mít i výhodu v tom, že to rozjelo první.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 1. 2024 22:10

Marketing ano, billboardy atd. už visí, ale reálně to rozjedou (DIP evidenci půjde online sjednat) až pozítří, v pátek 5.1., jak visí na webu. Bohužel z bank to Portu propaguje jen Air Bank (ta umí díky spolupráci nalinkovat Portu účet přímo do jejich appky My Air), velké kamenné banky půjdou tvrdě do fondů, pro ně je Portu dost levná konkurence :(.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod černý jezdec 4. 1. 2024 10:15

Ahoj,
nejprve bych chtěl poděkovat Truth Seeker za jeho přehled srovnání nabídek DIPu. Opravdu kvalitní práce. Nicméně mi to nedá a musím se trochu zastat DPS, v tabulce je opomenuta hlavní výhoda DPS oproti DIPu a to je státní příspěvek. Proč u DPS je nižší potenciální úrok než u ostatních Dipů? Chápu, že je tam vyšší poplatek za "správu". a nad 1700 Kč DPS určitě smysl nemá.
ALE!
Proč tedy nemít DPS úložkou 1700 Kč/měsíc, kdy získám 340 Kč/měsíc od státu (počítám, že strategie bude akciový fond) a zároveň DIP, kdy si při úložce 4000 Kč můžu odečíst 7200Kč ročně na daních?
Příspěvek zaměstnavatele v tomto případě neberu v potaz.
černý jezdec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod libol 4. 1. 2024 10:30

No jo, ale ty vyšší náklady na správu DPS ti ten státní příspěvek rychle začnou polykat.
Takže pokud bysme se bavili o úložce na rok - určitě DPS má smysl
Při minimálním horizontu 10 let už přestává mít smysl.

Já DPS mám - založil jsem si jej kvůli předdůchodu - založil jsem ho tak, ať tam mám prachy 10 let, úložku 500Kč (od státu dostanu % stejně), ale plus vidím jen v tom předdůchodu, jinak to smysl nemá (podle mne)
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 4. 1. 2024 11:41

černý jezdec píše:Proč tedy nemít DPS úložkou 1700 Kč/měsíc, kdy získám 340 Kč/měsíc od státu (počítám, že strategie bude akciový fond) a zároveň DIP, kdy si při úložce 4000 Kč můžu odečíst 7200Kč ročně na daních?
Příspěvek zaměstnavatele v tomto případě neberu v potaz.

Protoze 1% p.a. + 15% z vynosu udela za 20let 30-40% minus z vynosu. A nepredpokladam, ze v dlouhodobem horizontu nejaky akciovy dynamicky fond prekona ETF s&p 500...pri vsi ucte k ceskym fond manazerum, ale kdyby bylo kdyby, sedeli by v NYC.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod radoch1 4. 1. 2024 12:02

Díky za skvělý přehled.

Nabídku na DIP už má i Fondee s podobnými podmínkami jako Portu, doporučuji tedy také zahrnout do srovnání.
radoch1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2024 12:20

Koukal jsem na Fondee a zaujalo mě, že DIP, snad jako jediní na trhu, nesprávně nazývají jako "Penzijní investiční účet", jako by zmatků v terminologii nebylo dost :). Navíc "penzijní" není ani logicky správně, v 60 letech ještě většina v penzi není/nebude.
Nechci autorovi vlákna radit, nicméně Fondee při zcela stejném poplatku jako Portu, tedy 0,5% p.a., nabízí o dost horší služby. Zejména má výrazně méně ETF na výběr + ETF nelze svobodně mixovat/kdykoliv měnit v portfoliu dle svého uvážení jako u Portu strategií, ale je třeba si vybrat jen z hotových portfolií (klasik/ESG varianta), kde už jsou mixy vytvořeny. No a hlavně má kapitálově slabší zázemí, vždyť to v podstatě založili dvě fyzické osoby (manželé Hlavsovi) a od J&T mají jen know-how, ne kapitálovou sílu, to mi pro investice na 10+ let přijde tedy slabé. V těch kalkulacích by tedy vycházelo zcela stejně jako Portu, ale s méně možnostmi + větším budoucím rizikem převzetí konkurencí (oproti Portu má minimálně 20x méně klientů). Ano, možná opět mé Portuhujerství :), ale autor vlákna sám pokud si pamatuji jeho texty vybral z R-A Portu proto, že ostatní budou stejní či horší (poplatkem a množstvím nástrojů).
Naposledy upravil minarjo dne 4. 1. 2024 12:35, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 1. 2024 12:33

Je to Portuhujerství. :D Já bych to tam klidně uvedl, třeba s poznámkou. Pokud to ovšem má stejné parametry, nemuselo by to být v tabulkách, jen slovně uvedeno jako možná varianta. Ať si každý rozhodne sám. Nakonec sám se tu chválíš, jak diverzifikuješ mezi 3 obhospodařovatele, stejně jako nějaká paní v rozhovoru ... Do čeho tak budou diverzifikovat ti, co budou preferovat investování bez starostí?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2024 12:38

@drkarel:
Myslel jsem, že ve své diverzifikaci DIPu použiji jednu R-A platformu (ano asi Portu, tím že už ho mám a že konkurence očividně lepší nebude), to bude třeba na čtvrtinu z těch ročních 48 tisíc, tedy na pravidelnou "tisícovku měsíčně", kterou shodou okolností do vlastní strategie Portu posílám už dnes (ano je to menšina mých investic, takto v ETF, ať není vše jen v akciích), tak to jen zabalím do DIP. Zbylé dvě DIP budou bankovní/brokerské dle nabídek, mít dvě R-A mi přijde nesmysl :). A fakt je rozdíl, když Fondee má dle webu 13 tisíc klientů a vlastní ho dvě fyzické osoby, a Portu má přes 200 tisíc klientů a je "pod křídly" W&C. Kdo vydrží 10+ let spíše bez převzetí? :D.
Plus mě tedy dost šokovalo, to jsem netušil, že i takové R-A existují, že Fondee funguje v podstatě jako podílový fond - tedy složení portfolia (ETF mix) je jimi dané, klient si nemůže sám ETF namixovat. To je velké velké mínus.

A "nějaká paní"? :) Chlape, vždyť právě díky ní (coby zástupkyni AKATu) a lidem z jejího okolí ten zákon o DIP máme, bez ohledu na politiku vlády (vždyť už za ANO to rozjížděli), si ten rozhovor pusť.
Naposledy upravil minarjo dne 4. 1. 2024 12:56, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 1. 2024 12:55

Mně to furt nevysvětluj. :) Na druhou stranu s tímto přístupem by nikdy nic nevzniklo - vše by muselo být v rané fázi převzato PPF, J&T ... a podobnými lidumily. Já asi zvolím postupnou diverzifikaci po letech v jednorázových úložkách, akorát jen 36 tis., protože životko (to si taky drbu hlavu - jsou chyby, z nichž už se ani nepoučíš, protože druhý život k dispozici nemáš :) ).

Také kvůli věku už mnohé informace neudržím, takže po mně nechtěj, abych si pamatoval jména (to jsem odmítal vždy, jediný mi utkvěl Alzheimer). I na zkouškách jsem vesele říkal "metoda, co se jmenuje podle nějakého pána" a moc jim to nevadilo (jen se podivili).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 4. 1. 2024 13:14

černý jezdec píše:v tabulce je opomenuta hlavní výhoda DPS oproti DIPu a to je státní příspěvek.

Ten DPS jsem tam původně ani neplánoval dát. Řekl jsem si, že přidat jeden sloupeček a upravit procenta je snadné, a na příspěvek jsem zapomněl.
Jenže započítat státní příspěvek a nezapočítat daňový odpočet by zase bylo nefér vůči DIPu.
To je totiž tak - Třeba za za první 1000 Kč dostaneš:
  • v DPS 200 Kč (20%) vklad, který se bude nadále zhodnocovat, ale také znehodnocovat poplatky.
  • u DIPu 150-230 Kč (15-23%) jako "slevu na dani", která se ale nebude v DIPu z(ne)hodnocovat.
Takže ta "úžasná" výhoda státních příspěvků není 20%, ale max. 5%, ale třeba taky -3%..

černý jezdec píše:Proč u DPS je nižší potenciální úrok než u ostatních Dipů?

Protože výkonnostní poplatek 15% ze zhodnocení prostředků.

černý jezdec píše:Proč tedy nemít DPS úložkou 1700 Kč/měsíc, kdy získám 340 Kč/měsíc od státu (počítám, že strategie bude akciový fond) ...

Protože (alespoň mně) to za to nestojí.
U DPS s 1700 Kč/měs. mi státní příspěvky samotné udělají zhodnocení přesně 20% za celou dobu spoření.
Tzn. 20% třeba jen za 10 let je 1,84% p.a. S delším horizontem se průměrné zhodnocení limitně blíží nule.

Už dřív jsem si to spočítal navíc s efektem poplatku 1% za rok. To pak dělá:
- Za 10 let 1,4% p.a.
- Za 20 let 0,44% p.a.
- Za 30 let 0,13% p.a.
- fun fact: v 39 roce začnu jít do mínusu.

-----

libol píše:Já DPS mám - založil jsem si jej kvůli předdůchodu - založil jsem ho tak, ať tam mám prachy 10 let, úložku 500Kč (od státu dostanu % stejně), ale plus vidím jen v tom předdůchodu, jinak to smysl nemá (podle mne)

DIP má ještě lepší "předdůchod", a to v 60 letech; ne 5 let před důchodem.

-----

radoch1 píše:Díky za skvělý přehled.

Nabídku na DIP už má i Fondee s podobnými podmínkami jako Portu, doporučuji tedy také zahrnout do srovnání.

Pravda, mohl jsem je zmínit. Ale protože mají stejné poplatkové podmínky, mě zajímalo nalezení nejvýhodnějších produktů, a od samého počátku mi bylo jasné, že Portu na dlouhém horizontu poplatkově pohoří. Nemá smysl srovnávat dvě totožné nabídky.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod libol 4. 1. 2024 15:41

@Truth Seeker myslím, že se mýlíš, ale rád se nechám poučit - fakt i z DIPu jde čerpat předdůchod s tím, že za mne stát platí zdravko apod.? Nebo v čem je lepší?

Pokud jsi ho psal v uvozovkách a myslíš tím jen to, že si tam "lépe našetřím" - tak to je jasné - tak nějak nepočítám, že z 500Kč/měsíc v DPS bych za deset let "vydělal" na pětiletý předdůchod. Ty peníze mám jinde, tady jde čistě o to zdravko, možnost (ne nutnost) pracovat, rozhodnout se co s vyměřovacím základem ... a tam fakt konkurenci v DIPu (možná špatně) nevidím.

P.S. a jinak u mne konkrétně se bohužel rozhodně mýlíš, DIP v šedesáti fakt nebudu schopen vybrat ;-)
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 4. 1. 2024 20:54

Tak zdravotní asi nikdo jiný neuhradí (proto jsem to dal do těch uvozovek). To leda tak jít na pracák.

Ale není pro čerpání předdůchodu potřeba, aby se čerpalo alespoň 30 % z průměrné hrubé mzdy za předchozí kalendářní rok? To při 500 Kč + st. příspěvky dá za 10 let 72 tis.
(Zhodnocení minus poplatky bude asi kolem nuly, protože 10 let před důchodem tam napaří konzervativní strategii s garancí ztráty hodnoty díky inflaci.)

Dále koukám: nejkratší doba pro výplatu předdůchodu jsou alespoň 2 roky. Takže 72 tis. na ty 2 roky dá 3000/měs., tzn. průměrná mzda v posledním zaměstnání před předdůchodem by musela být 10 tis./měs.

Nějak mi to nevychází. Vychází mi tam zas jen ten pracák :lol:

Takže jestli předdůchod chápu dobře, tak z něj těžit lze jen tak, že do DPS budu lít mnohem víc peněz než i těch 1700, příp. mnohem delší dobu. To ale zase znamená bolestivější ztráty na poplatcích. A nebo tam poslední rok poslat míč nebo dva, abych si to pak během dalších pár let zase mohl vybrat na předdůchodu a vyhnul se placení zdrávka.

-----

Jinak teda ať nežeru: I když DPSku přihodím státní podporu a vklady omezím na 1700/měs., dává DPS ve srovnání s DIPem smysl, ale jen do nějakých 15 let. Pak začne s různými DIPy postupně prohrávat. To tedy platí pro dynamické strategie (9% p.a.).

(pozor na osu x)
DPS_mikro.png
9% p.a., DPS se státními příspěvky; osa x začíná od 10 let (popisky osy x jsou posunuté)

Je ale asi nutné uvažovat mnohem nižší zhodnocení, protože DPS skoro-důchodům vnutí konzervativní strategii. Tam teda už DPS vyhrává nad všemi DIPy se stejně blbou konzervativní strategií. Jenže mluvit o vítězství může být trochu přehnané, protože tady se dostáváme do tak trapně nízkých zhodnocení, že i primitivní spořák v době jako je dnes může DPS během 10 let v klidu porazit.

Takže moje rada by zněla (kdybych byl oprávněn dávat finanční rady, k čemuž oprávněn nejsem):
  • Dojit státní příspěvek může dávat smysl jedině od nějakých 15 let před důchodem, a to jen pokud s blížícím se důchodem mermomocí chci mít nějakou konzervativní složku portfolia.

Dojit státní příspěvek už zamlada (tedy předpokládám 20+ let a s dynamickou strategií) se nevyplácí. Argument "přece si nenecháš ujít peníze zadarmo" je poněkud ignorantský. Tím, že toto doporučuje i Jana Brodani, mě trochu zklamala. Příspěvky bude taky dojit, a 45 jí asi ještě není.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 4. 1. 2024 23:37

Ano, na předdůchod se vyloženě nabízí celé to nainvestovat jinde a jen tam zhodnocené peníze nalít hned před aktivací toho předddůchodu.
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka