DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 19. 11. 2024 20:52

quino píše:A co snížení poplatku u FIO na polovinu při vložení 48 tisíc (v EUR) v prosinci a 48 tisíc (v EUR) v lednu s následným jedním nákupem v lednu? Půjde to?

Jasně že ano.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod quino 19. 11. 2024 21:10

Díky. Tak teď už jen vybrat to správné ETF.
quino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fijosh 19. 11. 2024 23:23

Mufinmufi píše:Jaká je šance, že XTB do konce roku ten DIP stihne?

Nulová, bude to až někdy během příštího roku, viz https://www.p2pforum.cz/viewtopic.php?p=74355#p74355
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _dank 20. 11. 2024 09:44

HonzaLBC píše:Teď jsem se trochu vyděsil, podle čeho nejde slevu uplatnit? Vesele si nakupuju u Patrie na běžný účet a počítám s tím, že si z toho potom ty další roky budu případně podle potřeby přesouvat nakoupené ETF na DIP, protože mi Patria poslala nové VOP se změnou:

Taky se chystám přesouvat do DIP již nakoupené ETF u Patrie, tak jsem na to poslal dotaz na podporu, a mělo by jít slevu uplatnit: "V případě, že převedete ETF do DIP, je možné na ně uplatnit daňové zvýhodnění. Rozhodná cena pro daňový odpočet bude ta, kterou budou mít cenné papíry v okamžiku vložení do DIP portfolia"

jir.vesely píše:Poplatek za směnu měny je 1.5% z FX kurzu, resp. 0.5% pro klienty ČSOB premium (je nutné si o to zažádat!).

Je o této slevě někde více info? Jak/kde o slevu požádat?
Naposledy upravil _dank dne 20. 11. 2024 15:40, celkově upraveno 1
_dank
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 20. 11. 2024 12:56

Myslím, že ne. Pošli na Patrii email se žádostí o úpravu toho poplatku.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jukin18 21. 11. 2024 11:07

FYI zeptal jsem na FIO servis, jak bude vypadat potvrzení pro daňový odpočet u vkladu na DIP v eurech.

Odpověď:
potvrzení obsahuje identifikaci klienta a výši připsaných prostředků za daný rok (1.1. - 31.12.) ve všech měnách (CZK/EUR/USD/HUF/PLN/GBP). U cizích měn nedochází k přepočtu do CZK, přepočet pro daňové záležitosti je věcí klienta.
jukin18
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 21. 11. 2024 11:23

To má docela logiku :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 21. 11. 2024 12:28

Ono to jinak možné není, protože kurz se musí použít v celém přiznání jen jeden. A nejen v přiznání, ale i pro všechny nákupy, které budou mít prodeje až příští rok.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Peťo6 21. 11. 2024 15:06

Takže prakticky, když jsem eura poslat do Fio DIPu např. 20.11.2024, tak pak použiju na přepočet kurz ČNB z toho dne? Protože při použití jednotného kurzu bych ještě teď nevěděl jestli poslaná částka do DIPu byla nad 48000 Kč nebo ne. V EasyChange jsem to měnil za 48500 Kč, ale ten jednotný kurz pro celý rok, který určí ČNB, může být horší...
Peťo6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 21. 11. 2024 16:01

Přesněji: použiješ stejný přepočet, jaký používáš v celém daňovém přiznání, takže např. třeba i přepočet všech inkasovaných zahraničních dividend.

Všude tedy buď kurz vyhlašovaný GFŘ, nebo denní kurzy pro všechny transakce/pohyby.

Ten kurz GFŘ si můžeš docela přesně odhadnout sám:
Průměrný/Jednotný kurz vyhlášený GFŘ píše:Jedná se o průměr kurzů posledního pracovního dne za každý kalendářní měsíc v daném roce.

Já si to v Google Spreadsheet počítám průběžně jako průměr po týdnech, ne měsících (protože funkce GOOGLEFINANCE neumí delší intervaly než týdny), a historicky to sedělo s rozdílem pár setin.
EUR mi to teď ukazuje 25,07 Kč/€.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 21. 11. 2024 16:04

Průměrný kurz se dá vypočítat, nikdo ho nestanovuje, jenom aby si to každý nemusel počítat, tak to GFŘ zveřejňuje pokynem. Viz § 38 odst. 7 zákona o daních z příjmů:
(7) Jednotným kurzem se pro účely daní z příjmů rozumí kurz určený průměrem kurzů devizového trhu vyhlášených Českou národní bankou pro poslední den každého započatého kalendářního měsíce zdaňovacího období, období, za které se podává daňové přiznání, nebo části zdaňovacího období, za kterou se podává daňové přiznání. V rámci zdaňovacího období nebo období, za které se podává daňové přiznání, nelze použít kurz pro přepočet daně a jednotný kurz současně.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 11. 2024 17:34

Budoucí Jednotný kurz se dá snadno celkem přesně odhadnout zde:
https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/dev ... l?rok=2024
Tam stačí jít na tu druhou tabulku Měsíční kumulované průměry a kouknout na aktuální průměry za leden-říjen, zkraje prosince pak i na leden-listopad, to už se od toho Jednotného bude lišit jen minimálně, jak mám odpozorováno z minulých let (pokud v prosinci tedy kurzy nějak extra neustřelí).
A ano, vím že jde o kompletní průměry všech dní, ne jen o ty z posledního dne každého měsíce, ale odlišnost je prostě statisticky minimální.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 21. 11. 2024 18:37

To je takový problém sečíst 10 přesných čísel + jedno k dnešnímu dni a vydělit to 11?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 11. 2024 19:01

Pro mnoho lidí jo, hlavně to hledání čísel :D. Navíc u tebou i mnou popsané metody stále platí, že to prosinec může trochu rozhodit, takže před Silvestrem stejně nikdo přesnou hodnotu znát nebude. Ale první dny prosince už dost přesnou ano.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Peťo6 21. 11. 2024 19:04

Díky za odpovědi. No právě ten jednotný se zdá, že bude nižší. Já měnil teď za 25,363 a dostal jsem 1912,23 eur (za 48500 Kč) a poslal do toho DIPu. Kdybych to teda počítal tím co uvedl např. Truth Seeker, tak mi to nedá 48000 ale jemně míň. A úplně přesné číslo budeme vědět až na konci roku, takže se to nedá přesně odhadovat. Proto fajn, že se dá využít i ten denní kurz. Jiné transakce v eurech v přiznání nemám.
Peťo6
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka