DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2025 06:42

No, a právě to je smutné.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 07:07

To je jen demokracie prosazena vuli vetsiny volicu. Chtel bych videt politickou stranu, ktera bude mit ve volebnim programu zruseni prubezneho duchodoveho systemu.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2025 07:44

Zrušit ho asi úplně nejde, minimálně dokud někdo nevymyslí náhradu a obávám se, že náhradu jen tak někdo nevymyslí (možná nějaké individuální účty ...). Je ale poměrně jasné, že se bude muset leccos osekat, nebo se různé systémy jednou zhroutí (důchody, zdravotnictví). Pak by tu bylo možné také drastické zvýšení daní a to taky není zrovna populární.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 07:59

Nene, vse pujde hladce dal diky zadluzovani. Zadluzeni vuci ceskym veritelum lze snizovat inflaci meny. A vuci zahranici? Politici si mysli, ze vuci ostatnim statum je CR v zahranici malo zadluzena. Je az na 48 miste. Pricemz nejvice zahranicnich dluhu maji staty s nejvyssi zivotni urovni. Vsude se jede na dluh.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Seznam_zem%C3%AD_podle_zahrani%C4%8Dn%C3%ADho_dluhu
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod fc70 8. 2. 2025 08:46

No a pak se mladí Řekové stěhovali kamkoli do zahraničí, a Řecko ke snížení důchodů a prodeji majetku donutili věřitelé.

Neříkám, že jde čím dál větší skupinu voličů v důchodu přesvědčit, aby brali na zadlužení ohled; ale nakonec se na ně brát ohled bude, voliči nevoliči.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 08:55

Jenze mladi volici maji stare pribuzne v duchodu a take budou jednou duchodci, proc by se sami chteli odriznout od sveho budouciho duchodu? Je to prubezny system, to znamena, ze mladi nyni financuji duchod starych, pokud by se odstrihli od svych budoucich duchodu, znamenalo by to pro ne, ze oni plati duchod starym a jim ho pak nikdo platit nebude, az budou sami stari.

Jediny naznak duchodove reformy byla ta od Kalouska, ktera ale ani nemela dost lidi, kteri do toho sli a nasledujici Sobotkova vlada ji stejne zrusila.
Naposledy upravil aaaa dne 8. 2. 2025 09:04, celkově upraveno 1
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod sniper76 8. 2. 2025 09:03

Všemu vládnou ratingové agentury. Nyní máme z EM v Evropě jeden z nejlepších ratingů. Až nám ho srazí a ČR si bude půjčovat za úplně jiných podmínek, tak bude veselo a cesta zpět bude nemožná bez řezání. Jsme malá ekonomika mimo EMU a je potřeba si uvědomit, že nás zahraniční věřitelé dobře vykostí.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 09:08

CR v zahranici stale jeste tezi z povesti ekonomickeho tygra, kterou mela za Klausovi vlady. A ta ekonomika byla v te dobe tak dobre rozjeta, ze jede setrvacnosti i ted.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 8. 2. 2025 10:57

Truth Seeker píše:
Milos píše:Si myslíš, že bys za těch necelých 5 let získal někde více peněz? Při celkové době spoření do 10 až 12 let investice v rámci DPS vychází díky státní podpoře výhodněji, než přímá investice do ETF.

Evidentně to tak prostě není, Miloši.

Stačilo mít začátkem roku 2024 v DPS třeba jen půl milion, a na poplatcích by klient za ten rok odvedl nějakých 6000 (správa) a dalších 6000 (příp. i víc; za zhodnocení).

Proti tomu dostane na státních příspěvcích jen 4080, a na dani (pokud je jen v nižším pásmu) ušetří 7200. Dohromady tedy od státu "dostane" jen 11000.

Já vycházel z toho, že klient spoří od nuly a jen částku do limitu nároku na státní příspěvek. Tu výhodnost/nevýhodnost počítal Skejwin a další odborníci.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 8. 2. 2025 15:20

No, tak to jsi vycházel ze špatného předpokladu.

Midas popsal svou realitu. Nebylo o čem polemizovat; snad jen, že Midas třeba nezvládne porovnat dvě čísla, které z nich je větší.

Oponovat proti jeho faktům nějakým obecným modelem, když ani nevíš, jestli jsou jeho předpoklady v konkrétní dané situaci splněny, to už chce pořádnou dávku fištróna.
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod M1d4s 8. 2. 2025 18:29

Tu Milošovu reakci jsem teda nepobral :-) Nemyslím si nic, ETF nemám (pokud není v DPS, nevím). Jde mi jen o optimalizaci pro případ předdůchodu za cca 15 let. Ale pracovat klidně můžu do 70, když bude hlava stačit.
M1d4s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 8. 2. 2025 18:41

Pro optimalizaci předdůchodu to chce dávat do DPS co nejméně a před případným čerpáním potřebnou částku jednorázově doplatit (přesněji řečeno, ještě přechodně navýšit příspěvky pro využití st. podpory pro období mezi rozhodnutím a čerpáním).

Práce nemá s (před)důchodem nic společnýho, tam jsou různý možnosti optimalizace, ale ty předpisy se ještě budou za 15 let 10x měnit, takže nemá cenu to teď řešit podobněji. Teď jsem mít založené DPS i DIP a vkládat tam na základě výkonnosti max. do limitu daňového zvýhodnění.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod M1d4s 9. 2. 2025 19:53

Tak nakonec jsem se rozhodl DPS zrušit. Zhodnocení za ty 4 roky a něco solidní (skoro 50).
Jen ještě 1 dotaz k příspěvkům zaměstnavatele. Je mi jasné, že se mi zdaní 15%. Kdybych to převedl jinam a pak teprve zrušil, příspěvek zaměstnavatele bych nedanil (smlouvy od 1.1.2024)? Nebo se pletu?
M1d4s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin Olima 16. 2. 2025 09:01

Je to tak. U nových smluv se to nedaní.

Ale popravdě ten převod je pro mne taková černá skřínka ... nedá se zjistit kdy to prodají, kdy to nakoupí, občas se stává, že nějaká část, některé přípěvky se připíší až "později". Ja jen, že na tomto převodu může člověk taky ztratit, pokud trefí nevhodnou dobu.
Martin Olima
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jichaj 16. 2. 2025 10:33

Nedani se jen u jednorázového vyrovnání v 60 letech, ale u odbytneho se normálně příspěvky zamestnavatele dani vždycky,ne? (10 let zpet)
jichaj
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka