Netbenefits fidelity

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 29. 2. 2024 22:54

Můžete mi prosím někdo stručně vysvětlit, jak funguje Netbenefits fidelity - zaměstnavatel tam "něco" dá a pak se to zhodnocuje.

Dík.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod taylor729 29. 2. 2024 23:08

To je na RSU, alespoň u nas to tak funguje.
Zaměstnavatel pravidelně uvolňuje akcie z přiděleného grantu, které se následně pripisuji na broker účet. Následně je můžeš kdykoliv prodat a USD vybrat. Pokud akcie necháš, tak se na cash účet připisují dividendy.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 1. 3. 2024 07:27

Možná komplikace: aspoň jednom případě to „funguje“ tak, že ve prospěch zaměstnace je v USA založen trust. Nevím úplně proč, snad aby mohl držet akcie i v případě zaměstnanců exotických zemí.

Co vím, většina o tom vůbec neví, nebo se tváří, že to neexistuje, a daňový příjem zaměstnace vznikne v momentu vesting (i když formálně je to možná jen příjem trustu?? teď nemám důvod a možná ani možnost to zkoumat).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 1. 3. 2024 08:12

Nešlo by to trochu víc polopaticky, co se tam děje? Hlavně když peníze z toho nikam nepřesouvám, pořád mi zůstávají tam. Netuším, zda se přes to obchoduje s akciemi, nebo zda nárůst jsou jen dividendy, nebo je to jen změna hodnoty těch akcií.

Respektive jinak - co znamenají ta čísla na obrázku?
akcie.jpg
akcie.jpg (32.23 ) Zobrazeno 3870 krát
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod fc70 1. 3. 2024 09:54

Kontext: Základní princip RSU je, že zaměstnanec dostane “grant” (typicky nezávazný, firmou odvolatelný) příslib, že „má nárok“ na X akcií v budoucnu, které dostane, pokud bude nadále ve firmě zaměstnán. (Vedoucí pracovníci to můžou mít komplikovanější, “Performance Share Unit” navázané na plnění cílů.) Ty akcie dostane (“vesting”) postupně v nějakých intervalech, kdy se fakticky stávají jeho majetkem. Vestované může prodat nebo převést k jinému brokerovi.

Např. grant X akcií „na 4 roky“, které se vestují postupně, každý rok dostane X/4 akcií.

Takže Fidelity trackuje jak „grant“ (slib), tak vestované akcie (opravdový majetek) a popř. hotovost z dividend apod.

Já to ze screenshotu s jistotou nepoznám (kontroloval bych to po jednotlivých položkách detailnějšího výpisu), ale srovnáním to vypadá, že
  • “stock plan account value” je vested = skutečný majetek.
  • “stock plans” je grant = potenciální příjem v budoucnu
  • “total incl. other holdings” = součet, IMHO neužitečné číslo
  • “subtractions” může být kdovíco, možná převod z Fidelity ven, ale kdo ví.

Co z toho je / není uvnitř toho trustu teď hledat nebudu (a možná je to u každého zaměstnavatele jinak?)

-- 1. 3. 2024 08:57 --

Jo a na začátku tam typicky zaměstnavatel „nic nedává“ - jednak je to nezávazný příslib, takže v momentu grantu tam nic vkládat nemusí, druhak typicky zaměstnavatel ty akcie vydá nové, není to majetek, který musí nějak vložit.

(Samozřejmě „nějak“ se ty akcie v majetku zaměstnance musí dostat do Fidelity a evidence centrálních depozitářů, ale to je mezi zaměstnavatelem a Fidelity, a zaměstnanec tuhle nohu vyrovnávání asi nikdy neuvidí. A zaměstnavatel možná i o granted, unvested, RSU, účtuje jako o nějakém závazku, kde se odhaduje pravděpodobnost, že na vesting opravdu dojde… viděl jsem někde takový náznak, ale netuším, co je povinné podle GAAP/IFRS.)

-- 1. 3. 2024 09:03 --

“Change Since January” je potřeba najít v podrobnostech – asi jak další vesting tak zvýšení hodnoty stávajícího majetku.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 1. 3. 2024 10:38

Ale mě z toho vyplývá, že těch 336 052,91 USD mu dal zaměstnavatel - že on zatím nic z toho neprodal. Ale chápu, že se musím pídit po nějakém detailnějším výpisu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod fc70 1. 3. 2024 11:12

To je možné. Ta hvězdička mi někdy v minulosti vedla na “Appreciation or depreciation of your holdings due to price changes plus any distribution and income earned during the statement period.”

Zkus hledat kvartální výpisy kromě těch ročních.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod beertje 1. 3. 2024 11:34

Ta celá částka nejsou jen nově vestované akcie (= příjem od zaměstnavatele), ale i nárůst jejich ceny (vzhledem k tomu jak trhy v minulém roce rostly to může být klidně i polovina) a také obdržené dividendy ("substractions" pak bude hlavně stržená daň z nich a pokud podepsal W-8BEN, tak odhaduji jejich výši na více než $7 400).

Pokud nic neprodal (zřejmě), tak Tě nárůst ceny nezajímá. Budou Tě zajímat potvrzení o nákupu za minulý rok, které Ti musí poskytnout - bude tam počet obdržených kusů a hlavně tržní hodnota v době "nákupu" (vzhledem k tomu, že výdaje jsou 0 tak to bude zároveň částka ke zdanění). K dividendám mu pak během března nebo dubna přijde papírový výpis s celkovou částkou za minulý rok, včetně stržené daně.
beertje
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod stanickses 4. 3. 2024 14:33

U nás to je fidelity netbenefits jak na RSU, tak na akcie, které si může zaměstanec koupit s 15% slevou, resp. zaměstavatel 15% přihodí. Ten RSU jsem danil v roce, kdy jsem ho dostal stejně jako těch 15% příspěvek na nákup.
stanickses
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 3. 3. 2025 19:31

Proč mám takový pocit, že v roce 2024 nějaké akcie prodal (ale o danění prodeje akcií nechce ani slyšet).
netben.jpg
netben.jpg (27.95 ) Zobrazeno 1651 krát
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod stanickses 4. 3. 2025 13:09

Myslite Change in Investment Value* ? To muze byt pouze pokles hodnoty akcii. To se takhle podle te prvni strany rict neda, bezte dal v tom vypisu a tam by pripadne prodeje mely byt.

* Reflects appreciation or depreciation of your holdings due to price changes, transactions
from Other Activity In or Out and Multi-currency transactions, plus any distribution and
income earned during the statement period.
stanickses
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 4. 3. 2025 17:58

V tom výpisu je velký kulový. Ale dělal výběry peněz, tak může to být něco jiného než prodej cenných papírů?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod fc70 5. 3. 2025 02:04

(edit: Před)Loňské prodeje? To je fakt potřeba vidět / vytvořit výpis aspoň trochu podobný podvojnému účetnictví.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 5. 3. 2025 11:40

Naštěstí loňské. Mě jde spíš o to zjistit, co to skutečně bylo a v jaké výši - a jak to jednoduše prokázat na berňáku. Fakt práce na ....
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod beertje 5. 3. 2025 12:37

Hodnota portfolia na začátku a konci roku se pochopitelně vypočítá jako počet vlastněných akcií násobených jejich (tehdejší) tržní hodnotou takže změna může být způsobena jak změnou počtu, tak změnou tržní hodnoty (popř. jejich kombinací). Z toho obrázku se to opravdu nedá říct - nicméně z mé zkušenosti Fidelity účtuje poplatky pouze za prodeje, takže těch 6 dolarů by mohlo naznačovat nějaký uskutečněný prodej.
Jinak Fidelity pár věcí změnilo v poslední době - např. už neposílá papírové výpisy, ale mají k dispozici online nástroj pro generování výpisů potřebných pro daňová přiznání (tuším se to jmenuje "Tax Reports", ale nejsem si teď jist). Jde tam naklikat za který rok a co má být zahrnuto (prodeje, dividendy, srážky/výdaje). Nicméně report si už musí každý vygenerovat sám a přiložit k daňovému přiznání, popř. poslat daňovému poradci.
beertje
Kolemjdoucí

Další stránka