Kde koupit akcie Tesly (?)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 12. 4. 2024 07:13

Nezlob se, ale porozumět vlastnické a akcionářské struktuře je nutnost. Pokud tomu nerozumíš už teď, nemáš nejmenší tušení, jak je daná firma / akcie oceněná.

No dobře, pochopil jsem, že tebe to zkrátka nezajímá, ty chceš exposure. Nesouhlasím, ale beru jako dané.

Ale bez znalosti ocenění vůbec nevíš, na co máš exposure! Třeba je to (hypoteticky) value play pro firmu, která se prodává pod cenou své hotovosti, a na produktu vůbec nezáleží, ten se může klidně zahodit. Nebo je to 100 % exposure na produkt, fajn. Nebo je to meme stock, který si na sebe evidentně nikdy nemůže vydělat a drží ho jen investoři, kteří přemýšlí jako ty.

Neznáš kapitálovou strukturu, neznáš ocenění. Neznáš ocenění, netušíš exposure.

Takhle se to prostě nedá dělat.

Máš tvrdou hlavu a jsi rozhodnutý, fajn. Ale bojím se, že podobně vágně a pocitově bez znalosti věci přistupuješ i k volbě brokera atd. (Jestlipak si plánuješ přečíst obchodní podmínky od A do Z? Aspoň smlouvu? Je tu už dost lidí, kteří si aktivovali margin a pak tu brečeli.)

Ale komu není rady, … že já se ještě namáhám.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod volnicko 12. 4. 2024 08:09

Holt tu lide chteji pomoci a odradit lidi od toho, aby zbytecne delali blbosti, bohuzel je to caste, ze lide prijdou a mysli si, ze nejlepsi vynosnost jim prinese firma, ktera ted leti a ktera treba dobre roste. Jen zapominaji, ze nejsou prvni, koho to napadlo, ze to trhy jiz zacenenili. Pokud chce nekdo seriozne investovat, tak je diverzifikace zaklad.

Teda dostavat nevyzadane rady je taky nekdy otravne, ale tak doufam, ze jsi sve odpovedi dostal. :)

Kulikk píše:A ještě teda: Pokud chci "exposure" k OpenAI (pardon, nevím jak se exposure říká česky ve "světě akcií"), tak je Microsoft dobrou volbou...? Četl jsem že jo, defakto microsoft vlastní openAI...? A pokud chci OpenAI, tak jedině "přes" microsoft... Nebo jsou třeba nějaké zákulisní drby že by OpenAI mělo jít na burzu přímo samo za sebe... (to podle mě ne).

Microsoft jim cpe penize a cloud, vymenou dostava licenci na jejich produkt. Tedy o moc lepsi expozici nedostanes. Nevim, treba casem zalozi nejakou normalnejsi ziskovou dcerinku. Pokud te to vic zajima, mrkni sem.

https://archive.ph/drJgZ

Aby OpenAI ci jine firmy mohli provozovat LLM, tak potrebuji treba graficke karty, aktualne vsichni frci na tech od NVIDIA, tedy pokud chces expozici vuci AI, je to jedna z mnoha variant.
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kulikk 12. 4. 2024 23:13

Jo o Nvidii vím taky, ale ta mi přijde momentálně přece jen moc přepálená... Navíc v HW (hardwaru) to moc nesleduju... Ano teď má Nvidia podle zdání "navrch", ale vím že Altman chce dělat vlastní čipy, Intel a AMD nebude moc zaostávat pozadu (myslím že už mají nějaké čipy schopné konkurence Nvidii atd.), takže u nvidie se bojím přepálenosti a toho že ji někdo "sundá". Ale taky jsem o tom uvažoval kvůli AI.

Jinak jak tu někdo psal o daních, tak to je nesmysl ne? S daněmi pracuju až když mám nějaký příjem z akcií (dividenda nebo prodej), jenom reportovat nákup nebo držení snad nemusím ne? Nic se pro mě tedy daněmi nemění, nic nevyplnuji jinak DOKUD nemám nějaký příjem z akcie, do té doby NIC... (a ten co tu psal tedy něco o daních se pletl)?

Díky
Kulikk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 12. 4. 2024 23:21

No za kdovíkolik let budeš potřebovat vědět, kdy a za kolik jsi to nakoupil.

Jsi takový ten organizovaný typ, který tyhle věci vždycky ví a nikdy neztratí?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod peliculiar 14. 4. 2024 00:26

Se zaujetím jsem četl tu diskusi, pán je střelec ... :-)

Kulikk píše:Navíc v HW (hardwaru) to moc nesleduju... Ano teď má Nvidia podle zdání "navrch", ale vím že Altman chce dělat vlastní čipy, Intel a AMD nebude moc zaostávat pozadu (myslím že už mají nějaké čipy schopné konkurence Nvidii atd.), takže u nvidie se bojím přepálenosti a toho že ji někdo "sundá". Ale taky jsem o tom uvažoval kvůli AI.

Sam Altman žádné čipy nedělá a dělat nebude, na to je pro něj pozdě.

Legendární architekt čipů Jim Keller reaguje na plán Sama Altmana získat 7 bilionů dolarů na výrobu čipů AI - „Dokážu to za méně než 1 bilion dolarů“

Dále bych dodal jen to, že Intel je už pár let v pěkné zadeli a na zlepšení to jen tak nevypadá, leda by Čína napadla Tchaj-wan. AMD naopak dělá i lepší výpočetní akcelerátory pro AI než nVidia, ale ekosystém kolem nich je oproti nVidii pozadu.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod AlexZaw 21. 5. 2024 20:01

https://www.youtube.com/watch?v=UvNeEHURrWk

Akcie Testy nakupuje uz i Roman Dvorak
Cash combined with courage in a time of crisis is priceless.
AlexZaw
Návštěvník

Předchozí stránka