Investice do Air Bank - 6 % ročně (zkušenosti, názory)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 13. 4. 2024 14:00

Krásný víkend. Máte někdo zkušenost s produktem: Investice do Air Bank?
:arrow: https://www.airbank.cz/produkty/investice-do-airbank/

Přijde mi to jako zajímavá alternative ke spořícímu účtu / termínovanému vkladu, kde sazby míří dolů.

- 6 % ročně
- Úroky vám přijdou každý měsíc na účet a po ukončení investice vám vrátí částku, kterou jste na počátku vložili
- Sjednání na 2 roky, ale: "Počítejte ale s tím, že vaši investici často ukončíme o 1 rok dříve, než na kolik je sjednaná. Proč? Protože ji sice vypisujeme, aby nám pomohla vytvořit zákonnou rezervu pro všechny případy, ale podle pravidel si poslední rok vaše investované peníze do této rezervy počítat nesmíme."
- Samozřejmě není to spořák, takže na krytí z garančního systému zapomeňte, ale jak sami píšou - je to stabilní společnost s PPF v zádech.

Diskutujme. :-)
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 4. 2024 16:07

Kdyz bude prilezitost, kopnou nas do riti. Tak jako s TO2
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 13. 4. 2024 16:09

Necítíš ve svém příspěvku určitý rozpor? Na jednu stranu se ohánět spořícím účtem, který je depozitní produktem, a pak ho srovnávat s investicí, která je úplně jiným typem produktu? Mifid 2 podle mě za tohle profesionální prodejce trestá. :hm
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 13. 4. 2024 16:18

Píšu alternativa, nejsem profesionální prodejce, takže netuším, jestli je zakázané to slovo používat. Beru to prostě jako produkt, který mi vydělá 6 % ročně a vím, že to má svá negativa oproti spořícímu účtu. Ale zase mi to přijde více safe, jak různé dluhopisy, akcie,.. :-)

Octaviampi: Trochu více rozvést prosím? :-)
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LXIDCX 13. 4. 2024 17:30

Ale ono je to rizikovější než akcie nebo dluhopisy. Stačí jedno rozhodnutí ČNB a nemáš vůbec nic.
Až do loňska se všichni mohli utěšovat, že se to v minulosti nikdy nestalo a pak Švýcarská národní banka rozhodla o snížení hodnoty podřízených dluhopisů Credit Suisse z 16 mld CHF na nulu.
LXIDCX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzafr 13. 4. 2024 17:50

Chápu správně, že "investice do airbank" = podřízený vklad? Pokud ano a opravdu někdo takto chce riskovat, není lepší Creditas, kde jsou sazby mnohem vyšší? Osobně bych podřízený vklad nedoporučil vážně nikomu (na rozdíl třeba od Fio dluhopisu, který byl/je standardní dluhopis), je tam obrovské riziko s velice malou prémií (a toto platí i u zmiňované Creditas).
honzafr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 13. 4. 2024 20:34

Leeroy Jenkins píše:Píšu alternativa, nejsem profesionální prodejce, takže netuším, jestli je zakázané to slovo používat. Beru to prostě jako produkt, který mi vydělá 6 % ročně a vím, že to má svá negativa oproti spořícímu účtu. Ale zase mi to přijde více safe, jak různé dluhopisy, akcie,.. :-)

Octaviampi: Trochu více rozvést prosím? :-)

Tak jinak. Pokud srovnáváš výnos depozitního produktu s výnosem takovéto investice, je to známka toho, že nedokážeš posoudit míru rizika investičního produktu. Proto tento produkt pro tebe není vůbec vhodný.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 13. 4. 2024 21:10

Kudy běží zajíc? Ber to tak, že PPF by si nikde jinde, tak levně a navíc bez záruk finance nepůjčila jako od blbštajnů...
(Kauzy AirBank/MMB, TO2, ČP aj. lemují její historii podobnými finančími "pomníky".)
Tj. NIKDY (nešti) nehraj proti (větru) Pfff... 8-D 8-D 8-D 8-)

Jak pravil klasik: Nudíte se ? Kupte si medvídka mývala !! 8-S
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Gryp 14. 4. 2024 12:03

Teď v Maxbance nabízejí dokonce 8,5%. Je to teda na 10 let (mají i na 5 let - 7,4%) a nelze vybrat předčasně. Na druhou stranu už po 5 letech máte 42,5% (5 * 8,5%) z původního vkladu zpět, protože jestli jsem to pochopil správně, tak výnos dávají na účet.

Mně 8,5% přijde už celkem dost. Pokud se nezopakuje nedávná inflační sranda, blbé je, že to nelze vybrat a riziko moc posoudit nedovedu. Co si o tom myslí, místní investoři?
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 14. 4. 2024 12:07

Na to jsem taky koukal, ještě to nabízí i J&T Banka. U Airbank se mi líbí, že to mají na 2 roky (ale sami píšou, že možná ukončí o rok dříve).
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 14. 4. 2024 12:49

Pro mě je vhodnější
• Akciová investice (růst+divi) s nejstým (negarantovaným) výnosem, kde ale s vysokou mírou pravděpodobnosti lze odhadnou %-ní výnos a u kvalitního titulu i růst divi (konzervativní "nejisté !!" zhodnocení 6 až 14 %; aggresivně dle inspirace W.Buffetem, kde letos mám i +100%).
Likvidita - odprodej ihned, po 3R daně 0, možnost přeinvestovat do jiného titulu, příležitosti...
Volatalita - ano je, možnost poklesu, ale také neočekávaný růst (tj. hlídat často, nejprve daily pak weekly )
Garance - cenný papír, 100%
• Zlatá klec, kde je jisté (garantované) % výnosu
Likvidita - odprodej až za dlouho, dle podm. za 2R nebo 10R, tj. časová klec, danit vždy (??)
Volatalita - není, jen růst (tj. hlídat jen občas, Q)
Garance - podřízený vklad (dluhopis apod.), 100% když se nic nestane, když nastane problém tak až -100% ztáty, zde možnost zásahu ČNB (minové pole)

Osobně na to nahlížím jako vysoká cena za jistotu 6% (po zdanění 5,1%).
Leeroy Jenkins to naopak vidí jako bezva příležitost. No proč ne?
(Ale chytré je předtím si projít alepoň 100 (resp. 100ky) opportunities a srovnávat...)
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 14. 4. 2024 21:08

Podřízený vklad na tomto fóru funguje něco jako rudý hadr na býka...

6% mi přijde málo, podřízené vklady Creditas/Max Banky mi přijdou výnosem OK. Pořídil jsem si je a tady na fóru jsem to pěkně schytal :)
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod lightblackfox 14. 4. 2024 23:06

Úroky z podřízených vkladů zdaňuje banka srážkovou daní?
lightblackfox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 14. 4. 2024 23:12

lightblackfox: Ano
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 4. 2024 05:20

drummond píše:Podřízený vklad na tomto fóru funguje něco jako rudý hadr na býka...

Jako rudý hadr na býka fungují v případě, že je někdo srovnává se spořicím účtem tak, že to vypadá, že je považuje za srovnatelnou alternativu. (Jinak samozřejmě jde srovnávat všechno se vším a z hlediska úroku je srovnání se spořákem možné, jen je nutno pamatovat na dostatečnou rizikovou prémii.) Já si radši pořídím akcii Monety, která na divi nese dlouhodobě srovnatelný výnos. Každý má jiné gusto. Můj odpor k nim pramení zejména z toho, jakým způsobem se v některých bankách propagují a cpou neznalým důchodcům (Creditas).
drkarel
Inventář

Další stránka