Ahoj, potřeboval bych poradit ... Před časem jsem se přihlásil na webinář Cyrrusu o DIPu (do teď jsem ho neviděl), po nějaké době od vysílání se mi ozval jejich makléř a ptal se mě na můj potencionální zájem o jejich DIP.
Protože sleduju srovnání DIPů zde na fóru, tak jsem zájem neměl a nabídku odmítl. On mi však nabízel další možnosti investic ...
Jsem zdvořilý člověk, takže jsem si nechal poslat informace a také jsem mu vysvětlil jak investuji a jaká je má investiční strategie. Tedy že tyto jeho nabídky nezapadají do mé investiční strategie, nicméně mi bude později volat ještě jednou a já bych to rád nějak "ukončil", tedy měl nějaké pádnější argumenty, proč nemám zájem - něco víc než jen "neinvestuji do toho, čemu nerozumím".
1) Dvojnásobná výkonnost amerických dluhopisů => Prohlédněte si leták v PDF
... jaká jsou úskalí toho investičního certifikátu postaveném na pákovém ETF ... ?
=============================
2) Investujte do sluneční energie se SOLEK Czech Services s.r.o. => Prohlédněte si leták v PDF
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Na dluhopisy Solek jsem našel výživnou odpověď od Petra Hladíka ...
"SOLEK HOLDING SE - společnost, která vlastní solární elektrárny a kromě toho je projektuje. Je to neuvěřitelně složitá holdingová struktura, kde mateřská společnost, která je používaná pro financování všech těch jednotlivých dceřinek, vlastní asi 50 jednotlivých firem. Jsou v mnoha jurisdikcích, od Chile po Rumunsko. Část vlastní holding přímo, část je částečně vlastněna jinými osobami. K části operací používají dcery na Kypru a v Hongkongu. Na to, jakou strukturu to má, bych čekal aktiva tak alespoň 100 miliard. Ale chyba lávky, je to pouze 2,5 miliardy. Účetnictví je vede podle českých standardů, které ne tak dobře jako IFRS řeší tyto mnohonárodnostní entity, očekával bych tedy riziko účetních chyb (přestože to audituje respektovaný auditor, tohle muselo dát hrozně zabrat). Společnost nemá skoro žádnou hotovost, drtivá většina oběžných aktiv jsou pohledávky v rámci skupiny, a pak položka "ostatní krátkodobý majetek", což ve mně moc důvěry nevzbuzuje (a je tam čtvrt miliardy a ještě to roste - z přílohy vyplývá, že jde o fond kvalifikovaných akcionářů, který je částečně řízen stejnými osobami, jako jsou ti, co drží SOLEK, pokud by to tedy padlo, padne obojí). Vlastní kapitál sice prudce vzrostl, a to na dvojnásobek (z 431 milionů na 827 milionů), a stejně tak významně vzrostl zisk (z 6 milionů na 389 milionů), ale nejsou tam konsolidovaná data, takže je zisk postaven jen na stažených podílech na zisku z jednotlivých dceřinek a bez přecenění, nedokáži tedy garantovat, že to není jednorázová akce."
Liší se nějak rizika spojená s těmi dluhopisy Solek a těmi Green Warranty Bondy, které nabízí Cyrrus?
Předem moc díky za relevantní odpovědi.
PS: Tento příspěvek mi smazali ve skupině o investování na FB, pokud by se to stalo i tu, tak žádám moderátora, aby mi do zprávy uvedl proč tak učinil. Děkuji.