Nabídky investic od Cyrrus

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peliculiar 18. 4. 2024 13:41

Ahoj, potřeboval bych poradit ... Před časem jsem se přihlásil na webinář Cyrrusu o DIPu (do teď jsem ho neviděl), po nějaké době od vysílání se mi ozval jejich makléř a ptal se mě na můj potencionální zájem o jejich DIP.
Protože sleduju srovnání DIPů zde na fóru, tak jsem zájem neměl a nabídku odmítl. On mi však nabízel další možnosti investic ...

Jsem zdvořilý člověk, takže jsem si nechal poslat informace a také jsem mu vysvětlil jak investuji a jaká je má investiční strategie. Tedy že tyto jeho nabídky nezapadají do mé investiční strategie, nicméně mi bude později volat ještě jednou a já bych to rád nějak "ukončil", tedy měl nějaké pádnější argumenty, proč nemám zájem - něco víc než jen "neinvestuji do toho, čemu nerozumím". :-)

1) Dvojnásobná výkonnost amerických dluhopisů => Prohlédněte si leták v PDF

Obrázek

... jaká jsou úskalí toho investičního certifikátu postaveném na pákovém ETF ... ?

=============================

2) Investujte do sluneční energie se SOLEK Czech Services s.r.o. => Prohlédněte si leták v PDF

Obrázek

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Na dluhopisy Solek jsem našel výživnou odpověď od Petra Hladíka ...

"SOLEK HOLDING SE - společnost, která vlastní solární elektrárny a kromě toho je projektuje. Je to neuvěřitelně složitá holdingová struktura, kde mateřská společnost, která je používaná pro financování všech těch jednotlivých dceřinek, vlastní asi 50 jednotlivých firem. Jsou v mnoha jurisdikcích, od Chile po Rumunsko. Část vlastní holding přímo, část je částečně vlastněna jinými osobami. K části operací používají dcery na Kypru a v Hongkongu. Na to, jakou strukturu to má, bych čekal aktiva tak alespoň 100 miliard. Ale chyba lávky, je to pouze 2,5 miliardy. Účetnictví je vede podle českých standardů, které ne tak dobře jako IFRS řeší tyto mnohonárodnostní entity, očekával bych tedy riziko účetních chyb (přestože to audituje respektovaný auditor, tohle muselo dát hrozně zabrat). Společnost nemá skoro žádnou hotovost, drtivá většina oběžných aktiv jsou pohledávky v rámci skupiny, a pak položka "ostatní krátkodobý majetek", což ve mně moc důvěry nevzbuzuje (a je tam čtvrt miliardy a ještě to roste - z přílohy vyplývá, že jde o fond kvalifikovaných akcionářů, který je částečně řízen stejnými osobami, jako jsou ti, co drží SOLEK, pokud by to tedy padlo, padne obojí). Vlastní kapitál sice prudce vzrostl, a to na dvojnásobek (z 431 milionů na 827 milionů), a stejně tak významně vzrostl zisk (z 6 milionů na 389 milionů), ale nejsou tam konsolidovaná data, takže je zisk postaven jen na stažených podílech na zisku z jednotlivých dceřinek a bez přecenění, nedokáži tedy garantovat, že to není jednorázová akce."

Liší se nějak rizika spojená s těmi dluhopisy Solek a těmi Green Warranty Bondy, které nabízí Cyrrus?

Předem moc díky za relevantní odpovědi.

PS: Tento příspěvek mi smazali ve skupině o investování na FB, pokud by se to stalo i tu, tak žádám moderátora, aby mi do zprávy uvedl proč tak učinil. Děkuji.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Valnik 18. 4. 2024 14:08

Bylo by super, kdyby tuhle trapnou reklamu smazali i tady.
Valnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod peliculiar 18. 4. 2024 14:13

To není žádná reklama, nemám s Cyrrusem nic společného, opravdu je to jak v přípěvku píšu. :/

Nejsem žádný "klemjdoucí", má historie příspěvků je tu dobře známá ...
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 18. 4. 2024 14:16

Tak předně. Nejedná se o nějakého makléře, ale nahaněče po telefonu. Ten má za úkol sehnat hejly, kterým prodá investice. Z toho má nějaký podíl ze zaplacené provize hejlem. Protože pracuje za relativně malý fix, a jeho hlavní příjmovou složkou by měly být provize. O trzích toho ví pravděpodobně málo, zato bývá celkem asertivní v nahánění nových oveček. Jsou to většinou mladý kluci, kteří se cítí být borci, že dělají makléře. Není potřeba být k těmto lidem zdvořilý. Úplně stačí mu říct nemám zájem.
No a k těm investicím:
1) jedná se o tzv. outperformance certifikát. Jeho principem je to, že do nějaké výše získáš dvojnásobek, ale nad jeho výši už nic. Je tam tzv. cap. V případě prodělku ztrácíš 1:1. Tyto typy produktů jsou skvělá motivace pro prodej právě těchto nagelovaných týpků, neboť z nich je celkem velké feečko. Prvním je poplatek za nákup, druhým tzv. upfront fee, který se většinou maskuje. Měl by být však uveden v materiálech pod složitě znějící větou. Celkem tipuji feečko pro Cyrrus kolem 3-5 %.

Pozor, certifikát je dlužní úpis, který podléhá riziku emitenta. V tomto případě je to naprosto tuctová společnost Leonteq Securities AG, Guernsey Branch, St Peter Port, Guernsey, o klteré většina přítomných nikdy neslyšela. Pro tebe jako investora tedy je riziko zastropovaného výnosu, plus riziko emitenta. Lehmani by mohli vyprávět...

Co se týká podkladového ETF, jedná se o TLT US, treasury s durací průměrně kolem 17 let. Takže duračně se jedná o jedno z nejrizikovějších ETF na trhu. Podívej se na jeho vývoj za posledních 10 let. 24 % růstu znamená změnu výnosu treasury něco o 1,4 %, což je pohyb celkem malý na horizont 2,5 roku. Volatilita obrovská. Pravděpodobnost, že udělá těch 24 % za kratší dobu je velká, dokonce je velká pravděpodobnost, že udělá i víc. Těch 24 % růstu odpovídá dosažení hodnoty z minulého roku... Kdybych tohle chtěl koupit, chci mít možnost neomezeného růstu, když už mám neomezenou ztrátu. Produkt dobrý leda pro hejly. :roll:

Dvojka mi za to ani nestojí, abych popsal. Naprostý odpad. Radím nic nekupovat.
tlt.png

EDIT: důležitá fičura. TLT není reinvestiční ETF, takže vyplácí měsíčně celkem velkou divi. Ročně to aktuálně dělá cca 4 %(!!). O tuto částku se snižuje tvůj potenciální výnos a hádej kdo ho inkasuje? Můžeš jednou. napovím, zkus se podívat na emitenta...
Naposledy upravil saabik dne 18. 4. 2024 14:38, celkově upraveno 1
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 18. 4. 2024 14:28

Díky moc za odpověď saabiku. V případě toho investičního certifikátu, tedy platí že pokud nepadne emitent tak je návratnost investice v plné výši (100 %) jistá i přes s tím spojené poplatky a provize? Výši výnosového stropu už jsem našel - 50 %.

Jinak o nákupu ani jednoho jsem neuvažoval, nicméně ten investiční certifikát mě zaujal natolik, že jsem se na něj chtěl poptat znalejších.
Naposledy upravil peliculiar dne 18. 4. 2024 14:43, celkově upraveno 1
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 18. 4. 2024 14:40

Cap máš uveden v tom letáku. Ne, není jistého nic. V případě, že se hodnota podkladu za 2,5 roku jakkoli sníží, proděláváš cestou dolů 1:1. Jako bys celou dobu držel ten podklad...
Byl bych pro to tu nechat. Když to odradí třeba jediného zájemce, jedná se o dobrý skutek...
Naposledy upravil saabik dne 18. 4. 2024 14:45, celkově upraveno 1
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 18. 4. 2024 14:44

V těch materálech to zní tak, že v případě poklesu dostanu podkladové aktivum a v hotovosti rozdíl mezi hodnotou podkladového aktiva a nákupní cenou.
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drummond 18. 4. 2024 18:22

U Cyrrusu jsem chvíli byl, s tím nahněním jsou celkem otravní a jejich produkty VŽDY mají nějaký háček - viz jak píše saabik, ačkoliv v letáku to vypadá skvěle. Jejich byznys je stavěný na tom, že jim lidé po přečtení letáku, kde není úplně vše, skočí na lep.
Ohledně Solek energy doporučuji přečíst články na Dluhopisáři, kde poměrně plasticky varují před ekonomickou kondicí firmy. To nemluvím o tom, že to je investice do solar parku v Chile, kde se Solek snadno může dostat do střetu s legislativou, nezíká nějaké povolení nebo se zamotá do nějakého právního sporu a ejhle.... Příklady mnohem větších firem - ČEZ v Rumunsku či Bulharsku (země EU s plus minus podobnou legislativou a normami, nikoliv Chile) jsou dostatečným varováním - vyhnul bych se tomu obloukem.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Prcek 19. 4. 2024 09:35

Český stavitel solárních elektráren Solek si půjčí v USA miliardy: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... rdy-227815

https://dluhopisar.cz/bondshow-solek-2/

Trochu jste mě postrašili, mám přes Cyrrus nakoupené dva dluhopisy SOLEK celkem za 400 tisíc. No tak snad to ještě rok vydrží, splatnost mám na podzim 2024 a v létě 2025 :-).

-- 19. 4. 2024 09:36 --

Co se týče nahánění, tak s tím jsem se nikdy nesetkal, nikdy mě nekontaktovali ani mailem ani po telefonu. Ale ten účet u Cyrrusu mi zakládal finanční poradce, tak možná se k takovým klientům chovají jinak.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 19. 4. 2024 09:55

Nahánění se koná u lidí, kteří se nějakým způsobem u nich zaregistrují, případně se dobrovolně účastní různých naháněcích akcí typu seminářů. Pokud jsi FO, pak riziko obtěžování výrazně klesne. Osoby OSVČ nebo statutární orgány jsou naháněni (nejen Cyrrusem) 10x denně. Pokud je ten finanční poradce trochu zkušený, bude tě otravovat sám až dost.

Break a leg s těmi dluhopisy, já bych klidné spaní neměl. Ale to je asi tím, že si dokážu nějakou amatérskou kreditní analýzu udělat. Samozřejmě to nemusí skončit v defaultu, ale je to odrbávání hejlů, jen můj názor.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Prcek 4. 10. 2024 08:01

Tak první dluhopis SOLEK za 300 tisíc byl vyplacen bez problému na majetkový účet Cyrrus a odtud peníze během chvilky převedeny na můj účet. Zatím to tedy funguje podle plánu :-).
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 4. 10. 2024 08:29

Blahopřeji. Za prvé proto, že peníze přišly. Za druhé proto, žes dostal podle tebe adekvátní výnos za podstoupené riziko.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér