orná půda

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Roman1989 25. 4. 2024 11:09

Ahoj,
hodlám teď prodávat ornou půdu, soubor menších parcel, dohromady 8 hektarů. Studoval jsem na netu ceny, a tak mám nějakou představu, ale co nedokážu určit je cena ostatní plochy. Ta ostatní plocha jsou většinou polní cesty, nějaká mez, křoví, popř. vyschlý kanál kde kdysi tekla voda. Dohromady je to 2000 metrů, takže zase nic extra, ale zajímá mě to, co s tím.
Prodával tady někdo v poslední době pole a mohl by mi říct jak k této ostatní ploše přistupoval?

Stejně tak, pokud někdo prodával pole v Brno-venkov v poslední době, tak klidně pm, zajímá mě cena.

a ještě k prodejní strategii:
Já mám teda nabídku od zemědělce, kterému to pronajímáme, za 60kč za metr (dle mě dobrá nabídka), ale napadlo mě to ještě dát na bazoš (?), ať si ověřím že je to nejvyšší nabídka.

díky,
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dr.D 25. 4. 2024 14:32

To je dobrá cena, obvykle je nejvýhodnější to prodat tomu, kdo na tom hospodaří.
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pavels84 26. 4. 2024 08:30

Pokud žádná část toho pole nemá perspektivu jiného budoucího využití, tak je to luxusní cena. Mohu se zeptat, co na tom pěstuje a jaké doteď platil nájemné/pachtovné?

Při současných cenách běžné rostlinné produkce dnes zemědělec nevydělá ani na náklady, takže z hlediska nějaké elementární ekonomické logiky je nesmysl dát za pole takovou částku, pokud se tam nepěstuje zelenina, neplánuje FVE apod.
pavels84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pulmann 26. 4. 2024 08:44

Záleží, kde to je a jak jsou velké jednotlivé kusy.
60 Kč je slušná cena.
Toto může koupit jen stávající hospodář, nebo nějaký překupník.
Asi by to koupil někdo místní, který zná místní poměry.

Pokud je to někde u obce a hrozí , že někdy v budoucnu by se to dalo využít i jinak, komerčně, tak cena může být vyšší.

Já jsem měl před dvěma lety na stole nabídku 25 Kč /m2 na pole velikosti 0,5 ha .
V honu, širší oblast Polabí. Za tu cenu je to škoda prodávat.

-- 26. 4. 2024 07:51 --

Dávat to do nějaké realitky je zbytečné.
Bazoš je zbytečné.
Ale zaplaťte si na Srealitách vlastní inzerát,
před lety to stávalo cca 500 Kč na 14 dní.
Dneska to bude asi dražší.
Dát to tam, pokud se nikdo nechytne, tak měsíc pauzu a pak znova.
Jako první se chytnou realitní kanceláře, první bude MM Reality.
A budou vás přesvědčovat .
Tak je ignorovat.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Roman1989 26. 4. 2024 10:00

pavels84 píše:Pokud žádná část toho pole nemá perspektivu jiného budoucího využití, tak je to luxusní cena. Mohu se zeptat, co na tom pěstuje a jaké doteď platil nájemné/pachtovné?

Při současných cenách běžné rostlinné produkce dnes zemědělec nevydělá ani na náklady, takže z hlediska nějaké elementární ekonomické logiky je nesmysl dát za pole takovou částku, pokud se tam nepěstuje zelenina, neplánuje FVE apod.

je tam rostlinná výroba, myslím, že obilí. A ano nemá to perspektivu, dle územního plánu tam jsou pásma pro plynovody, takže se stavět nikdy nebude. U dalších parcel, které jsou blíže zástavbě tam třeba vede obrovské sloupy vysokého napětí, takže taky vyloučena stavba. Kombinoval jsem znalosti z územního plánu a vlastní průzkum na kole :-), protože ta možnost, že bych prodal něco co se následně přemění ve stavební parcelu, mě napadla. Takže tohle riziko snad pokryto.

Nájem z hlavy nevím, ale je nízký.
No luxusní cena....., tak se to tady prodává, je to jih Brna a okolní vesnice. Dotyčný dle mě nepřeplácí, zná místní poměry.
Známý taky prodával letos a za 60kč/metr Brno-Západ a okolní vesnice. Prostě ta cena je tu taková asi.

"Bazoš je zbytečné.
Ale zaplaťte si na Srealitách vlastní inzerát,"
Dle mě je bazoš to stejné co sreality, akorát zadarmo, aspoň, kdyz jsme v minulosti prodávali cokoliv, tak to mělo stejnou odezvu. Já když bych kupoval pole, tak checkuju všechny portály a bazoš+sreality jsou dva na které se podívám jako první.

"Já jsem měl před dvěma lety na stole nabídku 25 Kč /m2 na pole velikosti 0,5 ha .
V honu, širší oblast Polabí. Za tu cenu je to škoda prodávat."
Tak tahle cena na Polabí je vyloženě krádež, to někdo zkoušel. Tam to sceluje https://www.fondpudy.cz/, tak můžeš nabídnout i jim :-)
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 26. 4. 2024 10:03

Tak tahle cena na Polabí je vyloženě krádež, to někdo zkoušel. Tam to sceluje https://www.fondpudy.cz/, tak můžeš nabídnout i jim :-)

Také k prodeji nedošlo.
Takové malé množství se ani nevyplatí prodávat.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Roman1989 26. 4. 2024 10:07

pulman: tak je mi jasné, že jsi neprodal, nejsi blbý :-).
To už je na tobě, když vezmu že cena hektaru dle farmy.cz je 340 tisíc třeba, tak ti tam visí 170 tisíc, sám si vypočítáš opportunity cost. Resp. počítej s rozhodně vyšší cenou, než je na farmách.cz, protože Polabí je vůbec nejlepší lokalita v ČR.

Ještě mě napadlo, má smysl se dívat na tu bonitu půdy přes ukazatel BPEJ co je v katastru? Dle mě, to je spíš orientační a v podstatě k ničemu.
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Monostatos 28. 4. 2024 22:22

60 Kč za hektar orné půdy je obecně řečeno dobrá cena. Na bonitu se podívej, pro účely hospodaření je rozdíl, jestli je to I. nebo V. katergorie...
Monostatos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 13. 5. 2024 10:01

8 hektaru po 60,- za metr to mame 4.800.000 Kc. Tesne pod limit kdy se to musi hlasit.

To je docela ranec 60,- asi bohatej zemedelec. Vi ze to Pujde jeste nahoru.
vpe
Poslední varování