Ukončení penzijního připojišttění

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jannk 23. 5. 2024 08:47

Když někdo má 15+ roků penzijní připojístění, takže už má nárok na výsluhovou penzi a přispíval mu zaměstnavatel a nemá 60 roků - je nějaká cesta tu výsluhovou část vybrat a nedanit příspěvky zaměstnavatele??

Případně je vůbec nějaká cesta příspěvky zaměstanavatele nedanit?

díky
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 23. 5. 2024 09:32

Jednorázové vyrovnání:
- platí se daň 15% z výnosů
- platí se daň 15% z příspěvků zaměstnavatele

Výplata pravidelnou penzí na dobu kratší než 10 let
- platí se daň 15% z výnosů
- příspěvky zaměstnavatele jsou bez daně

Výplata pravidelnou penzí na dobu alespoň 10 let
- daň z výnosů se neplatí
- příspěvky zaměstnavatele jsou bez daně

Tedy cesta ven z toho je nechat si vyplatit výsluhovku pravidelnou penzí. Chápu že ne pro každého to bude atraktivní. Třeba u mého penzijního plánu je možné sjednat pravidelnou penzi minimálně na 5 let. U jiných penzijních plánů to může být delší.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod jannk 23. 5. 2024 09:52

super, dik - tusite, jestli si muzu pravidelnou penzi nechat platit pred 60 rokem zivota?
(vynosy klidne zdanim, to je prd, ale prispevky zamestnavatele jsou nekde uplne jinde)
pro uplnosti - je to NN z roku 2006.
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 23. 5. 2024 10:12

Ano, samozřejmě můžeš.
Výsluhová penze nemá žádnou souvislost s věkem 60 let.
Výplata pravidelnou penzí (namísto JV) je něco, co je podporováno systémem, je to vidět i na těch daních.

Ve svém penzijním plánu najdeš podporované varianty.

Věřím tomu, že většina výsluhových penzí bude formou JV. Pracovníci penzijní společnosti můžou být zaskočeni z požadavku výplaty výsluhovky formou pravidelné penze. Vlastní zkušenost. :mrgreen:
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod jannk 23. 5. 2024 10:17

ok, dekuji moc!
jdu studovat jak pobirat pravidelnou penzi ... (i kdyz mam dost pochybnosti, ze to budou mit nekde napsane dostatacne srozumitelne)
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 23. 5. 2024 10:28

Já to kdysi řešil u ČSOB a tenkrát to spočívalo jen v odeslání formuláře typu
https://www.csob-penze.cz/media/2016/04 ... _518-1.pdf

Ale byly s tím problémy, pracovníci ČSOB penzijní společnosti neočekávali kombinaci výsluhovka + pravidelná penze. Poslali mi dopis, že dostanu JV, i když jsem o něj nikdy nežádal. Pak mi poslali dopis, že dostanu starobní penzi, když jsem žádal o výsluhovku. Měli v tom děsnej bordel, oni to museli několikrát opravovat, ale nakonec se to povedlo.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod jannk 23. 5. 2024 10:43

uf ... :)
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 23. 5. 2024 11:47

Prosím
a u čerpání předdůchodu se platí jaká daň ?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pavelxcz 23. 5. 2024 11:59

Ještě k té výsluhové penzi. Například můj penzijní plán u Generali umožňuje pouze doživotní výplatu výsluhové penze. Nedá se tedy zvolit něco jako výplata na dobu určitou 10 let, abych se vyhnul zdanění. Takže mi nezbyde nic jiného než vzít jednorázové vyrovnání a příspěvky zaměstnavatele zdanit.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jannk 23. 5. 2024 12:12

tak pokud by ta dozivotni castka byla dostatecne rozumna aby do ~80 let pokryla vlozene prachy, tak mozna proc ne...?
jannk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelxcz 23. 5. 2024 12:49

U mě z toho důvodu, že po dobu výplaty penze nelze penzijní pojištění převést na DPS, což bych do budoucna chtěl kvůli předdůchodu. Takže zahájením doživotní výplaty výsluhové penze bych si zabetonoval stávající produkt až do smrti.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 23. 5. 2024 16:06

Penzijní plán pro transformovaný fond Allianz také umožňuje čerpání penze pouze doživotní, nikoliv na dobu určitou - to je pro mě KO kritérium, abych to vůbec mohl zvažovat...

Ta částka se počítá poměrně komplikovaným vzorcem a vyplývá z úmrtnostních tabulek - penzijní fond s tím počítá a pokud netrpíš dlouhověkostí, tak tvé vložené prostředky by pokrýt měla, ale jestli i nezdaněné příspěvky zaměstnavatele, nezdaněné zhodnocení a státní příspěvky, tím bych si už nebyl tak jist. Navíc jak již bylo uvedeno - transformovaný fond pak nelze převést do DPS - za mě je za všech okolností tolerovatelné zdanění příspěvků zaměstnavatele (naštěstí to zpravidla nejsou vyšší desítky tisíc Kč).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod peliculiar 24. 5. 2024 01:15

V půli minulého roku jsem vybíral výsluhovou penzi a uvažoval o rentě, abych se vyhnul zdanění. V té době byl úrok nejlepších spořících účtů kolem 6 % p.a., při této hladině bych měl tu daň zpět za necelé tři roky na SÚ. To sice neklapne, ale to zhodnocení SÚ bylo a stále je podstatně vyšší než transformovaných fondů. Vzhledem k tomu, že po výběru výsluhové penze jsem nechtěl v někdejším penzijním připojištění setrvávat, ale přesunout jej do DPS (než se rozhodnu co s tím dál), tak nedávalo smysl vybírat formou renty a došlo na jednorázový výběr. Tak je na zvážení, zda ta ušetřená daň opravdu stojí za to ...

PS: Mimochodem, co brání penzijním fondům v rámci konzervativních variant "investovat" vklady na spořící účty? To samé by mě zajímalo i v případě stavebního spoření. V dobách kdy má ČNB vysoké úrokové sazby jsou jejich zhodnocení o to víc k pláči ...
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 123123123 24. 5. 2024 04:04

Penzijni fond zajima jeho zisk, ne zisk klientu.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rad68 24. 5. 2024 07:43

jannk píše:tak pokud by ta dozivotni castka byla dostatecne rozumna aby do ~80 let pokryla vlozene prachy, tak mozna proc ne...?

Já jsem tohle řešil loni u spořky a vyšlo mi, že oproti jednorázovému a zdanění (10 let apod. neumožňovali) by pro mě ta celoživotní začala být výhodnější až někdy kolem 100 let...

Edit: Jo a ještě jedna věc, prý krátce před výběrem (info z infolinky, když jsem to neúspěšně reklamoval) změnili podmínky (a na pobočce, když jsem se jich ptal na přesný postup, abych se vyhnul nějakým rizikům, mi to "asi omylem" zapomněli říci), že výsluhovkou přijdu o daňovou slevu, pokud extra na jejich tabletu před podpisem nepožádám, že tu daňovou slevu chcu (podle mě tam nebylo, ale čistě teoreticky jsem to mohl přehlédnout, tak bacha na to). Asi holt předpokládají, že normální člověk tam cpe peníze jen tak ale o odpočet z daní nestojí.
Rad68
Mírně pokročilý

Další stránka