Ukončení penzijního připojišttění

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod sniper76 11. 7. 2024 12:11

Dobře. Ve výhledu jsi schopen do případného DPS sypat 1700. Dostaneš od státu 4000 Kč ročně za tvých 20000. Daňové odpočty nula. Příspěvky zaměstnavatele kolik? Co ten předdůchod? bude? Už léta si tě tady z fóra pamatuju takže se padesátce budeš blížit. Plánuješ ho využít?
Ve vedlejším vlákně o DIP se řeší nákladovost a DPS z toho nevzchází i se státním příspěvkem moc dobře a pokud neplánuješ předdůchod tak je DPS na zvážení.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 12. 7. 2024 08:25

Zcela uprimne, tyhlety produkty jdou naprosto mimo me. Co se me tyce, tak u sveho penzijka to do dani budu schopen procpat. Prispevek klidne navysim na 1700, pokud to bude mit smysl. Prispevek zadny nemam.

Co se predduchodu tyce, tak to netusim, co si mam pod tim predstavit nebo co to pro me znamena fakticky.

Jinak tu samou situaci resim i u polovicky. Stejne vstupni parametry, jen s tim rozdilem, ze ona ma prispevek zamestnavatele 7 stovek. A tam taky nevim co s tou smlouvou, jestli zvolit stejnou strategii.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 12. 7. 2024 16:41

Je to snadné. Jsi ve vlákně o zajištění na důchod. Třeba já chci využit předdůchod a přepnout svůj život do klidového režimu v cca 60 letech.
Z transformovaného fondu jsem v roce 2018 jednorázově vybral výsluhovku a od 1.5.2020 jsem přešel do dynamického DPS (akcie byly tehdy fakt dobře naceňené). DPS od té doby držím kvůli příspěvku zaměstnavatele a toho předdůchodu. Od letoška k tomu přidám i DIP.
Na tvůj případ nemám stejný názor jako Miloš.
Jeho postup má výhodu v tom, že máš garanci kladného výnosu. Je přitom možné, že na akciích dojde během těch dvou až tří let ke korekci. Tím ale podle mě výhody končí.
Já bych na tvém místě penzijko nyní zrušil. Ztráta bude okolo 10%. Těch cca 100kkč bych dal do nějakého ETF přes rozumného brokera s nízkými náklady (nutno dodržet investiční horizont 10 let). Potom bych založil DIP a rval bych tam 48kkč ročně (a o tuto částku si snížit základ daně) + případné příspěvky zaměstnavatele. No a pokud bych nakonec chtěl předdůchod tak bych si založil DPS s převahou dluhopisů (defenzivní složka portfolia) a úložkou dle tvých možností. Před možným čerpáním toho předdůchodu bych tam dosypal potřebné prachy.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 12. 7. 2024 18:28

Ja se obavam, ze nemam narok ani na standardni duchod, natoz na nejaky predduchod. Fakticky vzato, co jsem si delal tu sjetinu z CSSZ, tak i kdybych zacal pracovat, tak uz to nedozenu. To je tak, kdyz clovek ma vetsinu zivota prazdniny :mrgreen:

ETF si rozhodne planuju rozjet taky, jen ted resim jakou formou (jestli pres XTB nebo FIO?). Nechci do toho moc zabredavat, ostatne tohle jsem vzdycky rikal u vseho a nakonec jsem se do toho ponoril. Ale tady se mi vyslovene nechce a tech informaci je tolik, ze k tomu mam vyslovene az odpor :(

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 12. 7. 2024 19:00

Takže ještě jinak. Platíš vůbec nějaké daně?
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 13. 7. 2024 12:32

Zrejme se ptas na prijmy, protoze z DPH a dalsich dani se vyvleknout nelze. Jinak moje utraceni uz dost zacina zasahovat do meho polstare, ze budu muset letos zacit neco tvorit :mrgreen:

Proto i uvazuju, co s temahle vecma dal. Berme to tak, ze letos bych rad na ten odecet dosahl (minimalne na penzijku, kde tech 1700 bych zacal mesicne sypat).

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 13. 7. 2024 12:52

Tím, že budeš do PP nebo DPS měsíčně sypat 1700Kč, tím si z daní z příjmu nic neodečteš :pozor U těchto produktů se z daní odečítají pouze částky, které tam vložíš nad rámec těch 1700Kč. Doporučuji si přečíst třeba tento článek https://www.mesec.cz/clanky/jak-se-od-c ... uhrn-zmen/ včetně diskusních příspěvků.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 14. 7. 2024 14:57

No, tak to vidis, takze jen zkasirovat prispevek statu :mrgreen:

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 14. 7. 2024 16:21

Radši to zruš, dávej 2000 Kč do DIPu a na daních ušetři 3600 Kč.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 14. 7. 2024 17:33

A zrusit i presto, ze na ty penize nemam zadny tlak? Neni lepsi pockat na tu vysluhovku a pulku vybrat?

Da se vubec fakticky rict, o kolik z toho, co tam je, bych ted prisel?

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 14. 7. 2024 18:03

Však už jsme ti psali, o co všechno přijdeš, když PP zrušíš viewtopic.php?p=13748725#p13748725 Přesné částky zjistíš z výpisu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 14. 7. 2024 18:43

Satane moc řešíš minulost, kterou, jak píše Miloš máš ve výpisu. Řeš radši budoucí výnosy. Drž se investičního horizontu 10-15 let. Do Excelu nasypej data. Poplatky, podpory, daně, průměrné výnosy na kapitálovém trhu a uvidíš kolik ti z jednotlivých variant, které se tu objevily na konci vypadne.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 15. 7. 2024 09:07

Uprimne receno, to je presne to, cemu jsem se chtel vyhnout. Protoze, abych to mohl nejak kvalifikovane porovnat, tak bych tu problematiku musel otevrit podstatne vice, nez vubec chci. Proto jsem se chtel dobrat k nejakemu "zlatemu stredu", nemusi to byt optimalizovane na 100% :mrgreen:

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 15. 7. 2024 11:50

Vždyť není ani tolik nutno počítat, někteří to tu už spočítali. Pravdou je, že transformované fondy nenesou a mají neúměrně vysoké poplatky. Spočítali tu, že se vyplatí celé penzijko zrušit (i za cenu ztráty příspěvků a zdanění) a investovat jinak. (Asi vyjma případů příspěvků zaměstnavatele.) Také tu spočítali, že vlastně ani DPS se díky poplatkům nevyplatí - opět jen pro čerpání příspěvků zaměstnavatele. Ale pro pasivní je to volba. Těm s aktivní přístupem a nějakým výdělkem (pro odpočet) se vyplatí DIP. Když není výdělek, nedává smysl ani DIP. Já dělám nesmysly - staré penzijko jsem zakonzervoval, založil DPS, do kterého teď dávám 1700,-, k tomu mi jede životko (12 tis.) - velká chyba, a 36 tis. plánuji investovat v DIPu, nejspíš ETF. Mám to jako jakousi zálohu, kdyby mi mé investice vlastními silami a dle mého úsudku z nějakého důvodu nevyšly.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 15. 7. 2024 13:25

drkarel: no me se prave zamlouva ten scenar s tim pockat ty necele tri roky a potom to zrusit a pulku vybrat (a ten zbytek zabetonovat klidne do nejakyho dynamictejsiho DPS). No a mezitim si rozjet neco jako DIP ve FIO nebo rovnou ETF pres treba XTB. Problem je, ze diky tomu, ze nemam detailni znalosti produktu, tak se nemohu "kvalifikovane" rozhodnout. Proto tu tak tapu.

S474N
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka