Doplňkové penzijní spoření

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 23. 1. 2025 10:10

to si musi asi kazdy namodelovat sam, kdy se to jeste teoreticky oplati
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Blasmo 26. 1. 2025 21:17

Tak pokud se nepletu, tak nově musí DPS běžet minimálně 10 let, čili žádný že v 50 nemá smysl založit kvůli předdůchodu.
Blasmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 26. 1. 2025 21:44

Ano, u smluv sjednaných od roku 2024 platí minimální doba spoření 10 let.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 26. 1. 2025 22:46

To je snad jen co se týče daňové výhody, ne? Čistě pro získání zdravotního pojištění apod. to nemůže být kratší?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 26. 1. 2025 23:08

Ne, je to i podmínka pro předdůchod.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 27. 1. 2025 04:15

No ono se to mozna po volbach zase zmeni. Skoda ze nejde predduchod a predcasny duchod zkombinovat (retezit), ze bych si vybral nejdrive 5 let predduchod a pak sel do predcasneho duchodu jeste dalsich par let pred duchodovym vekem. U me se bude vyse duchodu defakto odvijet od vyse vysluhy, takze by mi predcasny duchod vysi duchodu nijak nesnizil.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod xls 27. 1. 2025 08:43

Proč by to nešlo zřetězit? Jen to jde všechno dělat až po 60. A to, že by předčasný důchod penzi nesnížil, dost pochybuju, když to krátí všem z podstaty.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Blasmo 27. 1. 2025 12:29

Já myslím, že zřetězit to nejde na víc jak 5 let. Čili pět let předdůchod nebo 3 roky předdůchod a 2 roky předčasný důchod. Ale 5+2 a jít o 7 let dřív myslím nejde.
A předčasný důchod má nově jednu velkou nevýhodu a to je, že po dobu jeho pobírání se důchod nevalorizuje. Pokud bych teda šel do předčasnýho důchodu o 2 roky dřív a vyžral tu vysokou inflaci za covidu, kdy se důchody zvedaly 3x ročně, tak by to byl dost průšvih.
Proto mi přijde lepší našetřit na ten předdůchod, než takhle riskovat a pak být nepříjemně překvapen.
Blasmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 27. 1. 2025 12:49

Ano, dle mých výpočtů se teď předčasný důchod (pokud na tom člověk není zdravotně opravdu špatně) nevyplatí. Já půjdu skoro na 5 let do předdůchodu, na odvodech státu mi to ušetří v mém případě přes 400 tis., což je docela slušné a kupodivu mnohem víc než příspěvky státu za celou dobu spoření. Dělat a vydělávat budu v podstatě stejně.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 27. 1. 2025 18:00

xls píše:Proč by to nešlo zřetězit? Jen to jde všechno dělat až po 60. A to, že by předčasný důchod penzi nesnížil, dost pochybuju, když to krátí všem z podstaty.

U me to je prave trochu jine, ja budu mit vysluhu ze sluzebniho pomeru u PCR, i kdyby mi vypocetli duchod napr. 10000 Kc nebo napr. 20000 Kc, stejne mi ho budou dopocitavat do vyse vysluhy napr. 30000 Kc, je jedno, jestli to bude duchod predcasny, nesnizi mi to nic.

https://www.finance.cz/508953-vysluhova-renta-starobni-duchod/
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod xls 27. 1. 2025 22:09

Tak v tom případě asi ano.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 27. 1. 2025 22:50

xls píše:Ano, dle mých výpočtů se teď předčasný důchod (pokud na tom člověk není zdravotně opravdu špatně) nevyplatí. Já půjdu skoro na 5 let do předdůchodu, na odvodech státu mi to ušetří v mém případě přes 400 tis., což je docela slušné a kupodivu mnohem víc než příspěvky státu za celou dobu spoření. Dělat a vydělávat budu v podstatě stejně.

Přesně tak, lidi si neuvědomují, kolik jim predduchod muže ušetřit na odvodech. Proto si pořad nechávám DPS a nerusim ho, ted v něm mám na cca 3 roky, ideálně bych chtěl 4 roky.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rendy00 4. 2. 2025 11:02

Předdůchod = skončím v práci a čerpám peníze z DPS
Zdravotní a sociální se mě pak už netýká?
EDIT: a pokud v předdůchodu dále pracuji, tak se mi ze mzdy nestrhávají odvody?

Alternativa 1: skončím v práci a čerpám peníze ze svých rezerv.
Musím si platit zdravotní a sociální (a o to je to nevýhodnější), ale konečný důchod bude stejný?

Alternativa 2: skončím v práci a čerpám peníze ze svých rezerv. Jsem evidován na ÚP a předstírám, že si hledám práci.
Tady je tedy efekt shodný s předdůchodem, je to tak?
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 4. 2. 2025 11:40

Tam je ještě fígl v tom, že zdravotní platí stát, ale sociální ne. Pokud v předdůchodu dál pracujete, tak se z normální mzdy strhává všechno, takže je potřeba být na dohodě do 11.499, to dostanete celé na ruku.

Při alternativě 1 nic není potřeba platit, důchod bude nižší jen kvůli menšímu počtu odpracovaných let, to je ale třeba oproti krácení při předčasném důchodu zanedbatelné.

Ta alternativa 2 je asi ideální po nějakou dobu, dokonce se to počítá jako náhradní doba, ale nejsem si jistý, jestli i při braní podpory. No a pak přejít na alternativu 1.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Rendy00 4. 2. 2025 11:55

Pokud nemám práci a nejsem na ÚP (Alternativa 1) tak si přece musím ze svého platit sociální a zdravotní, nebo je to jinak, či je nějaký fígl?
mBank 1000,- odměna za založení účtu -> odkaz v profilu
Rendy00
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka