Doplňkové penzijní spoření

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 4. 2. 2025 13:11

Musíš si sám platit zdravotní, sociální ne.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 4. 2. 2025 18:41

Nezamestnani neplati socialni.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 4. 2. 2025 18:43

Nezaměstnaní nemusí platit sociální pojištění. Ale mohou.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Dr.D 8. 2. 2025 18:55

Kde byste poradili založit DPS? Váhám mezi ČSOB a NN, ty mají nejlepší zhodnocení, i když chápu, že to do budoucna nic neznamená. Máte nějaké tipy? Nebo varování, čemu se vyhnout?
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 8. 2. 2025 19:12

Myslím, že za loňský rok měla nejlepší zhodnocení Uniqa, pak NN. Ale Uniqa mi přijde taková zaostalá prostředím. NN mi přijde ok.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tester5479 8. 2. 2025 20:09

Dr.D píše:Kde byste poradili založit DPS?

Pokud nejde o období pár let před důchodem tak nikde. DPS je produkt výhodný hlavně pro penzijní společnosti.
tester5479
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dr.D 8. 2. 2025 20:14

Právěže jde (10 let cca).
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tester5479 8. 2. 2025 20:25

Na 10 letém horizontu se to spíše nevyplatí:
https://rozbiteprasatko.cz/dlouhodoby-i ... -anchor-13

I s relativně vysokým poplatkem typu Portu vyjde DIP výhodněji.Samotný státní příspěvek u DPS představuje výhodu jen u zákazníků s nízkým příjmem, kteří si nemohou použít maximální daňový odpočet.
tester5479
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 8. 2. 2025 20:46

Pokud chceš využít předdůchod, tak DPS musí běžet aspoň 10 let. Možná by šel zvážit Conseq, který jako jediný vrací část poplatků do bonusového konta, ale při horizontu 10 let jde o velmi symbolickou částku (do 10 let vůbec nic).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Vasek06 8. 2. 2025 21:07

Dr.D píše:Právěže jde (10 let cca).

My jsme to s manzelkou stihli na 5 let u CSOB dynamický, je to jakasi forma diverzifikace, celkem jo, bohuzel poplatky 1% + 15% ze zisku, s tim nic neudelame.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 9. 2. 2025 00:01

Dr.D píše:Kde byste poradili založit DPS? Váhám mezi ČSOB a NN, ty mají nejlepší zhodnocení, i když chápu, že to do budoucna nic neznamená. Máte nějaké tipy? Nebo varování, čemu se vyhnout?

DPS se dá založit asi kdekoli, podívat na žebříček zhodnocení za loňský rok a založit dynamický fond, dávat tam minimum, ale lhůta běží. Paralelně založit DIP (Fio), aby taky běželo 10 let, a tam už dávat vyšší příspěvky do maxima pro daňový odpis. No a pokud to má opravdu zajistit na důchod, tak začít navíc seriózně investovat přes nějakého brokera - Fio, Patria, XTB, T212, Degiro...
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Dr.D 9. 2. 2025 00:19

Díky za rady všem, ptal jsem se jen na DPS, ale asi jsem měl zdůraznit, že DIP samozřejmě jede na max. A další investice jsou taky. Jde tudíž jen o takový doplněk, zakládaný hlavně kvůli předdůchodu.
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod dr._lukas 9. 2. 2025 00:37

Když se podívám na dlouholeté zhodnocení DPS, tak dobře vychází i ČSOB, ta se tady nedoporučuje proč? Uniqa měla sice hezký loňský rok, ale taková NN předloňský též a za rok 2024 to už bylo horší..Letos chce manželka určitě ukončit transformovaný fond v Allianz, do DPS v rámci skupiny neuvažuje a tak mě napadá co ta Čobka? Zvažovaný loňský Conseq už není taky žádná velká hitparáda a loňský rok spíš podprůměr.
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 9. 2. 2025 04:57

To mas prast jako uhod, jeden rok lepsi ten, druhy onen, zisky z minulych let neznamenaji zisky v budoucnu, ted nastanou v prumyslu velike zmeny diky clum od Trumpety, to co dosud vydelavalo, muze klidne krachovat.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 2. 2025 07:12

dr._lukas - Vždyť sám autor píše, že váhá mezi ČSOB a NN. Osobně jsem na NN alergickej. Já loni vybral ČSOB a ČS a uvažoval o Conseq (vše dynamické fondy). Samozřejmě, na základě minulých výsledků. :) Úplně prašť jako uhoď to není, některé fondy mají stabilně tragickou výkonnost.
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka