Má teď cenu nakupovat?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tower2023 5. 8. 2024 15:30

Čau. Má teď cenu nakupvat, když vše padá, nebo je to sebevražda?
Tower2023
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dr.D 5. 8. 2024 15:54

To by rádi věděli všichni:-)
Kdybych měl teď nachystanou cash, tak něco koupím, ale ne za vše.
Nicméně stejně se tady nic nedozvíš, každý ti dá jinou radu:-)
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod panPeněženka 5. 8. 2024 16:03

To je jasné, že má! Tyhle dny jsou darem... panika, krev na trzích = klidně extra dokup cokoliv kvalitního na dlouhý horizont. Už jsem lehce zobnul VWCE a BTC. I kdyby to pokračovalo dál a dál, pokud má člověk nachystanou hotovost stranou, není lepších příležitostí než těchto panických výprodejů... přitom je to dnes ještě slabota. Vzpomeňte na covid. Takže nevystřílet všechnu munici najednou, ale klidně pomalu rozpouštět zásoby... :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 5. 8. 2024 16:27

Padá hvězda(y)... NĚCO si přej ! :nenapadne :D
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tower2023 5. 8. 2024 16:56

Dr.D píše:To by rádi věděli všichni:-)
Kdybych měl teď nachystanou cash, tak něco koupím, ale ne za vše.
Nicméně stejně se tady nic nedozvíš, každý ti dá jinou radu:-)

A co teda koupit? Conseq?
Tower2023
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 8. 2024 16:57

Jak píše Dr.D, to by rádi věděli všichni. Myslím, že to ještě pojede dolů (možná přes nějakou mírnou korekci nahoru) a pak je otázka, co volby v USA a zda to na ně nějak plynule naváže. :) Já sázím na to, že teď ještě nakupovat nebudu, ale vůbec netuším kdy. Spíš se budu řídit velikostí propadu a informacemi, co se vyrojí.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 5. 8. 2024 16:57

Já suším cash. Nevěřím, že by přišel takto hluboký propad navázaný na kvartální výsledky firem a data z trhu práce a FEDu a ten by během 3 dnů skončil a rally jela dál. Jasně, pár dní s vysokými zisky určitě bude, to bylo i za covidu, ale než přijdou nějaké významné pozitivní zprávy z USA (další výsledková sezóna, volby), bude setrvalý pokles. Takže já začnu o prvních větších nákupech přemýšlet tak za 6-8 týdnů a to rozhodně nečekám dno.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tower2023 5. 8. 2024 18:11

"tak za 6-8 týdnů a to rozhodně nečekám dno." proč?
Tower2023
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vasek06 5. 8. 2024 18:16

Má cenu to vůbec komentovat ?
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 8. 2024 19:54

Blizi se vhodna doba nakoupit pres DIP akcie za 48000 Kc? :hm
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 8. 2024 20:13

Tak určitě to bude výhodnější než před pár dny. :D
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod JordanT 5. 8. 2024 23:29

Podle mě je nejlepší lifrovat tam peníze hned jak jsou k dispozici. Zatím je VWCE na hodnotach z poloviny dubna, takže odepsanej 3měsíční rúst. To nestojí za syslení hotovosti
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod eetk 6. 8. 2024 06:23

No někdy je lepší počkat na pokles, zvlášť když jsou vysoké úrokové sazby na spořících produktech.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod sniper76 6. 8. 2024 06:40

Impulsivní nákupy nejsou nic pro mě. Jedu dle plánu, který je jasně definován:
- Při poklesu o 5% nakoupím za x Kč/EUR.
- Při poklesu o 10% nakoupím za x Kč/ EUR a pravidelný měsíční nákup zvednu o y Kč/ EUR.
- Při poklesu o 20% nakoupím za x Kč/ EUR a pravidelný měsíční nákup zvednu o y Kč/ EUR.
Tento systém se osvědčil za covidu a při poklesu NASDAQ 100 před 2,5 lety.
Samozřejmě při růstu akcií nad nějakou úroveň snižuji měsíční nákupy.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 6. 8. 2024 10:46

Problém je, když pak přijde pokles o 40-50 % a člověk už nemá cash, protože to vystřílel na 10-20% poklesu.

Ono samozřejmě časovat trh je nesmysl, ale dávat veškeré peníze (které se dají použít i na jinou investici) do očividně drahých akcií taky.
VWCE od Vánoc 2021 do dnes vydělalo úplně to samé co spořící účet.

A k tomu, že já čekám s extra nákupy minimálně do září, ono poklesy trvají obvykle měsíce či roky, 5 týdnů za covidu byla extrémně krátká doba způsobená uzavřením všeho a následným přechodem na online ekonomiku. I v roce 2022 trval pokles přes 9 měsíců.
Nyní to klesá asi 3 týdny, směr je už dle mě zjevný a nějaké významně pozitivní zprávy ve formě výsledků se (kromě nvidie za 2 týdny) až do října nečekají. Takže nevidím důvod, aby něco ten trend otočilo. Naopak zhoršit ho může dost věcí (blízký východ, atd.).
tmx643
Diskutér

Další stránka