Má teď cenu nakupovat?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod otilrak 6. 8. 2024 11:02

Nemyslím si, že propad bude až tak drastický. Co za to může všichni víme - najednou drahé peníze z Japonska použité na páku. Co s nimi udělali velcí hráči - raději uzavřeli pozice, rychle vrátitili a užívají si výdělek. A co se stane dál? Zase se začne investovat ve velkém zpátky (kdo by taky nenakupoval dole, že?). Možná se pletu a jsem moc veliký optimista, ale osobně to nevidím na žádné hrozné scénáře už moc dolů. Spíš to bude teď tak nějak skomírat a po volbách v USA pak bude jasno a spíš nahoru.
Philips Savy>N 5110>Si A55>SE T230i>N 6610i>N 1600>N 2610>N 6300>N N79>Sa E1120>HTC Wildfire S>HTC Desire C>THL W100>Sa E1180>Lumia535>Ulefone U008>Xiaomi Redmi 6>Pixel4a5g
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 6. 8. 2024 11:07

Už jsou dávno pryč časy, kdy jsem se naivně snažil nějak časovat investice. Ale není špatné ty poklesy využívat "na přilepšenou". Měsíčního plánu se držím pořád a když dojde k takhle pěkné korekci, tak využiju to, co jsem cestou naakumuloval do většího přebytku rezervy než bych ideálně chtěl držet. Když se z korekce stane nakonec regulérní medvěd, tak si z toho nic nedělám.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 6. 8. 2024 11:19

V době, kdy japonská cb zvýšila úroky (o směšných 0,15 p.b.), už byl Nasdaq 10 % v mínusu. Nyní přidává dalších -4 % (a na minimu byl o dalších -3,5 % níž). Já osobně vliv Japonska rozhodně tolik nepřeceňuju.
Jasně, že pravděpodobnost poklesu o 40-50 % je malá, ale zároveň nejvyšší za 15 let. Pokles S&P 500 o 38 % by znamenalo dosažení minima roku 2022. Takže žádný extrémní výplach.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod otilrak 6. 8. 2024 12:13

Souhlasím co se píše, jen dodám, že nám může připadat, že propad nereaguje na zvýšení úroků v Japonsku. Ale co nám může připadat jako naprosto nová zpráva je něco, o čem můžou velcí hráči vědět několik týdnů dopředu a taky na to okamžitě reagují. Takže nám připadá, že propad začal mnohem dříve v reakci na něco jiného, ale v reálu to fakt mohly být jen najednou drahé Japonské peníze. Jen moje teorie z toho co jsem vysledoval. Já jsem v klidu a i když jsem v posledních měsících celkem nakupoval (protože DCA), tak teď zas přikoupím a budu čekat kam se to vyvine. :)
Philips Savy>N 5110>Si A55>SE T230i>N 6610i>N 1600>N 2610>N 6300>N N79>Sa E1120>HTC Wildfire S>HTC Desire C>THL W100>Sa E1180>Lumia535>Ulefone U008>Xiaomi Redmi 6>Pixel4a5g
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 8. 2024 12:42

Osobne zacinam budovat pozici na 15+ let do IE00BLRPRL42, nedoporucuji slabsim jedincum.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 8. 2024 12:54

Ten tvůj ISIN je koukám Nasdaq 100 s pákou 3x a pro tato páková ETF typickým denním (DAILY) "resetem" přecenění pro deriváty vytvářející tu páku (kvůli bezpečnosti při poklesu, páka je vždy uvažovaná k začátku daného dne), hezké. To já v jednom z investičních plánů u XTB mám mix tří ETF s pákou 2x (kromě Nasdaq 100 ještě S&P500 a DAX, vše v eurech pod tickery LQQ, DBPG a LYXLEDAX), dvojnásobná páka mi na tento plán kam měsíčně sypu 70 euro stačí až až :), valnou většinu dalších investic mám než páky.
Naposledy upravil minarjo dne 6. 8. 2024 13:03, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 6. 8. 2024 12:56

Se mi líbí jak si někteří myslí, že nějací velcí hráči něco vědí dopředu. Zas bych ta velká jména tak nepřeceňoval. Pindají často úplně stejně jako někteří lokální loseři. Jednou jim něco vyjde a hned se pak toho někdo chytí. Mediálně to pak zajímavé je, ale to je tak asi vše.

Ohledně jenu. Samozřejmě, že pohyb sazby byl směšný. Důležitější je, co ten pohyb po tak dlouhé době udělal s levnou měnou pro carry traders. Prakticky vymazal letošní oslabení vůči USD, což je pro takový krátký časový úsek brutální pohyb na takový pár.

Jinak vůbec netuším kam to dál půjde, ale současné poklesy jsou pro mě zatím moc malé. Vyčkávám.

-- 6. 8. 2024 13:01 --

slavo963 píše:Osobne zacinam budovat pozici na 15+ let do IE00BLRPRL42, nedoporucuji slabsim jedincum.

Velká nevýhoda těchto pákových instrumentů je denní úprava. Tahle vysoká volatilita úplně deformuje tu páku, takže ve výsledku to v delším horizontu nebývá 3:1 ale v lepším případě 2:1.
QQQ.png

USDJPY.png
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 8. 2024 13:08

Ano, moje páková ETF 2x, ty tři jak píšu výše, jsou kvůli daily přecenění opčních derivátů na tom dlouhodobě typicky jako 1,5-1,9 násobek přímého indexu, určitě ne jako čistý dvojnásobek. Ale to mi přijde férové a ok, lepší takto daily přecenění, aby páka vždy byla za daný den, protože bez toho by třeba u ETFka s pákou 3x stačil pokles trhů z maxima kumulativně o 33,3% a jako bezcenné by skončily. Takto při denních změnách místo těch kumulativních by pokles byl rozumnější a bankrot k nule u nich díky tomu nehrozí (dokud samotný podkladový index není na nule :) )
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 6. 8. 2024 13:15

Pokud akceptuješ, že podstupováním pákového rizika dostáváš dlouhodobě méně než podstupovanou pákou, pak ok.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 8. 2024 13:38

Mnozí zvlášť začínající investoři (což není můj případ) ten výnos něco pod pákou akceptují prostě proto, že i s menšími prostředky dokáží participovat na trhu více, a zda je to více 2x nebo 1,8x jim je už fakt jedno, prostě se 100 eury vloženými do takového ETF mohou mít výkonnost proti indexu třeba 180% a to berou jako plus, i když to není 200%. Já to mám jako doplněk k běžným ETF, a to navíc celkem krátce, za 5+ let mohu vyhodnotit smysl oproti těm běžným.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jir.vesely 6. 8. 2024 14:03

Já o tom dřív taky přemýšlel, ale po větší analýze problematiky bych do toho nešel. Právě kvůli výše zmíněnému dennímu přecenění a na to navázaného fenoménu "volatility decay". Díky tomu zaprvé nikdy nedosáhnou toho x2 nebo x3, ale hlavně v určitých fázích budou mít dokonce horší výkonnost než klasické indexy. Zrovna ten Nasdaq-100 je dobrý příklad. Když se podíváte na výkonnost za poslední 3 roky, tak klasické ETF má zhruba +30% a 3x leveraged má -12%. Na posledních 5 let je to už zase ve prospěch 3x, ale zdaleka ne 3x (+152% vs. + 318%). Nechci říkat, že je to vyloženě špatně, ale za mě leveraged ETF do dlouhodobého portfolia, které budu chtít ale třeba po splnění časového testu rebalancovat, ne ne.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod alc2022 6. 8. 2024 14:21

slavo963 píše:Osobne zacinam budovat pozici na 15+ let do IE00BLRPRL42, nedoporucuji slabsim jedincum.

Varuji te 3x pakove ETF je dlouhodobe cesta do pekel... Kratkodobe ano, ale na leta ne!nefunguje to jak si myslis
alc2022
Kolemjdoucí

Předchozí stránka