Dobrý den, rád bych začal v blízké době s investováním. Po možnostech investic pokukuji už dlouho, ale dokud byl úrok na spořících účtech okolo 6%, tak jsem neměl důvod se do něj skutečně pustit. Nedávno mi kolega v práci říkal, že si před pár měsíci zřídil účet u Xtb, na kterém investuje do Indexů, ale sám tomu moc nerozumí. Vlastně mu to zakládal nějaký jeho kamarád.
Takže jsem si říkal, že se zeptám zde na co si dát nebo nedat pozor, čím bude nejlepší začít, jakého brokera zvolit, jaký produkt si vybrat, jak nepřijít o zbytečné peníze při konverzi měn atd..
Osobně jsem v tomto ohledu úplný začátečník, který akorát viděl pár videí na youtube, bez žádné reálné zkušenosti.
Moje aktuální situace je taková, že mám naspořeno pár set tisíc, které mi leží na spořícím účtu. Říkal jsem si, že bych pro začátek zainvestoval takových 50 000,- ke kterým bych následně každý měsíc přidával tak 10-15 tis. (To co si uspořím z výplaty)
Jde mi hlavně o slušné zhodnocení mých úspor s ideálně malým rizikem případných ztrát.
Momentálně počítám s tím, že v následujících 3-4 letech budu ty peníze chtít pravděpodobně využít, spolu s budoucí hypotékou, na nákup bydlení.
Co byste mi tedy doporučili? Jakého brokera byste zvolili pro úplného nováčka? Nebo má třeba smysl investovat přes svou hlavní banku? V mém případě by se jednalo o Monetu.
Měl bych také investovat do indexů, nebo zvolit třeba investici do dluhopisů? Jaké výhody či úskalí nese jedno nebo druhé? (Je mi jasné, že dluhopisy nejsou určené pro pravidelné investování. Takže bych musel ze začátku investovat výšší částku) Kde nejlépe dluhopisy nakoupit a na co si dát pozor? Nebo bych se měl zaměřit na něco úplně jiného?
Je rozumné investovat vše co za měsíc uspořím? (Když mám docela vysokou rezervu na SÚ)
Jsou vklady u brokerů nějakým způsobem pojištěny?
Poslední dotaz se týká aktuální situace na trhu. Měl bych se do toho pustit hned nebo ještě pár týdnů počkat a pozorovat situaci, a začít třeba až v září, kdy by mohli být nákupy ještě výhodnější?
Předem všem děkuji za veškeré odpovědi.