Chci začít s investováním - prosím o rady a zkušenosti

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dragon94 10. 8. 2024 10:19

Dobrý den, rád bych začal v blízké době s investováním. Po možnostech investic pokukuji už dlouho, ale dokud byl úrok na spořících účtech okolo 6%, tak jsem neměl důvod se do něj skutečně pustit. Nedávno mi kolega v práci říkal, že si před pár měsíci zřídil účet u Xtb, na kterém investuje do Indexů, ale sám tomu moc nerozumí. Vlastně mu to zakládal nějaký jeho kamarád.
Takže jsem si říkal, že se zeptám zde na co si dát nebo nedat pozor, čím bude nejlepší začít, jakého brokera zvolit, jaký produkt si vybrat, jak nepřijít o zbytečné peníze při konverzi měn atd..
Osobně jsem v tomto ohledu úplný začátečník, který akorát viděl pár videí na youtube, bez žádné reálné zkušenosti.

Moje aktuální situace je taková, že mám naspořeno pár set tisíc, které mi leží na spořícím účtu. Říkal jsem si, že bych pro začátek zainvestoval takových 50 000,- ke kterým bych následně každý měsíc přidával tak 10-15 tis. (To co si uspořím z výplaty)
Jde mi hlavně o slušné zhodnocení mých úspor s ideálně malým rizikem případných ztrát.
Momentálně počítám s tím, že v následujících 3-4 letech budu ty peníze chtít pravděpodobně využít, spolu s budoucí hypotékou, na nákup bydlení.

Co byste mi tedy doporučili? Jakého brokera byste zvolili pro úplného nováčka? Nebo má třeba smysl investovat přes svou hlavní banku? V mém případě by se jednalo o Monetu.
Měl bych také investovat do indexů, nebo zvolit třeba investici do dluhopisů? Jaké výhody či úskalí nese jedno nebo druhé? (Je mi jasné, že dluhopisy nejsou určené pro pravidelné investování. Takže bych musel ze začátku investovat výšší částku) Kde nejlépe dluhopisy nakoupit a na co si dát pozor? Nebo bych se měl zaměřit na něco úplně jiného?
Je rozumné investovat vše co za měsíc uspořím? (Když mám docela vysokou rezervu na SÚ)
Jsou vklady u brokerů nějakým způsobem pojištěny?

Poslední dotaz se týká aktuální situace na trhu. Měl bych se do toho pustit hned nebo ještě pár týdnů počkat a pozorovat situaci, a začít třeba až v září, kdy by mohli být nákupy ještě výhodnější?

Předem všem děkuji za veškeré odpovědi. :-)
dragon94
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 10. 8. 2024 11:00

Jen částečná odpověď.
Garanční fond obchodníků s cennými papíry kryje 90 % investice, maximálně 20000 EUR. Každopádně u rozumných brokerů (jako třeba to XTB), jsou investice klientů drženy mimo majetek brokera, takže krach brokera by investice neovlivnil. Samozřejmě pokud by to broker tuneloval, tak to je něco jiného. Proto to chce vybrat někoho podléhajícího dohledu centrální banky, obchodovaného na burze, aby výsledky byly veřejné. Ne společnost, kterou ti dohodí nějaký poradce.

3-4 roky jsou na akcie dost krátká doba (na dluhopisy celkem taky). Jako ano, je vyšší pravděpodobnost, že se vydělá, než prodělá, ale propad o 20 % se děje třeba každé 2-3 roky, o 30 % každých 5-7 let, o 40 % například každých 15-20 let. Ty čísla si cucám z prstu, nedá se dle nich nic vyvozovat, jen to, že výrazný propad není nic vzácného. Po propadu ale přichází růst (navíc v propadu nakupuješ levněji). Takže otázka je, jestli 3-4 roky je nějaký hrubý plán a můžeš čekat třeba 10 let, pokud zrovna dojde k nějaké dlouhé krizi, nebo je to nutné ty peníze v tu dobu mít, protože například je manželka těhotná a máte 40 metrový byt a prostě budete muset jít do většího.

A pokud investovat chceš, nesnažil bych se to nějak časovat. Jednou věcí je vývoj třeba S&P500 a druhou vývoj kurzu dolaru ke koruně. Obvykle v krizi dolar posiluje, takže třeba za covidu, jen 1 den byl v korunách pokles vyšší než 25 %, a kromě asi 15 dní, nebyl v korunovém vyjádření pokles vyšší než 15 %.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod dragon94 10. 8. 2024 11:23

3-4 roky jsou hrubý plán. Může to nastat už třeba za 2 roky případně až za 6. Je to takový můj výhledový plán do budoucna. Ale taky je možný, že se rozhodnu žít v nájmu a nemovitost nekupovat. Případně se přihodí něco jiného. (Například dědictví, výhra v loterii atd..)
Jak jsem psal výše vůbec se ve světě investic neorientuji a jde mi o nějakou pravděpodobně výhodnější alternativu zhodnocení mých úspor oproti SÚ. Nebránil bych se třeba i menší investici do krypta, ale to mi přijde pořád velice rizikové.
Co se okamžité potřeby peněz týče tak si jsem jistý, že až ta situace nastane, tak počkat třeba rok na zlepšení situace na trhu by neměl být problém.
dragon94
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sniper76 10. 8. 2024 12:42

Rozhodnutí jestli a jak investovat bude nakonec ve tvých rukou. Jen v sekci investice na tomto fóru a jeho první stránce se podobné problémy řešily x-krát.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Joolppp 10. 8. 2024 13:27

Za mě taky jen částečně - pokud ty investované peníze tam budou moci zůstat, i pokud trh bude v nějakém propadu, klidně bych začal. Doporučil bych opravdu spíš dlouhodobě, pravidelně a do ETF, to je nejlepší strategie pro obyčejného člověka, co tím nechce/nemůže denně trávit čas. A neřešit, že trh šel zrovna trochu dolů, zase půjde nahoru. Každopádně než začneš, doporučuju věnovat aspoň pár hodin studiu, přecejen pro neznalého je těch pastí dost. Za mě dobrý zdroj youtube kanál "Investiční brambora"
Joolppp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 10. 8. 2024 13:48

dragon94 píše:Dobrý den, rád bych začal v blízké době s investováním.
Jde mi hlavně o slušné zhodnocení mých úspor s ideálně malým rizikem případných ztrát.
Momentálně počítám s tím, že v následujících 3-4 letech budu ty peníze chtít pravděpodobně využít...

Nic. Moc krátká doba. Možná ještě tak dluhodpisy, ale ty za dobrá % už asi neseženeš. Resp. musíš věnovat hodně času na vyhledávání. Kolik jsi již přečetl knížek nebo absolvoval kursů o investování ? Tak přeně podle toho to dopadnou výsledky...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 10. 8. 2024 14:44

Většinu peněz do Repofondu a vybírat podle potřeby na hypo kdykoliv a jakoukoliv částku. Současně si něco načíst, proletět fóra a začít měsíční pravidelkou do globálního akciového ETF. Včera bylo pozdě. Hlavně neřešit časování, to tu neumí skoro nikdo, a přitom je to tu samá investiční hvězda ..
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 10. 8. 2024 15:20

Otevřít si Fio Brokera a nakoupit teď třeba akcie KB. Při tom objemu to brát jako vzorek a aspoň se na tom něco naučíš.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 10. 8. 2024 16:52

Na 3-4r. investovat jenom takove penize, ktere ti v planovanou dobu vyberu nebudou chybet. Na akcie je to kratka doba.
A uz vubec bych nedelal stockpicking, SP500 na 99% neporazis
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 10. 8. 2024 20:36

1) O kolik můžeš přijít, aby to neohrozilo tvé jiné plány, například s nemovitostí? U akcií, včetně těch méně rizikových, je větší riziko než na spořícím účtu či termínovaném vkladu. U většiny dluhopisů také. Jednou za čas se akciový trh propadne a trvá několik let, než se to vrátí.
2) Umíš anglicky a nevadí ti zahraniční záležitosti, nebo musí být možnost komunikace a obsluhy v češtině?
Pokud bych s vysokou pravděpodobností za 3-4 roky peníze opravdu potřeboval, tak bych do akcií dával jen tisícové částky a spíše proto, abych se v tom vzdělal a vyzkoušel.
Strategie jsou různé, někdo bere jen české akcie, na ty se hodí Fio. Někomu nevadí zahraniční v menším, pak bych zvažoval XTB, ve větším a s angličtinou pak Interactive Brokers. Pro začátečníka vždy jen cash account, nikoli maržový. Maržový účet ti dovoluje obchodovat na dluh a rizikověji. Pokud se tomu nechceš věnovat, tak nějaká ETF např. zmiňované S&P500. Ale ani to rozhodně není bez rizika.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dragon94 10. 8. 2024 21:13

1) Čím méně budu mít k dispozici tím větší si budu muset vzít hypotéku.
2) Umím anglicky velmi slušně, ale pro začátek bych preferoval něco v češtině, než se zorientuji, když tu ty možnosti jsou. Asi zkusím začít tou S&P 500. Poslat tam pár desítek tisíc pro začátek, vzhledem k aktuálnímu poklesu, a až se rozkoukám uvidím co pak dál.
Každopádně děkuji za podněty.
dragon94
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod A_Delarge 12. 8. 2024 07:24

DrumSession píše:Kolik jsi již přečetl knížek nebo absolvoval kursů o investování ? Tak přesně podle toho to dopadnou výsledky...

Haha. :tleskani
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 12. 8. 2024 07:37

Propad ETF na polovinu
:( Tragedie začít s ETF na americký index 2024 jak 2000. Když jsou taženy několika extrémně předraženými akciemi. Tyto BEBE akcie se díky extrémnímu předražení hluboko propadnou a ETF se propadne jen na polovinu, protože je v něm také mnoho levných akcií.
:idea: A když se to ETF během pár let propadne na polovinu, je to výborné poučení, protože když člověk zůstane na živu, buď se bude celý život akciím a fondům vyhýbat, nebo přečte články a knihy o krachu akcií 2000-2003 a 1929-1932 a články a knihy o ocenění akcií s P/B, P/S, P/E. :idea:
Kdo chce investovat na 3 roky, měl by koupit bezpečné dluhopisy s platností 3 roky a prodat je přesně na konci platnosti, protože mění cenu, ale od 1. dne platnosti do posledního dne platnosti musí být cena stejná. Ta kupní síla dluhopisů však ztratí několik procent, díky inflaci = růstu cen zboží. Ale dluhopisy by mohly přinést majiteli snad 5% ročně úrok. Jiná možnost je pevný termínový vklad s úroky, ale jen u slušné české banky. Tedy ne J+T.
Přílohy
sp500-crash.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrholecR 12. 8. 2024 13:17

Na 3-4 roky zvolit dluhopisový fond s delší durací.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jenda_ 18. 8. 2024 02:38

Pro tazatele-nováčka: pozor na doomsayery jako Ladislav. Ten už tu předpovídá krach do 3 let 3 roky a déle (příklad). Je to vidět i na tom obrázku, který zapomněl aktualizovat - podle něj by teď měl být SP500 za 1800, ale on je za 5500. Nějaký důvod se bát je vždycky; málokdy to vyjde.

Také pozor na zavádějící grafy. Například ten co sem dal Ladislav - neukazuje dividendy, skutečný výnos je větší. Pro variantu s dividendama se můžeš podívat třeba na SP500TR (total return index), případně i s možností zobrazení inflace na totalrealreturns.com.

Nicméně částečně souhlasím s ostatními. Záleží jak moc bude ta tvoje potřeba peněz za ty 3 roky - opravdu se už v historii stalo, že jsi z akcií měl po 3 letech polovinu (a pak třeba po 10 letech dvojnásobek, ale to tě možná nezajímá, pokud to po těch 3 letech opravdu potřebuješ).
Jenda_
Návštěvník

Další stránka