Chci začít s investováním - prosím o rady a zkušenosti

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Vasek06 18. 8. 2024 09:06

Zásadně nesouhlasím, Ladislav přestože omílá spoustu věcí dokola, má dle mě ve spoustě věcí pravdu.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 18. 8. 2024 09:14

Jaké spoustě? Konkrétně.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 18. 8. 2024 11:37

Známí proroci velkého krachu na burze předpovídají současně velký propad akcií, indexů, hospodářství a snad i válku chudých s bohatými. A radí lidem v internetu koupit zlato.

Já nejsem prorok velkého krachu levných akcií ani hospodářství a nekoupil bych nikdy zlato.
Já jen čekám, že se propadnou extrémě předražené akcie na spravedlivé P/S 3 = kurz akcie / tržba firmy na jednu akcii = 3.
A protože americké indexy a ETFs na ně jsou silně ovlivněny deseti předraženými akciemi, propadnou se ty indexy a ETFs na polovinu během několika let, tak jak 2000-2003. Tentokrát bude velký krach drahých akcií trvat mnohem déle než 3 roky, protože byl krach 2023 přerušen zotavením kurzů předražených akcií.
A protože nejsem prorok krachu, budu držet 30 pomalých akcií až do konce života kvůli dividendám:
Allianz, BASF, BMW, Deutsche Telekom, Munich Re, Siemens, AT&T, Bank of America, Cisco Systems, Johnson & Johnson, Kraft Heinz, Pfizer, Procter & Gamble, RTX, Wells Fargo, British American Tobacco, HSBC Holdings, NatWest Group, Shell, Tesco, AB InBev, Iberdrola, BNP Paribas, Sanofi, Bank of Nova Scotia, Enbridge, Mitsubishi Corp., Takeda Pharmaceutical, BHP Group, Fortescue.

Velký propad kurzů čekám u předražených akcií s P/S 7 až 700:
Adobe, Airbnb, CrowdStrike Holdings, Eli Lilly, Hermes int., Intuit, Intuitive Surgical, Mastercard, Microsoft, Moody's, Novo Nordisk, Nvidia, ServiceNow, Snowflake, Visa. A ETF Nasdaq 100, ETF ARK od Katrin Wood.
Přílohy
Wood.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 19. 8. 2024 10:20

Já myslím, že detaily Ladislavových investičních tvrzení a doporučení není úplně potřeba řešit.

Stačí ten hrubý nástřel, že nejdřív mluvil o tom, jak akcie nikdy neprodá a že bude mít 1000 € / rok z dividend. Pak říkal, že v bance byl nejen v kontokorentu, ale v nepovoleném debetu přes limit; a akcie prodal a koupil byt.

(Pokud tedy je cokoli z toho pravda, všichni jsme tu zhruba řečeno anonymní a všechno ode všech, včetně mě, mohou být pohádky.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod aaaa 19. 8. 2024 10:22

Me se to zda hlavne malo, dividendy 1000 Euro rocne, pokud do dividendovych akcii pravidelne investuje cely zivot.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod fc70 19. 8. 2024 10:27

Pardon, 1000 € / měsíc to myslím bylo. Každopádně na to nedosáhl a vyjadřoval se tak, že to vypadalo, to, že už nikdy nedosáhne.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 19. 8. 2024 10:47

Tak cca 300k ročně taky není žádný zázrak, pokud to má být výsledek celoživotního investování.

Kromě toho jsou v Německu odlišné daňové zákony, možná i řešení té americké dědické daně. Pro českého rezidenta (hlavně v jeho věku) je takové investování asi nejrizikovější a nejdražší varianta.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod kurtn 4. 9. 2024 11:48

Ahoj všem,
chci začít s investováním (zatím jen do ETF), jenže na matiku jsem nikdy nebyl moc dobrej, tak jsem rád, že jsem jen tak tak pochopil složené úročení.
A ted k dotazu - nepřijdu o výnosy ze složeného úročení, když budu mít různá ETF mezi různými brokery? Asi vím, jak by to mělo být, ale chci si to ověřit.

Dám příklad, jak to myslím:
1) U brokera XTB budu mít 4 různá ETF, na které si budu posílat pravidelně peníze. Pokud se bude akciím dařit, budou se tyto ETF zhodnocovat každé různě podle své aktuální výkonnosti. Potud je to jasný.

2) Co když ale budu mít tři ETF u XTB a jedno ETF u Degiro? Nepřijdu o výnosy ze složeného úročení (myšleno tedy na účtu XTB)?

Myslím, že by to mělo být jedno, jestli ETF budu mít u jednoho nebo dvou brokerů, výnosy by měly být stejné - je to tak?
kurtn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drummond 4. 9. 2024 16:18

Trochu mi uniká smysl, proč mít stejné ETF u dvou různých společnosti.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod vojta80 4. 9. 2024 16:25

Třeba kvůli separátnímu pojištění?

-- 4. 9. 2024 17:32 --

kurtn píše:Ahoj všem,
Myslím, že by to mělo být jedno, jestli ETF budu mít u jednoho nebo dvou brokerů, výnosy by měly být stejné - je to tak?

Ano, hlídat si musíš jen poplatky (u jednotlivých brokerů). O složené úročení rozdělením nepřicházíš.

Já sám mám pro diverzifikaci rizika slabost, takže kromě rozdělení mezi brokery se snažím i o rozdělení mezi ETF providery. Jakože u jednoho kupuju globální index BlackRock/iShares a u druhého zase Vanguard. Myslím, že tohle ale většina investorů neřeší.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 4. 9. 2024 18:22

Taky mám částečné rozdělení ETF i mezi poskytovatele. Jeden svět u mne SPDR, druhý manželka Vanguard. K tomu většinu ostatních ETF od BlackRock/iShares.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kurtn 4. 9. 2024 19:05

@drummond - nebudu mít stejné ETF u dvou různých společnosti. ETF budou jiné. Měl jsem to lépe napsat.

@vojta80 a intfo - díky za potvrzení
kurtn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bond2 4. 9. 2024 20:01

Nenaleť odborným kecům Ladislava :pozor, chodily by ti sice nějaké dividendy, ale celkově budeš v mínusu... mele pořád dokola to samé a preferuje jen svoje vybrané akcie.... asi chce zvýšit poptávku.
Bond2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jirka1277 6. 9. 2024 16:46

Ahoj.
S odstupem času se zdá, že pan Ladislav se docela přesně trefil (minimálně výplach nVidia mu dává zapravdu).
Hezký víkend.
Jirka
Jirka1277
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 6. 9. 2024 18:12

Mám pocit, že Ladislav tvrdil, že nvidia je předražená za 55 dolarů (dnes po rozdělení by to bylo 5,5 dolaru). Takže úplně bych ho nechválil.
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka