LionMiners.com

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod kockopes 25. 8. 2024 20:57

V nadcházejících týdnech budu mít volné peníze na investice. ETF, dluhopisy, spořící účty pokryty. Další už v tuto chvíli nakupovat nechci. Před časem jsem objevil pronájem (prodej) těžebních stojů na BTC. Jsem si vědom vysoce volality BTC, navíc firma je prakticky nová bez nějakých velkých zkušeností a recenzí od klientů. Chci investovat takovou částku, která rodinný rozpočet nepoloží a tak by investice nebyla na celý stroj, ale nyní nabízí jakýsi pronájem jeho části. Budu rád za rozumné reakce, proč do toho (ne)jít.
Díky.
kockopes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fijosh 25. 8. 2024 22:26

Na těch stránkách nevidím nic o investici do části stroje, jak píšeš.
Jediné co tam je, je pronájem celého stroje s přinejlepším velice úsměvným odhadem hrubého zisku.

Když se na to podívám a letmo se zamyslím:
- jejich odhad je počítaný za dobu 7 let (2024-2031)
- náklady za tu dobu: $37 459:
-- jednorázově $12 700, plus
-- elektřina $24 759 (7x $3 537) - což je jejich odhad, cena se v čase může všelijak měnit a náklady ještě zvýšit

- nejvíce "konzervativní" odhad hrubého zisku, který tam mají ($130 000) předpokládá, že v roce 2031 bude 1 BTC = $200 000 :mrgreen: ok, třeba se tam Bitcoin vyšplhá, ale třeba taky ne
- jejich odhad počítá s tím, že za těch 7 let vytěžíš cca 0,65 BTC, ale není mi vůbec jasné, jestli berou v potaz růst obtížnosti těžby Bitcoinu
- za posledních 3 roky vzrostla obtížnost na čtyřnásobek, byť za poslední půlrok spíše relativně stagnuje, ale je celkem pravděpodobné, že časem dále poroste, a tím se efektivní výkon toho stroje bude zhoršovat

Jo a ještě bonus, v tom jejich otravně zpracovaném Q&A je schované, že si berou 10% odměnu z těžby a taky že v průběžných nákladech je třeba počítat ještě $200 každé 2 roky za údržbu.

Pokud chceš spekulovat na cenu Bitcoinu, tak 0,65 BTC si můžeš právě teď koupit za cca $41 700 a mít jistotu, že tohle množství budeš mít za těch 7 let "v kapse".
Jednorázově to sice je násobně větší investice, ale aspoň nepodstupuješ ty tucty všemožných rizik, které nákup či pronájem těžícího stroje obnáší. V součtu to vyjde skoro nastejno jako kolik zaplatíš za nákup, provoz a údržbu toho hardwaru. Případně pokud (až) se cena BTC zase trochu zhoupne směrem dolů, tak to může vyjít i levněji.
A hlavně máš veškerý svůj vklad 100% likvidní a můžeš to kdykoliv zas prodat, kdyby bylo třeba.

Osobně jsem si před 10 lety hrál s nakupováním "virtuálních těžebních jednotek", pak mě to chvilku přestalo bavit a přestal jsem to sledovat.
Po nějaké době (pár měsíců, možná rok? už nevím) jsem si na to znovu vzpomněl a zjistil, že se daná platforma rozhodla to virtuální těžení zrušit a došlo k automatickému odkupu za zlomek nákupní ceny.. Aspoň myslím, že za to nějaké drobky BTC vrátili... je možné že taky ne. Už si to nepamatuju. :)

Každopádně poučení, které jsem si z toho vzal - kdybych si tehdy místo blbnutí s virtuálním těžením za stejné peníze rovnou koupil nějaké drobky BTC a nechal je prostě ležet, udělal bych mnohem lépe.. Asi tak o 13 000% lépe :mrgreen:

-- 25. 8. 2024 23:56 --

Jo a ta cena stroje taky úplně nesedí... Viz např. https://shop.whatsminer.com/products/details/68 nebo https://www.cryptominerbros.com/product ... coin-miner
Takže nejen, že si berou 10% z těžby, ale ještě tě natáhnou na nákupní ceně samotného železa... Fér :mrgreen:

A všiml jsem si ještě jedné perličky:
Mohu stroj prodat?
Jistě. Je to dokonce jedna z částí, jak můžete navýšit ziskovost své investice. Cena strojů totiž roste na hodnotě v návaznosti na vývoji trhu. S případným prodejem vám rádi pomůžeme.

Tak určitě, jestli něco zaručeně roste v čase, tak je to cena vyběhaných ASIC strojů :mrgreen:
Nehledě na to, že u toho železa sami uvádí předpokládanou životnost 8 let... Jakou to asi tak bude mít hodnotu třeba v polovině udávané životnosti? :) Tím spíš pokud obtížnost těžby Bitcoinu dále dlouhodobě poroste.

Doporučuju se taky podívat na https://www.asicminervalue.com (v tomto případě WhatsMiner M66), jak moc se běh daného stroje aktuálně vyplácí a udělat si odhad, kdy zhruba se vyplácet přestane. Cenu za elektřinu si tam dosaď vlastní (resp. tu jejich co aktuálně udávají, tj. $0,055 kWh)
K tomu od oka protáhnout křivku obtížnosti těžby do budoucnosti, podívat se do křišťálové koule na pohyb ceny elektřiny a někde na té časové ose určitě najdeš bod, kde se provoz daného stroje přestane vyplácet... :)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kockopes 26. 8. 2024 06:42

nechtěl jsem jim hned v prvním příspěvku dělat reklamu, když už si ji asi "zaplatili" na idnesu
https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/ ... oakcie_rts
tam toto info proběhlo. Původní moje myšlenka byla tam investovat 200k+, ale stále si tím nejsem jistý. Ono tam těch much je docela víc, jak "záruka" na stroj, potom další plány, kde je možné si "pojistit" další škody atp... Mám z toho smíšené pocity, proto mne zajímá vhled i zkušenějších "investorů".
Díky za postřehy.
kockopes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 26. 8. 2024 10:38

Nedělejte blbosti. Pokud chcete koupit Bitcoin, (já bych byl proti, ale koneckonců) kupte Bitcoin.

Pokud chcete investovat do výrobní firmy, která koupí dlouhodobé stroje a bude s nimi něco vyrábět,
  • Je to strukturou akcie. Strukturálně to nediverzifikuje investice do akcií.
  • Pokud už teď vidíte, že ceny vstupů neodpovídají: žádný akcionář by neakceptoval vedení firmy, které nemá povinnost hájit jeho nejlepší zájmy. Tohle je přinejmenším konflikt zájmů.
  • Pokud ti lidi inkasují vaše peníze a pak zmizí (nebo jen prohlásí, že stroj se rozbil), co si na nich kde vezmete? Co je to právně?
  • Není žádný důvod nevyužít všechny běžné postupy risk managementu Tj. diverzifikovat akciové investice a nenakupovat akcii jedné firmy jen proto, že někde má reklamu – přinejmenším do všech konkurentů, ještě lépe přes všechny obory.
  • Běžné postupy risk managementu: Nedržet to tržní riziko otevřené! Když mám výrobní firmu z elektřiny na Bitcoin, tak si přece zajistím ceny elektřiny i Bitcoinu tak, abych věděl, že na tom vydělám, a nebudu na obojí čistě spekulovat s vysokou pravděpodobností, že to mou výrobní firmu položí. Tyhle věci musí kompetentní vedení výrobní firmy umět.

Nedělejte blbosti.

-- 26. 8. 2024 11:42 --

… Je úplný nesmysl organizovat to jako koupi jednoho stroje a nést riziko, že se pokazí, když by to mohl být akcionářský podíl na všech strojích a riziko zprůměrované. No ale takový podíl by taky spadal pod povinnosti pro nabídku cenných papírů, že ano…
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod kockopes 27. 8. 2024 06:55

Pánové, oběma díky za zpětnou vazbu. Já jsem viděl zpočátku na jednu stranu docela zajímavou alternativní investici.. Na druhou stranu tam byla i spousta otázek, kterou na webu nespecifikovali a díky tomu byl nutný i nějaký druhý pohled, který jste poskytli. No, za těchto okolností to opravdu nemá cenu.
Ještě jednou: Díky :)
kockopes
Mírně pokročilý