Na těch stránkách nevidím nic o investici do části stroje, jak píšeš.
Jediné co tam je, je pronájem celého stroje s přinejlepším velice úsměvným odhadem hrubého zisku.
Když se na to podívám a letmo se zamyslím:
- jejich odhad je počítaný za dobu 7 let (2024-2031)
- náklady za tu dobu: $37 459:
-- jednorázově $12 700, plus
-- elektřina $24 759 (7x $3 537) - což je jejich odhad, cena se v čase může všelijak měnit a náklady ještě zvýšit
- nejvíce "konzervativní" odhad hrubého zisku, který tam mají ($130 000) předpokládá, že v roce 2031 bude 1 BTC = $200 000
ok, třeba se tam Bitcoin vyšplhá, ale třeba taky ne
- jejich odhad počítá s tím, že za těch 7 let vytěžíš cca 0,65 BTC, ale není mi vůbec jasné, jestli berou v potaz růst obtížnosti těžby Bitcoinu
- za posledních 3 roky vzrostla obtížnost na čtyřnásobek, byť za poslední půlrok spíše relativně stagnuje, ale je celkem pravděpodobné, že časem dále poroste, a tím se efektivní výkon toho stroje bude zhoršovat
Jo a ještě bonus, v tom jejich otravně zpracovaném Q&A je schované, že si berou 10% odměnu z těžby a taky že v průběžných nákladech je třeba počítat ještě $200 každé 2 roky za údržbu.
Pokud chceš spekulovat na cenu Bitcoinu, tak 0,65 BTC si můžeš právě teď koupit za cca $41 700 a mít jistotu, že tohle množství budeš mít za těch 7 let "v kapse".
Jednorázově to sice je násobně větší investice, ale aspoň nepodstupuješ ty tucty všemožných rizik, které nákup či pronájem těžícího stroje obnáší. V součtu to vyjde skoro nastejno jako kolik zaplatíš za nákup, provoz a údržbu toho hardwaru. Případně pokud (až) se cena BTC zase trochu zhoupne směrem dolů, tak to může vyjít i levněji.
A hlavně máš veškerý svůj vklad 100% likvidní a můžeš to kdykoliv zas prodat, kdyby bylo třeba.
Osobně jsem si před 10 lety hrál s nakupováním "virtuálních těžebních jednotek", pak mě to chvilku přestalo bavit a přestal jsem to sledovat.
Po nějaké době (pár měsíců, možná rok? už nevím) jsem si na to znovu vzpomněl a zjistil, že se daná platforma rozhodla to virtuální těžení zrušit a došlo k automatickému odkupu za zlomek nákupní ceny.. Aspoň myslím, že za to nějaké drobky BTC vrátili... je možné že taky ne. Už si to nepamatuju.
Každopádně poučení, které jsem si z toho vzal - kdybych si tehdy místo blbnutí s virtuálním těžením za stejné peníze rovnou koupil nějaké drobky BTC a nechal je prostě ležet, udělal bych mnohem lépe.. Asi tak o 13 000% lépe
-- 25. 8. 2024 23:56 --Jo a ta cena stroje taky úplně nesedí... Viz např.
https://shop.whatsminer.com/products/details/68 nebo
https://www.cryptominerbros.com/product ... coin-minerTakže nejen, že si berou 10% z těžby, ale ještě tě natáhnou na nákupní ceně samotného železa... Fér
A všiml jsem si ještě jedné perličky:
Mohu stroj prodat?
Jistě. Je to dokonce jedna z částí, jak můžete navýšit ziskovost své investice. Cena strojů totiž roste na hodnotě v návaznosti na vývoji trhu. S případným prodejem vám rádi pomůžeme.
Tak určitě, jestli něco zaručeně roste v čase, tak je to cena vyběhaných ASIC strojů
Nehledě na to, že u toho železa sami uvádí předpokládanou životnost 8 let... Jakou to asi tak bude mít hodnotu třeba v polovině udávané životnosti?
Tím spíš pokud obtížnost těžby Bitcoinu dále dlouhodobě poroste.
Doporučuju se taky podívat na
https://www.asicminervalue.com (v tomto případě
WhatsMiner M66), jak moc se běh daného stroje aktuálně vyplácí a udělat si odhad, kdy zhruba se vyplácet přestane. Cenu za elektřinu si tam dosaď vlastní (resp. tu jejich co aktuálně udávají, tj. $0,055 kWh)
K tomu od oka protáhnout křivku obtížnosti těžby do budoucnosti, podívat se do křišťálové koule na pohyb ceny elektřiny a někde na té časové ose určitě najdeš bod, kde se provoz daného stroje přestane vyplácet...