Kam uložit větší částku, kterou budeme nepravidelně čerpat?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Katore Inescu 9. 10. 2024 09:33

Dobrý den

Při aktuální povodni jsme přišli o dům a v tuto chvíli začínají být vypláceny pojistné částky na náš účet. I když jsme poškozený dům stavěli v roce 2019, rozhodli jsme se pro stavbu nového domu, ale pokoušíme se o státem nabízenou směnu pozemků, takže si neumíme představit, zda se hovoří o měsících, nebo letech.

S vyplácenou částkou chceme shromáždit naše úspory na jedno místo a budeme hovořit o cca 4-5 milionu korun. V problematice se vůbec neorientuji a protože nevím, kdy začneme tyto peníze po částech používat, mohu požádat o radu, kam tyto peníze umístit?

Nyní si spořím rozdělením volných financí na spořící účet (mBank, kde mohu mít maximálně 800.000 Kč) a menší část v podílových fondech internetového bankovnictví v Monetě. Hovoříme ale o stovkách tisíc korun, ale nyní řešíme v milionech.

Umí někdo poradit?
Katore Inescu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tatar77 9. 10. 2024 09:48

Zkuste termínovaný vklad v Inbank na rok s úrokem 3,70 %. Vklady jsou pojištěné.
airalo.com - appka na eSIMky po celým světě (data) - zaregistruj se a získáš 3$. Promo kód je JAKUB1888
Tatar77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 10. 2024 09:52

O ty penize pravdepodobne nemuzete prijit, tak bohuzel o zainvestovani se na par let bavit nemuzeme, min. horizont na akcie je tak 10+ let(aby to prezilo nejakou 3-4letou brutalni krizi/recesi)...jinak bych byval doporucil nejake akumulacni ETF na S&P500.
Zustavaji sporaky/terminaky, kde vam to bohuzel nepokryje ani inflaci. Mozna nekdo poradi nejake statni dluhopisy(kdyz teda verite, ze stat neskrachuje)
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod Roman1989 9. 10. 2024 11:14

při této sumě a potřebné likviditě za mě VUB spořák.
Tady už to řešil někdo jako Vy:
viewtopic.php?f=316&t=1337968

otázka jen je, zda se i nás dotkne plánovaná Ficova daň za bankovní transakce. Tady vidím případně jedinou nevýhodu do budoucna.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Katore Inescu 11. 10. 2024 08:27

Dobrý den

Moc děkuji za tip.

Ano, riziko ztráty financí musím vyloučit, takže mi připadá jistější spořící účet, i za cenu nižšího výnosu. Nyní nám jde primárně o to, aby nám třeba rok, nebo dva roky, neležely peníze na osobním účtu. Termínované vklady jsou pro nás obtížné, protože v tuto chvíli netušíme, jaký je horizont využití peněz a zatím jen dáváme dohromady naše možnosti.

Předpokládám, že je vklad pojištěn na 100.000 Eur, tedy je ideální rozdělit na několik účtů po 2,5m/kč

-- 11. 10. 2024 09:28 --

Tatar77 píše:Zkuste termínovaný vklad v Inbank na rok s úrokem 3,70 %. Vklady jsou pojištěné.

Děkuji
Katore Inescu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 24. 10. 2024 23:51

Sypal bych milion do investownu nebo jinyho CF, riziko minimalni, likvidita v IT rychla, uroky i 11% hrubeho. No ale nez rozdiversifikujes milion tak to chvili trva.

Ale kdyz ti staci 3,7 tak jistota je jistota, nac se ucit neco, co pravdepodobne v budoucnu nevyuzijes :-) V CSOB mam do milionu 4% (beznpodminek na 6 mesicu, ale urok variabilni).

Profik co ma svyho flipare a pak se dostane i k 15% a asi i k vice. Ale to nebude nic pro tebe (to chce trochu rozumet nemovitostem, treba aby nestaly v zatopove zone 8-S
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 10. 2024 04:17

Rozhodně bankovní vklad. 4 a více procent má aktuálně VÚB, ČSOB, Raiffeisen a Partners.

VÚB bez podmínek (jen je třeba vyřídit daňový domicil), Partners vyžaduje 5 plateb kartou, u RB a ČSOB jsou podmínky trochu složitější (záleží na typu běžného účtu k tomu, je tam limit na maximální částku atd)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod intfo 25. 10. 2024 06:57

V tvé situaci spořící účty (případně termínované bankovní vklady). Riskovat cokoli jiného má smysl s penězi, které máš "navíc", ne s penězi, které máš na koupi nového bydlení. Vzhledem k limitu pojištění vkladů alespoň 2 účty.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Katore Inescu 4. 11. 2024 10:37

Dobrý den

Zcela upřímně se přiznám, že s nynějším problémem si nejsem jistý a jednoduše nerozumím, co vše mám zohlednit. Ještě jednou poprosím o informaci:

Zřídil jsem si účet u VUB, provedl jsem ověřovací vklad…a pak jsem byl dotazován na jakýsi daňový docimil, což je termín, se kterým jsem se doposud nesetkal. Současně jsem byl upozorněn výše, že se na vklady mohou vztahovat jakési nové pravidla na Slovensku…a proto jsem se na to vykašlal a peníze rozdělil na mBanku a MaxBanku. Bohužel, u mBanky mohu mít na spořícím účtu maximálně 800.000 Kč a je úročen 3,75%. Maxbanka mi doslova druhý den po vkladu snížila úročení z 4,2% na 3,6%.

Takže, když se neorientuji a vím, že hovořím o minimálně 6 měsících (ale předpokládám více), je pro mě v tuto chvíli stále nejlepší volba VUB (i se zmíněným docimilem a nějakými Ficovými úpravami), nebo někdo poradí i něco jiného?

Děkuji
Katore Inescu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Roman1989 4. 11. 2024 10:45

ten domicil je přece naprosto polopatě vysvětlen na stránkách VUB, včetně vzoru a co a jak vyplnit, řádek po řádku.
Když už máte založeno, dotáhněte to dokonce. Je to formalita.
Jen je otázka zda máte FÚ po cestě a stavíte se tam osobně (a na místě si koupíte kolek), nebo si to necháte poslat poštou.
Je to administrativa, ale při několika milionech se to vyplatí.
Koho baví pořád sledovat různě měnící se sazby a přesouvat kdesi cosi a dodržovat limity.

A peníze pošlete rovnou dnes do VUB, a domicil řešte klidně později, oni vám ty úroky zpětně vrátí, poté co dodáte domicil.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 11. 2024 11:22

než mBank, tak raději něco přes 4 %.

ČSOB, Raifka, Partners a právě VÚB.

Bez omezení částky má Partners a VÚB, u Partners je potřeba splnit podmínku 5 plateb kartou, nebo mít placený účet.

-- 4. 11. 2024 12:24 --

ale té VÚB se rozhodně neboj, to potvrzení o daňovém domicilu stoji stovku a je (zatím) "na věčné časy", jen pak budeš muset podávat daňové přiznání
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Katore Inescu 4. 11. 2024 11:44

Děkuji

ČSOB jsem koukal, ale tam je spořící účet s omezením (musím aktivně využívat a mohu se dostat na 4% pouze s částkou do 250.000 Kč a následně je sníženo na 2%).

Partners jsem také koukal, ale jsou tam podmíněny ty platby (což by ve finále asi neměl být úplně problém, ale určitě bych jednou zapomněl a už by tam byl problém).

Raifka má chytrý účet, aktivní účet, exkluzivní účet...takže já se prostě zamotal už při prohlížení webových stránek :).

Proto jsem řešil VUB, ale tam mě odradily právě ty podmínky. Jak jsem to ale pochopil, asi by to neměl být problém a asi to zkusím tam.
Katore Inescu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 11. 2024 11:55

u Partners je povinnosti mít obraty kartou můžeš vyhnout placeným účtem (za 99 kč měsíčně), pokud si nejsi schopen ohlídat platby kartou (lze plnit i bezhotovostně dobíjením kreditu na Regiojet, České dráhy nebo dary do nějakých charitativních organizací).

Každopádně ta VÚB aktuálně fakt vychází nejlépe.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod myšpulín 4. 11. 2024 16:19

U Partners stačí balíček pro dva dle ceníku za 49 Kč ale dají ho i zadarmo, stačí si říct, zakládal jsem na pobočce. Navíc tam můžete být s partnerkou (nebo prostě další osobou) rovnocenní spolumajitelé.

Šel bych ale i do Raiffeisenbank a založil si tam exkluzivní účet, při uložení 1,5 milionu není třeba řešit obrat, jen udělat ty 3 platby a ještě jsou tam výhody ke zlaté kartě, salónky a cestovní pojištění.
Naposledy upravil myšpulín dne 4. 11. 2024 16:39, celkově upraveno 1
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod lukas1107 4. 11. 2024 16:34

U VÚB jen pozor na danění úroků v daňovém přiznání, protože úrok je to nezdaněný.
lukas1107
Mírně pokročilý

Další stránka