Vlastnictví cenných papírů a výběr brokera

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod velkejdomi 12. 10. 2024 19:36

Ahoj,

Vím, že se můj dotaz možná částečně bude opakovat, nicméně rád bych zde otevřel debatu k problematice vlastnictví ETF/akcií. Momentálně řeším, u kterého brokera zůstat pro další investování. Nyní mám část portfolia na T212 a část na Portu, pro další investování se rozhoduji mezi mezi XTB, T212 a IBKR. Níže popsaná fakta mě ale znejišťují v investování do ETF/akcií jako takových:

Abych se stal skutečným vlastníkem cenných papírů ("legal owner/owner on record"), podle mnoha zahraničních zdrojů a diskusí bych musel nakoupit cenné papíry u brokera, který poskytuje možnost přímého vlastnictví ("direct ownership"), nebo umožňuje převod do DRS („Direct Register Shares“). To chápu tak, že bych investice nemohl mít jednoduše v appce, ale musel je převést k nějaké instituci (Computershare? Fidelity?), u které bych uchovával své vlastnické listy (a nebo si je snad musel vytisknout do šuplíku :-D )? V opačném případě bych vždy měl být jen "beneficial owner".

1) IBKR zřejmě drží mnou zakoupené cenné papíry na jejich jméno – tzv. „street name“ (obdoba k „omnibus/nominee account“), což znamená, že jsem stále jen „beneficial owner“. U IBKR už by ale měla existovat možnost převodu do DRS (zřejmě poctivě zpoplatněná).

2) T212 říká, že jsem "beneficial owner" a T212 za mě nakupuje na jejich "omnibus account" u IBKR (jinde to může být trochu jinak fungující „nominee account“). Z toho mi plyne, že jsem "beneficial owner přes 2 kolena"..

2) XTB se tváří, že jsem skutečným vlastníkem, ať už koupím 1 celý kus, anebo jej postupně seskládám z frakcí. Nenašel jsem, kde přesně XTB nakupuje cenné papíry. Po pročtení jejich českých obchodních podmínek taky nejsem zrovna moudrý, jasně znějící odpověď jsem nenašel, nicméně spíše jsem z nich vydedukoval, že jsem rovněž "beneficial ownera" a to stejné mi vyplynulo z internetové rešerše.

4) PORTU – Zajímalo by mě, jak přesně to funguje u Portu, jelikož píšou, že mohou poskytnout potvrzení o vlastnictví (zpoplatněno) – nemá někdo zkušenosti?

V souhrnu: ze všeho mi plyne, že ať už nakoupím ETF/akcie skrz jakéhokoliv brokera/investiční platformu (T212, XTB, eToro, Revolut atd.), vždy budu pouze "beneficial owner", a podle současného znění českých zákonů tedy bez legálního nároku na daňové bonusy (časový test, < 100 000 Kč) nezávisle na tom, zda nakoupím celé kusy nebo frakce?

- Jaký je váš názor? Má někdo více znalostí či osobních zkušeností ohledně přístupu k vlastnictví u zmíněných brokerů/platforem, o které by se rád podělil?
- Víte o nějakém brokerovi, který se netají tím, že by cenné papíry nakupoval přímo na vaše jméno?
- Pro koho byste se rozhodli, pokud byste se rozhodovali na základě popsané problematiky? Vzhledem k mému dlouhému investičnímu horizontu (je mi 24 let) chci hned ze začátku vybrat správně.

(A stejně to řeším zbytečně, když za pár let vyjde novela zákona, ve které bude jistě všechno jinak o<:) )

Předem díky za Vaše reakce

PS: Kdyby se o tom někdo z Brna chtěl pobavit u piva, jsem tomu otevřen!
velkejdomi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 12. 10. 2024 19:59

Tohle je naprosto zbytečná starost.

Navíc zákon o daních z příjmů vysloveně slovo "vlastnictví" u cenných papírů nemá ze zřejmých důvodů.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 12. 10. 2024 20:06

Tohle je hodně regulovaný byznys, pokud si nevybereš nějakého shady brokera, který není ani na tomto seznamu, vůbec bych to neřešil. Každý jmenovaný bude OK. Ani krach těchto společností neohrozí tvoje cenné papíry, praxe je, že je drží úplně jiná firma. Můžeš riskovat maximálně deposit, co máš na burze, pojištění je různé podle burzy, ale pokud tam nehodláš mít volně uložené miliony, taky bych to neřešil.

Velikostí a track recordem je asi nejlepší IBKR.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 12. 10. 2024 22:49

Daňové hledisko není problém.

Z hlediska průšvihu je, myslím, spíš jedno, jestli jsou akcie v centrálním depozitáři na tvoje jméno nebo jméno brokera – pokud nákupy a prodeje organizuje broker, stejně musí mít broker pořádek v papírech a stejně je tam nějaké riziko zpronevěry.

Právně je v tom trochu rozdíl – jestli ti broker dluží „jen“ papírování o majetku u depozitáře, nebo jestli ti dluží samotný majetek, který měl vést odděleně tak, aby se nestal součástí konkurzní podstaty – ale kdyby ty papíry byly špatně, tak v obou případech máš pohledávku vůči krachující firmě.

Leda snad že bys s centrálním depozitářem komunikoval přímo a všechny prodeje / nákupy vypořádával ručně bez brokera. To si moc nedokážu představit – zcela určitě se to nikde nenabízí fyzické osobě s normálním objemem majetku, a i u obrovských institucí typu fondu o tom pochybuji. (Někdo se na burze musí zaručit složením zálohy, že jednou uzavřený obchod se v depozitáři taky v termínu vypořádá – to běžně dělá ten broker. A broker za tebe nesloží zálohu a nepodepíše se k uzavření obchodu, pokud ten majetek nemá pod kontrolou a nedokáže to uzavření zařídit. Leda snad na obchodování dluhopisů apod. mimo burzu, kde si instituce obchod nějak sama sjedná a taky sama vypořádá.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Blasmo 13. 10. 2024 20:46

Jinak XTB používá taky omnibus účet.
Blasmo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mimous 23. 10. 2024 17:43

J&T Banka umí i u zahraničních depozitářů zařídit individuální majetkový účet klienta. Tedy CP budou na tvoje jméno. Je tam jen takový drobný a nepodstatný problém. Vypořádání obchodů na účet vlastníka mají zpoplatněn 2k CZK. Tedy za každý pohyb na takhle individiuálně vedeném účtu u zahraničního depozitáře se docela prohneš.
mimous
Mírně pokročilý