ETF SPDR S&P500 trust div ČS

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lukino1986 13. 11. 2024 20:02

Čaues.

Kamarád má nabídku od Český Spořitelny invenstovat do tohoto divi ETFka.

Má v plánu tam najednou hodit pár statisíců a pravidelně tam nějakou částku dávat dál.

Já mu řikal, že bych si pořídil ETFko na XTB bez poplatku. On je ale u spořky a nemá důvěru v xtb i když jsem mu povídal o pojištění atd., poplatky neřeší.

Můžete napsat vás názor na toto ETF od Arca? Nemáte někdo info o poplatcích u ČS?
Přílohy
IMG-20241112-WA0001.jpg
lukino1986
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 13. 11. 2024 21:02

Tak především to ETF není od žádné Arca. NYSE Arca je vyčleněná část americké burzy, určená právě pro obchodování ETF a podobných instrumentů, tedy je to název burzy a ne poskytovatele :). Tím poskytovatelem je SPDR, což je významný hráč na trhu, spolu s většími Vanguard a Blackrock (ten má ETFka pod známou obchodní značkou iShares).
Zpět k hlavnímu tématu - ETF je to typické, ale jen na americký trh (index S&P500). Sám do tohoto indexu investuji sice také, dle nemělo by to být jediné, protože americkým akciím se nemusí další dekádu (dekády) dařit tak jako ty aktuální. Tedy stojí za zamyšlení i druhé, více globální ETF, na světový index MSCI World (globální akcie rozvinutých akciových trhů) nebo třeba MSCI ACWI resp. FTSE All-World (narozdíl od MSCI World obsahují i rozvíjející trhy)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod lukino1986 13. 11. 2024 21:36

Já se do toho zamotal:)

Myslel jsem z Nyse Arca ne od, nabízejí mu prej ještě jinou burzu. Neví přesně kde, ale něco mlel, že je to taky v $. Já si to taky rozdělil do dvou ETF. US a svět. Díky moc za info. Nevíš ještě jak je to s těma poplatkama u ČS?

Už jsem to asi našel, díky:

Náklady za evidenci a správu investičních nástrojů budou účtovány ve výši 0,99 % p.a. z objemu investic na majetkovém účtu klienta
lukino1986
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hyper9 13. 11. 2024 22:57

Ona i velká banka jako Česká spořitelna dokáže své klienty hodně potrápit:
https://zpravy.aktualne.cz/finance/cesk ... 590604f2e/

Dobré čtení pro kamaráda, co má důvěru k ČS, ale nedůvěru k XTB.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 14. 11. 2024 02:51

První otázka musí být investiční horizont, vztah k riziku, a akceptace rizik. Na jak dlouho že to má být zainvestované? Pak si rozmyslet, jestli jen USA nebo celý svět.

Na poplatky ČS pozor: teď má dva úplně oddělené programy, jeden je s dost vysokým poplatkem za obchod, ale vedením zhruba 0,06 % p.a.; druhý je ten nový PLUS s investicí snad zdarma (ale v cizí měně by člověk asi platil vysoké kurzy ČS) a vedením těch dost nepředstavitelných 0,99% p.a. – tyhle průběžné poplatky se na dlouhých horizontech strašně projeví.

Teda 0,99% p.a. za vedení ETF je pořád lepší než 2 % nebo kolik za fondy přímo od ČS. Takže pokud to musí být v ČS, fajn, lepší do ETF než do fondu. (Nebo se tam prý dá koupit levný indexový fond od Fidelity, i když s vyšším poplatkem, ale pozor, je to jeden dobrý a mnoho jiných drahých. Nevím podrobnosti.)

Při výběru ETF je dost zásadní si promyslet domicil a daňové dopady – může vyjít líp nějaké evropské akumulační ETF.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 14. 11. 2024 09:21

Já bych se dle svých zkušeností řídil pravidlem číslo 1: vyhnout se v každém případě spořitelně.

Dodržování tohoto pravidla vám ušetří spoustu peněz a starostí, protože spořka se soustavně zabývá jen vymýšlením schémat, jak vydělat na úkor klientů. Pokud ale někdo chce být chudým odrbávaným klientem erste, tak vzhůru do toho.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 14. 11. 2024 12:44

Spořka se neustále zlepšuje (narozdíl od Fio), a má všechno možné (platby, úvěry, investice, důchody z USA…) pod jednou firmou. Ale nechá si za to zaplatit.
fc70
Přeborník