Ahoj,
potřeboval bych menší "investiční" radu, ale protože nemyslím investování v pravém slova smyslu, tak jsem zvolil tuto rubriku, pokud je to špatně, tak se omlouvám.
Je mi 26 let, před 5 lety mi zemřela mamka a babička v jeden týden, dědil jsem nějaké peníze, rozhodl jsem si, že si dodělám maturitu, takže jsem studoval. Přitom jsem pobíral sirotčí důchod, který jsem si odkládal, protože můj velký cíl bylo, že po škole si najdu práci, vezmu hypotéku a zařídím si vlastní bydlení. Trochu mě to zaslepilo, protože jsem šetřil tak, že jsem ochuzoval sám sebe. Peníze jsem měl vždy uložené na terminovaném vkladě nebo nejvýhodnějším spořícím účtě...říkal jsem si, že když jsem si ty peníze nevydělal sám, nebudu je dávat do rizikových nepojištěných investic. Jasně, z části mi je pojedla inflace, ale mám klidné spání a taky nejsem případ těch mladých co dědili větší obnos, do roka to utratili a pak skončili v dluzích.
Nicméně jsem se smířil s tím, že hypotéku stejně asi nezískám, i když mám tu jednu desetinu, tak můj plat nebude pro začátek takový, abych sehnal v Brně-venkov nějakou slušnou nemovitost, vidím to tak, že aktuálně je prostě výhodnější bydlet s otcem a bud v budoucnu budou sazby lepší nebo třeba někdy něco zdědím.
Aktuálně mám na účtu 1 600 000 Kč, z toho 1,5 na 5% Termináku od Creditas který v březnu končí a 100k na spořáku. Přemýšlím co s tím. Jestli ukončit šetrný život, koupit si v březnu novou ojetinu, protože ted mám 20 let starou zrezlou herku. A mít ty peníze dál po spořících účtech nebo se nebát začít investovat? Ale prostě nemám asi odvahu poslat 100k nebo mičudu do nějaký ETF. Chtěl jsem koupit garáž u nás, že bych vrazil peníze do nemovitosti co by mi udržela hodnotu a realně bych ji využíval, ale před 4 lety u nás garáž stála 450 tisíc...teď na jaře se prodávala sousední za 860 tisíc a stejně se prodala. To je důvod proč už mě nějaká honba za hypotéku totálně demotivovala a radši bych si koupil poprvé v životě značkový boty třeba.
Rád si nechám poradit a pokus jsem to vložil do špatné rubriky tak se omlouvám.