Co s penězi po konci termiňáku, je mi 26,hypotéku jsem vzdal

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 17. 11. 2024 16:17

Nejdřív by to chtělo v klidu rozmyslet. Doporučuju na měsíc Thajsko, ideálně teď v zimě, neleze do peněž a rozhodně se to vyplatí, hlavně v 26. A to nemyslím jako nějakou srandu, svého času jsme tam takhle s Patrikem vymysleli dost dobrý způsob dojení, sám jsem pak na základě geniální úvahy mohutně zainvestoval a následně to pak při jiném pobytu prodal, bylo z toho zajímavých pár milionů. Prostě po třech týdnech tam hlava začne fungovat mnohem lépe a přicházejí nestandardní nápady, kdyby nebylo těch cest, mám peněz tak polovinu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Kootil 17. 11. 2024 20:23

PatrikChrz píše:Zas by nechal toho doomsayingu. Tam, kde bude práce (což Praha a Brno je) budou byty žádané a drahé.

V zásadě souhlasím s tím, že, má-li možnost do nějakého bytu jít, ať do něj i za cenu hypotéky jde. Stejně musí někde bydlet a pokud hypotéka plus mínus vyjde na cenu nájmu, není moc o čem uvažovat.

Jen bych vyřešil jednu věc a to bych se tazatele zeptat - jak sis tou svojí prací nyní jistý? Z dotazu jsem získal dojem, že jsi sotva někde nastoupil a to za mrzký peníz. Hypotéku bych si bral v momentě, kdy bych měl pocit, že u této (ve smyslu druhu, ne úplně konkrétní firmy) chci dlouhodobě zůstat, že mě uspokojuje emociálně i finančně a že jsem v ní dostatečně dobrý na to, aby mi akutně nehrozil vyhazov, nebo mě vzali jinde když z nějakého důvodu zde skončím. Pak má smysl si vzít hypotéku a na dlouhé roky se uvázat. Pokud si ale myslíš, že budeš práci ještě hodněkrát střídat a to i co se místa týče, že půjdeš třeba do jiného města, zkusíš to v jiné zemi, tak bych se k hypotéce ještě neuvazoval.

Práci zatím nemám. Já jsem vlastně hned po maturitě (maturoval jsem jaro 2023) tak jsem v září nastoupil na druhou maturitu, na technický obor a dostal jsem se do druháku ale už jsem v tom neviděl potenciál a spíš jsem si řekl, že chci vydělávat peníze. Tak jsem to tam byl tento týden ukončit a začínám si něco hledat, nejspíš s nástupem od nového roku, protože už ted na konci roku se mi nechce nic začínat a mám polštář abych si to mohl dovolit, což jste vlastně psal v prvním příspěvku a to je fajn. Ale co se týče platu, tak vycházím z toho, že jsem byl v létě na několika pohovorech, mám vystudovanou ekonomku a hlásil jsem se na pozice jako bankéř/prodejce/obchoďák a u všech těchto pozic bylo tak 27 tisíc čistá ruka. Samozřejmě bych si mohl hledat něco lépe placeného, ale je otázka, jestli vůbec něco takového lze sehnat když je člověk na začátku pracovních zkušeností. 10% mám ale říkám, kolik bych musel vydělávat aby to stačilo na slušný byt a nebylo to 1+kk.

A já bydlím 20km od Brna a i ty ceny za nájem jsou raketa, v našem městě, ekvivalent 3+1 je nájem 16 tisíc + inkaso. Takže zatím vidím jako nejlepší východisko bydlení s tím otcem, protože razím rčení, že když jdete do nájmu tak platíte hypotéku...akorát někomu jinému.

-- 17. 11. 2024 20:47 --

fc70 píše:Zásadní rozhodnutí a plánování je v tomto věku spíš jinde jinde: partnerka (partner?), děti? Nebo teda ještě nějaké další vzdělání (ať už vysoká škola s jasným potenciálem výdělku, nebo nějaká praktická věc). To se životem zamává daleko víc než tisícovka měsíčně tam nebo sem, a i než těch 1,6M – i když je daleko lepší je mít než nemít (např. protože jde studovat). (Pro orientaci: Jsou kariéry – i když nevím, jestli tobě teď dostupné – kde se po tak deseti letech zkušeností takový objem peněz dá vydělat za jeden rok. A manželství a děti s životem zamává ještě daleko víc, ať už když to uspěje, nebo když to neuspěje a skončí rozvodem.)

---

Jestli a jak moc utrácet … to si nakonec musíš rozhodnout sám. Důrazně ale doporučuji to nepřepísknout a neudělat z toho rutinu. Jít jednou za měsíc na dobré jídlo je zážitek, na který se můžeš celý týden těšit a další týden vzpomínat; jít do téže restaurace na oběd každý den je „nuda jako včera“.

---

Trochu to čtu jako „chtěl jsem hypotéku, tu asi mít nemůžu, tak bych to chtěl všechno letos utratit, ať si zlepším náladu“. To mi připadá jako reakce ode zdi ke zdi a odrazoval bych od toho.

Co takhle aspoň milion (nebo 1,4) dát zase na nějaký TV, aby se na něj nebylo žádné pokušení šáhnout? Nic nehoří a můžeš o tom v klidu přemýšlet.

---

S investováním… pokud nemáš usazenou a stabilní životní situaci (rodina, bydliště, …), nedával bych většinu do dlouhodobých investic typu akcie. Co já vím, třeba se za měsíc seznámíš a za rok a půl všechny ty peníze budou potřeba na společnou hypotéku – bylo by hloupé je mít v akciích, které jak na potvoru o 30% klesly. Na druhé straně o nějakém důchodu přemýšlej – na důchod ti nikdo nepůjčí, takže pokud se nechceš spolehnout na stát (co já vím, se spíš podprůměrným příjmem je to možná jediná možnost??), tak je potřeba nějaké portfolio začít budovat.

---

A ještě úplně jiný úhel pohledu by mohl být, že 1,6M * 4 % výnosu (pokud by to bylo převážně zainvestováno v akciích) je potenciál příjmu navíc řádově 5 tisíc – vs. těch tvých 25–28 z práce. Je to moc? Je to málo? Stojí to za to mít třeba nižší životní standard, ale větší pohodu? Co kdyby těch milionů bylo tak 8 a člověk měl stejných 25 tisíc i bez chození do práce? Je to lákavé, nebo bys radši chodil do práce a měl příjem 70, a ten celý utratil? Ale… zase… 8 milionů z příjmu 25 nenašetříš; zvýšení příjmu nebo změna rodinné situace jsou daleko důležitější.

Děkuji moc za pěkný příspěvek.

Spíš nad tím uvažuji tak, že jsem skutečně poslední rok vedl ten asktetický život, kdy jsem prakticky za nic neutrácel a taky nic neměl. Šetřil jsem na jídle, do auta jsem si natankoval naftu za 200 nebo 500 Kč. To se teď částečně změnilo a když chci tak si jednou za čas zajdu na těstoviny za 300 Kč nebo tam pošlu do auta tu plnou za 1800 Kč. Ale dřív jsem šetřil každou korunu a nic jsem si nedopřál. Což samozřejmě je neudržitelný v momentě kdy by si člověk pořídil rodinu a takový dítě je finančně potřebný pořád.

Určitě nechci ty peníze utratit během roku, na to jsem moc zodpovědný. Terminovaný vklad mě moc neláká, mám teď 5% co jsem chytil u banky Creditas a využil toho, že ten vklad je možné zralizovat do 45 dnů, ale teď bych dal asi větší přednost spořáku u Maxe kde je 3,8% než TV s 2,8%...jasně řeším procento nebo deseity, který jsou asi irelevantní ale nechci to ted po roce zase na rok fixovat.

Ale třeba nějaký to auto bych si rád pořídil, sice nevím, kolik bych do něj měl investovat. Ale mám takovou starou italksou hujdu, totálně prohnilý prahy, technická do března. Ještě v létě jsem do toho narval 10 tisíc do opravy přední nápravy, protože to nechtělo zatočit..to jsem zase zodpovědnej, ale můj mechanik mi řekl, že jsou to vyhozený peníze, kamoš jinej co mi to dělal mi řekl, že to je hujda a v pátek mi to dokonce vyhejtil i farář, co řekl, že byl v Italii a tam jezdí daleko novější Alfy, že mám starou hujdu...tak to už je na zamyšlení :D

Spíš než že bych to chtěl utratit na truc, protože nemůžu mít hypotéku, tak mě pojí k tomu trochu osobní zkušenost. Moje mamka, tak byla taky taková spořivá, ale narozdíl ode mě si dokázala koupit hezký oblečení. :D No a poslední měsíc před smrtí, tak zvažovala, že ty ušetřený peníze (tehdá 900 tisíc) tak použije aby začala znovu, že se odstěhuje od otce, protože ji štval. Zdravá ženská. Jenže byla ve špatnou dobu na špatným místě a srazilo ji na přechodu auto. A vlastně si je moc neužila. Peníze jsme zdědili dle zákona a otec si za tu část koupil nový auto, takže má dvě a prostě si ty peníze užil. Což by dopadlo i v mém případě...kdyby se s mnou náhodou něco stalo. Ale to nemyslím vůči němu nějak zle, tohle samozřejmě jde vyřešit závětí, ale to řešit nechci ani nad tím přemýšlet. Myslím to v tom směru, že prostě ona si ty peníze vůbec neužila a to čeho chtěla tak vlastně ani nedosáhla. Rubáš nemá kapsy a ani nevím proč, ale vzpomněl jsem si na tu pohádku o prasátkách z Vrchni, prchni! :D

Ale abych si udělal radost třeba s dražším autem, na to jsem asi moc zbabělej a konzervativní, ale zase to člověku dává ty zadní vrátka a pocit finanční jistoty. Jo, když mi bylo 18, to jsem měl jinačí koule. To jsem pracoval přes léto, tak jsem toho využil a vzal si kontokorent a samozřejmě jsem rozfofroval peníze co jsem měl ušetřený a pak i ten kontokorent...s holkama :D ale když se podívám zpětně, tak to byla doba kdy jsem asi fakt žil a nepřežíval jako teď.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jirka.2 17. 11. 2024 22:58

Jestli má fakt bankéř nástup 27, tak bych spíš přemýšlel jestli má smysl takovou školu vůbec dělat, nebo jestli není jednodušší jít dělat prodavačku do lidlu za 30, Nebo v lepším případě pokud je člověk trochu manuálně zručnej, tak si koupit otřískanýho tranzita, kýbl vodováhu a zednickou lžíci a nosit tyhle peníze domů za týden, ne za měsíc :-D
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jenda_ 18. 11. 2024 02:01

intfo píše:Pro Jenda_: Dobrá doba pro investice byla většina z posledních 10 let.

Nevím, proč bys většinu z posledních 10 let nemohl říkat "není nejlepší doba, trhy jsou vysoko a riziko propadu je tedy vyšší" (většinu času byly na ATH).

intfo píše:Nárazové situace jako covid, nebo válka na východě jsou z pohledu investice vlastně celkem v pohodě, protože rychle odezní (dejme tomu rok).

Moje pointa byla v tom, že buď jsou trhy vysoko a říkáš "trhy jsou vysoko, není vhodná doba", nebo je nějaký takový propad (u kterého navíc v okamžiku, kdy se děje, nevíš, jestli je dočasný -- kdo mohl tušit že se trhy z covidu do půl roku vzpamatují, a že válka na Ukrajině nepřeroste v něco mnohem většího co bude trvat mnoho let) a říkáš "počkej až se to přežene a srovná" (a pak zase budou "trhy vysoko"). Neber si to prosím osobně, neznám tě a nevím co jsi v posledních 10 letech zastával za názory - snažím se jen demonstrovat chování, které vidím často v diskuzích.

intfo píše:Ale hlavně jde o to, že dobrá doba na investice může být i nyní a kdyby šlo o to, zda začít každý měsíc dávat část výplaty do akcií, tak ano, i nyní.

Tady se shodneme.

intfo píše:Ale tady jde o to vzít úspory a někam je jednorázově dát a to už je úplně o něčem jiném. Protože pak případný pokles o 30% zabolí mnohem více.

To mi přijde jako takový psychologický trik (což asi i říkáš, protože "zabolí" je psychologie) -- představ si alternativní situaci, kdy tazatel zdědil ten stejný majetek v ETFkách. Poradil bys mu je teď prodat (jsou po časovém testu a broker má zanedbatelné poplatky, takže by prodej neznamenal žádné náklady)? Proč ne? V čem je zcela symetrická situace, mezi kterými lze volně přecházet mačkáním tlačítka buy/sell, jiná? Opět to prosím neber jako nějaké rýpání do tvé osoby, je to obecný myšlenkový trend, kterého si všímám a který i sám na sobě pozoruji, ale nedokážu si to racionálně vysvětlit. Napsal jsem blog s několika podobnými příklady: https://www.abclinuxu.cz/blog/jenda/202 ... behy-a-a-b

-- 18. 11. 2024 02:07 --

drkarel píše:Můj názor platí stejně pro DIP, i když ten je lepší než penzijko. Za zásadní "vadu" považuji, že se na to nedá sáhnout bez ztráty kytičky. (I když je to zase lepší, asi jde jen o případné poplatky a dodanění 10 let.)

Není mi jasné, jak by sis představoval, že by "penzijní program" měl vypadat. DIP mi přijde nejlíp jak to jde - méně striktní možnosti jsou už jenom "naliju tam prachy, za rok je vyberu, a hurá, mám nezdaněné peníze".

Nebo ještě jinak: v čem je DIP horší než investovat do těch stejných ETF mimo DIP? Přijde mi striktně lepší: naleju tam prachy, můžu tam nalejt o 7200 Kč víc (protože je ušetřím na daních), ty se mi zhodnocují, a když to potřebuju prodat, tak doplatím daň z toho původního vkladu - kterou bych jinak zaplatil v okamžiku nákupu mimo DIP. Nebo jaké jsou další možnosti?

drkarel píše:A k těm bytům: Vlastně více lidí z mého okolí malý byt pořízený v mládí nakonec neprodal. Teď je většina v baráku na periferii Prahy/za Prahou, šli cestou malý byt - větší byt/velký byt - barák a původní byty stále mají a pronajímají. Ony se ty byty taky v budoucnu (tedy pro mě už za prá let) budou hodit dětem.

Jako jo, ale na druhou stranu, přiznejme si - má fakt tazatel, nejspíš s ne úplně vysokým příjmem, na to, vlastnit několik bytů?
Jenda_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 11. 2024 03:51

Nemovitosti lepsi nemit, je to hodne starosti i nakladu, maximalne jednu na vlastni bydleni a vic nic.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 11. 2024 05:48

Kootil píše: A já bydlím 20km od Brna a i ty ceny za nájem jsou raketa, v našem městě, ekvivalent 3+1 je nájem 16 tisíc + inkaso. Takže zatím vidím jako nejlepší východisko bydlení s tím otcem, protože razím rčení, že když jdete do nájmu tak platíte hypotéku...akorát někomu jinému.

Když jsi psal o té hypotéce, měl jsem tendenci psát, že bych si představoval, že bych chtěl cenu bytu splatit "nájmem" za 20 let (resp. nájem by měl alespoň pokrýt odpovídající měsíční splátku a měl by pokrýt i opravy/opotřebení), a teď se mi zdá, že to nevychází. Kolik takový byt stojí, když je 16 tis. nájem?
Kootil píše: Určitě nechci ty peníze utratit během roku, na to jsem moc zodpovědný. Terminovaný vklad mě moc neláká, mám teď 5% co jsem chytil u banky Creditas a využil toho, že ten vklad je možné zralizovat do 45 dnů, ale teď bych dal asi větší přednost spořáku u Maxe kde je 3,8% než TV s 2,8%...jasně řeším procento nebo deseity, který jsou asi irelevantní ale nechci to ted po roce zase na rok fixovat.

Neřešíš jen procento, díváš se na to trochu špatně. Jednak jsou ještě dnes TV s vyšší sazbou - Inbank roční 3,5 %, tříměsíční 3,7 %, jednak se asi stále předpokládá, že sazby během roku půjdou ještě dolů, a to ta sazba TV předjímá.
Kootil píše:Ale třeba nějaký to auto bych si rád pořídil, ... Spíš než že bych to chtěl utratit na truc, ... A vlastně si je moc neužila. ... Myslím to v tom směru, že prostě ona si ty peníze vůbec neužila a to čeho chtěla tak vlastně ani nedosáhla.

Nooo, pokud auto potřebuješ, toto už vyžaduje příliš velké investice a vyplatilo by se novější, pak proč ne? Já třeba mám, bohužel, tu vadu, že nemám rád použité věci (možná nějaký komplex z dětství), takže ojetinu jsme měli jen to první, Felicia kombi (bydlel jsem v Praze v centru, kde se fakticky už tenkrát moc jezdit nedalo a byl jsem zvyklý na MHD, ale potřeboval jsem ho kvůli hokeji a s prvním dítětem se taky začalo hodit, neřku-li se zařízováním bytu, protože standardní dopravce nábytek vždy roztřískal). Jako druhé se nám již se třemi dětmi hodilo něco většího a nějak jsem si spočítal, že než něco málo jetého se mi vyplatí koupit novou Dacii Logan MCV (v max výbavě cca 330 tis.) a smířit se s tím, že jsem povahou socka.

Je úplně jasný, že já si ty naše prachy pravděpodobně taky neužiju. Ale furt musíme mít něco našetřeno pro případ, že bychom ve stáří potřebovali větší (ústavní) péči, která leze dost do peněz. Vůbec mě zatím netrápí, že po mě budou děti dědit (tedy pokud mě ještě nenaštvou). Ale já bych v podstatě z velkého utrácení radost neměl. (Jo, taky jsem v dětství toužil po značkovém oblečení, hodně oblečení jsem měl z druhé ruky ... ale nějak jsem si zvykl a naopak si již delší ty rozhazovače a honiče za penězmi dobírám a svoji sociálnost stavím na odiv.) Já mám radost z toho, že jsem z ničeho postavil barák, kde jsem zcela spokojen, ani z něj nemusím vycházet, uživil rodinu, vychoval děti a v nějakých 50 nemusím (moc) pracovat a mohu si zahradničit a kutit. Pracovat trochu ale chci, abych úplněne zakrněl.) Ačkoliv to zní jako kliše, "dosáhnout něčeho v životě" neznamená (jen) prachy. Člověk nakonec hodnotí svůj život především sám, proto musí být spokojen hlavně on, na druhé se může vy...
Kootil píše: Ale abych si udělal radost třeba s dražším autem, na to jsem asi moc zbabělej a konzervativní, ale zase to člověku dává ty zadní vrátka a pocit finanční jistoty. Jo, když mi bylo 18, to jsem měl jinačí koule. To jsem pracoval přes léto, tak jsem toho využil a vzal si kontokorent a samozřejmě jsem rozfofroval peníze co jsem měl ušetřený a pak i ten kontokorent...s holkama :D ale když se podívám zpětně, tak to byla doba kdy jsem asi fakt žil a nepřežíval jako teď.

Měl by sis rozmyslet, jestli jsi skutečně konzervativní a zodpovědný ... ale jasně, taky jsem až do nějakých 30 let víc pil a vyváděli jsme takový kraviny, že by nás dnes kvůli všudypřítomným kamerám asi zavřeli. Ale vždy finančně zodpovědně. :) Malá vtipnější historka - když jsme jeli na turnaj, tak tehdejší přítelkyně kámoše vždy nabádala, aby nechlastal, nepral se a nezranil se. No, o chlastání nemusela mluvit, kvůli tomu jsme tam v podstatě jeli, popral se hned v prvním zápase a když jsme se první večer vraceli nalitý na hotel, pojal myšlenku, že přeskočí zábradlí ... nepřeskočil, nohama se zachytil o vršek a protilehlou částí těla dopadl na zem a "zakousl" se do asfaltu. Dva řezáky venku/ulomené. Jo máme na co vzpomínat a o čem si vyprávět, to je fajn. Ale zážitky jsou spíše o partě lidí než o penězích a chlastu, i když s chlastem toho zpravidla člověk zažije víc úsměvného, za střízliva takové "dobré" nápady nevzniknou.

-- 18. 11. 2024 06:02 --

Jenda_: Nepíšu, že DIP není OK a pro penzijní produkt v podstatě ideální. Píšu, že si z vlastní zkušenosti myslím, že 26letý člověk nemá fixovat prachy v jakémoliv penzijním produktu. Máš pravdu v tom, že vlastně při předčasném ukončení o nic nepřijde, a je to víceméně jen pocit, že dodaněním o něco přicházíš ... vlastně se asi nastřádá nějaké penále. Prostě bych nejdřív investoval jinak (mj. do nemovitosti, ve které budu s rodinou bydlet, tedy do splácení hypotéky) a až bude do práce chodit i žena, začal bych si odkládat cíleně na stáří, pokud by mi na to zbývalo.

Jinak k těm akciím a výkyvům. Nevím, co na to odborníci jak saabik, ale já mám takovou intuitivní teorii, že celý trh je tak trochu letadlo (trochu, ne úplně) a že ten neustálý růst je způsoben hlavně poptávkou, tedy tím, že hodně lidí na světě je bohatých, je stále více a více (penzijních) fondů a všichni potřebují někam investovat. Nevím proč, ale jak v případě covidu, tak v případě Ukrajiny jsem měl pocit, že je to vhodný okamžik pro investici. Nečekal jsem, že se trhy vzpamatují tak rychle, to bylo překvapivé, ale stejně jsem počítal s minimálním horizontem 3 roky daňového testu. (Fakticky mě do akcií opětovně vehnala hlavně ta neskutečná inflace.) Osobně bych čekal nějaký pokles i teď kvůli situaci na Blízkém východě, US volbám ... v minulosti k takovým propadyům s jistotou docházelo a teď nic.

-- 18. 11. 2024 06:10 --

Jenda_ píše:Jako jo, ale na druhou stranu, přiznejme si - má fakt tazatel, nejspíš s ne úplně vysokým příjmem, na to, vlastnit několik bytů?

Teď nemá, ale nemám křišťálovou kouli. Já taky začínal pracovní kariéru po nedokončení VŠ ve 27 letech na poště s hrubým příjmem 13,5 tis., což byl tehdy průměr, s úsporami z brigád (naštěstí už jsme mohli přes léto brigádničit na Západě) a z darů tak někde mírně nad 100 tis. (to si fakt nepamatuju, ale je fakt, že to bylo spíš na začátku devadesátek a v té době jsem musel díky kupónovce a rozjetí burzy už mít statisíců trochu více).

-- 18. 11. 2024 06:14 --

aaaa píše:Nemovitosti lepsi nemit, je to hodne starosti i nakladu, maximalne jednu na vlastni bydleni a vic nic.

To asi není pravda. I když jsem nátura, že na nájemníky nemám psychické síly a nemám je zatím ani na rekonstruování, furt si naše bývalé byty využívané jako skladiště věcí z většiny na odvoz do sběrného dvora minimálně drží svoji hodnotu. A většina lidí byty úspěšně pronajímá.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 11. 2024 08:48

S bytama je starost, nejsou to penize zadarmo. A to rikam z pozice jednoho bytu na pronajem a velmi dobrych najemniku.

Jinak k akciim - vzdycky se da neco najit, dokonce i za soucasne situace. Ale je to zase prace na pul uvazku a chce to dostatecne velky kapital, aby to melo smysl.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 11. 2024 08:51

Ad práce a auto: Tazatel mluví o 27 tisících čistého bez praxe, v Lidlu bude mít na pokladně nástup 27 hrubého a vidinu kariérního růstu ne zrovna dobrou.
Pokud připadá v úvahu pozice obchoďáka, tam bude nejspíš služební auto dostupné k soukromým účelům, tak nemá smysl si kupovat svoje (horší a starší).

Ad akcie: Nejde o to, že jsou na ATH, to jsou vskutku většinu času, jde o jejich ocenění, které je u amerických dost extrémní. Forward P/E je o půlku vyšší, než je průměr posledních 25 let. Jinými slovy, pokud nyní, při současných pozitivních očekáváních zisků, klesne S&P 500 o 30 %, dostane se zhruba na průměr. Pokud dojde k problému v ekonomice / světě a očekávané zisky klesnou, cena akcií, aby se dostala na průměr, bude muset klesnout ještě mnohem víc, plus samozřejmě může jít i dost pod průměr.
A tady je zásadní psychologie. Pokud koupím za 100, vyroste to na 300 a pak přijde krach na půlku, já jsem stále 50 % v plusu. Jasně, mrzí mě, že jsem to neprodal, ale vrchol trefit nejde. Jsem v zisku, vím, že to byl dobrý nápad to koupit a mám celkem jistotu, že když to tam jednou bylo, zase se to tam vrátí.
Pokud koupím poprvé za milion a spadne to na půlku, šance, že to nevydržím a prodám, je hodně velká.
Ano, plno lidí dnes investuje protože to roste, vlastně vůbec neví proč akcie rostou. Bohužel čím víc jich bude, tím hlubší pak může být propad. Nakonec stejně jde jen o to, kolik firmy v tom indexu dokáží vydělat.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jirka.2 18. 11. 2024 09:22

tmx643: To nebylo myšlený že má ted nastoupit do Lidlu, jen říkám že když se nad tím zamyslíš, tak je to hrozný číslo. Jinak nevím kde si vzal že na pokladně bude mít 27 hrubýho, nástup je tuším 31. Jasně karierní růst tam nemáš, zase ale začneš vydělávat o 4 roky dřív když nemusíš dělat školu. A ten zedník to je ještě větší masakr, tady borec s ekonomkou má 27, můj skoro soused po vyučení a roční praxi sám na sebe jako obkladač nosí domů 180t. v čistým, protože kdo chce doklad žejo...
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 11. 2024 10:00

Tak možná už Lidl přidal, ale ty jejich inzeráty ukazují mzdu tuším po 3 letech, nikoliv nástupní. Ten nástup taková hitparáda taky nebyla.
Měl jsem tím spíš na mysli, že 27 čistého bez praxe na nástup na pozici, kde je možnost rozvoje, není tak málo, aby se to srovnávalo s prodavačkou.

Soused nosí 180 čistého za práci v ČR (jako že po odečtení nákladů)? Jako jasně, dobrý řemeslník si vydělá, ale fakt má přes 1000 Kč čistého za hodinu jen za práci? Nebo dělá 7 dní v týdnu?
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jirka.2 18. 11. 2024 10:36

Po 3 letech mají 34 hrubýho. Jo já naprosto rozumím jak to myslíš, ta pozice prodavačky nemá žádnou budoucnost, pořád to bude jen prodavačka za 34 až do důchodu, kdyžto ten člověk co dělá odbornou věc se bude rozvíjet.
Ano čistého a víkendy nedělá, ty většinou prokalí.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 18. 11. 2024 10:36

Jenda_:
No, možná jsem to nenapsal nejlépe. Nejde jen o ATH, to by mohlo být i s neustálým rovnoměrným růstem a normální úrovní. Jde o kombinaci několika faktorů: cena-ATH, vysoké P/E, velký vliv pár společností, velká očekávání od jedné věci - AI. Samozřejmě nevím jestli se něco pokazí. Ale stačí, aby se ukázalo, že se na AI nebude dařit tolik vydělávat.

Ano, jde i o psychologii. Ale také o riziko/diverzifikaci. Když nemáš nic jiného, vezmeš dědictví a úspory, koupíš byt, tak pořád máš ten byt. I kdyby hodnota bytů klesla o 20%, což neočekávám, tak na ně asi úplně nezanevřeš. Když za ty stejné peníze koupíš akcie a ty spadnou o třetinu, či polovinu, tak možná s investováním navždy skončíš. Tím spíše pokud jsi hodně váhal, zda si za ně neužívat. Kdyby už měl byt za 5 mil. a zdědil 1,5 mil., tak mu poradím ať půlku dá na spořák a půlku vrazí do akcií.

Chápu ale jak to myslíš. Ptáš se, zda bych mu poradil prodat ETF, kdyby je zdědil. No a zde je zakopán pes. Pokud by to byl jeho jediný majetek, tak bych mu poradil stejně, ať si koupí byt. A kdyby mu zbývalo, nebo dál šetřil, tak ať to dává do akcií. Mimochodem sám jsem to v životě už také udělal, při koupi nemovitosti prodal všechny akcie.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 11. 2024 10:48

Tak mladý řemeslník může dělat 7 dní v týdnu a 10-12/h denně, není placený od hodiny, ale od dokončené práce a obkladač si to klidně může vydělat, zvláště při nějakých luxusnějších obkladech.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Fialovedobro 18. 11. 2024 10:55

Reality ve střední Evropě nemají budoucnost a k tomu v česko. Nejen že jsou astronomicky nafouklé, ale třeba i to, že se zde plánuje bojiště. A za poslední není výhled na rozumnou, kompetentní skutečně národohospodářskou vládu, a to ani po volbách.(Natož kompetentní Komis v "Brusele") Mix toho všeho může reálně způsobit právě, právě ve dvou největších městech největší výprodeje spekulativních realit nakoupených převážně cizím kapitálem. Kdo by taky chtěl bydlet na reálném velkém terči, či zde vlastnit bezcenou realitu v sebevražedném (jak ekonomicky, tak politicky) EU.
Naposledy upravil Fialovedobro dne 18. 11. 2024 11:05, celkově upraveno 1
Fialovedobro
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 11. 2024 11:00

Kootil píše:
Práci zatím nemám. Já jsem vlastně hned po maturitě (maturoval jsem jaro 2023) tak jsem v září nastoupil na druhou maturitu, na technický obor a dostal jsem se do druháku ale už jsem v tom neviděl potenciál a spíš jsem si řekl, že chci vydělávat peníze. Tak jsem to tam byl tento týden ukončit a začínám si něco hledat, nejspíš s nástupem od nového roku, protože už ted na konci roku se mi nechce nic začínat a mám polštář abych si to mohl dovolit, což jste vlastně psal v prvním příspěvku a to je fajn. Ale co se týče platu, tak vycházím z toho, že jsem byl v létě na několika pohovorech, mám vystudovanou ekonomku a hlásil jsem se na pozice jako bankéř/prodejce/obchoďák a u všech těchto pozic bylo tak 27 tisíc čistá ruka. Samozřejmě bych si mohl hledat něco lépe placeného, ale je otázka, jestli vůbec něco takového lze sehnat když je člověk na začátku pracovních zkušeností. 10% mám ale říkám, kolik bych musel vydělávat aby to stačilo na slušný byt a nebylo to 1+kk.

A já bydlím 20km od Brna a i ty ceny za nájem jsou raketa, v našem městě, ekvivalent 3+1 je nájem 16 tisíc + inkaso. Takže zatím vidím jako nejlepší východisko bydlení s tím otcem, protože razím rčení, že když jdete do nájmu tak platíte hypotéku...akorát někomu jinému.

Super, díky za doplnění informací. V tomto případě bych tedy nějakou rychlou hypotéku nedoporučil. Jednak proto, že ji stejně nedostaneš - banky chtějí abys nebyl ve zkušební době a většinou se jim ani nelíbí smlouvuana dobu určitou, což hodně firem na první rok dává.

Je škoda, že nedoděláš ten technický obor, protože v těch je budoucnost. Cenu práce určuje několik faktorů a jeden z nich je právě kolik lidí ji může dělat a jak dlouho trvá je zaučit. A zrovna nějaký přepážkový pracovník v bance nebo dokonce prodejce není nijak specializovaná pozice a vezmou tě hned. Jasně, pokud jsi opravdu velmi schopný prodejce, můžeš si tím vydělat hodně, pokud pojedeš na provizi, ale to umí jen opravdu málo lidí.

Zkus hledat něco alespoň trochu odbornějšího, než jen sedět na přepážce v bance, tam to většinou nemá velkou budoucnost. Já se hned na začátku mojí pracovní kariéry uchytil v pojišťovnictví, kde jsem začínal na infolince, pak jsem si dal na chvíli pauzu a zkoušel jsem mimo obor jako fakturant, vedoucí servisního oddělení a reklamační technik v různých oborech (CNC stroje, hodinky), IT podpora, abych se zase do pojištění vrátil a přes likvidátora se dostal nyní na správce pojistných událostí v dopravní společnosti, kde si váží mých zkušeností z oblasti pojišťovnictví. Jestli aspoň trochu rozumíš technickým věcem, nemusí být pozice likvidátora úplně k zahození, v Brně je hodně center pojišťoven, které pořád nabírají, hodně se to dá dělat jako home-office a technické zkušenosti a znalosti tam umí ocenit (ať už z oblasti aut, staveb, strojů a podobně).

Ale fakt je škoda, že nedokončíš tu druhou maturitu - s maturitou z technického oboru by ses určitě neztratil, zadávat čísla do počítače umí nebo se naučí každý, ale i jen porozumět technickému výkresu je už nad síly běžné populace. A když budeš chtít dělat nějaké reklamačního technika, obchodního referenta, fakturanta,... ve výrobní firmě, tak s technickou maturitou vždy dostaneš přednost, vždy je lepší, pokud alespoň vzbudíš dojem, že budeš rozumět tomu, co prodáváš/fakturuješ/řešíš reklamace.

Nebo, kdybys chtěl jít do zahraničí, tak jako cizince bez praxe tě tam za přepážku banky asi nevezmou (protože nebudeš umět jazyk jako místní a lidi jsou na to obvykle celkem citliví, nadávají už na to, když je obsluhuje Ukrajinka v supermarketu, natož taková bankéřka), ale technickou pozici dostaneš mnohem snáze.

-- 18. 11. 2024 11:04 --

drkarel píše:Tak mladý řemeslník může dělat 7 dní v týdnu a 10-12/h denně, není placený od hodiny, ale od dokončené práce a obkladač si to klidně může vydělat, zvláště při nějakých luxusnějších obkladech.

Potvrzuji, od nás z kanceláře šel kolega dělat elektrikáře. S dvěma kamarády si založil firmu a je těžce za vodou.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka