PatrikChrz píše:Kootil píše:
Práci zatím nemám. Já jsem vlastně hned po maturitě (maturoval jsem jaro 2023) tak jsem v září nastoupil na druhou maturitu, na technický obor a dostal jsem se do druháku ale už jsem v tom neviděl potenciál a spíš jsem si řekl, že chci vydělávat peníze. Tak jsem to tam byl tento týden ukončit a začínám si něco hledat, nejspíš s nástupem od nového roku, protože už ted na konci roku se mi nechce nic začínat a mám polštář abych si to mohl dovolit, což jste vlastně psal v prvním příspěvku a to je fajn. Ale co se týče platu, tak vycházím z toho, že jsem byl v létě na několika pohovorech, mám vystudovanou ekonomku a hlásil jsem se na pozice jako bankéř/prodejce/obchoďák a u všech těchto pozic bylo tak 27 tisíc čistá ruka. Samozřejmě bych si mohl hledat něco lépe placeného, ale je otázka, jestli vůbec něco takového lze sehnat když je člověk na začátku pracovních zkušeností. 10% mám ale říkám, kolik bych musel vydělávat aby to stačilo na slušný byt a nebylo to 1+kk.
A já bydlím 20km od Brna a i ty ceny za nájem jsou raketa, v našem městě, ekvivalent 3+1 je nájem 16 tisíc + inkaso. Takže zatím vidím jako nejlepší východisko bydlení s tím otcem, protože razím rčení, že když jdete do nájmu tak platíte hypotéku...akorát někomu jinému.
Super, díky za doplnění informací. V tomto případě bych tedy nějakou rychlou hypotéku nedoporučil. Jednak proto, že ji stejně nedostaneš - banky chtějí abys nebyl ve zkušební době a většinou se jim ani nelíbí smlouvuana dobu určitou, což hodně firem na první rok dává.
Je škoda, že nedoděláš ten technický obor, protože v těch je budoucnost. Cenu práce určuje několik faktorů a jeden z nich je právě kolik lidí ji může dělat a jak dlouho trvá je zaučit. A zrovna nějaký přepážkový pracovník v bance nebo dokonce prodejce není nijak specializovaná pozice a vezmou tě hned. Jasně, pokud jsi opravdu velmi schopný prodejce, můžeš si tím vydělat hodně, pokud pojedeš na provizi, ale to umí jen opravdu málo lidí.
Zkus hledat něco alespoň trochu odbornějšího, než jen sedět na přepážce v bance, tam to většinou nemá velkou budoucnost. Já se hned na začátku mojí pracovní kariéry uchytil v pojišťovnictví, kde jsem začínal na infolince, pak jsem si dal na chvíli pauzu a zkoušel jsem mimo obor jako fakturant, vedoucí servisního oddělení a reklamační technik v různých oborech (CNC stroje, hodinky), IT podpora, abych se zase do pojištění vrátil a přes likvidátora se dostal nyní na správce pojistných událostí v dopravní společnosti, kde si váží mých zkušeností z oblasti pojišťovnictví. Jestli aspoň trochu rozumíš technickým věcem, nemusí být pozice likvidátora úplně k zahození, v Brně je hodně center pojišťoven, které pořád nabírají, hodně se to dá dělat jako home-office a technické zkušenosti a znalosti tam umí ocenit (ať už z oblasti aut, staveb, strojů a podobně).
Ale fakt je škoda, že nedokončíš tu druhou maturitu - s maturitou z technického oboru by ses určitě neztratil, zadávat čísla do počítače umí nebo se naučí každý, ale i jen porozumět technickému výkresu je už nad síly běžné populace. A když budeš chtít dělat nějaké reklamačního technika, obchodního referenta, fakturanta,... ve výrobní firmě, tak s technickou maturitou vždy dostaneš přednost, vždy je lepší, pokud alespoň vzbudíš dojem, že budeš rozumět tomu, co prodáváš/fakturuješ/řešíš reklamace.
Nebo, kdybys chtěl jít do zahraničí, tak jako cizince bez praxe tě tam za přepážku banky asi nevezmou (protože nebudeš umět jazyk jako místní a lidi jsou na to obvykle celkem citliví, nadávají už na to, když je obsluhuje Ukrajinka v supermarketu, natož taková bankéřka), ale technickou pozici dostaneš mnohem snáze.
-- 18. 11. 2024 11:04 --drkarel píše:Tak mladý řemeslník může dělat 7 dní v týdnu a 10-12/h denně, není placený od hodiny, ale od dokončené práce a obkladač si to klidně může vydělat, zvláště při nějakých luxusnějších obkladech.
Potvrzuji, od nás z kanceláře šel kolega dělat elektrikáře. S dvěma kamarády si založil firmu a je těžce za vodou.
Diky za odpověď. Já tu první maturitu udělal prakticky dálkově, měl jsem individuální vzdělávací plán a dal jsem to. Právě jsem chtěl jít na technický obor, protože technické obory a řemeslníci jsou dnes dobře placení. Můj mechanik má "jen" vyuční list ale nestíhá, práce má dost a jeho účetnictví jsem teda neviděl, ale s penězma na tom nebude špatně. Problém je, že ten obor je hodně složitý, spoustu děcek dobrovolně odešlo, já nějakým zázrakem dokázal projít přes prvák na IVP, ale učitele mi dali najevo, že od druháku výš nemám moc na IVP šanci a chodit tam denně nebo nějak častěji a sedět tam mezi o 10 let mladšíma děckama, to mě nelákalo. Jedině najít nějakou jinou školu, co třeba nabízí večerní vyuku s dospělýma nebo pak ta VŠ. Ale Bc. ten mě taky neláká. Sice to zní od člověka s maturitou vtipně, ale Bc. je za mě nedodělaná VŠ, ten Mgr. nebo Ing. je přece jen víc.
Banka mě upřímně přestala lákat, to už radši ten obchoďák, a nebo klidně ten likvidátor v rámci pojišťovny. I ten Policajt by nebyl špatnej jak psal kolega, ale tam se bojím fyzických zkoušek. No budu muset hledat a najít něco, hlavně co by mě bavilo.
Podstatný teda je, když si to tak vezmu, tak půlrok nebo necelý rok tak mohu hledat práci co mi sedne (ve zkušebce odejít) když najdu práci co mi sedne, tak první rok budu mít smlouvu na dobu určitou...když to zaokrouhlím, tak jsou to dva roky možná i víc..kdy na hypotéku můžu zapomenout. Ale i tak těm penězům bude nejspíš líp někde na spořáku nebo termiňáku, než je investovat do akcii/ETF. Teoreticky mohu peníze potřebovat a může být zrovna propad a nebo to bude dřív jak za tři roky, nesplním časový test a musel bych zbytečně danit.
-- 18. 11. 2024 16:54 --Haha, upřímně jo...láká mě to
Já miluju Případy 1. oddělení a Devadesátky a ještě Pitavala, to jsou seriály co respektuju pro jejich autentičnost a zbytkem opovrhuju. Ale mám strach, že bych nedal ty fyzický testy, jedině na měštáka jít
-- 18. 11. 2024 17:14 --Ještě bych měl pánové takový dotaz ohledně správování financí, na který mi můžete odpovědět "Co je ti do toho"
Ale zajímalo by mě, kolik peněz máte na běžném účtu a jak často kontrolujete zůstatek. To je taky takový nešvar co jsem dříve měl. Dřív jsem měl na běžném účtu klidně 80k, mám nějaký to základní pojištění osobních věcí a karet od ČS. Ale poslední ty čtyři roky tak mám na účtu třeba 5 tisíc a zbytek jsem měl na spořáku. Teď mám menší obnos asi nějakých 15k na spořáku u spořky, protože tam je urok 0,2 a větší obnos těch 160K mám u creditasu protože tam mám i ten termiňák. Ale když má člověk víc peněz na běžným učtě tak to asi nemusí řešit tak a každou chvili doplňovat.
A zůstatek jsem dřív kontroloval po každé platbě u obchodníka, ale zapnul jsem si notifikace při platbě kartou a ta ukáže částku. Takže jsem to kontroloval už jen jednou denně. A teď jsem přišel na to, že když si spořku propojím do Creditas a zapnu notifikace na zůstatek tak mi ráno vyběhne notifikace s reálným disponibilním zůstatkem a ne debilním účetním jak to má George, který byl schopen ukázat o pár tisíc víc díky nezaúčtovaným platbám.
Jop, já jsem trochu paranodiní s tím kontrolováním ale jak jsou různý ty ojebky a podvody, tak prostě mám strach z nějakých nekontrolovaných plateb. Ale na druhou stranu já zase nejsem člověk, co by se nějak nechal napálit nebo pustil cizího člověka do bankovnictví přes vzdálený přístup. Bankovnictví přes počítač navíc nepoužívám vůbec, všechno řešít přes telefon.