Co s penězi po konci termiňáku, je mi 26,hypotéku jsem vzdal

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 11. 2024 15:17

Bohužel, Bc titul je "nová maturita". Zatím to hraje roli zejména ve státní správě, kde jsou tabulkové platby, ale začíná to hrát roli i v korporátech. Hlavně to může být ten rozdíl, proč tě pozvou / nepozvou na pracovní pohovor.

V technických oborech to zatím takovou roli nehraje, ale za 10, 20, 40 let to může být jinak. Samozřejmě tu je varianta studia při zaměstnání, pokud na to máš - já se přiznám, že jsem to nezvládl ani bez toho vedlejšího zaměstnání, chyběly mi dvě zkoušky do bakaláře, když jsem vylétl z němčiny, která mě po většinu mého profesního života živí :D.

Pokud se ale na to necítíš, je lepší jít pracovat, než se několik let plácat na VŠ a pak jí nedodělat.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 11. 2024 16:25

Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Kootil 18. 11. 2024 16:52

PatrikChrz píše:
Kootil píše:
Práci zatím nemám. Já jsem vlastně hned po maturitě (maturoval jsem jaro 2023) tak jsem v září nastoupil na druhou maturitu, na technický obor a dostal jsem se do druháku ale už jsem v tom neviděl potenciál a spíš jsem si řekl, že chci vydělávat peníze. Tak jsem to tam byl tento týden ukončit a začínám si něco hledat, nejspíš s nástupem od nového roku, protože už ted na konci roku se mi nechce nic začínat a mám polštář abych si to mohl dovolit, což jste vlastně psal v prvním příspěvku a to je fajn. Ale co se týče platu, tak vycházím z toho, že jsem byl v létě na několika pohovorech, mám vystudovanou ekonomku a hlásil jsem se na pozice jako bankéř/prodejce/obchoďák a u všech těchto pozic bylo tak 27 tisíc čistá ruka. Samozřejmě bych si mohl hledat něco lépe placeného, ale je otázka, jestli vůbec něco takového lze sehnat když je člověk na začátku pracovních zkušeností. 10% mám ale říkám, kolik bych musel vydělávat aby to stačilo na slušný byt a nebylo to 1+kk.

A já bydlím 20km od Brna a i ty ceny za nájem jsou raketa, v našem městě, ekvivalent 3+1 je nájem 16 tisíc + inkaso. Takže zatím vidím jako nejlepší východisko bydlení s tím otcem, protože razím rčení, že když jdete do nájmu tak platíte hypotéku...akorát někomu jinému.

Super, díky za doplnění informací. V tomto případě bych tedy nějakou rychlou hypotéku nedoporučil. Jednak proto, že ji stejně nedostaneš - banky chtějí abys nebyl ve zkušební době a většinou se jim ani nelíbí smlouvuana dobu určitou, což hodně firem na první rok dává.

Je škoda, že nedoděláš ten technický obor, protože v těch je budoucnost. Cenu práce určuje několik faktorů a jeden z nich je právě kolik lidí ji může dělat a jak dlouho trvá je zaučit. A zrovna nějaký přepážkový pracovník v bance nebo dokonce prodejce není nijak specializovaná pozice a vezmou tě hned. Jasně, pokud jsi opravdu velmi schopný prodejce, můžeš si tím vydělat hodně, pokud pojedeš na provizi, ale to umí jen opravdu málo lidí.

Zkus hledat něco alespoň trochu odbornějšího, než jen sedět na přepážce v bance, tam to většinou nemá velkou budoucnost. Já se hned na začátku mojí pracovní kariéry uchytil v pojišťovnictví, kde jsem začínal na infolince, pak jsem si dal na chvíli pauzu a zkoušel jsem mimo obor jako fakturant, vedoucí servisního oddělení a reklamační technik v různých oborech (CNC stroje, hodinky), IT podpora, abych se zase do pojištění vrátil a přes likvidátora se dostal nyní na správce pojistných událostí v dopravní společnosti, kde si váží mých zkušeností z oblasti pojišťovnictví. Jestli aspoň trochu rozumíš technickým věcem, nemusí být pozice likvidátora úplně k zahození, v Brně je hodně center pojišťoven, které pořád nabírají, hodně se to dá dělat jako home-office a technické zkušenosti a znalosti tam umí ocenit (ať už z oblasti aut, staveb, strojů a podobně).

Ale fakt je škoda, že nedokončíš tu druhou maturitu - s maturitou z technického oboru by ses určitě neztratil, zadávat čísla do počítače umí nebo se naučí každý, ale i jen porozumět technickému výkresu je už nad síly běžné populace. A když budeš chtít dělat nějaké reklamačního technika, obchodního referenta, fakturanta,... ve výrobní firmě, tak s technickou maturitou vždy dostaneš přednost, vždy je lepší, pokud alespoň vzbudíš dojem, že budeš rozumět tomu, co prodáváš/fakturuješ/řešíš reklamace.

Nebo, kdybys chtěl jít do zahraničí, tak jako cizince bez praxe tě tam za přepážku banky asi nevezmou (protože nebudeš umět jazyk jako místní a lidi jsou na to obvykle celkem citliví, nadávají už na to, když je obsluhuje Ukrajinka v supermarketu, natož taková bankéřka), ale technickou pozici dostaneš mnohem snáze.

-- 18. 11. 2024 11:04 --

drkarel píše:Tak mladý řemeslník může dělat 7 dní v týdnu a 10-12/h denně, není placený od hodiny, ale od dokončené práce a obkladač si to klidně může vydělat, zvláště při nějakých luxusnějších obkladech.

Potvrzuji, od nás z kanceláře šel kolega dělat elektrikáře. S dvěma kamarády si založil firmu a je těžce za vodou.

Diky za odpověď. Já tu první maturitu udělal prakticky dálkově, měl jsem individuální vzdělávací plán a dal jsem to. Právě jsem chtěl jít na technický obor, protože technické obory a řemeslníci jsou dnes dobře placení. Můj mechanik má "jen" vyuční list ale nestíhá, práce má dost a jeho účetnictví jsem teda neviděl, ale s penězma na tom nebude špatně. Problém je, že ten obor je hodně složitý, spoustu děcek dobrovolně odešlo, já nějakým zázrakem dokázal projít přes prvák na IVP, ale učitele mi dali najevo, že od druháku výš nemám moc na IVP šanci a chodit tam denně nebo nějak častěji a sedět tam mezi o 10 let mladšíma děckama, to mě nelákalo. Jedině najít nějakou jinou školu, co třeba nabízí večerní vyuku s dospělýma nebo pak ta VŠ. Ale Bc. ten mě taky neláká. Sice to zní od člověka s maturitou vtipně, ale Bc. je za mě nedodělaná VŠ, ten Mgr. nebo Ing. je přece jen víc.

Banka mě upřímně přestala lákat, to už radši ten obchoďák, a nebo klidně ten likvidátor v rámci pojišťovny. I ten Policajt by nebyl špatnej jak psal kolega, ale tam se bojím fyzických zkoušek. No budu muset hledat a najít něco, hlavně co by mě bavilo.

Podstatný teda je, když si to tak vezmu, tak půlrok nebo necelý rok tak mohu hledat práci co mi sedne (ve zkušebce odejít) když najdu práci co mi sedne, tak první rok budu mít smlouvu na dobu určitou...když to zaokrouhlím, tak jsou to dva roky možná i víc..kdy na hypotéku můžu zapomenout. Ale i tak těm penězům bude nejspíš líp někde na spořáku nebo termiňáku, než je investovat do akcii/ETF. Teoreticky mohu peníze potřebovat a může být zrovna propad a nebo to bude dřív jak za tři roky, nesplním časový test a musel bych zbytečně danit.

-- 18. 11. 2024 16:54 --

aaaa píše:Mas maturitu, zkus to u nas. :D

https://nabor.policie.cz/clanek/nabizime.aspx

Haha, upřímně jo...láká mě to :D Já miluju Případy 1. oddělení a Devadesátky a ještě Pitavala, to jsou seriály co respektuju pro jejich autentičnost a zbytkem opovrhuju. Ale mám strach, že bych nedal ty fyzický testy, jedině na měštáka jít :D

-- 18. 11. 2024 17:14 --

Ještě bych měl pánové takový dotaz ohledně správování financí, na který mi můžete odpovědět "Co je ti do toho" :D
Ale zajímalo by mě, kolik peněz máte na běžném účtu a jak často kontrolujete zůstatek. To je taky takový nešvar co jsem dříve měl. Dřív jsem měl na běžném účtu klidně 80k, mám nějaký to základní pojištění osobních věcí a karet od ČS. Ale poslední ty čtyři roky tak mám na účtu třeba 5 tisíc a zbytek jsem měl na spořáku. Teď mám menší obnos asi nějakých 15k na spořáku u spořky, protože tam je urok 0,2 a větší obnos těch 160K mám u creditasu protože tam mám i ten termiňák. Ale když má člověk víc peněz na běžným učtě tak to asi nemusí řešit tak a každou chvili doplňovat.

A zůstatek jsem dřív kontroloval po každé platbě u obchodníka, ale zapnul jsem si notifikace při platbě kartou a ta ukáže částku. Takže jsem to kontroloval už jen jednou denně. A teď jsem přišel na to, že když si spořku propojím do Creditas a zapnu notifikace na zůstatek tak mi ráno vyběhne notifikace s reálným disponibilním zůstatkem a ne debilním účetním jak to má George, který byl schopen ukázat o pár tisíc víc díky nezaúčtovaným platbám.

Jop, já jsem trochu paranodiní s tím kontrolováním ale jak jsou různý ty ojebky a podvody, tak prostě mám strach z nějakých nekontrolovaných plateb. Ale na druhou stranu já zase nejsem člověk, co by se nějak nechal napálit nebo pustil cizího člověka do bankovnictví přes vzdálený přístup. Bankovnictví přes počítač navíc nepoužívám vůbec, všechno řešít přes telefon.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 18. 11. 2024 18:45

Bc. pisu, protoze dnes vetsina fakult (krome "doktorskych" - veterina/medicina)se sklada ze dvou st., bakalarske a navazujici mgr/ing studium.
Samozrejme jsou i primo od prvaku magisterske obory(prezencni formou), napr. pravo(ale i tam lze studovat nejpve Bc a pote mgr).

I v takove fakulte jaderne a fyzikalne inzenyrske CVUT konci nejprve vsichni jako Bc. ;-)
Takze ja bych ani "prvni" st. VS nepodcenoval a do pracovniho zivota to muze byt urcity "boost"...

-- 18. 11. 2024 18:57 --

Abych nebyl uplne OT, a dale studovat nechces, kdyz teda nemas stabilni zamestnani, ja bych do nemovitosti nesel(hlavne kdyz nemusis platit komercni najem a bydlis u taty).
Na burzu asi take ne, protoze tam musi byt horizont minimalne 10-15 let(a teda nepocitat s temi financemi) jinak je to tezky gambling, ze to "vyjde"(muze, nemusi).

Takze, opet obklikou, soustredit se na seberozvoj, najit praci a makat. Prachy prijdou. :-)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod JordanT 18. 11. 2024 18:57

No, nevím. Já bych doporučil dvě věci.
1) Nežít si nad poměry. Boty i auto kupovat pouze takové, na jaké jsem si reálně dokázal našetřit. Pokud by byl tvým celoživotním snem koupit si nejaké konkrétní auto (veterána), tak by se snad dalo uvažovat o využití dědictví, ale jinak ne. Dědictví ochránit před znehodnocením.
2) Nechat se zaměstnat co nejdřív. Je potřeba získat správné pracovní návyky, zodpovědnost atd. A to kamkoli. Zatím nemáš jasnou představu. Ta se vykrystalizuje časem. Já třeba začínal na CNC, ale vždy mě bavilo šťourat se v PC. A tak přes programování v basicu a excelu jsem se vypracoval na programátora ve firmě kde jsem skloubil můj koníček s praxí na CNC. A to je super.

Peníze se ti budou hodit časem na koupi bytu s přítelkyní, uživení rodiny, nebo rozjetí vlastního podnikání...
Seš mladej, ikdyž 26 už taky není málo. Nevíš kam Tě život zavane, jaké příležitosti se ti naskytnou. Musíš se postavit na vlastní nohy a dosáhnout nějaké úrovně, na které budeš spokojen. Ty peníze ti mohou pomoct dosáhnout té úrovně snáz...
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 18. 11. 2024 19:11

Zde na fore ma kazdy nekolik uctu v bankach, a kazdy to ma jinak, ja mam na vsech defakto nulu, snazim se platit KK a dle potreby tam doplnovat finance dle potreby ze sporaku. Tzn. celkova mesicni utrata je na sporaku a zbytek investuji(delam DCA).
Mam zainvestovano take na paku(uvery), ale ja jsem extrem a obecne nedoporucuji.
(nejspise jsem lucky loser, ale z dnesniho pohledu kumulativni inflace za 4r. 35%-40%, pujceni za prumernych 4% a naskoceni do toho brutal akcioveho rustu byla vyhra jackpotu, ktera se opakovat nebude - dvouciferna inflace(doufam))
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 11. 2024 19:17

A ani toho Bc. bych nepodceňoval. Jsou pozice (např. ve státní sféře), kde se vyžaduje vysokoškolské vzdělání, a to Bc. někdy splňuje.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Kootil 18. 11. 2024 21:36

slavo963 píše:Zde na fore ma kazdy nekolik uctu v bankach, a kazdy to ma jinak, ja mam na vsech defakto nulu, snazim se platit KK a dle potreby tam doplnovat finance dle potreby ze sporaku. Tzn. celkova mesicni utrata je na sporaku a zbytek investuji(delam DCA).
Mam zainvestovano take na paku(uvery), ale ja jsem extrem a obecne nedoporucuji.
(nejspise jsem lucky loser, ale z dnesniho pohledu kumulativni inflace za 4r. 35%-40%, pujceni za prumernych 4% a naskoceni do toho brutal akcioveho rustu byla vyhra jackpotu, ktera se opakovat nebude - dvouciferna inflace(doufam))

No, tak mít na účtě nula platit kreditkou by bylo řešení z části, že svoje peníze by měl člověk mimo debetní kartu a platí penězma banky. Ale musel bych si nastavit nízkej limit 10k třeba. Ale furt je to úvěr, i když asi v nějakým dlužnickým registru už stejně jsem, protože jsem měl dva kontokorenty a oba už zrušený. Ten první od spořky jsem byl upřímně rád když jsem ho splatil a zrušil, bylo to jen 10k ale i tak. Ten druhej jsem rušil před rokem a byl od KB bezúročnej pro studenty tak jsem neměl motivaci ho splatit dokud tam nedali urok 20% nebo kolik :D

Jinak jsem 3 roky zpátky chvili použival Twisto, což je prakticky taky kreditka a je to takový jiný no, člověk si asi musí zvyknout. Ale veškerý vyučtování jsem měl zaplacený vždycky včas, když jsem chtěl odejít tak mě ani nějak nepřemlouvali, protože ze mě měli houno, pro ně jsou výděleční lidi co problém zaplatit mají. A navíc co jsem kolikrát měl možnost číst různě na netu, tak pro spoustu lidí je kreditka takovej back up když nevýjdou se svýma penězma. Což je zajimavý přístup ale asi ok.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 19. 11. 2024 00:06

Zásadní otázka je, jestli máš systém, kterým si pohlídáš své výdaje vůči plánu, a tedy dokážeš zajistit, že utratíš míň než vyděláš, a že ta úspora je tolik, kolik chceš. (To může být jakýkoli systém – přesně počítat rozpočet na každý den, mít nějakou představu o tom, že tohle je „moc drahé“ a nekoupím to, zkrátka mít tolik peněz, že to vždycky stačí.)

Pokud nemáš, vymysli.

Pokud máš, kreditní karta je pohodlná a tyhle otázky … úplně neřeší, ale skoro; na BÚ může být jen tak něco na pravidelné platby energií apod., a zbytek vše na spořicím účtu. (Popř. ještě s kontokorentem jako pokrytí těch trvalých příkazů a inkas před plnou náhodou.)

Úvěru a registrů bych se v principu nebál – pokud máš utrácení pod kontrolou a pokud nikdy nezapomeneš poslat splátku. Žadatel o hypotéku s nějakou historií úspěšného splácení úvěru je pro banku daleko jistější než naprostá neznámá. Na hypotéku se nakonec vždycky dají ostatní úvěry zrušit v průběhu žádosti, nebo tak nějak (někdo tu určitě poreferuje.)

Ale… kreditku / kontokorent ti daleko snáz, a lepší, dají s pravidelným příjmem. Takže hledej práci!

-- 19. 11. 2024 00:19 --

A jak to mám já: Na BÚ je zůstatek pár tisíc, vyloženě na zaplacení trvalých příkazů na příští měsíc. K tomu kontokorent pokrývající tytéž trvalé příkazy zhruba na další 3 měsíce.

Jinak 3 kreditní karty – 2 víceméně nepoužívané jako rezerva (jen jedna transakce aspoň za 6 měsíců pro udržení naživu), 1 je stará RB Life s vratkou, a tou platím víceméně všechno. Každá kreditka má limit aspoň na úrovni 4–5násobku měsíčních výdajů, ale samozřejmě splácená v bezúročném období.

Majetek je převážně v akciových investicích (4 různí poskytovatelé), a pár set tisíc na spořicích účtech (ve 3 různých bankách pro případ nějakého průšvihu).

Takže pokud funguji, vše platím z kreditky, peníze se úročí, a kreditku jednou za měsíc splatím. Případně plánované odchozí platby jdou rovnou z jednoho SÚ (který to umožňuje, ne všechny to umí). V případě nějakého problému, když jsem při smyslech, můžu dál utrácet z kreditek, převést peníze ze SÚ a zaplatit cokoli. (Přinejhorším v případech typu „nouzová nutnost koupit auto“ (??!) jde prodat akcie.)

Mezera je v pár službách typu telefon, které platím kreditkou místo inkasem: kdyby se mi něco stalo, tak to asi zůstane nějakou dobu nezaplacené. Šlo by to převést na inkaso, ale ta odměna z kreditky a možnost/nutnost zkontrolovat vyúčtování je taková, že se mi do toho – docela iracionálně - nechce.

80 tisíc na běžném účtu jsem dlouhodobě neměl snad nikdy v životě, jen těsně před nějakou platbou. A ručně jsem každých pár dní z SÚ na BÚ taky nepřesouval asi nikdy – některé banky to umí automaticky („udržování zůstatku“ / „autosweep“), ale dnes to řeší primárně ty kreditky.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Radič 19. 11. 2024 06:54

A o jakou nemovitost jsi měl zájem? Myšleno kolik obytných místností. Jestli jsi rovnou chtěl jít po 4+1 anebo jsi při zemi, ale i tak jsi vzdal hypotéku na 1+1 či 2kk.
Radič
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kootil 19. 11. 2024 10:31

Tak po 4+1 se samozřejmě nedívám, když jsem sám a nemám partnerku. Ale u nás ve městě, 20km od Brna, se stejně byt pod 4 miliony sehnat nedá, bez ohledu na počet místností a výměry. Třeba byt který byl postaven v roce 2016 v rámci polyfunkčního domu v centru města, tak 1+kk a prodával se za nějaký 4 200 000, pak šli s cenou dolů na rovný 4 míče a už se asi prodal. A ted se dívám na inzerát, dva starší byty, ještě komunistický, tak 50 let starý, jeden v bytové čtvrti 2+1 55m2 za 4,2 mega...druhý taky 2+1 60m2 v centru za 4,6 mega.

Tak i kdybych bral tu nejmenší králikárnu 1+kk, tak podle surové hypoteční kalkulačky by byla měsíční splátka 20k a protože banka půjčí max 50% z čístýho příjmu, tak to bych musel brát tak 48 tisíc hrubýho. Když jsou dva tak asi to dává smysl, ale brát si sám hypo asi RIP.

Tak teď se dokonce dívám, že byt 1+kk na okraji města uplně v pr...kde bylo bývalé učeliště a udělali z toho byty, tak za 4,8 milionu se prodává. To už bych se smál.

-- 19. 11. 2024 10:37 --

fc70 píše:80 tisíc na běžném účtu jsem dlouhodobě neměl snad nikdy v životě, jen těsně před nějakou platbou. A ručně jsem každých pár dní z SÚ na BÚ taky nepřesouval asi nikdy – některé banky to umí automaticky („udržování zůstatku“ / „autosweep“), ale dnes to řeší primárně ty kreditky.

Nevíte které banky to udržování zustatku umí? Já vím o RB, která to prý umí a velice dobře..ale RB je mi taková nesympatická, navíc u nás ve městě ani nemá bankomat když bych potřeboval vložit peníze. A o jiné bance co by to uměla ani nevím.

Ta kreditka by mohla být fajn, myslím, že spořka by mi těch 10k dala. Ale mám furt obavy, že bych se třeba rozjel a pak nad těma financema takový přehled neměl, těžko říct.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 19. 11. 2024 10:49

Hlavně udrž u té kreditky disciplínu a nenechej se zlákat k čerpání úvěru, tedy vždy splácej v bezzúročném období. Jinak se do toho raději vůbec nepouštěj, je to v podstatě nejdražší bankovní úvěr.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 19. 11. 2024 10:53

duplicitní
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Kootil 19. 11. 2024 11:03

drkarel píše:Hlavně udrž u té kreditky disciplínu a nenechej se zlákat k čerpání úvěru, tedy vždy splácej v bezzúročném období. Jinak se do toho raději vůbec nepouštěj, je to v podstatě nejdražší bankovní úvěr.

Promyslim to a asi do te kreditky nepůjdu. Zkoušel jsem to u Twista kdysi, neměl jsem problém s placením. Ale přece jen, psychologicky je lepší postupně utrácet svoje peníze, než peníze banky a pak platit tech treba 10k najednou ve vyúčtování.

Ve finále mam teda od spořitelny pojištění osobních věcí a karet, tak snad když by se něco stalo, tak by me to ochranilo. Ztraceny brýle mi proplatili
Kootil
Kolemjdoucí

Tento příspěvek byl odstraněn.
Fialovedobro

Předchozí stránkaDalší stránka