MyAir (investování přes AirBank)

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 23. 11. 2024 10:27

Pár zajímavých info k AirBank investování
• o novou investiční službu projevilo od jejího spuštění (6/24) zájem více než 25000 klientů :tleskani
• většina investovaných prostředků končí na akciovém trhu v USA (87 %) ;-)
• většina investorů (75 %) svojí první investici dělá z české koruny :shock:

Vedení investičního účtu je zcela zdarma a služba je kompletně v češtině.
Poplatky činí 0,2 procent z uskutečněné transakce (min. 2 USD u akcií a 5 EUR u ETF).
Vedení investičního účtu je zcela zdarma a služba je kompletně v češtině. Poplatky činí 0,2 procent z uskutečněné transakce (min. 2 USD u akcií a 5 EUR u ETF).
A co limity ?
https://www.e15.cz/tiskove-zpravy/air-b ... ir-1420308
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod vojta80 23. 11. 2024 11:09

Přijde mi fasinující, jak málo je běžný uživatel citlivý na kurzové ztráty. Ne jen banky, ale myslím že i někteří brokeři (např. XTB) si z toho dělají významný, ne-li hlavní zdroj příjmu. Myslím, že by pomohlo, pokud by se tyto "skryté poplatky" povinně objevili v různých mandatorních ročních reportech (počítáno jako rozdíl proti středu ČNB v době transakce).

Já sám cílovka nejsem, ale přijde mi, že ten pricing mají nastavený docela dobře. Za mě to je něco, co se dá obecně doporučit - zejména pokud už člověk u AB je. Jako absolutní minimum u takového doporučení ale je nekupovat z CZK účtu. Byť by ten převod měl být před nákupem za kurzový lístek AB. V lepším případě samozřejmě převod v devizovce za nebankovní kurz.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 23. 11. 2024 11:36

"Osvědčilo se, že nabízíme jednoduché investování prostřednictvím banky, kterou lidé znají, s českými majiteli..."

Se divím, že když už tu banku lidé znají, tak s nimi ještě investují. Mně jejich přístup ke klientům naprosto stačil, viz třeba garance úroku na spořicích účtech, propagování založení více účtů za konkrétním účelem, aby je pak zpoplatnili atd. Když čtu, že lidé chtějí investovat přes Aib, ČS, Rb, Portu, Fondee a další subjekty, dělá to na mě dojem, že se jim fakt líbí, když je někdo přes poplatky bere na hůl. Asi mají dobrý pocit z toho, že když za něco zaplatí výrazně víc než je nutné, že za to dostanou nějaké speciální služby.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod langoshR 23. 11. 2024 11:42

Již několik měsíců se mi nedaří dokončit žádost o investici do akcií - hází to chybovou hlášku "Jejda něco se pokazilo...". Řešil jsem to s podporou prostřednictvím internetového bankovnictví - dle jejich vyjádření na tom "intenzivně pracují".Již od srpna. Očividně neúspěšně.
langoshR
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojta80 23. 11. 2024 12:23

xls píše:Se divím, že když už tu banku lidé znají, tak s nimi ještě investují.

Konkrétní kauzu spořících účtů neznám, ale v obou případech (spořící účty i akciové investice) se bavíme o situacích, které se vyznačují tím, že na ně uživatel může rozumně reagovat.

Se spořícím účtem jsem u AB skončil v okamžiku, kdy přestal být výhodný a nic mě to nestálo.

U ETF/akcí to samozřejmě je o něco komplikovanější, ale také to v principu není problém. Prodám a koupím jinde. Vstupuje do toho samozřejmě daň z kapitálových zisků (a možná se mi tedy vyplatí čekat na uplynutí časového testu) a transakční poplatky, ale obecně to je něco, co dělají i investoří, kteří investují přes brokery. Tady konkrétně je například důležitá "příprava", jak jsem už psal výše - investovat do ETF v EUR a nikoli z CZK účtu. Aby následný přesun negeneroval další kurzové náklady. Pokud vás přesun bude stát kumulativně 0,5% z portfolia v situaci, kdy vám několik let vydělávalo řekněme 8% (pro akciový trh poměrně konzervativní hodnota), tak to není úplně špatná situace.

Pokud tedy někdo stojí před otázkou:
* investovat přes AB protože to je pro něj snadné a aktuálně tam jsou rozumné pomínky nebo
* neinvestovat vůbec, protože se bojí změny podmínek AB a jinde (u klasického brokera) to nechce nebo neumí

Tak bych mu doporučil tu první variantu.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 23. 11. 2024 12:31

A není spíš lepší vybrat si normálního brokera, kde je pravděpodobnost problémů značně menší? To mi přijde lepší, než zvolit "snadnější" řešení a pak se složitě k tomu normálnímu brokerovi přesouvat. Ale ano, mnoho lidí skončí u líbivé reklamy než aby se trochu zamysleli.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 23. 11. 2024 12:44

xls: Ano, a proto vy nejste jejich cílovka. Já také ne. Ale mám kolem sebe lidi, kteří myslím jsou. Šance že tyto lidi přesvědčím k investování v IBKR je 0. Pokud budou investovat do ETF u AB (za stávajícich podmínek) je potom win-win, pro banku i pro ně. Tratí na tom jenom to IBKR, ale tomu to je myslím jedno :D
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Joolppp 23. 11. 2024 15:12

IBKR na tom moc netratí, Airbank ho na tohle používá :D Pro trochu pokročilé a angličtině rozumějící zbytečnost, ale lepší než předražené aktivně spravované fondy u jiných bank.
Joolppp
Návštěvník